Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ


Από τα κοινωνικα θεματα που αφενος απορω γιατι τα συζηταμε, αφετερου απορω για το τι εχει να πει ο αντιλογος. Στη χωρα μας μια και σχετικα προσφατα ( στην ιστορια, τα 35 χρονια δεν είναι πολύ ) ειμαστε καμμενοι από τη χουντα και το πανεπιστημιο εχει συνδεθει με την εξεγερση του Πολυτεχνειου, εχουμε ευαισθησιες. 

Το ασυλο θεσπιστηκε τοτε για να προστατευονται οι ιδεες και οι αποψεις από διαφορους καθεστωτικο-χουντικους φασιστες που ηθελαν να επιβαλλουν ομερτα στην καλυτερη ή συμφωνια προβατων στη χειροτερη. 

Τωρα, το ασυλο ιδεων είναι μια κατασταση για την οποια μειδιω. Ας παει καποιος σε μια γενικη συνελευση χωρις να ανηκει σε εκκολαπτομενους πολιτευτες και ξεστομισει μια αληθεια, θα φυγει χαραγμενος. Το ασυλο τωρα πια χρειαζεται ώστε στις φοιτητικες εκλογες να βγαινουν 10 διαφορετικα αποτελεσματα. 

Δεν καταλαβαινω αυτό το τρομερο ασυλο πια.
Κινδυνευουμε από κατι και δεν το ξερω; Εχουμε χουντα; 

Για τυπικους λογους, ας δεχθω την εννοια και την υπαρξη του ασυλου. Δεν θα τα χαλασουμε εκει. Εκει που εξοργιζομαι είναι όταν το ασυλο χρησιμοποιειται για να καλυπτονται εγκληματιες. Ξερω, βαρυδγουπη λεξη αλλα δεν βρισκω καποια πιο κοντινη στην αληθεια όταν μιλαμε για ανθρωπους που καινε, σπανε, καταστρεφουν, εκτοξευουν μολοτοβ, ιδιαιτερα δε, όταν μιλαμε για ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ που παρεχουν ΠΑΙΔΕΙΑ. 

Ακουω με χαμογελο τους επαναστατες της πλακας να μιλανε για δημοσια παιδεια, το ποσο απαξιωνεται για τα ιμπερεαλιστικα συμφεροντα, εξω η ιδιωτικη εκπαιδευση, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο ( ωχ, συγγνωμη αυτό είναι παλιο ) αλλα δεν λενε ουτε λεξη για τους καταστροφεις που εχουν μετατρεψει το Πολυτεχνειο σε γιαφκα. 

Ακουω με δυνατο γελιο αυτή τη φορα, όταν μιλανε για περιφρουρηση εκ των ενοντων. Δηλαδη, για να το κανουμε σε πραγματικες συνθηκες πιεσης και θερμοκρασιας, θα κανουν ντου 50-100 μαντραχαλοι με κουκουλες, λοστους και σπασμενα μαρμαρα και το Πανεπιστημιο θα αντισταθει με 60 χρονους καθηγητες και με 10 φοιτητες ( αφου οι υπολοιποι θα εχουν πεταχτει στο Θησειο για ένα ρακομελο ), αντε και με καποιο βισμα φυλακα, αοπλο, που λογικα θα είναι ο πρωτος που θα φυγει για να γλιτωσει. 

Ποιος είναι αυτος που θα περιφρουρησει το Πανεπιστημιο και με τι μεσα;
Τι θα κανει ο καθηγητης δηλαδη και καποιοι φοιτητες;
Θα παρουν και αυτοι ροπαλα για να εμποδιζουν την επιδρομη των Οστρογοτθων;
Θα φτιαξουν πανεπιστημιακες μολοτοβ, με δυνατοτητα διασπορας και προσεληνωσης, για να πεταξουν; 

Συγγνωμη αλλα αυτή η υποκρισια δεν αντεχεται. Η αυτοκρατορια του παραλογου με οδηγει στη σκοτεινη συνωμοσια που λεει πως οι πολιτικοι θελουν να συντηρειται αυτή η κατασταση με σκοπο να απαξιωθει η δημοσια παιδεια, να γινονται μπαχαλα για να επικαλυπτονται οι υπογραφες σε αποφασεις πολύ χειροτερες για το κοινωνικο συνολο. 

Αν πραγματικα θελουμε να διατηρησουμε τη δημοσια παιδεια σε υψηλο επιπεδο, δεν χρειαζεται το 15% του προϋπολογισμου. Αυτά είναι αστεια πραγματα. Όταν δεν θελεις να πετυχεις κατι, βαζεις ανεφικτους στοχους. Μπορουμε τους ηδη υπαρχοντες πορους να τους αξιοποιησουμε προς αναπτυξη και όχι για να επισκευαζουμε τις καταστροφες. 

Αν η συζητηση για το πανεπιστημιακο ασυλο γινεται για να προστατευσουμε τις ιδεες, τη γνωση και τη σκεψη, δεν θα μας παρει πανω από 5 λεπτα. 

Απαγορευση των εγκληματικων πραξεων και η σεμνη τελετη λαμβανει τελος.
Αν η συζητηση γινεται για το πώς θα εχουμε αρτιες εγκαταστασεις με μολοτοφορους, τοτε μπορει να χρειαστουμε 17 Ολυμπιαδες και ακομα θα λεμε τα ιδια. 

Εξαλλου, ολο και καποιο μπαχαλο θα γινει, ολο και θα γεμισουμε την αστικη μας πληξη με πολεμικες εικονες. Καπως ετσι περναει η ωρα, καπως ετσι λεμε και δεν πραττουμε και καπως ετσι μια ισχυρη μειοψηφια καταστρεφει την περιουσια των πολλων….



2 Λογομαχιες:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Προσπωικά αποδέχομαι το πανεπιστημιακό άσυλο. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις από πολιτική φοβία δεν επιτρέπουν την είσοδο των αστυνομικών οργάνων και ενίοτε εξυπητερούνται και συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές με την είσοδο προβοκατόρων.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι το άσυλο. Ζητούμενο είναι η ίδια η παιδεία. όσο ο διάλογος για την παιδεία περιστρέφεται γύρω από το άσυλο και τις πανελλαδικές εξετάσεις, τόσο περισσότερο εμείς θα αποπροσανατολιζόμαστε.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια