Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 4

Kατά καιρούς ακούγονται πολλά κλισέ.

Οι γυναίκες είναι σαν τα γραμματόσημα, όσο τις φτύνεις τόσο κολλάνε, οι γυναίκες είναι σαν τα γραμματόσημα, όσο τις γλύφεις τόσο κολλάνε (βελτιωμένη έκδοση του παραπάνω), οι γυναίκες είναι σαν τα πλακάκια, αν τις στρώσεις καλά τις πατάς για μια ζωή, οι γυναίκες είναι σαν τα λεωφορεία, αν φύγει μια, έρχεται πάντα η επόμενη κτλ, κτλ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν υπεραπλουστεύσεις και γενικότητες. Την μια και μοναδική αλήθεια που άκουσα δια στόματος φίλου μου, θα την μοιραστώ μαζί σας και θα την τεκμηριώσω επαρκώς, για να ξέρετε και εσείς να μην φτύνετε ή περιμένετε άδικα. Οι γυναίκες είναι σαν τις θέσεις για παρκάρισμα.

Και εξηγώ: Υπάρχουν πολλών ειδών θέσεις για παρκάρισμα. Μικρές, μεγάλες, καλές, κακές, νόμιμες, παράνομες, επί πληρωμή ή όχι.

1. Aλλη θέση ψάχνεις αν έχεις mini coοper, άλλη αν έχεις Α6. Και βέβαια αν έχεις mini coοper μια χαρά χωράς σε μια θέση που θα χωρούσε το Α6, αλλά πάντα περισσεύει αρκετός χώρος για να παρκάρει ένας ακόμα, ακόμη και αν χρειαστεί να σε στριμώξει λίγο. Αν έχεις πάλι Α6 και πας να παρκάρεις σε μια θέση που χωράει μόνο mini cooper, μπορεί μεν να το βάλεις αλλά πάντα θα περισσεύει κάτι ή η μούρη ή ο κώλος του αυτοκινήτου, και θα είσαι μέσα στην αγωνία μην στο φάει κανένας απρόσεκτος οδηγός και θα ψάχνεις για μια καλύτερη θέση, που να χωράς άνετα βρε παιδί μου.

2. Υπάρχουν θέσεις παρκαρίσματος που είναι καλές (πρώτη μούρη από εκεί που σκοπεύεις να πας), και άλλες που είναι κακές, 10 τετράγωνα μακριά, που αναθεματίζεις την ώρα και την στιγμή που πήρες το αμάξι σου). Οι καλές είναι εξ ορισμού πιασμένες. Για να βρεις μια πρέπει να την αφήσει κάποιος άλλος. Παρότι μπορεί να έχεις όλη την καλή διάθεση να βρεις μια καλή θέση, μπορεί μετά από κάποιο σημείο που κάνεις κύκλους σαν τον ινδιάνο ψάχνοντας, να απογοητευτείς και να βολευτείς με μια κακή θέση.

3. Αν βρεις μια καλή θέση και είναι ελεύθερη πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο αυτή η θέση να είναι παράνομη. (πχ. επιτρέπεται μόνο για υπαλλήλους της τάδε εταιρίας). Σε αυτές τις περιπτώσεις σε τρώει το άγχος και φροντίζεις να μην κάτσεις πολύ, γιατί με μαθηματική ακρίβεια τρως κλήση, αν δεν σου σηκώσουν και το αμάξι δηλαδή.

4. Αν βρεις μια καλή θέση και είναι ελεύθερη και νόμιμη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι επί πληρωμή. Σε αυτήν την περίπτωση νιώθεις πάντα ότι σου πιάνουν λίγο τον κώλο, αλλά «τι να κάνεις; η ανάγκη βλέπεις».

5. Μπορείς πάντα να διπλοπαρκάρεις, αλλά να ξέρεις ότι μετά θα καταλήξεις με γρατσουνιές από κλειδιά στο αμάξι σου, και τελικά θα σου βγει μια περιουσία να το ξαναβάψεις το ρημάδι.

6. Είναι γνωστό ότι το να βρεις "παρκινγκ" είναι τόσο θέμα γνώσης, όσο και θέμα τύχης. Τι να κάνουμε, υπάρχουν μερικοί γουρλήδες που βρίσκουν αμέσως, και άλλοι που μια ζωή ψάχνουν.

7. Τέλος, δεν φτάνει όταν δεις μια θέση να βγάλεις αλάρμ και να πας με το πάσο σου. Πρέπει να είσαι γρήγορος και μάγκας, γιατί αλλιώς θα βρεθεί κάποιος άλλος να στην φάει μέσα από τα χέρια και θα καταλήξετε να πλακώνεστε.

Μια μέρα, ύστερα από μία πολύ σκληρή μάχη ο βασιλιάς Αρθούρος πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στον άρχοντα ενός γειτονικού βασιλείου. Ο νικητής βασιλιάς, συγκινήθηκε από τη γενναιότητα και τον ενθουσιασμό του νεαρού Αρθούρου και του υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο αν κατάφερνε να απαντήσει στο παρακάτω πολύ δύσκολο ερώτημα: "τι ακριβώς θέλουν οι γυναίκες;".

Ο Αρθούρος θα είχε στη διάθεσή του ένα χρόνο για ν' απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα κι αν δεν κατάφερνε να βρει ικανοποιητική απάντηση, θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Ένα τέτοιο πρόβλημα που θα έφερνε σε αμηχανία και τον πιο σοφό άνθρωπο, φάνηκε στο νεαρό βασιλιά δυσεπίλυτο, έχοντας όμως ως εναλλακτική προοπτική μόνο το θάνατο, δέχτηκε την πρόκληση και επέστρεψε στο βασίλειό του. Από τη μέρα εκείνη άρχισε να ρωτάει τους πάντες.

Ρώτησε την πριγκίπισσα, τις δεσποινίδες της αυλής, τις γυναίκες των Ευγενών, τις υπηρέτριες του παλατιού, τις γυναίκες του λαού, τις πόρνες χωρίς να λάβει ικανοποιητική απάντηση. Ύστερα ρώτησε τους ιερείς, τους επιστήμονες, τους φιλοσόφους, τους ευγενείς, τους υπηρέτες, τους ανθρώπους του λαού αλλά κανείς δεν του έδωσε μια πειστική απάντηση.

Αυτό που του συνέστησαν οι περισσότεροι ήταν να απευθυνθεί σε μια γριά μάγισσα που κατοικούσε στην περιοχή, η οποία σίγουρα θα ήξερε τη σωστή απάντηση, αλλά θα την έδινε έναντι πολύ ακριβού ανταλλάγματος καθ'ό,τι ήταν πασίγνωστη για τις υπέρογκες ανταμοιβές που απαιτούσε, όταν ζητούσαν τη γνώμη της. Ο χρόνος περνούσε μέχρι που έφτασε η τελευταία μέρα κι ο βασιλιάς Αρθούρος δεν είχε άλλη επιλογή από το να επισκεφτεί τη γριά μάγισσα και να συμβουλευτεί τη γνώμη της. Η γριά δέχτηκε ν' απαντήσει αλλά μόνο με τον όρο να πάρει για άνδρα της το Gawain, τον πιο γενναίο από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης και καλύτερο φίλο του βασιλιά Αρθούρου. Η ιδέα προκάλεσε φρίκη στο βασιλιά. Η γριά είχε μια γαμψή καμπούρα, ήταν απαίσια, είχε μόνο ένα δόντι, βρώμαγε σα βόθρος, συχνά, δε, έκανε κάτι χυδαίους θορύβους. Δεν είχε συναντήσει ποτέ του ένα τόσο απωθητικό ον.

Αρνήθηκε να πληρώσει. Δεν μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί να ζητήσει από έναν καρδιακό του φίλο και εκλεκτό ιππότη της Στρογγυλής Τραπέζης να υπομείνει για χάρη του μία τόσο σκληρή δοκιμασία και μάλιστα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Gawain, πληροφορήθηκε την πρόταση της μάγισσας και ζήτησε αμέσως ακρόαση από το βασιλιά. Όταν συναντήθηκαν του ανακοίνωσε, χωρίς να διστάσει στο ελάχιστο, ότι καμία θυσία δεν ήταν γι' αυτόν τόσο μεγάλη, προκειμένου να γλυτώσει τη ζωή του Βασιλιά του και την τιμή της Στρογγυλής Τραπέζης κι ότι ήταν πρόθυμος να δεχτεί τη γριά για γυναίκα του και θα το έκανε ακόμη κι αν ο βασιλιάς τον διέταζε να μην το πράξει. Έτσι ανακοινώθηκε ο γάμος τους και η μάγισσα απάντησε επιτέλους στο βασανιστικό ερώτημα:

"αυτό που θέλει στην πραγματικότητα μια γυναίκα είναι να είναι ο αφέντης της ζωής της".

Όλοι συμφώνησαν ότι από το στόμα της γριάς μάγισσας βγήκε μια πολύ μεγάλη αλήθεια κι εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η ζωή του βασιλιά δεν διέτρεχε πλέον κανέναν κίνδυνο.

Όντως ο γείτονας βασιλιάς θαύμασε τη σοφία των λόγων του βασιλέως Αρθούρου και αμέσως τον απελευθέρωσε και του εγγυήθηκε πλήρη ελευθερία και ακεραιότητα του Βασιλείου του. Τι έγινε όμως με τον Gawain και τη γριά μάγισσα; Ο Αρθούρος διεκατέχετο από ανάμικτα αισθήματα ανακούφισης και αγωνίας ενώ ο Gawain συμπεριφερόταν όπως πάντα με ευγένεια και γενναιοφροσύνη.

Η μάγισσα αντιθέτως επέδειξε το χειρότερό της εαυτό. Έτρωγε με τα χέρια, ρευόταν, αεριζόταν, ξεστόμιζε χυδαιολογίες κι έφερνε τους πάντες, και κυρίως το μνηστήρα της, σε αμηχανία με τη συμπεριφορά της. Ό,τι κι αν έκανε, όμως, ο Gawain της φερόταν έτσι όπως πρέπει να φέρεται ένας αληθινός ιππότης της Στρογγυλής Τραπέζης στη μνηστή του. Γιατί ήταν η μνηστή του!

Την πρώτη νύχτα του γάμου ο Gawain ετοιμαζόταν να περάσει τη χειρότερη νύχτα της ζωής του, γενναίος όμως καθώς ήταν το πήρε απόφαση και εισήλθε στο συζυγικό δωμάτιο χωρίς κανένα δισταγμό..Τότε διαπίστωσε πως τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Μπροστά στα μάτια του, στο συζυγικό κρεββάτι ήταν ξαπλωμένη ημίγυμνη, η ομορφότερη γυναίκα που είχε δει ποτέ του. Μια νεαρή καλονή, ψηλή. με βελούδινο απαλό δέρμα, όμορφα περιποιημένα ξανθά μαλλιά, υπέρωχα αρμονικές καμπύλες, ένα πραγματικό όνειρο.

Όσο λεπτομερώς κι αν την περιγράψω δε θα μπορέσω να αποδώσω με τα λόγια την απερίγραπτη ομορφιά εκείνης της γυναίκας. Ούτε στα όνειρά του δε θα μπορούσε να φανταστεί ο Gawain, αλλά και κανένας άλλος άνδρας, μια γυναίκα τόσο όμορφη. Ο Gawain έμεινε έκθαμβος. Όταν ξαναβρήκε μετά από λίγα λεπτά τη μιλιά του, ρώτησε την άγνωστη γυναίκα ποια ήταν και τι ζητούσε στο γαμήλιο δωμάτιό του.

Η γυναίκα τού απάντησε ότι ήταν η ίδια η γυναίκα προς την οποία λίγο πριν είχε ορκιστεί πίστη μέχρι να τον χωρίσει από αυτήν ο θάνατος κι ότι εφ'όσον ήταν πολύ γλυκός κι ευγενικός μαζί της, όταν είχε την απωθητική της μορφή, τον θεώρησε άξιο να του δείξει και την άλλη της μορφή, την όμορφη, κι ότι εις το εξής θα είχε τη μία μορφή την ημέρα και την άλλη μορφή τη νύχτα.

Τον ρώτησε, λοιπόν, ποια από τις δύο μορφές επιθυμούσε να έχει τη μέρα και ποια τη νύχτα. Τι οδυνηρό δίλημμα!

Ο Gawain μπήκε σε σκέψεις. Τι να 'ταν καλύτερο; "Να 'χει στο πλευρό του μια πανέμορφη γυναίκα τη μέρα, τότε που τον βλέπουν οι φίλοι του κι όλος ο κόσμος και μια κακάσχημη και απωθητική μπαμπόγρια τη νύχτα" ή "να 'χει μια μπαμπόγρια τη μέρα και τη νύχτα να χαίρεται τη συντροφιά μιας τόσο πανέμορφης και γοητευτικής νεάνιδος";

Καταλαβαίνετε ότι το δίλημμα δεν είναι και τόσο απλό. Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που έχουν ερωτευτεί άσχημες γυναίκες, γιατί σε μια γυναίκα δε κοιτάει κανείς μόνο την εξωτερική ομορφιά, αλλά έχουν μετά κόμπλεξ να τις παρουσιάσουν στον κοινωνικό τους περίγυρο;

Πόσοι άνδρες, έξυπνοι πλούσιοι και μορφωμένοι δεν επιλέγουν για σύντροφό τους ένα βούρλο μόνο και μόνο για να δείχνουν στους άλλους τι γκομενάρα έχουν δίπλα τους; Ποια μάνα δε θα τα βάψει μαύρα αν ο γιος της της παρουσιάσει άσχημη νύφη; Ποια κοπέλα δε θα πει "μα τι της βρίσκει ο μαλάκας" όταν δει έναν παίδαρο να συνοδεύεται από μία άσχημη γυναίκα. Αλλά για να μην σας τα πολυλογώ σκεφτείτε λιγάκι εσείς τι θα διαλέγατε;

Η τελική επιλογή του Gawain απέχει μόλις ελάχιστες σειρές αλλά μην σπεύσετε να τη διαβάσετε αν δεν επιλέξετε πρώτα τη δική σας απάντηση. . . . . . . . . Ο Gawain πολύ σοφά σκεπτόμενος είπε στη μάγισσα ότι θα την άφηνε αυτή να επιλέξει για τον εαυτό της. Μόλις το άκουσε αυτό, η μάγισσα του χαμογέλασε και του ανακοίνωσε ότι θα ήταν όμορφη όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα, επειδή τη σεβάστηκε και την άφησε να είναι αυτή ο *αφέντης* του εαυτού της. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Δεν έχει σημασία αν η γυναίκα σου είναιόμορφη ή άσχημη, αν είναι έξυπνη ή χαζή, αν είναι καλή ή κακή αφού.... . . . . . . . . . . . . . . . κατά βάθος δεν είναι παρά μια μάγισσα.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια