Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ – ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ


Αναγνωρίζω την προσπάθεια με την Τσεχία. Αναγνωρίζω τη θέληση και το πάθος αλλά εν τω συνόλω μιλάμε για μια οικτρή αποτυχία. Οπότε με το παρόν θα κάνω και μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας της ομάδας μας.

Η ομάδα μας κατέβηκε επιτέλους με Καλάθη Σλούκα μαζί από την αρχή. Ο Γιάννης και ο Θανάσης σκύλιασαν και μόχθησαν. Τα κομβικά σημεία του αγώνα ήταν: Όταν φτάσαμε τελικά στους 12 πόντους ποιος βλάκας ήταν αυτός που πήρε τεχνική ποινή και φάγαμε 4 πόντους ;;; Βολή και τρίποντο θυμίζω.

Αμέσως μετά, με τη διαφορά στους 10 υπέρ μας, αμυντικό φάουλ σε κάθετη εφόρμηση του Γιάννη, το έδωσε ο βλάξ διαιτητής επιθετικό και παρά την εξωπραγματική εμφάνιση του Καλάθη, μείναμε από καύσιμα. Επίσης δεν κατάλαβα και τη χρησιμοποίηση του Μπουρούση στο τέλος με αποτέλεσμα η διαφορά εκεί που την είχαμε, να μειωθεί.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση η ευστοχία των Τσέχων. Αυτοί δεν αγχώθηκαν; Όλες τις βολές; Όλα τα κρίσιμα σουτ; Εμείς έχουμε παίκτες που έχουν φάει την Ευρωλίγκα με το κουτάλι, τα final 4, τις μεγάλες διοργανώσεις και αυτοί οι τύποι από όπου σούταραν έγραφε! Νικήσαμε γιατί παίξαμε άμυνα του θανάτου με τρομερή αυταπάρνηση, οδηγώντας τους σε λάθη, αλλά στην επίθεση τους ήταν εντυπωσιακά εύστοχοι.

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη διαιτησία ως δικαιολογία αλλά σήμερα έπαιξε ρόλο. Ρόλο σημαντικό καθώς αποκεφάλισε άδικα τον Γιάννη. Πήραν και μερικά άλλα σφυρίγματα όπως το κλέψιμο του Καλάθη στον Σατοράνσκι. Αυτός ο κύριος Βασιλακόπουλος με 100 χρόνια στο μπάσκετ, δεν μπορούσε να θωρακίσει την ομάδα; Οι ίδιοι οι διοργανωτές, είχαν την τιμή να έχουν τον καλύτερο παίκτη του κόσμου στο τουρνουά και του φέρθηκαν λες και ήταν νέος στη Γ ΕΣΚΑ; Ποιοι είναι δηλαδή οι Τσέχοι και έτυχαν τόσο ευμενούς αντιμετώπισης;;;

Δυστυχώς το λάθος με τη Βραζιλία ο Θεός του μπάσκετ δεν το συγχώρεσε. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Τσέχοι τους κέρδισαν με 22 πόντους διαφορά και αυτό το +12 που ψάχναμε ήταν μεγάλη διαφορά τελικά.

Ατομικά. Θα ξεκινήσω από τα εύκολα.

Βασιλόπουλος: Δεν μπορεί να κριθεί, καθώς έπαιξε ελάχιστα στη διοργάνωση. Τα ίδιο και ο Μάντζαρης. 


Λαρεντζάκης: Αδικήθηκε ως προς τον χρόνο συμμετοχής και όταν έπαιξε, έδειξε πως θα μπορούσε να βοηθήσει.

Πρίντεζης : Πολύ καλός με τη Νέα Ζηλανδία και την Βραζιλία, ψόφιος με την Αμερική και την Τσεχία.

Παπαγιάννης : Για λόγους δημοσίων σχέσεων οι δημοσιογράφοι   γράφουν ότι είναι βελτιωμένος. Αν θες να δεις πραγματικό ταλέντο, κοίτα τον Ντόνσιτς και τον Μπογκντάνοβιτς. Όταν είσαι 2.20 δεν τα χάνεις από τα κάτω. Όταν ο άλλος είναι δύο κεφάλια κοντύτερος δεν κάνεις σοφτ σουτάκια με ραβέρσα. Πας στο καλάθι να καρφώσεις να τον πάρεις παραμάζωμα.

Μπουρούσης : Πολύ αργός, πολύ κουρασμένος, πολύ βαριά τα πόδια του. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως δεν είχε συστήματα για αυτόν, ούτε ταΐστηκε ιδιαίτερα για να κάνει το παιχνίδι του. Μόνο σκριν στην κορυφή έκανε λες και είναι αναγκαίο κακό της πεντάδας.

Παπανικολάου : Απαράδεκτος. Κατά λάθος μπασκετμπολίστας. Λάθη στην άμυνα, λάθη στην επίθεση, κακώς πήγε στην Κίνα. Έπαιξε με βίσμα.

Σλούκας : Τραγικός. Είχα μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν. Διαπρέπει στην ευρωλίγκα, Ομπράντοβιτς οε οε, ο καλύτερος επιθετικά γκάρντ μας. Άστοχος, δεν αποφόρτισε καθόλου τον Γιάννη, έχασε πάρα πολλά ελεύθερα σουτ, ήταν χάλι μαύρο για την αξία του, δεν βοήθησε καθόλου.

Καλάθης : Μαγικός με την Τσεχία αλλά με τη Βραζιλία έκανε 3 λάθη στο τέλος και σχεδόν εξαιτίας του χάσαμε εκείνο το παιχνίδι. Με καλές και κακές στιγμές, ασταθής.

Παπαπέτρου : Προσπάθησε ο Ιωάννης και νομίζω πως λίγο ως πολύ ήταν στα στάνταρντς του. Τον μπέρδεψε ο Σκουρτόπουλος με τον Παπανικολάου, αλλά λίγο ως πολύ κάπου εκεί τον περιμέναμε.

ΘΑΝΑΣΗΣ : Τον λάτρεψα. Από αυτόν πρέπει να ξεκινάει η Εθνική μας. Ο ηλίθιος Σκουρτόπουλος τον έβαλε με τη Βραζιλία μόλις 4 λεπτά. Τον είδα επιθετικά βελτιωμένο κάτι που μου λέει πως στους Μπακς θα πάρει συμμετοχές και δεν θα είναι πετσέτα. Πάθος στον πάγκο, πάθος στον αγωνιστικό χώρο, αμυντικός ογκόλιθος και όταν χρειάστηκε, πόντους έβαλε και με μακρινά σουτ. Μπράβο του.

ΓΙΑΝΝΗΣ : Χωρίς αυτόν θα χάναμε και από την Τσεχία και από τη Νέα Ζηλανδία. Μη σου πω και από το Μαυροβούνιο. Προσπάθησε πολύ αλλά ούτε από τον πάγκο, ούτε μέσα από το γήπεδο ξέραμε τι να τον κάνουμε. Δεν τον βοηθήσαμε καθόλου. Προσέφερε σε πολλούς τομείς και ενώ θα το δικαιούτο, δεν έκανε κατάχρηση στα σουτ. Μάλλον την παραμοίρασε τη μπάλα.

Σκουρτόπουλος : Τον συμπαθούσα για την όλη διαχείριση και για τα παράθυρα. Με απογοήτευσε. Εμμονή με τον Παπανικολάου στο 2 που μας χαντάκωσε, έθαψε τον Λαρεντζάκη, δεν έβαλε καθόλου τον Μάντζαρη όταν οι Σλούκας Καλάθης θόλωναν, δεν ήξερε τι να κάνει τον Γιάννη, εξαφάνισε τον Θανάση με τη Βραζιλία, άφησε τον Βαρεχάο ανενόχλητο για 20 λεπτά και είχε 3 φάουλ, αχρήστευσε τον Μπουρούση, δεν είχε ούτε πλάνο, ούτε στρατηγική.

Εν κατακλείδι, παρουσιάσαμε μια ομάδα με έμπειρους παίκτες που παίζουν Ευρωλίγκα, με τίτλους, με διακρίσεις, με συμμετοχές μεγάλες διοργανώσεις, με τον καλύτερο παίκτη στο ΝΒΑ, με χαρισματικό δίδυμο στα γκαρντ και αποτύχαμε. Ο προπονητής ήταν για τα μαύρα δράγκαλα, πολλοί παίκτες δεν βρέθηκαν σε καλά φεγγάρια και παίξαμε κακό μπάσκετ που δεν το καμουφλάραμε με την άμυνα μας όπως στην εποχή του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Μέτριο μπάσκετ με το Μαυροβούνιο αλλά κάναμε πως δεν είδαμε γιατί κερδίσαμε. Κακό μπάσκετ με τη Βραζιλία που χάσαμε. Χορταστική επίθεση αλλά προβληματική άμυνα με τους Νεοζηλανδούς. Τους Αμερικανούς δεν τους ενοχλήσαμε καθόλου. Με την Τσεχία όταν σκιστήκαμε, μας αποτέλειωσαν οι διαιτητές. Μεγάλες προσδοκίες, φτωχές επιδόσεις.

Ο επόμενος προπονητής ελπίζω να κάνει μια απλή κίνηση.

Να φωνάξει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο γραφείο του και να τον ρωτήσει :

«Γιάννη πως λες να παίξουμε;»

υγ. Αν το ελληνικό μπάσκετ θέλει να ξαναδεί επιτυχίες, να κάτσουν οι παίκτες μετά τις ομαδικές προπονήσεις να κάνουν ατομική προπόνηση έστω μια ωρίτσα ημερησίως στο σουτ. Αλλιώς δουλειά δεν γίνεται και θα μιζεριάζουμε μονίμως. Ακόμα και οι άσημοι Τσέχοι, έχουν σουτέρ. Εμείς μόνο με την τακτική δεν πάμε πουθενά. Το μπάσκετ άλλαξε, έγινε ακόμα πιο γρήγορο και όποιος δεν ξέρει να σουτάρει μένει πίσω. 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια