Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ.


Τολμώ να πω οτι το παρακάτω αφιέρωμα είναι το πιο πλήρες που μπορείς να βρεις στον παγκόσμιο ιστό σχετικά με τα αξιοθέατα της Αθήνας και της Αττικής γενικά. 

Ξεκίνησα το 2014 και όσες φορές πίστεψα οτι επιτέλους το ολοκλήρωσα, πάντα κάτι καινούριο προέκυπτε. Αυτές οι γραμμές γράφονται το 2023 και έχω ακόμα τρεις εκκρεμότητες. Το εμπλουτίζω κάθε φορά και κάθε φορά προκύπτει και κάτι διαφορετικό. 

Βαθιά μέσα μου, μάλλον δεν θέλω να τελειώσει ποτέ. Εύχομαι η προσπάθεια μου να φανεί χρήσιμη σε όλους όσους θέλουν να μάθουν την Αθήνα μας. Μια πόλη που δεν της φερθήκαμε καλά αλλά παραμένει γεμάτη εκπλήξεις, γεμάτη φιλόξενες γωνιές σαν μια μάνα που όσο και αν την πληγώνουν τα παιδιά της, δεν θα πάψει ποτέ να τα αγαπά.... 

 Λατρεύω τη φωτογραφία και το περπάτημα. Στο προφίλ μου στο Instagram, https://www.instagram.com/suspectblog/ ανεβάζω μπόλικα καλούδια και αν καταφέρω να ταξινομήσω και να επεξεργαστώ όλες τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει, θέλω ….άσε καλύτερα ας μην το σκέφτομαι.


Επινόησα τον όρο «φωτοβόλτες» και βάλθηκα στα γεράματα ξεκινώντας απο το 2014, να ανακαλύψω την Αθήνα. Την Αττική. Βρήκα αρκετά αξιοθέατα αποσπασματικά στον ιστό, ρώτησα πιο ψαγμένους φίλους, τα κατέγραψα, έβαλα στο δισάκι μου τη φωτογραφική μου μηχανή, μια δεύτερη μπλούζα, ένα μπουκάλι νερό και ξεκίνησα τις περιηγήσεις, άλλες φορές μόνος, άλλες με παρέα.


Στον κατάλογο που ακολουθεί δεν περιλαμβάνονται συνολικά τα μουσεία. Θεωρώ πως αυτά αναφέρονται σε κάθε ταξιδιωτικό οδηγό, τα περισσότερα τα έχω δει με το σχολείο και πήγα μόνο σε αυτά που μου κίνησαν την περιέργεια. Επίσης δεν έχω τις παραλίες γιατί είναι πολλές και καλές. Αν πρέπει να επιλέξω πάντως, διαλέγω τον Σχινιά. Πιο κοντά, πιο καθαρά, δεν πήζει ο δρόμος όπως η παραλιακή και η Νέα Μάκρη συνολικά έχει μια διαφορετική αίσθηση. 

Δεν διεκδικώ δάφνες ταχύτητας, κρατάει χρόνια αλλά δεν με νοιάζει ιδιαίτερα. Σάββατο ή Κυριακή, μια φορά το μήνα, όποτε μπορούσα. Αφού έφτιαξα τη λίστα μου, σιγά σιγά έσβηνα τα μέρη που πήγαινα. Το καλό είναι οτι σε πολλές αργίες και σαββατοκύριακα, αντί να τεμπελιάζω και να προφέρω την άχρηστη λέξη βαριέμαι, εμπλούτισα τις παραστάσεις μου, έμαθα, είδα διαφορετικά πράγματα, εικόνες και έδωσα χρώμα στις μέρες μου


Σίγουρα ο καθένας που θα διαβάσει το κείμενο μου, θα έχει να προτείνει και κάποιο που παρέλειψα. Στο mr.suspect@gmail.com να μου στείλετε ιδέες και προτάσεις. Πιστεύω όμως πως τη συντριπτική πλειοψηφία την έχω συμπεριλάβει. Θα διαβάσεις πάνω από 100,  προτεινόμενα μέρη! Δεν τα λες και λίγα!


Τα αξιοθέατα που ακολουθούν είναι διατυπωμένα σε  συνοπτική μορφή. Περισσότερες λεπτομέρειες στο google. Μην τα περιμένεις όλα στο χέρι!


Το συμπέρασμα μου είναι πως η Αττική είναι πραγματικά ευλογημένος τόπος, άσχετα αν την ξεσκίσαμε. Ακόμα και τώρα έχει πάμπολλες ομορφιές, σχεδόν κρυμμένες. Όλοι οι άνθρωποι λατρεύουν  τον τόπο καταγωγής τους και ενίοτε υπερβάλλουν. Πρόσφατα ένας γνωστός μου, Μεσσήνιος, προσπαθούσε να με πείσει γιατί η Μεσσήνια είναι καλύτερη από τη ….Σαντορίνη ! Η Αττική έχει βουνά, ποτάμια που μπαζώσαμε, έχει ακτές και στον Νότο και στη Δύση και στην Ανατολή. Μπορείς να κάνεις θεματικό τουρισμό, αρχαιολογικό, ιστορικό, θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό, ψυχαγωγικό τουρισμό, ότι μπορείς να φανταστείς! Για αυτό, παρά τα προβλήματα της, δεν την αλλάζω με τίποτα την Αθήνα μου. Όπου αλλού πάω, ως επισκέπτης πολύ ευχαρίστως. Πάντα θα επιστρέφω στην Πόλη μου.




Αθήναζε…


Στην Αθήνα λοιπόν μπορείς να απολαύσεις 4 θεματικά πάρκα :


1.   Allou! Fun Park

Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Ιστορικός χώρος και σήμα κατατεθέν.


2.   Αττικό ζωολογικό πάρκο.

Φρόντισε να πας στην παράσταση με τα δελφίνια και να έχεις κατά νου ότι στο χαλαρό χρειάζεσαι 4 ώρες για να το γυρίσεις.


3.   The Greeks – Μια φορά και έναν καιρό

Βρίσκεται στην Αυλώνα. Ζωολογικός κήπος, πρότυπο χωριό και αθλητικές εγκαταστάσεις.


4.   The Ranch.

Παραμυθένιο. Λες και βρίσκεσαι σε ταινία του Sergio Leone. Έχει και πισίνα, και τοξοβολία και μπάσκετ και ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Και άλογα. Και ζώα. Και τρενάκι για βόλτα. Βρίσκεται στο Σοφικό Κορινθίας αλλά ως ημερήσια εκδρομή απέχει 1,5 ώρα από την Αθήνα. Πας άνετα.


ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Αν και η Αθήνα «κατηγορείται» ως μεγαλούπολη που δεν έχει πράσινο, κι όμως έχει αρκετά πάρκα που προσφέρονται για περπάτημα, ποδηλασία και διάφορα αθλήματα. Ναι, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση αλλά ας μην τα εκμηδενίζουμε όλα. Αξίζει να πας στα παρακάτω:


1.   Πεδίον του Άρεως

2.   Πάρκο Τρίτση

3.   Εθνικός Κήπος

4.   Βοτανικός Κήπος Χαϊδαρίου Την άνοιξη να πας που ανθίζουν τα άπειρα λουλούδια. Μακράν το κορυφαίο σε ότι αφορά τη χλωρίδα και αυτό γιατί είναι ιδιωτικό φυσικά.

5.   Κτήμα Συγγρού

6.   Πάρκο Προμπονά ( λιγότερο γνωστό μεν, πολύ συμπαθητικό δε )

7.   Ακαδημία Πλάτωνος

8.  Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής ( Ωραία μονοπάτια αλλά προσοχή, πολλά αδέσποτα σκυλιά )

9.   Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας ( ωραίο το κεντρικό σημείο με τη λίμνη, τα συντριβάνια και τον ανεμόμυλο. Πέραν τούτου τίποτα το φοβερό. Προσοχή στα σκυλιά που οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες τα έχουν χωρίς λουρί )

10. Άλσος Στρατού – η χαρά του γκράφιτι.

11. Άλσος Γαλατσίου - το κορυφαίο όλων

12. Άλσος Βεϊκου – εξαιρετικό και αυτό. Τυχεροί οι κάτοικοι του Γαλατσίου.

13. Σκοπευτήριο Καισαριανής

14. Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού. Είναι για πέταμα αλλά μια και πήγα το βάζω. Η μόνη του χρησιμότητα είναι να κάνεις μάθημα οδήγησης σε κάποιον φίλο σου.

15. Πάρκο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Το μοναδικό Industrial παραθαλάσσιο πάρκο που διαθέτουμε. Είναι σε καλό δρόμο αλλά έχει και δρόμο ακόμα. 

16. Experience Park στο Ελληνικό. Πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του τα Χριστούγεννα του 2021 και ήταν μαγικό. Μετά τις γιορτές έμεινε σκέτο πάρκο γιατί αφαιρέθηκε ο στολισμός. Φαντάζομαι στα επόμενα χρόνια να μας αφήσει  άφωνους. 
17. Κήποι Προεδρικού Μεγάρου στο Σύνταγμα. Ανοιχτά για το κοινό μερικές Κυριακές το χρόνο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Η είσοδος είναι δωρεάν και χρειάζεται να έχεις μαζί σου την αστυνομική σου ταυτότητα. Πολύ ωραία βόλτα και μετά μπορείς να πας για καφέ ή φαγητό στην Πλάκα, στο Θησείο κλπ. 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ 

Γίνονται δύο με καραβάκι που ξεκινάει από τη Μαρίνα Φλοίσβου

Η μια ακολουθεί τη διαδρομή Ύδρα -  Πόρος - Αίγινα και η άλλη Αγκίστρι - Μετώπη και Αίγινα. 

ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ



1.   ΟΑΚΑ


2.    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Να πας και το πρωί και το βράδυ. Σαν να μεταμορφώνεται.


3.    Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι. Έχει τόσο περίεργο ωράριο που ουσιαστικά σου λένε πως δεν θέλουν επισκέπτες. Υπάρχει ευτυχώς και το Σάββατο 9-3 που είναι ανοιχτά. Από τα πιο καλοδιατηρημένα Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής με ψηφίδες που σώζονται.


4.   Πύργος Δουκίσσης Πλακεντίας


ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ



1.   Τατόι – Παλιά Ανάκτορα


2.    Μονή Καισαριανής – Σιγά μην τη βρεις ανοιχτή. Η διαδρομή και το ξωκλήσι-σπηλιά είναι όλα τα λεφτά.



ΚΕΝΤΡΟ


Μην το υποτιμάς και μην το θεωρείς γκρικ τουριστ. Διάβασε τα παρακάτω, βλέπεις πόσα μαζεύονται! Χαλαρά να πας, θέλεις 4 μέρες να τα γυρίσεις.


1.   Πλάκα

2.   Αναφιώτικα

3.   Μοναστηράκι

4.   Παρθενώνας

5.   Αρχαία Αγορά – Ναός του Ηφαίστου

6.   Πνύκα – Άγιος Δημήτριος Λουμπαδιάρης

7.   Βωμοί – Λόφος Νυμφών με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

8.   Φιλοπάππου

9.   Στήλες Ολυμπίου Διός

10.Ζάππειο

11. Καλλιμάρμαρο ( έχει είσοδο πίσω από το αλσύλλιο, στο λόφο, από εκεί να μπεις )

12. Αρχαιολογικός χώρος στον Κεραμεικό

13. Λυκαβηττός – Να πας το απόγευμα για φωτογραφίες της Αθήνας με ηλιοβασίλεμα και να παρακολουθήσεις την έπαρση της σημαίας.

14. Πανεπιστημίου. Όλοι πάμε βιαστικοί στις δουλειές μας. Δοκίμασε να πας μια μέρα χαλαρά να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική και να θυμώσεις με τους βέβηλους. Ακαδημία, Βιβλιοθήκη, Οφθαλμιατρείο.



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ – Πήγα σε πολλά μοναστήρια και δεν το περίμενα ότι έχουμε τόσα πολλά. Δεν αξίζουν όλα. Αρκετά από αυτά είναι παλαιοημερολογίτικα και άσχημα. Παραθέτω αυτά που πιστεύω ότι αξίζουν.



1.    Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο – κατά τη γνώμη μου, η πιο ωραία εκκλησία στην Αθήνα

2.    Παναγία Νερατζιώτισσα Μαρούσι. Καταπληκτικό ξωκλήσι.

3.   Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

4.    Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Έχει δύο. Στην Πεύκη και στην Παιανία. Να πας και στις δύο.

5.    Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου,  Μήλεσι. Είναι λίγο πιο μακριά αλλά αξίζει.

6.    Ιερά Μονή Παναγίας Κλειστών, Χασιά. Κι όμως η Χασιά δεν έχει μόνο ταβέρνες.

7.   Ιερά Μονή Πεντέλης

8.   Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης.

9.    Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα, Πεντέλη ( μοναστηριομάνα η Πεντέλη )

10.Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ, Νέα Μάκρη

11. Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, Γαλάτσι. Πιάτο όλη η Αθήνα. Οι καλόγριες γλυκύτατες.

12.Ιερά Μονή Αγίου Παταπίου,  Λουτράκι.

13. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός. Πολύ αυστηρό dress code, δεν έχουν σαλβάρια να φορέσεις, οπότε έχε μαζί σου ρούχα.

14.Εισόδια Θεοτόκου, Ωρωπός.

15.Ιερά Μονή Βηθλέεμ, Κορωπί.

16.Ιερά Μονή Αποστόλου Παύλου, Λαύριο

17.Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου, Λαύριο.

18.Παναγία Γοργεπήκοος, Μάνδρα

19.Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Καρέας

20.Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κουβαρά Αττικής.

21.Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια. Το πιο όμορφο ξωκλήσι της Αθήνας.

22. Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα


Πήγα και σε άλλα που για λόγους αρχείου τα παραθέτω : Αγιος Ραφαήλ, Άνω Σούλι Μαραθώνος. Παναγία Φανερωμένη, Ροδόπολη Σταμάτας. Αγία Τριάδα, Παλλήνη. Ιερό ησυχαστήριο Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωπί. Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου Κορωπί. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Γλυκά Νερά. Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κούτουλα, Καρέας. Παναγία Θεοσκέπαστη, Κερατέα. Είναι άβατο για άνδρες. Άγιος Ονούφριος Κερατέα. Ιερά Μονή Αγίων Αρχαγγέλων Κερατέα. Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Παπάγου. Ιερά Μονή Ευεργέτιδος και Αγίας Παρασκευής, Παιανία. Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας, Κερατέα, Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στα Βίλια ( υπάρχουν δύο μοναστήρια ανδρικό και γυναικείο ).



ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ


1.   Πειραϊκή

2.   Προφήτης Ηλίας στον Πειραιά.

3.    Μαρίνα Καλλιθέας και Μαρίνα Φλοίσβου ως τη Λίμνη Βουλιαγμένης : Όχι, δεν είμαι ο Σπάιντερμαν, δεν το πήγα σε μια μέρα. Σιγά σιγά. Θα δεις το υπέροχο Παλαιό Φάληρο, το άθλιο Καλαμάκι, το τρισάθλιο Ελληνικό, γιατί οι Δήμαρχοι Γλυφάδας και Βούλας πήραν ποσοστά Κιμ Γιονγκ Ουν από την πρώτη Κυριακή και καταλήγεις στο Καβούρι για μπάνιο.

4.   Πάρνηθα. Από το Σανατόριο στο Φλαμπούρι.



ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι φροντισμένη και σε αυτή του Μαραθώνα έχει τουλάχιστον μια καφετέρια. Η Μπελέτσι είναι παρατημένη στη μοίρα της και στην Κουμουνδούρου πήγα γιατί το είχα στη λίστα μου.


1.   Λίμνη Μπελέτσι

2.   Λίμνη Βουλιαγμένης

3.   Λίμνη Μαραθώνα

4.  Λίμνη Κουμουνδούρου – Είναι στρατιωτική περιοχή, δεν σε αφήνουν να βγάλεις φωτογραφίες και ο δρόμος είναι κακοτράχαλος. Χρειάζεται βόλτα κομάντο. Hit and run.


ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ


….αλλά σε ακτίνα βολής



1.    Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας. Μυσταγωγία…

2.   Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών

3.   Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας

4.   Σούνιο. Να πας το απόγευμα για να βγάλεις φωτογραφίες με το απίστευτο ηλιοβασίλεμα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αυτό πχ της Σαντορίνης.

5.    Πάχη - βόλτα στην παραλιακή με το γραφικό λιμανάκι

6.   Λαύριο – συνδιασμός industrial με θάλασσα και διαθέτει αφενός τεχνολογικό πάρκο αφετέρου μουσείο πετρωμάτων.

7.   Πόρτο Ράφτη. Μέτρια παραλία αλλά συνδυάζεται με τον αρχαιολογικό χώρο στη Βραυρώνα.

8.    Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό. Είναι στη σειρά. Καλύτερο το Πόρτο Γερμενό και αμέσως μετά η Ψάθα.

9.    Επίδαυρος. Δέος.

10. Λίμνη Βουλιαγμένης – Ηραίο. Να πας να βγάλεις φωτογραφίες στον φάρο. Εξαιρετική παραλία.

11. Φρούριο Ελευθερών στις Ερυθρές. Διατηρείται σε καλό επίπεδο και στέκει εκεί για 2.500 χρόνια ! 

12. Φρούριο Αιγοσθενών. Στην παραλία του Πόρτο Γερμενού. Τίποτα το καταπληκτικό αλλά πας που πας για μπάνιο, πήγαινε και μια βόλτα. 

13. Ένα πολύ ωραίο ταξίδι ιστορίας μπορείς να κάνεις και στα Μέγαρα. Ξεκίνα από το μικρό αλλά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο. Λίγο πιο πέρα είναι η Κρήνη του Θεαγένη. Βρες ( από το μουσείο ) το τηλέφωνο του φύλακα αρχαιοτήτων για να σου ανοίξει και να δεις απίστευτα βυζαντινά ξωκλήσια αιώνων στον Ελαιώνα των Μεγάρων και δίπλα στις κατασκηνώσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας την ΙΜ Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος ή όπως τη λένε οι ντόπιοι, τη Μονή Σωτηράκη. Από εκεί, σε πέντε λεπτά είσαι στο Αλεποχώρι για μπάνιο ή σε άλλα 5, έφτασες στην καλύτερη Ψάθα. Δεν είναι μόνο αυτά που θα δεις αλλά και όλη η διαδρομή που είναι φανταστική. 





ΜΟΥΣΕΙΑ – πέραν των κλασικών



1.    Βυζαντινό Μουσείο – το είχα απωθημένο από το σχολείο. Δεν μας είχαν πάει

2.    Μουσείο Ακρόπολης. Δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να μην έχει πάει. Αν ναι, 200 ευρώ πρόστιμο και διορία μιας εβδομάδας να το επισκευθεί!

3.    Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το μοναδικό μουσείο κοντέϊνερ !

4.    Μουσείο Αυτοκινήτου – πρωτότυπο και εντυπωσιακό !

5. Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Μενιδίου. Καθημερινά ανοιχτό 8-3 πλην Τρίτης, είσοδος δωρεάν και βλέπεις πάρα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα από την περιοχή. Τα καλύτερα βέβαια βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό. 

6. Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Πρέπει να πάει κάθε σχολείο. Άγνωστες εφευρέσεις για τον πολύ κόσμο των Αρχαίων μας Προγόνων που σε αφήνουν ενεό!

7. Σιδηροδρομικό Μουσείο του ΟΣΕ στον Πειραιά. Αυτό που ήταν στη Σιώκου στα Σεπόλια γκρεμίστηκε λόγω έργων και δημιουργήθηκε στον Πειραιά. Γυρίστηκε εκεί ενα επεισόδιο του Master chef 4. 

8. Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Μέσα στο Golden Hall, στο Μαρούσι,  στον πρώτο όροφο. Εξαιρετικό ταξίδι ιστορίας και πολιτισμού σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες

9. Νομισματικό Μουσείο: Ακόμα και να μη σε ενδιαφέρουν τα νομίσματα, η οικία Τσιλέρ είναι ένα αριστούργημα. Έχει και κήπο που μπορείς να πιείς καφέ

10. Παλιά Βουλή: Το πρώτο κοινοβούλιο. Στη μεγάλη σάλα σε πιάνει δέος. Απέχει 300 μέτρα από το Νομισματικό, οπότε με ένα τρύγο δύο ζμπαρόνια. Να πας την Κυριακή που έχουν αμφότερα δωρεάν είσοδο.

11. Μουσείο ΟΤΕ: Μικρό πλην τίμιο. Δωρεάν είσοδος. Όλοι έχουμε smartphone αλλά αγνοούμε πως ξεκίνησαν όλα. Ζήτα πληροφορίες για ξενάγηση γιατί αρκετά από τα εκθέματα δεν θα τα πολυκαταλάβεις. Βρίσκεται στην Κηφισιά

12. Μουσείο Μετεωριτών : Κι όμως έχουμε και τέτοιο! Στα Κάτω Πατήσια. Ανοργάνωτο, λίγο πρόχειρο, αλλά κάνεις βόλτα στο διάστημα επί της γης ! Ο ιδρυτής του είχε επαφές με τη Ρωσική Κοσμοναυτική Υπηρεσία και έτσι έχει εξασφαλίσει ενδιαφέροντα εκθέματα. 

13. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων : Στην Πλάκα, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, απέναντι από τους Αέρηδες. Μικρό και καλαίσθητο, συνδιάζεται με καφέ και φαγητό στην αγαπημένη Πλάκα.  


14. Εθνική Πινακοθήκη. Ανακαινισμένη πια, μια κούκλα ! Αξίζει τον κόπο. Στον πρώτο όροφο είναι τα του 1821. Στον δεύτερο τα πιο σύγχρονα και στον τρίτο θα γελάσεις με τις μοντερνιές. 





ΕΠΙΣΗΣ


1.    Σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη. Απαράδεκτη σήμανση, ευτυχώς που ένας ορειβάτης μου συνέστησε να ακολουθήσω τα μωβ βέλη στο δρόμο.

2.    Σπήλαιο Παιανίας. Θα μπορούσε να είναι εμπορικά επικερδές αλλά είπαμε. Ελλαδάρα.

3.    Καταρράκτης στο Ντράφι. Πολύ κοντά στην ΙΜ Νταού Πεντέλης.

4.    Τελεφερίκ για την Πάρνηθα. Να πας σε μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα.

5.    Κάστρο Φυλής. Τίποτα σπουδαίο αλλά συνδυάζεται με τη ΙΜ Παναγίας Κλειστών, οπότε αν θα πας, πέρνα μια βόλτα.

6.    Χάος - Μπελβεντέρε. Ένας τεράστιος κρατήρας από το πουθενά που αναρωτιέσαι πως στο καλό δημιουργήθηκε. Λένε πως έπεσε ένα σπήλαιο. Παρά είναι στρογγυλό όμως…

7.    Θωρηκτό Αβέρωφ. Τεράστια ιστορία.

8. Ευγενίδειο Ίδρυμα ή το γνωστό μας Πλανητάριο. Για μικρούς και μεγάλους. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο διάστημα είναι μοναδική. 

9. Θολωτός Τάφος Μενιδίου. Αντί να τρέχεις στις Μυκήνες, πετάξου στον Κόκκινο Μύλο. Καθημερινά ανοιχτό 8-3 πλην Τρίτης, είσοδος δωρεάν και βλέπεις τάφο του 14-13ου αιώνα π.Χ. 

10. Τύμβος Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη. Δεν υπάρχει φύλακας οπότε αν μαζευτείτε πολλοί σε παίρνουν τηλέφωνο να πας. Δήλωσε συμμετοχή στην Αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών. 

11. Πρώτο Νεκροταφείο. Όσο και αν σου φαίνεται μακάβριο, μιλάμε για ένα υπαίθριο μουσείο, έναν χώρο υψηλής τέχνης. Θα μπορούσε να είναι πιο περιποιημένο. Αξίζει μια βόλτα. 

12. Καταρράκτης Ραπεντώσας. Στο Διόνυσο. Μηδεν σήμανση, αθάνατη Ελλαδάρα. Το αυτοκίνητο φτάνει πολύ κοντά πάντως και μετά έχει μονοπάτι 10 λεπτών, βατό. Το θέαμα είναι απόκοσμο. 

13. VR Planet. Χώρος Virtual Reality στο Περιστέρι. Να ζητήσεις τις περιηγήσεις στο διάστημα. Φοράς το κασκέτο και ...τσουπ! Κόβεις βόλτες στον δακτύλιο του Κρόνου! Εξαιρετικό ! 


Είμαι σίγουρος πως αυτή τη στιγμή, τσεκάρεις αν και σε ποια έχεις πάει. Μπορεί να έχεις ήδη ανοίξει το google να ψαξεις μερικά από τα ανωτέρω. Σε αυτό που θα σε διευκολύνω είναι να σου πω ποια συνδιάζονται με ποια ώστε να μην κάνεις διπλό κόπο. Εκτός και αν θες να πηγαίνεις σε κάθε ένα τη φορά για να το απολαμβάνεις χωρίς πίεση χρόνου.


Λοιπόν :


Πριν πας στο Πεδίο του Άρεως, κάνε μια βόλτα στην Πανεπιστημίου. Ο Βοτανικός Κήπος Χαϊδαρίου είναι μαζί με τη Μονή Δαφνίου και μετά μπορείς να συνεχίσεις για τη Λίμνη Κουμουνδούρου. Το πάρκο της σχολής Χωροφυλακής είναι πολύ κοντά με το Πάρκο Στρατού. Από τα Ανάκτορα στο Τατόι, συνεχίζεις και πας στη Λίμνη Μπελέτσι. Στην Ακαδημία Πλάτωνος έχει και το μουσείο και το πάρκο. Ο αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας είναι στο δρόμο σου για το Πόρτο Ράφτη. Το θωρηκτό Αβέρωφ βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου. Το Χάος στο Μπελβεντερε είναι προς το Σούνιο. Ανεβαίνεις με το τελεφερίκ στην Πάρνηθα, κατεβαίνεις και πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στο Σανατόριο και αν βαριέσαι το περπάτημα, φτάσε μέχρι το Φλαμπούρι. Μετά τον Προφήτη Ηλία, κατέβα στην Πειραϊκή. Μετά το Σπήλαιο της Παιανίας, κατέβα στην Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Παρομοίως και μετά το σπήλαιο του Νταβέλη, κατέβα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Νταού Πεντέλης είναι και ο καταρράκτης στο Ντράφι και η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Στο δρόμο για την Ιερά Μονή Πεντέλης είναι ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας. Το κέντρο παίζει μόνο του και τα μοναστήρια τα έχω βάλει ανά περιοχή. Αν έχεις να διαθέσεις χρόνο, στο Λαύριο κάνεις μια βόλτα και στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων και στην Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και στα μουσεία και στο λιμάνι. Ανεβαίνοντας από τη Νέα Φιλαδέλφεια προς τον Κόκκινο Μύλο και μετά προς Μενίδι, στον ίδιο δρόμο θα βρεις πρώτα τον Θολωτό Τάφο του Μενιδίου και ένα χιλιόμετρο πιο πάνω, απέναντι από το Δημαρχείο, την Αρχαϊκή συλλογή Αχαρνών. Στο Γαλάτσι υπάρχουν το άλσος Γαλατσίου, το άλσος Βεΐκου και η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Τα φρούρια Αιγοσθενών και Ελευθερών συνδιάζονται με την ΙΜ Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα και με τα δύο μοναστήρια του Προφήτη Ηλία το ανδρικό και το γυναικείο. 


Να το συνοψίσω;


Ταξίδεψα μέσα στην Πόλη και πέρασα πολύ ωραία. Το μοιράζομαι μαζί σου και αν εμπνευστείς και πας έστω σε ένα από αυτά που σου προτείνω, θα είμαι τρισευτυχισμένος.




0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια