Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

( ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ )

Ναι, τολμώ να τον γράψω λόγω εμπειρίας. Όχι δικής μου, φίλων μου. Έζησα μερικές αναμετρήσεις από πολύ πολύ κοντά, είδα λάθη, είδα σωστά, συζήτησα με αρκετούς επιτυχόντες και αποτυχόντες, απέκτησα την Υπέρτατη  Γνώση και χαρίζω αυτόν τον οδηγό στο διηνεκές και στην ανθρωπότητα για τους επόμενους υποψηφίους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 31 SOS. BLACK JACK !

ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ και τα λιγότερα λάθη μετράνε στο τέλος...

1.   Οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο είναι κυρίως Δρόμος. Όποιος κατεβαίνει στο δρόμο έχει πάντα μεγαλύτερες πιθανότητες.

2.   Το Facebook και γενικά τα social είναι εργαλεία. Όμως τα likes δεν είναι σταυροί και δεν θα γίνουν ποτέ. Μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου στο facebook γιατί θα καταντήσεις σαν τις γκόμενες στο Instagram. Βλέπεις 100 προφίλ και σου φαίνονται όλες ίδιες.

3.   Μη μοιράζεις σταυρωμένα ψηφοδέλτια και μην πιστεύεις όσους σου ζητάνε 50-100. Όλα αυτά θα γίνουν χαρτιά για να κρατάνε το σκορ στη δηλωτή ή λίστα για ψώνια από το σουπερμάρκετ. Πεταμένα λεφτά και τσάμπα εκτυπώσεις.  

4.   Μη ζητάς τη γνώμη του κάθε χλιμίτζουρα και του κάθε χλέμπουρα. Μόνο αυτών που εκτιμάς που είναι αδύνατον να είναι πάνω από 5. Αν είναι, έχεις πρόβλημα κρίσης και διάκρισης.

5.   Κατά 150% όποιος σε πλησιάσει για συνεργασία – ειδικά αν είναι πιο πάνω από εσένα – θα σου πάρει ότι έχεις και δεν θα σου δώσει τίποτα.

6.   Κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Μόνος σου είσαι. Εσύ και ο δρόμος.

7.   Τα έργα της τελευταίας στιγμής δεν τα εκτιμά κανένας. Τη Disneyland να παραδώσεις σε μια γειτονιά δύο μέρες πριν από τις εκλογές, οι πολίτες την εκλαμβάνουν ως κοροϊδία. Αν και η μεγάλη εικόνα λέει πως έστω και για προεκλογικούς λόγους, το έργο έγινε και αποδόθηκε στην κοινωνία, ο κόσμος το διαγράφει.

8.   Όταν παρουσιάζεις τον εαυτό σου σε ένα φυλλάδιο,  πρόσεχε τι γράφεις. Όχι κλισέ, όχι υπερβολές, όχι μεγαλοστομίες. Ο λόγος σου να είναι στρωτός και απλός. Αν έχεις προφίλ σε πολλά σόσιαλ, βάλε ένα. Μην το μπουρδουκλώνεις. Δεν θα πάρεις φόλοερς από ένα προεκλογικό φυλλάδιο. Το να έχεις 10 προφίλ από εδώ και από εκεί και να τα αναγράφεις όλα, φαίνεται πως είσαι αργόσχολος και επιφανειακός.   

9.   Το βίντεο είναι ωραία μορφή αυτοπροβολής που έλκει ( καλημέρα σας κύριε Στέφανε )  αλλά πρέπει να είναι σύντομο, το πολύ 50’’, να βασίζεται στο λόγο σου και όχι στην πολυφιλτραρισμένη εικόνα, χωρίς μουσικές και κωμικά εφέ. Καλύτερα να κάνεις 10 μικρά με τις θέσεις σου και θα ανανεώνεις το προφίλ σου συχνά, παρά ένα δεκάλεπτο που δεν θα παρακολουθήσει κανένας.

10. Η κλασική παγίδα που συνήθως πέφτει ένας έξυπνος άνθρωπος είναι να θεωρεί πως οι άλλοι είναι χαζοί. Μην πας να κοροϊδέψεις και μην ξεχνάς πως οι ομοϊδεατές, οι απέναντι και οι τρίτοι έχουν δει χιλιάδες σαν εσένα. Εκφράσου αληθινά και ειλικρινά.

11. Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις προεκλογικές συζητήσεις και μην υπεραναλώνεσαι σε αυτές. Ο μέσος υποψήφιος σε μια κοινότητα 100 ατόμων πριν από τις εκλογές, πιστεύει ότι θα πάρει 6.000 σταυρούς. Μίλα, γνώρισε, αυτοπροωθήσου και κράτα μικρό καλάθι. Όποιος σου λέει «θα σε βγάλω πρώτο, σου έχω 400 σταυρούς» να είσαι σίγουρος πως δεν θα πάρεις ούτε 4 από αυτόν.

12.  Αν έχεις ήδη μια θητεία στην πλάτη, δεν μπορείς να είσαι εξαφανισμένος όλο το διάστημα και να θυμάσαι την υποψηφιότητα σου δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεν έχεις δικαίωμα να μη σηκώνεις τα τηλέφωνα και οι άνθρωποι να μη σε βρίσκουν, γιατί μετά δεν θα βρίσκεις εσύ τον σταυρό τους. Κανένας δεν σε παντρεύτηκε. Ο σταυρός διεκδικείται. Δεν χαρίζεται.

13.  Οι εκλογές έχουν κόστος. Σε χρόνο, ενέργεια και χρήμα. Αν δεν είσαι διατεθειμένος, κάτσε σπίτι σου.

14.  Οι σελέμπριτι έχουν πάντα προβάδισμα. Πάρε το απόφαση.

15. Αν επιδοθείς σε λάσπη, κουτσομπολιό, τοξικότητα και αναλώνεσαι στο να κακολογείς τους άλλους : Όλοι θα σε ακούσουν, οι περισσότεροι θα μεταφέρουν ότι λες, το 10% θα σε συμπαθήσει και από αυτούς το 1% θα σε ψηφίσει. Αυξάνεις τις πιθανότητες σου αν προβάλλεις τον εαυτό σου χωρίς να τσακώνεσαι. Να μην ξεχνάς ότι μετά τις εκλογές υπάρχει μια καινούρια επόμενη ημέρα και όσους ρουφιάνεψες, θα τους βρεις μπροστά σου.

16. Στα social media καλύτερα να μπλοκάρεις τους σάπιους παρά να προσπαθείς να συζητήσεις μαζί τους. Τεράστια αφαίμαξη ενέργειας. Για αυτό πρόσεχε σε ποιες ομάδες/σελίδες συμμετέχεις ενεργά.

17. Σε τοπικό επίπεδο, χτίζεις κάθε μέρα. Αν εμφανίζεσαι μια φορά στα 4 χρόνια, τη θέση σου θα πάρει αυτός που θα βρίσκεται στο πεδίο καθημερινά. Δεν θα σε ψηφίσουν γιατί είσαι ομορφόπαιδο. Θα σε ψηφίσουν για την προσπάθεια σου. Όποιος κάθεται περιχαρακωμένος στον θρόνο του και στον μικροεγωισμό του, στο τέλος και οι άλλοι τον αγνοούν.

18. Κράτα αρχείο με το έργο και τα πεπραγμένα σου. Κράτα αρχείο με τους ανθρώπους που βοήθησες. Κράτα αρχείο με τις δράσεις και τον απολογισμό σου. Θα σου χρειαστούν. Μην είσαι χυμαδιό. Οπως δεν είναι ντροπή να σου ζητούν τη βοήθειά σου, δεν είναι ντροπή να ζητάς τη δική τους στις εκλογές. 

19. Μη στέλνεις spam sms. Ενοχλείς και εκνευρίζεις. Πάρε τηλέφωνο. Ναι έχει κόστος και ναι, δεν θα το σηκώσουν και ναι, μπορεί να σου το κλείσουν. Δεν πειράζει. Από τα εργαλεία μαζικής επικοινωνίας, παραμένει το πιο αποτελεσματικό.

20. Αν το επίθετο σου ξεκινάει από Α-Β-Γ θα πάρεις και αρκετούς τυχαίους σταυρούς. Άδικο μεν για τους υπόλοιπους αλλά είναι θεία δίκη. Όταν στο σχολείο και στον στρατό, οι ανωτέρω έλεγαν πρώτοι το μάθημα ή έτρεχαν στις αγγαρείες ήταν καλά;

21. Όταν ο επικεφαλής της παράταξης σου, επιλέξει τη μπακαλίστικη λογική «βάλε υποψήφιο όποιον σου πει καλημέρα γιατί και 10 σταυρούς να έχει, θα μου τους φέρει», είναι εναντίον σου. Οι πολλοί υποψήφιοι επιφέρουν λιγότερους σταυρούς συνολικά καθώς ο κόσμος σιχαίνεται τα μακρυνάρια. Κοπιάζεις διπλά με περισσότερους αντιπάλους που όσο στόκοι και αν είναι ( ή πιστεύεις εσύ ότι είναι ) θα κάνουν την προσπάθεια τους.

22. ΟΧΙ ΝΤΙΜΠΕΗ όταν προηγείσαι. ΠΟΤΕ. Ζαμέ Κορωπί ! Ο άλλος δεν έχει να χάσει τίποτα, θα υποσχεθεί τα πάντα, θα κάνει την τηλεμαχία κάμπριο για να κερδίσει τις εντυπώσεις και θα φας έμπλαστρο.

23. Μην επιδοθείς σε αγώνα εύρεσης μεγάλων συμμάχων χωρίς να προσπαθήσεις εσύ για εσένα. Ακόμα και αν σου υποσχεθούν, ο καθένας θα παλέψει για τον εαυτό του.

24. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι έξυπνη ιδέα να καρπώνονται έργα άλλων. Δεν καταλαβαίνουν όμως πως οι άλλοι θα αντιδράσουν.

25. Στην πραγματικότητα η εκλογή είναι εθελοντισμός. Επένδυση για   το μέλλον αλλά το παρόν είναι εθελοντικό. Άρα ψευτοσεμνές νοοτροπίες τύπου «δεν με νοιάζει το μπράβο, υπηρετώ την ιδέα/παράταξη/ιερή αποστολή» και «δεν θέλω να προβάλλομαι, εκείνοι που πρέπει να ξέρουν, ξέρουν» είναι μια αυτοκτονική βλακεία και τη θέση σου θα την πάρει αυτός που προβάλλει το έργο και τις ενέργειες του. Δεν λέω να το παρακάνεις γιατί δημιουργείς απέχθεια αλλά μια προβολή, μια αναφορά, πρέπει να υπάρχει. Αν έχεις κάνει 10 πράγματα, μην περιμένεις το τέλος να τα ανακοινώσεις όλα μαζί γιατί δεν μένει τίποτα. Λίγο και λίγο και συνέχεια γιατί έτσι μένεις στην κοινοτική συνείδηση.

26. Να απαντάς στην αρνητική κριτική που τίθεται με επιχειρήματα. Αν την αγνοήσεις, την επιβεβαιώνεις. Να μην απαντάς σε βρισίδια. Κερδίζεις τη συμπάθεια των τρίτων. Να θυμάσαι πως στους δημοσίους διαλόγους στα σοσιαλ, ο στόχος σου δεν είναι να πείσεις τον στόκο. Είναι να κερδίσεις τους σιωπηρούς αναγνώστες.

27. Ποτέ δεν χάνει αυτός που κατά την εκλογική αναμέτρηση διατηρεί την αξιοπρέπεια του. Αν γίνεις ερπετό, μετά τις εκλογές, ότι και αν έχεις κάνει, ξεκινάς με αρνητική προδιάθεση των υπολοίπων που θα τη βρεις μπροστά σου. Στην πρώτη στραβή, η αντιπάθεια θα περάσει από πάνω σου ως νταλίκα και θα σε ισοπεδώσει.

28. Η πολιτική σε οποιοδήποτε επίπεδο ( κοινοτικό, δημοτικό, περιφερειακό, βουλευτικό ) δεν είναι σπρίντ. Είναι μαραθώνιος. Θα υπάρχουν στιγμές που θα νοιώθεις ότι ρίχνεις σφαλιάρες στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σου φέρνει τσιγάρα από το περίπτερο και άλλες που θα νοιώθεις το κεντρικό σκουπίδι στη χωματερή της Φυλής. Υπομονή, χαμηλά τη μπάλα, ευφυής αυτοπροβολή, επιμονή και καλή πορεία.

29. Καθαρό μυαλό για να καταλαβαίνεις τι γίνεται γύρω σου, αυτογνωσία και επίγνωση της πραγματικότητας. Δεν μπορεί από το πουθενά να βάζεις υποψηφιότητα για πχ την Περιφέρεια όταν δεν έχεις καν περάσει από διαμερισματικός σύμβουλος και να σου φταίει το λούμπεν προλεταριάτο που δεν κατάλαβε το μεγαλείο σου και δεν σε ψήφισε. Δεν μπορεί από διαμερισματικός σύμβουλος να θέλεις αμέσως μετά να γίνεις βουλευτής. Εκτός και αν είσαι ο γιος του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα οπότε κακώς διάβαζεις αυτό το κείμενο. Παίξε playstation. 

30. Κατά την εκλογική διαδικασία θα γνωρίσεις ανθρώπους που μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι σε άλλους τομείς στη συνέχεια της ζωής σου. Μην κοιτάζεις κοντόφθαλμα για τον σταυρό. Όταν τους καταχωρείς στο κινητό σου, γράψε και την ιδιότητα τους. Ποτέ δεν ξέρεις…

31.   Συγκεντρώσου στη δική σου προσπάθεια και μην υποκύπτεις στη γοητεία του κουτσομπολιού, της ρουφιανιάς και της σπιουνιάς. Έχουν τη γοητεία τους αλλά χωρίς να το καταλαβαίνεις, είναι τοξικό δηλητήριο που σου χαλάει το μυαλό, την ψυχή και τον χαρακτήρα. Άσε δε που το 80% είναι ψέματα. Λέγονται γιατί ο καθένας θέλει να αισθάνεται σπουδαίος, ότι είναι γνώστης, έχει inside info και να σου πουλήσει εκδούλευση. Να σε ψαρέψει για να μεταδώσει λίγο παρακάτω όπως θέλει, ότι θέλει και όπως να ναι. Αυτός που σου κουτσομπολεύει τους άλλους, να θυμάσαι πως λίγο αργότερα έρχεται η σειρά σου. Συνήθως αυτός που παραπονιέται για την τοξικότητα του περιβάλλοντος, είναι ο μεγαλύτερος αγωγός της. Οι εκλογές είναι η παρουσία σου στον δρόμο. Στον δρόμο είσαι μόνος σου…

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Α) Αν εκλεγείς, κάτσε σπίτι σου και σπάστα όλα. Ούρλιαξε από χαρά. Το αξίζεις και το δικαιούσαι. Πάρε τους αγαπημένους σου ανθρώπους, έναν πολύ στενό κύκλο, πήγαινε κάπου που δεν σε ξέρουν και κάνε τα όλα κάμπριο. ΌΧΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ!  

Έξω όμως θα είσαι κύριος. Ούτε εξαλλοσύνες, ούτε αλαζονεία. Μετρημένα πράγματα. Να έχεις πάντα μια καλή κουβέντα για όσους δεν τα κατάφεραν. Μην πανηγυρίζεις στα μούτρα των αντιπάλων. Πες – και ας μην το πιστεύεις – ότι ήσουν τυχερός. Μην ξεχνάς ότι φίλους, φίλους – φίδια και εχθρούς, θα τους ξαναβρείς μπροστά σου.

Β) Αν δεν εκλεγείς, πάρε μια γνώμη από αυτούς που εκτιμάς και τους άλλους απέφυγε τους. Οι τρίτοι ή θα σου πουν αφόρητα πληκτικές παρηγοριές ή θα σου κάνουν μπούλινγκ υπό τη μορφή πλάκας.

Αν δεν μπορείς να τους αποφύγεις, να λες το εξής :

Είναι νωπό ακόμα, πρέπει να κάτσει μέσα μου, δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα. Εσύ τι λες; Ποια είναι η γνώμη σου;

Ο σκοπός είναι να μετρήσεις με ποιον άνθρωπο έχεις να κάνεις. Να δεις τι κουβαλάει στον εγκέφαλο του. Μην αντιδικήσεις. Δεν σε συμφέρει και μην ξεχνάς ότι έχασες, οπότε ότι και να πεις θα στραφεί εναντίον σου.  Άκου και μόλις πάρεις ότι σου φανεί χρήσιμο, βρες μια δικαιολογία και αποχώρησε από τη συζήτηση.

Μην καταφύγεις σε βλακώδεις δικαιολογίες, μην κατηγορήσεις τρίτους, μην αρχίσεις να εφεύρεις σενάρια συνομωσίας. Θα φανείς γραφικός και γελοίος.

Να θυμάσαι αυτό που είπε ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών ο Μπόμπι Φίσερ:

Φρόντισε να κερδίσεις. Κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει γιατί έχασες….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια