Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΑΣΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Παρακολούθησα τις περισσότερες αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και πραγματικά απογοητεύθηκα.

Απογοητεύθηκα με το πόσο ανοργάνωτοι, προχειράτζες, παπατζήδες και μέτριοι είμαστε.

Αν είσαι άνθρωπος με κοινή λογική, συνέχισε να με διαβάζεις και θα συμφωνήσεις στις παρακάτω τρεις παραμέτρους. Αν είσαι αμπαλαέο πρόβατο, κλείσε τη σελίδα μου και μην ξαναμπείς.

1.   Το να έχεις επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη, μόνο καλό σου κάνει. Για να έρχονται καλοί παίκτες, για το branding και την εμπορικότητα του πρωταθλήματος, για τη δημοφιλία του ποδοσφαίρου και το επίπεδο του αθλήματος. Είσαι ένας νέος παίκτης σε μια ομάδα. Άλλο να κάνεις προπόνηση με τον Ελ Αραμπί και άλλο με τον Νταρακλίτσα. Άρα πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι στην Ευρώπη. Ξέρω ότι δεν μπορείς να πας στον τελικό αλλά μη χαιρετάς από τον Αύγουστο ρε αδερφέ !

2.    Όλοι ξέρουν το αγωνιστικό πρόγραμμα. Δεν τους ήρθε μήνυμα στο messenger τύπου « Bro, φύγε από την παραλία. Αύριο να είσαι στο Λονδίνο, παίζουμε με τη Λίβερπουλ». Άρα δικαιολογίες όπως «η ομάδα δεν είναι έτοιμη, μονταρισμένη, συναρμολογημένη» δεν πρέπει να τις δέχεται κανένας. Ούτε φίλαθλος, ούτε δημοσιογράφος για να τις επιδεικνύει ως ευαγγέλιο και «προφανώς λογική δικαιολογία». Εσύ δεν είσαι έτοιμος. Οι άλλοι γιατί είναι;

3.   Δεν με ενδιαφέρει αν δεν πρόλαβες να πάρεις παίκτες. Τόσο καιρό τι έκανες; Όλος ο πλανήτης παίζει μπάλα. Δεν μπορούσες να κάνεις έναν προγραμματισμό της προκοπής; Λαμπρό παράδειγμα ο Ολυμπιακός του μπάσκετ. Συμπλήρωσε τα κενά του τον Ιούνιο με τις γνωστές στοχευμένες του κινήσεις και παρακολουθεί την αγορά μήπως του κάτσει το έξτρα. Αυτή είναι σοβαρή ομάδα. Έκανε τις κινήσεις του έγκαιρα και με την έναρξη της περιόδου, είμαι σίγουρος πως θα είναι έτοιμος. Πότε δηλαδή περιμένεις να πάρεις τον καλό παίκτη; Όταν θα έχεις αποκλειστεί από την Ευρώπη για να νικήσεις τη Λαμία και τον Παναιτωλικό;

Από τον Παναθηναϊκό δεν περίμενα και πολλά. Ξεκίνησε ουσιαστικά να χτίζεται από πέρυσι, λείπει τόσα χρόνια από την Ευρώπη, του χρόνου τέτοια εποχή θα δούμε που πάει το καράβι. Άλλωστε για να λέμε τη black truth, η Σλάβια Πράγας ήταν καλύτερη.

Ο Άρης δεν έχει το βάρος της φανέλας που του χρειαζόταν. Στα σημεία αποκλείστηκε. Παρόλα αυτά, πριν χαιρετήσει, μας έδωσε τρεις νίκες. Αν δεν κάνει τα καλά του Ολυμπιακού, κάθε χρόνο να αλλάζει τη μισή ομάδα, νομίζω πως θα δούμε ωραία πραγματάκια.

Ο ΠΑΟΚ κοροϊδεύει τον εαυτό του και τον κόσμο του. Η ίδια αργοκίνητη ομάδα με το ποδόσφαιρο του χασμουρητού. Στην Ελλάδα θα πετύχει πολλά 1-0 αλλά στην Ευρώπη έγινε ρεζίλι. Τι να την κάνω την περσινή πορεία; Κατάφερε και δεν νίκησε ούτε μια φορά το θηρίο, τη Λέφσκι Σόφιας! Ρισκάρω την πρόβλεψη και υποστηρίζω πως φέτος το ταβάνι του θα είναι η πέμπτη θέση. 20 λεπτά που παρακολούθησα χθες με τον Παναιτωλικό, έναν σοβαρό παίκτη να διέθετε το Αγρίνιο έξω από τη μεγάλη περιοχή, θα έκανε κηδεία στην Τούμπα. Κοίτα μην ξεπεταχτεί καμία άλλη ομάδα και πάει πιο κάτω ο Δικέφαλος του Βορρά.

Πάμε και στον Ολυμπιακό.

Αίσχος !

Παίζεις 20 χρόνια champions league και προσεύχεσαι να σε σώσουν ένας 37χρονος και ένας 35άρης; Θυμήθηκες να πάρεις τον Χουάνκ πότε; Όταν σε ισοπέδωσαν και πέρασες κάτι κουτσούς στα πέναλτι με τα χίλια ζόρια;

Έλεγα σε φίλους μου ότι ο Ολυμπιακός έκανε τελείως λάθος όταν έφερνε τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά. Αν ήταν τόσο καλοί παίκτες, σίγουρα θα έβρισκαν ένα συμβόλαιο στο εξωτερικό και δεν θα γύριζαν στη θαλπωρή της Ελλαδίτσας. Με εξαίρεση ένα φάουλ εκτός περιοχής, όσα γκολ έφαγε ο Ολυμπιακός ήταν όλα από το κέντρο της άμυνας με ολιγωρία ή λάθος των ανωτέρω δύο. Ελπίζω να λάβει τέλος και η κουβέντα με την Εθνική μας Ομάδα και πότε θα γυρίσουν και κρίμα τα παιδιά. Δεν χρειάζεται, μια χαρά είναι ο Μαυροπάνος. Θυμάμαι επι Αναστασιάδη, όταν χάναμε από κάτι Φερόες, όλα τα γκολ από το κέντρο της άμυνας τα τρώγαμε. Δεν μπορούν τα παλικάρια. Κορέστηκαν, κάηκαν, ψόφησαν, δεν μπορούν. Εκτός και αν το όνειρο κάθε οπαδού του Ολυμπιακού είναι να έχει τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο βασικούς για να κερδίζει τον Λεβαδειακό και τον Ατρόμητο.

Αμ ο άλλος ο Μασούρας; Τρίπλα δεν έμαθε, σέντρα δεν έμαθε, σουτ δεν έμαθε, πλασέ δεν έμαθε, τι κάνει; Τρέχει λέει το παιδί συνέχεια. Να τον βάλουν τότε μαζί με τη Ντρισμπιώτη να κάνει βάδην να φέρει μετάλλιο.

Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτοί. Το θέμα μου είναι πως κοτζάμ Ολυμπιακός με τόση τεχνογνωσία, δίκτυο, διασυνδέσεις, διεθνές brand, παρουσιάστηκε τόσο χάλια για να προκριθεί στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη.

Παρατήρησα επίσης πως ενώ ο Ολυμπιακός είχε το knowhow, εξέλισσε παίκτες και τους μοσχοπουλούσε, αυτό σαν να χάθηκε. Οι δύο Καμαρά ήταν για πέταμα. Ο Τικίνιο όσο έπαιξε έμοιαζε συνταξιούχος, ένας Αβιλά ως αριστερό μπακ, ήταν χειρότερος και του Μπακάκη. Είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός, η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα με τόσους πόρους, προπονητικό κέντρο, να μη βρήκε 2-3 δημιουργικούς παίκτες στον άξονα και να περιμένει να τη σώσει ο Βαλμπουενά;; Έχουν τεντώσει εκείνον τον ταλαίπωρο τον Ρεαμπτσιουκ που μάλλον θα του λένε ότι είναι ο Καφού ή ο Τιράμ, δεν εξηγείται αλλιώς. Παίζεις προκριματικά champions league και παρουσιάζεις τέτοια εικόνα; 4 από τη Μακάμπι εντός έδρας; Τέσσερα; Δηλαδή αν ήταν η Σεβίλλη, πόσα θα μέτραγες; Δώδεκα; Μα να μην έχεις παίκτες στις θέσεις τους και να καταργείς τη θέση; Ή να βαφτίζεις πολυεργαλεία φιλότιμους παίκτες που είναι καλοί μόνο για να διώχνουν τη μπάλα; Φταίνε όμως και οι δημοσιογράφοι. Αντί για λόγους αυτοσεβασμού να χτυπήσουν καμπάνες, γράφανε για μεγάλες μετεγγραφές που ποτέ δεν πραγματοποιούνταν ή για μεγάλες νίκες στα φιλικά όταν οι αντίπαλοι ήταν κάτι μπυραρίες, ή για φοβερή και τρομερή προετοιμασία που θα έβγαζε μαγικές ζωγραφιές στο γήπεδο, ε, μπράβο σου, καλωστα παιδιά, 0-4 και φιλάκια. Πανηγύρισε τώρα που κέρδισες τα Γιάννενα και την ισοπαλία με τον συμπαθή Απόλλωνα Λεμεσού.

Πρέπει και η πολιτεία να κόψει και άλλα χρήματα από το ποδόσφαιρο και να επιχορηγήσει τα «μικρότερα» αθλήματα. Χίλιες φορές ο Λευτέρης, ο Μίλτος, η Ελίνα, η Κατερίνα, η Αντιγόνη και τα παιδιά μας στην κολύμβηση και στην κωπηλασία παρά αυτοί οι άχρηστοι που αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Αύγουστο. 

 

Πιστεύω πως ο κόσμος πρέπει να δώσει ένα μήνυμα. Αν στο Καραϊσκάκη και στην Τούμπα για 3-4 αγωνιστικές δεν πατήσει άνθρωπος, κανένας, μηδέν θεατές, θα σοβαρευτούν ή όχι;  

Για τους άλλους είμαι πιο επιεικής γιατί ο ΑΕΚτζής περιμένει πως και πως το γήπεδο. Αν και πάλι με τον Μάνταλο θα παίζει, αλλά ας πάει το παλιάμπελο. Ο Αρειανός ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι και διψά να δει κάτι καλό. Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα εξαιρετικό παίκτη θεωρητικά και από πέρυσι και αυτός έχει βάλει τις βάσεις να κάνει κάτι.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία. Είναι εδραιωμένες ομάδες, άνευ προβλημάτων και θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρές.

Βέβαια θα μου πεις, Ελλάδα είσαι, σε λίγο θα ξεχαστούν όλα και θα τον Μάρτιο για παράδειγμα θα απολαμβάνουμε τεράστια ματς τύπου ΟΦΗ – Βόλος και οι άλλοι θα παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ εμείς θα τους κοιτάμε από τη συνδρομητική τηλεόραση και από την 22η θέση της Ουέφα. Μετά άντε να κλάψετε γιατί δεν θα βγάζουμε ούτε μια ομάδα στην Ευρώπη για δείγμα. Μην ξεχάσετε επίσης να τους πληρώνετε τα πανάκριβα – σε σχέση με το προσφερόμενο προϊόν – εισιτήρια για να τους ενισχύσετε κιόλας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι τα γήπεδα.

Αναλογικά με την έκταση της χώρας μας και την πληθυσμιακή κατανομή, μια χαρά γήπεδα έχουμε. Ακαδημίες ποδοσφαίρου εκατοντάδες, έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια. Το πρόβλημα μας σε ότι αφορά την παραγωγή παικτών είναι η διαφθορά.

«Εντάξει καλός είσαι, αλλά για να σε πάω στην τάδε ομάδα, σκάσε μου 5 χιλιάρικα».

Το ποδόσφαιρο στη χώρα μας γίνεται ένα άθλημα για πλουσίους με δυσανάλογες θυσίες. Είσαι γονέας, έχεις λεφτά; Στείλε το παιδί σου έξω να κάνει καριέρα. Αν μείνει εδώ, θα το σιχαθεί, θα το παρατήσει και δυστυχώς ενδιάμεσα θα έχει παρατήσει και τα μαθήματα του.

Το άλλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι στελεχώνουν τις ομάδες μας μέτριοι παίκτες. Ας είναι και ξένοι. Δεν είναι μόνο τα λεφτά. Τι να πρωτοθυμηθώ: Τζόλε, Τουρέ, Σαβέβσκι, Κετσπάγια, Βαζέχα, Μπέργκ δεν ήρθαν με 6 δις δολλάρια. Σύμφωνοι, κάθε μέρα δεν μπορείς να τους πετύχεις. Όμως ρε αδερφέ, δεν μπορείς να μου είσαι 20 χρόνια στο champions league και να παίζεις την πρόκριση στους ομίλους με κάτι κατσίκια! Δηλαδή εκείνος ο Περό της Μακάμπι, πόσο κάνει 500 μύρια; Ο Μοχάμεντ; 1 δις;

Ας ελπίσουμε έστω και καθυστερημένα ο Ολυμπιακός μετά τον Χουάνκ να πάρει ίσως 2 ακόμα παίκτες της προκοπής και να προχωρήσει στη διοργάνωση μπας και σωθεί κάπως η χρονιά.

Ελπίζω και οι δημοσιογράφοι να σταματήσουν τους ψεύτικους διθυράμβους και να γράφουν την πραγματικότητα και να μην παραμυθιάζουν τον κόσμο για να κάνουν δημόσιες σχέσεις ή να βγάζουν υποχρεώσεις.

Δεν μπορεί να κερδίζει η ΑΕΚ τη Λαμία με δοκάρι – πέναλτι της Λαμίας στο 0-0, δεύτερο δοκάρι της Λαμίας, με μια καραμπόλα, ένα αμυντικό τσαφ, μια ασιστ του ….στόπερ και άλλη μια ευκαιρία ( την κεφαλιά του Μάνταλου στο πρώτο ημίχρονο εννοώ ) και να μιλάνε για μεγάλη εμφάνιση όταν το ματς είναι ανάλατη σούπα. Χωρίς ρυθμό, χωρίς φάσεις, χωρίς παραγωγικό ποδόσφαιρο. Λίγος αυτοσεβασμός δεν βλάπτει…

Ήδη έχουν αρχίσει τα άλλοθι. Θα είναι λέει πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Εμ βέβαια, άμα είναι όλοι ψόφιοι, να το χαίρεστε.

Πώς να δεις την αλήθεια όταν σε ποτίζουν νυχθημερόν με παραμύθια;;;

 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια