Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Ένας αδελφικός μου φίλος είναι στο ΔΣ ενός αθλητικού συλλόγου τοξοβολίας. Ούτε καν θυμάμαι πως μου ήρθε η φλασιά και του ζήτησα αν θα μπορούσα να δοκιμάσω να συμμετέχω. 

Τους τελευταίους δύο μήνες έχω πάει συνολικά δέκα φορές και ρίχνω με τα εκπαιδευτικά τόξα του συλλόγου. Προς τιμήν τους οι σύλλογοι της τοξοβολίας, δεν σου ζητούν χρήματα με το καλησπέρα. Οπότε μπορείς να πας δοκιμαστικά να δεις αν σου ταιριάζει. 

Εκπληκτικό άθλημα, το λάτρεψα και συνιστώ σε όλους. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως σωματοδομής. Πρώτα ο Θεός, τον Σεπτέμβριο θα ενταχθώ κανονικά με σφραγίδα και υπογραφή. Αν δεν μου πάρει από την τσέπη ότι έχω και δεν έχω ο Τσίπρας, θα προσπαθήσω να αγοράσω και δικό μου τόξο. 

Η τοξοβολία είναι έρωτας. 

Οι προσωπικές μου επιδόσεις δεν είναι τίποτα το φοβερό αν τις εξετάσεις σε επίπεδο ολυμπιακών αγώνων αλλά όπως μου είπε ο φίλος μου, «είσαι ο καλύτερος αρχάριος που είχα ποτέ». Στην αρχή δεν έριχνα σε στόχο αλλά προσπαθούσα να μάθω να το κρατάω σωστά. Μετά έριχνα στα 5 μέτρα σε μια τεράστια ψάθα . Χρειάζεται προσπάθεια για να αστοχήσεις αλλά κι όμως μερικά πήγαιναν στον τοίχο. Ξενέρωσα. Ήθελα να έχω κίνητρο και το κίνητρο είναι ο κανονικός στόχος. Με την ιδιοσυγκρασία που με διακρίνει ακριβώς στο σημείο  πριν την οριστική βαρεμάρα ( την τρίτη φορά δηλαδή ) , το φιλαράκι μου – σπάνιας ευφυΐας άτομο – το κατάλαβε αμέσως και μου έβαζε να πετυχαίνω μπαλάκι του τένις δεμένο με σχοινάκι και εν κινήσει ως εκκρεμές ! Ούτε καν σε κανονικό στόχο αλλά κατευθείαν στα βαθιά!  Σπανίως συμβαίνει αυτό και ξέρω ότι ήταν χατιρικώς. Ο αρχάριος πάει σιγά σιγά. Όμως έκανε το θαύμα του.  Ήταν τρομερή πρόκληση και θα μπορούσα να ρίχνω μέχρι μεθαύριο ! Αρκετές φορές το πέτυχα.  Βάλαμε προχθές για πλάκα, αντί του στόχου, καπάκι από μπουκάλι στα 25 μέτρα. Το πέτυχα με την πρώτη ! 

Κατά πάσα πιθανότητα, καλά να είμαστε, θα προσπαθήσω να κατέβω σε αγώνες για την εμπειρία. Ξέρω ότι για πρωταθλητισμό δεν κάνω αλλά η προπόνηση για την προπόνηση δεν σου δίνει ποτέ καμία καλή αφορμή να διηγηθείς μια ωραία ιστορία. 

Θα σου πω ποια θετικά και ποια αρνητικά έχω σημειώσει . Ξεκινάω με τα αρνητικά. 

Α) Ακριβός εξοπλισμός. Βρίσκεις και με 200 ευρώ και με 1500. Χρειάζεσαι και βέλη και περικάρπιο και διάφορα άλλα μπινελίκια. Τα βέλη εύκολα σπάνε και σε βάθος χρόνου θα αγοράσεις καινούρια.

Β) Θέλεις χώρο. Στον κλειστό στα 20 μέτρα. Αν δεν έχεις βίλα με οικόπεδο, σε διαμέρισμα δεν γίνεται. 

Γ) Διαρκώς μονότονα επαναλαμβανόμενη κίνηση

Δ) Κίνδυνος τραυματισμού. Αν δεν σταθείς σωστά και σε βρει η χορδή στο στήθος, τσούζει. Αν δεν φοράς το περικάρπιο ή μετακινηθεί και δεν το διορθώσεις,  και βρει η χορδή στον πήχη θα κερδίσεις έναν φοβερό πόνο και μια μελανιά στο μισό σου χέρι. 

Στα θετικά : 

Α) Απίστευτη αίσθηση. Το να ακούς τον ήχο από τη χορδή και να βλέπεις το βέλος να σκίζει τον αέρα και να καρφώνεται στο στόχο. Καλά τα darts, καλύτερα τα όπλα αλλά σαν την  ιεροτελεστία της τοξοβολίας δεν έχει.  

Β) Συμμετέχει όλο το σώμα. Και τα δύο χέρια, η μέση, και η σωστή βάση στήριξης. Ακόμα και το πώς θα κουνήσεις το κεφάλι σου για να σημαδέψεις είναι καθοριστικό. 

Γ) Τρομερή λεπτομέρεια σε μεγάλη απόσταση.  Να ρίχνεις από του διαόλου το κέρατο και να χάνεις το κέντρο για μισό χιλιοστό. Από μακριά πρέπει να υπολογίσεις και την καμπύλη καθώς έχεις και έναν επιπλέον εχθρό. Τον στρατηγό άνεμο. 

Δ) Είναι μαγεία όλη η μηχανική. Πως το σηκώνεις, πως τοποθετείς το βέλος, πως τραβάς, πως σημαδεύεις, πως αφήνεις τη χορδή, πως βλέπεις το βέλος να διανύει την απόσταση. 

Ε)  Ως κλασικό άθλημα σκοποβολής, καθαρό μυαλό, ψυχραιμία, πίστη, αυτοσυγκέντρωση, να εστιάζεις σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο, να μην επηρεάζεσαι από τα προσωπικά σου και κάθε βολή είναι μια καινούρια προσπάθεια. Ακόμα και αν έχεις σκάψει τρύπα στον τοίχο στην προηγούμενη, συνεχίζεις σαν να μη συνέβη τίποτα. 

ΣΤ ) Μπορείς να το πετύχεις μια φορά. Μπορείς να το πετύχεις 3 φορές συνεχόμενες;

Ζ) Στο δικό μου μυαλό είναι και μια σύνδεση με την αρχαιότητα. Το τόξο ήταν από τα πρώτα αθλήματα, από τα πρώτα όπλα και από τα πρώτα εργαλεία αναζήτησης τροφής. Ελπίζω αν πλέκοντας το εγκώμιο κάποιου πω : «μπράβο ρε Σκύθη τοξοβόλε» να μη νομίσει στη χειρότερη ότι του βρίζω τη μάνα και στην καλύτερη ότι λέω κάτι για τον Ντάνο από τη Σκιάθο. 

Υγ. Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου, την ανοχή σου και την υπομονή που έδειξες. Ξέρεις εσύ.0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια