Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005

ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ part 2

100 πράγματα που μας κάνουν περήφανους για το ότι είμαστε ‘Ελληνες

1. Γιατί η παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς σταθερά ψηφίζεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του κόσμου από τους απανταχού ταξιδιώτες. Και γιατί κάθε χρόνο μπορούμε να κολυμπάμε χωρίς να χρειαζόμαστε διαβατήριο σε μαγικές παραλίες όπως ο Σίμος στην Ελαφόνησο, το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, το Καλαδί στα Κύθηρα, τον Άη Γιώργη στη Σύμη, τα Φαλάσαιρνα και τον Μπάλο στην Κρήτη, τη Φυριπλάκα στη Μήλο, τη Λεβρωσό στην Αμοργό και τη Νταμούχαρη στο Πήλιο.

2. Γιατί «ο τόπος μας είναι στενός» κι αυτό σημαίνει ότι έχει εναλλαγές. Σε μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων μπορείς να δεις θάλασσα, πεδιάδα, βουνά, βράχια, λαγκάδια, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια, τα Τέμπη, το Αιγαίο και τα νησιά απέναντι. Σε μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων στην Ευρώπη θα δεις το ίδιο το λιβάδι με καλαμπόκια και την ίδια αγελάδα να βοσκάει.

3. Για τη Χώρα της Σύμης, τη νεοκλασική, πολύχρωμη, παιχνιδιάρικη χάρη της και τη θέα του κλειστού λιμανιού με τιρκουάζ νερά.

4. Για το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά και τα υπόλοιπα έργα (στέγαστρο ποδηλατοδρόμιο, πεζογέφυρα Κατεχάκη) του Σαντιάγο Καλατράβα που αφήνουν στην Αθήνα αρχιτεκτονική κληρονομιά χωρίς προηγούμενο.

5. Για τη μεσαιωνική δωρικότητα της Χώρας της Πάτμου και το στρογγυλό σύννεφο που «στολίζει» σαν δαχτυλίδι το μοναστήρι τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου.

6. Γιατί το Καστελόριζο παραμένει ανενδοίαστα ελληνικό, παρθένο και νεοκλασικό μέσα σχεδόν στην αγκαλιά της Τουρκίας.

7. Γιατί πουθενά αλλού στον κόσμο τα ψάρια δεν έχουν τη μεστή γεύση του Αιγαίου. Μπορεί να φταίνε τα κλειστά νερά, μπορεί τα βράχια των βυθών, αλλά το ψάρι μας δεν χρειάζεται περίπλοκες σος για να κρύψει τη χάρτινη γεύση του. Και απλό στη σχάρα κερδίζει σε όλα τα σημεία τα ευρωπαϊκά του ξαδέλφια.

8. Γιατί όλος ο πλανήτης έχει παραδεχτεί την κρητική διατροφή σαν ελιξίριο μακροζωίας, ευεξίας και σωστής διατροφής.

9. Γιατί το σουβλάκι παραμένει ακόμα «ζωντανό» και «αγέραστο», περνώντας το φάσμα του χρόνου με νέες λάιτ και πιο ευφάνταστες εμφανίσεις, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μέλλοντος και χωρίς να τρέμει τον ανταγωνισμό του διεθνούς junk food.

10. Για τον πεζόδρομο της Διονύσου Αρεοπαγίτου που θεωρείται ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Μεγαλείο!

11. Γιατί η νύκτα εδώ πραγματικά διαρκεί όλη τη νύκτα και δεν είναι σχήμα λόγου για τις διαφημιστικές καμπάνιες ΕΟΤ.

12. Για το ελληνικό rat pack. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αλλά και οι πιο καινούργιοι Μάξιμος Μουρμούρης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Κάππας και Μάριος Αθανασίου, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι το ελληνικό γένος εξακολουθεί να βγάζει ωραίους, ταλαντούχους και δημοφιλείς jeune premier.

13. Γιατί μόνο το εδώ ευδοκιμεί το είδος του θερινού υπαίθριου κινηματογράφου. Γιασεμί, πατατάκια, αστικό ντεκόρ με μπαλκόνια πολυκατοικιών και «Dolce Vita» στην οθόνη.

14. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από 108 χρόνια. Για δεκαπέντε μέρες του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο του κόσμου και δισεκατομμύρια ανθρώπων θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον τόπο που γεννήθηκε ο αθλητισμός.

15. Γιατί πού αλλού μπορείς να βρεις είδη πρώτης αλλά και δεύτερης ανάγκης, τσιγάρα, περιοδικά, ασπιρίνες, ποτά και όλ’ αυτά μαζί στο ίδιο σημείο στις τέσσερις το πρωί; Φυσικά, στα ελληνικά περίπτερα που διανυκτερεύουν σε κάθε πλατεία.

16. Γιατί το μετρό της Αθήνας αν και μικρό, είναι το πιο καθαρό και το πιο ασφαλές από όλα τα υπόλοιπα της Ευρώπης.

17. Γιατί μπορείς να κυκλοφορήσεις με ασφάλεια σχεδόν παντού και όλες σχεδόν τις ώρες, χωρίς να παίζεις με την ζωή σου ρώσικη ρουλέτα. Εδώ, οι φόνοι και οι βιασμοί δεν είναι ακόμη απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητας μας.

18. Γιατί οι άστεγοι είναι λιγότεροι από ότι στις προηγμένες χώρες και γιατί η πείνα δεν είναι κάτι που βλέπεις στο μάτι του συνανθρώπου σου κάθε πρωί που θα βγεις από την πόρτα.

19. Γιατί οι μεσογειακές αξίες της συντροφικότητας λειτουργούν ακόμη παρά τα πλήγματα που δέχονται καθημερινά από τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Ακόμα μπορείς να ζητήσεις ζάχαρη από τον γείτονα σου.

20. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα και είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε χρόνος δικαιούται το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, την άνοιξη, και το χειμώνα του. Δεν το παίζουμε κορώνα-γράμματα μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους αν φέτος θα κάνει ξαστεριά τον Ιούλιο ή μήπως να μην ανεβάσω τη γούνα στο πατάρι.

21. Για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, που παραμένει το μόνο σημείο στο κέντρο της πρωτεύουσας για να μας θυμίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ευρωπαϊκό παρελθόν με αστικές καταβολές. Ότι έχει νεότερη ιστορία κομψότητας γενικότερα. Και ότι το glamour πέρασε κάποτε από δω, πριν ανακαλύψουν τα περιοδικά τον όρο του lifestyle.

22. Γιατί η σοκολάτα γάλακτος ΙΟΝ αμυγδάλου παραμένει η πιο αμυγδαλένια και αυθεντικά γαλατένια σοκολάτα στον κόσμο, κρατώντας σταθερά το στέμμα της παρά την εισροή από το εξωτερικό των επωνύμων «μαύρων καλλονών» με βαρύ ονοματεπώνυμο.

23. Για τα σησαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, την πιο στρογγυλή γαστριμαργική απόλαυση «δρόμου». Με τυρί ή χωρίς, τα κουλούρια είναι το πιο ακομπλεξάριστο «non-junk» που δεν καταλαβαίνει από κοινωνικές τάξεις ή οικονομική επιφάνεια.

24. Για τα τρίγωνα Πανοράματος του Ελενίδη και τα τσουρέκια του Τερκενλή. Δύο λόγοι για να ταξιδέψεις μέχρι τη Θεσσαλονίκη ή πως η μακεδονίτικη ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται ανώτερη από το βορειοευρωπαικό φετίχ του στρουντελ.

25. Για τον «Αλέξη» στη Ρόδο. Το πιο όμορφο εστιατόριο στην Ελλάδα που θα σου σερβίρει και σήμερα, ό,τι σέρβιρε στον Ωνάση και σε κάθε διασημότητα που πέρασε το κατώφλι του εδώ και δεκαετίες, στην ίδια ακριβώς ποιότητα: τα πιο παράξενα θαλασσινά του Δωδεκανησιακού βυθού, και γενικά την ίδια τη θάλασσα στην πιο φρέσκια και chic εκδοχή της.

26. Για τις παπαρούνες, τα κοκοράκια, τα σταμναγκάθι, τις οβριές, τις γαλατσίδες, τους ασκολίμπρους, τις αγκιναρίτσες, τις βρούβες, τα μυρωνια, τους ασκολίμπρους , τα τσιτσίραβλα, τις φτέρες, τα κρίταμα και όλα τα ελληνικά χόρτα που επανήλθαν στην επιφάνεια με την επιστροφή του Greek authentic και τη μόδα του μουσακά.

27. Για τον πελτέ ΚΥΚΝΟΣ γιατί εκτός του ότι κάνει τα νοστιμότερα κοκκινιστά έχει και υπέροχη συσκευασία. Και τον εμπιστευόμαστε από την εποχή της γιαγιάς μας.

28. Για το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη.

29. Για το αυγοτάραχο του Τρικαλινού, τη μεγαλύτερη ελληνική εισφορά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας, ιδιαίτερα όταν είναι φρέσκο και ελαφρώς κερωμένο.

30. Γιατί στους αρχαιολογικούς χώρους μπορείς να διαβάσεις επιγραφές που έχουν γραφτεί πριν από 2.500 χρόνια. Στην Ελλάδα δεν είσαι απλά θιασώτης της Ιστορίας, αλλά μέλος της.

31. Για τα κάστρα της Μάνης. Βυζαντινά, ενετικά ή φράγκικα, αποτελούν το δικό μας ιπποτικό παρελθόν.

32. Γιατί στην Ελλάδα κάνεις τις ωραιότερες βουτιές. Τα νερά δεν βράζουν όπως στις τροπικές παραλίες, δεν έχουν καρχαρίες δεν μετατρέπονται σε λάσπη μόλις έρθουν σε επαφή με το σωματικό σου όγκο, δεν έχουν χρώμα του γκρίζου σύννεφου όπως στην Ευρώπη και διατηρούν όλους τους τόνους του μπλε με απόλυτη διαύγεια.

33. Για τον πεζόδρομο του Πικιώνη στου Φιλοππάπου. Ένα από τα ελάχιστα έργα τέχνης στον κόσμο που μπορείς να περπατήσεις πάνω τους.

34. Γιατί στα βουνά γύρω από την Αθήνα διατηρούν τη ρουστίκ, παρθένα τους ομορφιά, απείραχτα από τις παρεμβατικές καλαισθησίες του πολιτισμού. Σε πέντε λεπτά από τη Μεσογείων ανηφορίζεις στον Υμηττό και μυρίζεις θυμάρι και ρίγανη. Όπως συνέβαινε και στην αρχαία Ελλάδα.

35. Για τις ελληνοπρεπείς υπογραφές σε βιβλία που κάνουν εμπορική και καλλιτεχνική καριέρα σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας βραβεία και αναγνώριση. Ο Πάνος Καρνέζης θεωρείται ο «νέος Μπόρχες», ο Τζέφρυ Ευγενίδης κέρδισε το Πούλιτζερ με το Middlesex και ο Τζορτζ Πελεκάνος χαίρει τον τίτλο του πιο «κουλ συγγραφέα της Αμερικής»

36. Για το Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη. Δεν ήταν ποτέ τους μονάδα, ήταν πάντα κλασικοί.

37. Για το Βάι της Κρήτης που, με 5.000 δένδρα, είναι το μεγαλύτερο φοινικοδάσος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την παράδοση, τα δέντρα φύτρωσαν από τα κουκούτσια των χουρμάδων που πετούσαν οι Φοίνικες έμποροι και οι πειρατές που έβρισκαν καταφύγιο εκεί. 38. Γιατί το τέστ Παπ είναι ελληνική εφεύρεση.

39. Για τη Βάσω Αποστολοπούλου που ύστερα από χρόνια ανεπιτυχών ερευνών κατάφερε να τιθασεύσει την «επάρατο νόσο» και να ασφαλίσει το αντίδοτο της σε ένα εμβόλιο που τα επόμενα χρόνια θα αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ιατρική επιστήμη έχει όνομα ελληνικό.

40. Για το μοναστήρι της Χαζοβιώτισσας στην Αμοργό και το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη, τον δεύτερο μεγαλύτερο βράχο στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ. Το «απέραντο γαλάζιο» αποποιείται τον ρόλο του κλισέ και αποκτά την θέσπιση που του αξίζει στο πάνθεον των θαυμάτων αυτού του κόσμου.

41. Για το χωριό Όλυμπος στην Κάρπαθο, ένα no man's land όπου οι κάτοικοι μιλούν διάλεκτο με δωρικούς ιδιωματισμούς, φορούν ακόμα τις παραδοσιακές στολές και οργώνουν τα χωράφια του με ξύλινο άροτρο.

42. Γιατί στο γιαούρτι έχουμε ταλέντο. Με πέτσα ή χωρίς, είναι το νοστιμότερο στον κόσμο.

43. Για τα Μετέωρα. Παράξενα βράχια έχει και η Καππαδοκία, μόνο όμως οι Έλληνες μοναχοί είχαν την έμπνευση να κατοικήσουν τις απρόσιτες κορυφές τους.

44. Για την Πανδώρα και τον Πλάτωνα, το πρώτο ελληνικό καρτούν που η τεράστια επιτυχία του στο «δύσκολο» παιδικό κοινό αποδεικνύει την αξία του.

45. Ο ελληνικός μεζές που μας φέρνει πιο κοντά, να γευόμαστε την ίδια σαλάτα από το ίδιο πιάτο. Λιτός ή περίτεχνος, αντιπροσωπεύει τέλεια την ελληνική πληθωρικότητα της απόλαυσης.

46. Για την Πλάκα, την όαση σαν νοσταλγική χρυσόσκονη.

47. Για τη Δήλο στην πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου και τα κλασικά πάρτι που κρατούν μέχρι την ανατολή στο τελευταίο φεγγάρι του καλοκαιριού.

48. Για τα προϊόντα Κορρέ, τα πρώτα απολύτου φυσικά καλλυντικά, που ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα, γοήτευσαν το ζεύγος Μπέκαμ και απέκτησαν δικό τους κατάστημα στην King's Road του Λονδίνου. Και για τις υπέροχες συσκευασίες τους.

49. Για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο στα Καλάβρυτα. Μια νοσταλγική «γκραν γκινιόλ» διαδρομή πάνω από χαράδρες και ποτάμια που μάλλον είναι καλύτερη από οποιοδήποτε amusement park

50. Για τα υπόσκαφα της Οίας απέναντι ακριβώς από το ηλιοβασίλεμα. Σοφή τεχνική και ένα από τα πιο πρωτότυπα αρχιτεκτονικά στυλ του πλανήτη.

51. Για τον Κουνέλη, τον Τάκις και τον Λουκά Σαμαρά, που απέδειξαν στο δύσκολο, ελιτίστικο κοινό της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης ότι Ελλάδα δεν διαθέτει μόνο τα μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά και μια μοναδική οπτική του μέλλοντος.

52. Για την τυρόπιτα ως παγκόσμια πατέντα για πρόχειρο σνακ και γιατί στο άνοιγμα του φύλλου είμαστε μοναδικοί. Πρώτες διδάξασες οι ηπειρώτισες και μακεδονίτισσες μητέρες του έθνους.

53. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μια ανάσα από την πρωτεύουσα, ιδανικό καταφύγιο κοντά στη θάλασσα αλλά και στην πόλη. Ήδη πολλοί Αθηναίοι κατοικούν μόνιμα στα κοντινά νησιά και κάθε πρωί κόβουν εισιτήριο για το πλοίο της γραμμής.

54. Γιατί με ένα ιστιοπλοϊκό μπορείς μέσα σε λίγες μέρες να επισκεφτείς άπειρα νησιά, με διαφορετικές εικόνες και διαφορετική ζωή, έναν απέραντο μικρόκοσμο που καλύπτει όλη τη διαδρομή από το γκλάμουρ της Μυκόνου ως τις ερημικές παραλίες των Φούρνων.

55. Για το ηφαίστειο της Νισύρου. Ένα από τα σπάνια θαύματα της φύσης, ένα ενεργό ηφαίστειο που σιγοβράζει και μπορείς να νιώσεις τη δύναμη του σε απόσταση αναπνοής απλά κατεβαίνοντας στο κέντρο του κρατήρα του.

56. Για το κλισέ των ερωμένων του. Για το ελληνικό δαιμόνιο του μεγιστάνα που ξεκίνησε από το μηδέν με στόχο το άπειρο, που κατάφερε να ανεβάσει στα σκαλιά της εκκλησίας ακόμη και την απρόσιτη χήρα Κένεντι.

57. Για τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και σχεδιάζουν το μέλλον. Ο μαθηματικός Θανάσης Φωκάς είναι ο μόνος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και έχει τιμηθεί με το βραβείο Naylor, το οποίο έχει λάβει και ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι διευθυντής στο τμήμα πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, ο Νίκολας Νεγρεπόντε είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Media Lab του ΜΙΤ.

58. Για το σούσι ντομάτας του Χριστόφορου Πέσκια στο εστιατόριο 48. Το διαβατήριο της παράδοσης στη γεύση του μέλλοντος

59. Για τα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου που σε πηγαίνουν πολλά βήματα παραπέρα από το μπακλαβά, μέσα από φουτουριστικές εμπνεύσεις που συνδυάζουν ελιά με τα φύλλα xρυσού.

60. Για τις ελληνικές λέξεις που πλούτισαν τις γλώσσες του κόσμου. Αναζητήστε το κείμενο του Ξενοφώντα Ζολώτα στο www.Hellenism.net/eng/essay_miliotis.htm για να μην σας διαψεύσει κανείς.

61. Για τον Κώστα Σπηλιάδη και το Milos του. Επειδή με όπλο τα πιο περιφρονημένα προϊόντα του βουνού και του Βυθού κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη και τον Γούντυ Άλεν προσωπικά, ανοίγοντας διεθνείς προοπτικές στην καριέρα της καυκαλήθρας.

62. Για τη φιλότεχνη Τήνο. Γενικά πιστεύεται ότι το φυσικό περιβάλλον, η ύπαρξη πρώτης ύλης (μάρμαρο), η έμφυτη καλαισθησία και η οικογενειακή παράδοση των Τηνίων έδωσαν την ώθηση και την ευκαιρία στα παιδιά της να εξελιχθούν σε καλλιτέχνες που δημιούργησαν έργα αθάνατα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν τα ονόματα μερικών μόνο σύγχρονων Τηνίων καλλιτεχνών, όπως του Νικόλαου Γκύζη, του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιάννη Χαλεπά.

63. Για τα αρχαία ελληνικά συγγράμματα των εκδόσεων Κάκτος. 0 Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και οι υπόλοιποι αρχαίοι απέκτησαν τις εκδόσεις που τους αξίζουν.

64. Για την Καστέλα που είναι το ελληνικό Μόντε Κάρλο σε πολύ πιο ανεβασμένη και νεανική διάθεση. Δεκαπέντε μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

65. Για το λάδι / ελληνική ελιά που η νεότερη διατροφολογία έχει ανάγει σε ελιξίριο νεότητας και υγείας.

66. Για τον υδροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, έναν από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη που φιλοξενεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Η Φινλανδία μερικά χιλιόμετρα δίπλα στο σπίτι σου.

67. Για τη Νία Βαρντάλος και τον «Γάμο αλά ελληνικά», που υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία ανεξάρτητης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν και παρουσιάζει έναν ελληνισμό γεμάτο συντηρητικά κλισέ, έφερε την Ελλάδα στα στόματα εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο.

68. Γιατί η φλοκάτη και η κουρελού από το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό μετακόμισαν στο Wallpaper και από κει σε όλα τα μινιμαλιστικά σκηνικά της lounge μόδας.

69. Για τη βανίλια. Το μοναδικό υποβρύχιο γλυκό στον κόσμο. 70. Για την αίσθηση της καλής ζωής που κρύβουμε στο γονίδιο μας. Ζούμε με περισσότερα από όσα κερδίζουμε.

71. Για το Πήλιο, που σε απόσταση μόνο μισής ώρας συνδυάζει το θαλάσσιο σκι με χειμερινό. 72. Για τα παγωτά Καγιάκ. Υψηλή ποιότητα και νοστιμιά με ελληνική έμπνευση: μήλο με κανέλα και φρέσκο σύκο.

73. Για τη φουστανέλα, που την εμπνεύστηκαν οι Έλληνες πολύ πριν τον Gautier και τον Βαλεντίνο.

74. Για τη δημιουργική ομάδα οργάνωσπς των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αποτελείται από μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, περισσότερο εμπνευσμένη από παλιότερες.

75. Γιατί η ελληνική οικογένεια διατηρεί ακόμη τη συνοχή της. Τα κορίτσια προικίζονται και ο μπαμπάς θα βοηθήσει με ειδικό κεφάλαιο την επαγγελματική αποκατάσταση του γιου του. Επίσης, οι παππούδες παραμένουν οι δημοφιλέστεροι baby sitterς για τα νέα ζευγάρια.

76. Για την καντίνα στον Αστέρα. Μπίρες και χοτ-ντογκ στα βραχάκια με θέα όλη την αθηναϊκή Ριβιέρα, τα αστέρια και το φεγγάρι.

77. Για τις εξαγωγές των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Όμορφες συσκευασίες νέας αισθητικής που ταξιδεύουν τους ελληνικούς μεζέδες στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, βάζοντας με τον νοστιμότερο τρόπο την Ελλάδα στην Ευρώπη. Απευθύνονται μόνο στους gourmet Ευρωπαίους

78. Για τον Σπύρο Φωκά, τον Γιώργο Χωραφά, τον Κότζακ Τέλη ΣαΒάλας και τους υπόλοιπους Έλληνες που είδαν το όνομα τους στα credits των ταινιών του Χόλιγουντ.

79. Γιατί το Χόλιγουντ, ακόμα κι αν ράβει στα μέτρα του την ελληνική ιστορία, ποντάρει σε υπερπαραγωγές που διαφημίζουν δωρεάν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Η «Τροία» που προβάλλεται ήδη και οι δυο Μεγαλέξανδροι που ακολουθούν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

80. Για τον Νίκο Αλιάγα, τον πιθανότατα πιο cool celebrity με ελληνικό όνομα, που αντιμετωπίζει το ίδιο ακομπλεξάριστα την παρουσίαση ενός reality show και τη συνέντευξη με έναν σημαντικό πολιτικό.

81. Για το παγωτό μουστάρδα, παγκόσμια πατέντα της Τούλας στο Παγκράτι.

82. Για τον Μηνά. Ο μοναδικός Έλληνας designer με παγκόσμια καριέρα, σχεδιασμό που θυμίζει αγκαλιά καταργώντας τις γωνίες και έμπνευση που ξεπερνά τα κλισέ της ελληνικότητας.

83. Για τον Νικόλαο Τομπάζη, υπεύθυνο της αεροδυναμικής της Ferrari στη Formula 1 και για τον Ανδρέα Ζαπατίνα, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Alfa Romeo και νυν Subaru. Παρόλο που η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, υπάρχουν κάποια ελληνικά ονόματα που φιγουράρουν με υπερηφάνεια στα ειδικά έντυπα όλου του κόσμου.

84. Γιατί η φέτα με φασολάκια και τα γεμιστά είναι τα ιδανικά φαγητά μετά το καλοκαιρινό μπάνιο.

85. Για το κέντρο προστασίας αρκούδας «Αρκτούρος» που ίδρυσε ο οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης στη Φλώρινα. Ένα οικολογικό κέντρο-πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χάρισε στον Μπουτάρη τον τίτλο του «ήρωα» στο περιοδικό Time.

86. Για τις μεσαιωνικές πόλεις της Ρόδου, της Κέρκυρας και των Χανίων.

87. Γιατί το ελληνικό μπουζούκι είναι τόσο διάσημο όσο η σάμπα ή το ταγκό.

88. Για το αστέρι Michellin του Λευτέρη Λαζάρου, του πιο γνήσιου Έλληνα δημιουργού γεύσης, που μας μύησε στην παρεξηγημένη νοστιμιά των ταπεινών ψαριών, όπως η πεσκανδρίτσα και οι κατσούλες, δημιουργώντας αριστουργήματα με τη σάρκα τους, πάντα από τη θέση του σεφ στο Βαρούλκο.

89. Για τον ελληνικό καφέ. Το μέλλον μας είναι γραμμένο στο κατακάθι του.

90. Γιατί η Μελίνα θα μείνει κλασική ανά τους αιώνες, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που της ανήκαν και μας ανήκουν.

91. Γιατί η λέξη «φιλότιμο» υπάρχει μόνο στο ελληνικό λεξικό.

92. Για το Mastiha Shop και την ελληνική πατέντα της μαστίχας Χίου που έχει κατακτήσει σε βαθμό παροξυσμού την Ιαπωνία.

93. Γιατί ο ελληνικός αμπελώνας διανύει με ταχύτητα αστραπής τη διαδρομή της φήμης που του αξίζει.

94. Γιατί το Metaxa το ξέρουν και όσοι δεν έχουν δει ποτέ τους τον Παρθενώνα.

95. Για το ελληνικό φως. Σκληρό και αδυσώπητο πολλές φορές αλλά πάντα το ιδανικό αντικαταθλιπτικό για όλες τις περιπτώσεις.

96. Για το νέο πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος, που είναι το μεγαλύτερο ψηφιακό στον κόσμο. Τα άστρα είναι πλέον πιο κοντά στην Αθήνα.

97. Για τη νέα γενιά σχεδιαστών μόδας (Σοφία Κοκοσαλάκη, Άγγελος Φρέντζος, Κώστας Μουρκούδης) που κάνουν την Ελλάδα ακόμη περισσότερο της μόδας.

98. Για το βουνό δίπλα στο Γούμερο της Πελοποννήσου. Κάτω από τα δέντρα η άμμος με κοχύλια, στρείδια και όλους τους κατοίκους του βυθού, απολιθωμένους.

99. Γιατί οι Έλληνες αθλητές διαπρέπουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ο πιο γρήγορος λευκός (Κεντέρης) κατάγεται από την Μυτιλήνη.

100. Για την Ακρόπολη by night. Και με πανσέληνο!



2 Λογομαχιες:

ΣΟΦΙΑ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗ είπε...

'Οπως είπε και ο Χάρρυ Κλύν: "Γιά μας τουσ Λαρισσινούς δεν είπε τίποτε! Εμείς δεν είμναστε Έλληνες?" .... εγώ λέω ότι ξεχάσατε την πατρίδα μου τη Χαλκίδα, το κοντινότερο στη στεριά νησί, με το μοναδικό φαινόμενο του Ευρίπου που καταγράφεται και στο βιβλίο Γκλινες!
Τους Ολυμπιακούς καλύτερα να τους διαγράψετε. Πρόσθεσαν ένα ακόμη δυσβάστακτο χρέος στα ήδη υπάρχοντα και ίσως να είναι η αιτία που μπήκαμε στο Δ.Ν.Τ....

ΣΟΦΙΑ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗ είπε...

.... Mην με μαλώνετε, δν είμαι και πολύ καλή στο πληκτρολόγιο...

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια