Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΡΑΤΟΣ



….και όπου «α» βάλε ωμέγα αγαπούλα μου… 

Η μητέρα μου νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο πριν από λίγες μέρες. Πήγα να τη χάσω αλλά τη γλίτωσε. Την έβαλα σε δημόσιο νοσοκομείο καθότι μισθωτός και παιδί του λαού. 

Έφτασε η μέρα της επιστροφής στο σπίτι. 

Το πρώτο που έχω να σου πω είναι πως αν εσύ που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή είσαι παντρεμένος με ένα παιδί, ή δεν έχεις παιδιά ή δεν είσαι παντρεμένος, μην κάνεις σε παρακαλώ πολύ δηλαδή, το τραγικό λάθος και κάνεις μόνο ένα παιδί. 

Έγκλημα. 

Κυρίως για το παιδί. 

Εσύ με τον/την σύζυγο σου θα μεγαλώσεις, θα έχεις προβλήματα υγείας  και θα κρεμαστείς πάνω  στο παιδί που θα βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε. 

Καλοί οι φίλοι, καλοί οι συγγενείς ( λέμε τώρα ) αλλά όταν τα φώτα σβήσουν, ο καθένας πάει στο σπίτι του. Ο αδερφός πάντα χρειάζεται έστω και για ηθικούς λόγους. Ναι ξέρω. Αδέρφια είναι σκοτωμένα και συνήθως κάποιος τραβάει το μεγαλύτερο ζόρι. Χαίρω πολύ. Αναφέρομαι στον μέσο όρο. Πάντως καλύτερα να έχεις αδερφό παρά να είσαι μόνος. 

Επίσης αν εσύ που διαβάζεις τώρα είσαι άνω των 40, δεν είναι καθόλου κακό να κάνεις μια σχετική εξοικονόμηση  για τα γεράματά σου. Ειδικά στην εποχή μας και όπως θα εξελιχθούν και τα προσεχή χρόνια. 

Εσύ που έχεις 2+ παιδιά και διαβάζεις τώρα, χαμόγέλα. Έκανες καλή επιλογή.

Σου τα είπα, ξεθύμανα, αν θες, λάβε τα υπόψη σου. Αν όχι, εσύ θα τα βρεις μπροστά σου. Προσωπικά το χρέος μου το έκανα. Έθαψα πατέρα και κινδύνεψε και η μητέρα αλλά είμαι δίπλα της. Αν σου φαίνεται πολύ μακρινό το μέλλον αυτό, χαμογέλα. 

Το μέλλον έρχεται και σε σένα…. 

Έβαλα που λες αποκλειστική. Την πλήρωσα περί τα 650 ευρώ. Ξέρεις πόσα μου δίνει πίσω ο ΕΟΠΠΥ; 140 ευρώ! Ω, ναι, αυτό το ιλιγγιώδες ποσό! Αν και ήξερα ότι καλύπτει το 75%, αυτή η πεποίθηση διαλύθηκε όταν μου έδειξε η προϊσταμένη τη σχετική εγκύκλιο. 28 ευρώ καλύπτει τη μέρα. Πήγα να βρίσω τον Άδωνι που φταίει για όλα αλλά αυτή η εγκύκλιος είναι του 2012. Μπράβο καλοκράτος. Είπαμε το α με ωμέγα. 

Απορία το έχω. 

Μια εύκολη επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η εξής: Να μη μας παίρνει τίποτα το ΙΚΑ, να μην κάνει καμία κράτηση – παρά μόνο αν το θέλαμε. Τα λεφτά στο χέρι και σε ιδιωτική ασφάλεια. Γιατί να έχω αυτόν τον νταβατζή στο μισθό μου εδώ και περίπου 20 χρόνια που είμαι στην αγορά εργασίας όταν στα 650 μου δίνει πίσω 140;

Η συνέχεια είναι ξεκαρδιστική για σένα που διαβάζεις αλλά όχι για αυτόν που την περνάει:

Παίρνεις το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο δημόσιος υπάλληλος που σου το δίνει, βαριέται που ζει. Είναι σε λήθαργο. Σιχαίνεται τη ζωή του και τη δική σου. Θα μπορούσε να σε ρωτήσει: «Χρησιμοποιήσατε αποκλειστική ώστε να σας πω τι χρειάζεται για να πάτε στον ΕΟΠΠΥ;» Μια τόσο απλή ερώτηση που θα σε γλίτωνε από επιπλέον ταλαιπωρία. Για αυτό και δεν θα γίνω ποτέ αριστερός. Όλα στον ιδιωτικό τομέα. ΟΛΑ ! 

Παίρνεις το εξιτήριο, το βιβλιάριο, την απόδειξη από την αποκλειστική και πας ελαφρά τη καρδία και με περισσή αφέλεια  στο ΙΚΑ. Είσαι ηλίθιος. Είσαι βλαξ. 

Ξαναγύρνα στο νοσοκομείο. 

Πήγαινε στο γραφείο κίνησης. Σου λένε ότι πρέπει να πας στο γραφείο της διευθύνουσας. Πάρε κάτι φόρμες. Πήγαινε βρες ένα γιατρό  από την κλινική που νοσηλεύθηκε ο άνθρωπος σου. Προσοχή: Όχι έναν ειδικευόμενο αλλά έναν επιμελητή. Όποιος να ναι, δεν πειράζει.  Σου γράφει τη διάγνωση – την αντιγράφει από το εξιτήριο – τα ίδια πάνω σε αυτές τις φόρμες. Ας μην έχει ιδέα για το περιστατικό. Δεν πειράζει μια απλή αντιγραφή κάνει. Η σφραγίδα και η υπογραφή του χρειάζονται. 

Φύγε. 

Πήγαινε τώρα στο πρωτόκολλο να σου σφραγίσουν την απόδειξη της αποκλειστικής, το εξιτήριο και το βιβλιάριο. 

Φύγε. 

Πήγε βρες τον ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ – μη φοβάσαι, ένας από το νοσοκομείο είναι που εκτελεί και τέτοια χρέη. Όταν τον βρεις γιατί όλο και κάπου θα έχει πεταχτεί – νοσοκομείο είναι ρε αδερφέ δεν είναι το ψιλικατζίδικο της γειτονίας – θα σου βάλει και αυτός σφραγίδα και υπογραφή.
Ούτε καν κοιτάζει που σφραγίζει και υπογράφει. 

Ο θεσμός του ελεγκτή είναι παντελώς και πλήρως άχρηστος και χρησιμεύει μόνο και μόνο για να σε ταλαιπωρεί. 

Μετά καταλήγεις πάλι στο γραφείο κίνησης για να σου ξαναμανα σφραγίσουν όλα τα προηγούμενα  και να ξαναπάς στο ΙΚΑ. 

Εκεί σου βάζουν επίσης κάτι σφραγίδες και υπογραφές και δίνουν οοοοοοοοοοοοοοολα τα χαρτιά στο γραφείο της προϊσταμένης για να τα ελέγξει κάποια στιγμή.  

Εκεί σου λένε πως αυτά τα αμύθητα 140 ευρώ θα σου τα καταθέσουν σε 2 μήνες…

Αυτή η χώρα χρειάζεται ατομική βόμβα για να γίνει κράτος.
Χάθηκε ο κόσμος όλα τα παραπάνω να καλύπτονται από το εξιτήριο;
Ποιος κερδίζει και τι από αυτή την ταλαιπωρία;
Ο δημόσιος υπάλληλος που εφευρέθηκε μια καρέκλα για αυτόν;
Η γραφειοκρατία που εφευρέθηκε από τους πολιτικάντηδες για να μη γίνεται τίποτα σωστά;

ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ

Α! 

Μην ξεχάσεις να περάσεις εν ευθέτω χρόνω από το ΙΚΑ να πάρεις τη βεβαίωση μεταξύ 650 και 140 ευρώ ώστε να τη βάλεις στη φορολογική σου δήλωση του χρόνου. 

Καλή σου τύχη.




0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια