Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Είμαι απολύτως σίγουρος πως σε οποιοδήποτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει μάθημα περί πολιτικής, ένα κεφάλαιο θα είναι αφιερωμένο στο πάθημα του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε μέσα σε ένα βράδυ:

Α) Να χάσει χωρίς αντίπαλο

Β) Να χάσει προβάδισμα 27 μονάδων σε μια εβδομάδα

Γ) Να κάψει την υποψηφιότητα του για την κεντρική πολιτική σκηνή – ειδικά για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Δ) Να χάσει με φιλικά ΜΜΕ, με έργο, με αποτελέσματα.

Σαν να λέμε, Μπαρτσελόνα – Κάτω Πετράλωνα, μέσα στο Καμπ Νου, 0-3 στο πρώτο τέταρτο με χατ τρικ από τον Πίου, το μαύρο το πιστόλι !

Πως το έκανες ρε συ Κώστα! Πως;

Καταρχάς, ήταν ένας καλός Δήμαρχος;

Ναι ήταν. Έκανε πράγματα, έκανε έργο και αφήνει την Αθήνα σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι την παρέλαβε από τον Καμίνη. Το θέμα μου δεν είναι να απλώσω κατάλογο πεπραγμένων αλλά ο άνθρωπος δούλεψε. Προσπάθησε και αφήνει πίσω του πολλά καλά.

Όμως ένας παράγοντας που διαμορφώνει την Ιστορία ανεξαρτήτως εποχής, είναι η αλαζονεία. Από τον Ξέρξη μέχρι τον Μέγα Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, η αλαζονεία τους οδήγησε στον όλεθρο παρά τις ικανότητες τους.

Είμαι σίγουρος πως οι άχρηστοι αυλοκόλακες σύμβουλοι, θα του πουν για να τον παρηγορήσουν πως φταίει το κόμμα που δεν κινητοποίησε τον κόσμο της ΝΔ. Αν φάει αυτό το παραμύθι δεν θα έχει καταλάβει τίποτα.

Γιατί λοιπόν έφαγε το έμπλαστρο ο Κώστας Μπακογιάννης:

1.   Με την άνεση των 27 μονάδων διαφοράς, σκέφτηκε πως αυτός είναι ένας διαφορετικός πολιτικός που δεν φοβάται τον διάλογο και την τηλεαναμέτρηση. Χωρίς να λάμψει ιδιαίτερα, διαφήμισε ιδανικά την υποψηφιότητα του αντιπάλου του, τον έκανε συμπαθή και τον εκτόξευσε.

2.   Δεν μέτρησε σωστά πως απέναντι στο όνομα του και της οικογενείας του, υπάρχει μίσος. Θα έπρεπε να περιμένει και να είναι προετοιμασμένος ότι οι ανταρσύες με τους χρυσαυγίτες θα ήταν συνασπισμένοι απέναντι του. Η κινητοποίηση της τελευταίας εβδομάδας ήταν για πέταμα. Το 41% τον αποκοίμισε.

3.   Στρατηγικό λάθος ότι έβαλε στο ψηφοδέλτιο του, όποιον πέρασε άπεξω από το Δημαρχείο και είπε καλησπέρα. Kατέβασε μια του Ανταρσύα που στο προφίλ της στο facebook τον έβριζε νυχθημερόν. Η μπακαλίστικη λογική τύπου «βάλε τους όλους γιατί και 10 σταυρούς να πάρουν, σε εμένα θα έρθουν» τράκαρε σε τοίχο. Μοιράστηκε πολύ η πίτα, αδικήθηκαν αρκετοί ικανοί, και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων διαμερισματικών του συμβούλων αλλά και των δημοτικών απογοητεύθηκε και τη δεύτερη Κυριακή προτίμησε τις μπύρες. Δεν είναι δυνατόν να κατεβάζει ο Δούκας 60 υποψηφίους για το Δημοτικό συμβούλιο και ο Μπακογιάννης ….106 ! Δεν μπορεί πχ στα Σεπόλια και τον Κολωνό να τίθενται στην κρίση του κοινού, ……38 υποψήφιοι  για δύο διαθέσιμους σταυρούς ανά ψηφοφόρο και 9 θέσεις στο κοινοτικό συμβούλιο! Τιναφτορε;;; Το ψηφοδέλτιο λεξικό, οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν συμμαχίες, να θάβει ο ένας τον άλλον και στο τέλος να ξενερώνουν όλοι. Αυτοί που ξεχώρισαν είχαν πολύ χαμηλότερη ατομική επίδοση από το 2019, και αισθάνθηκαν πως αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες, όλοι οι υπόλοιποι μοιράστηκαν τα κοκκαλάκια και στο τέλος δεν γούσταρε να κινητοποιηθεί κανένας.

4.   Δεν υπήρχε καμία οργάνωση για τις εκλογές. Δεν μοιράστηκαν οι άνθρωποι να πάνε σε εκλογικά κέντρα, να γίνει μια κουβέντα για να έχουν ένα ψυχολογικό κίνητρο, να καλέσουν κόσμο, να υπάρχει ένας στοιχειώδης συντονισμός  και θυμήθηκαν να ρίξουν μερικές ντουφεκιές, χύμα, αποσπασματικά και ανοργάνωτα, να βγάλουν μερικά τραπέζια στα εκλογικά κέντρα τη δεύτερη Κυριακή όταν μετά το ντιμπέη θορυβήθηκαν. Η αλαζονεία που σου έγραψα ανωτέρω.

5.   Ο Μπακογιάννης είναι καλός Δήμαρχος. Στο Καρπενήσι έκανε σπουδαίο έργο, ως περιφερειάρχης ήταν καλός, δεν θέλω να τον ακυρώσω. Όμως οι σύμβουλοι του είναι απολύτως άχρηστοι, ανίκανοι και σε μια σοβαρή εταιρεία δεν θα τους έπαιρναν ούτε για νυχτοφύλακες. Καταλαβαίνω πως ένας πολιτικός θέλει τους αυλοκόλακες του και δεν επιθυμεί ικανούς ανθρώπους για να μην τον υποσκελίσουν. Φταίει όμως γιατί τους διάλεξε. Δεν διοργάνωσαν μια προεκλογική εκστρατεία της προκοπής, οι προτάσεις των πολιτών πήγαιναν στα σκουπίδια, αλαζονεία, ανικανότητα, αργοπορίες, επιπόλαιοι διαδρομιστές, αφόρητες καθυστερήσεις, καμία επαφή με το περιβάλλον και κλειστό κολακευτικό και αυτοαναφορικό κονκλάβιο. Σπίτια σας τώρα και αντίο σας.

6.   Ο κόσμος μισεί τα έργα της τελευταίας στιγμής. Αν και στη μεγάλη εικόνα, το έργο γίνεται και αποδίδεται στην κοινωνία, ο κόσμος δεν το γουστάρει και το τιμωρεί. Αλλάξαμε λέει τον 40% του φωτισμού σε led. Πότε; Το τελευταίο τετράμηνο; Φιλάκια. Το Κοροπούλη στα Σεπόλια που ήταν ένα γκρεμισμένο αχούρι, ο σχεδιασμός έλεγε ότι θα τελειώσει τον Ιούνιο. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ακόμα και τότε έβαζαν τις τελευταίες προσθήκες σε φυτά και γκαζόν, χωρίς την παιδική χαρά και το συντριβάνι. Χαρήκαμε. Επίσης στα Σεπόλια πάλι, ένα κομμάτι 70 μέτρων ήταν χωματόδρομος. 30-40 χρόνια. Ναι στο κέντρο της Αθήνας και στην πρώτη ψιχάλα γίνονταν λασπουριά. Δεν μπορεί καλέ μου άνθρωπε να το παραδίδεις στους πολίτες στο τέλος Σεπτεμβρίου ! 4 χρόνια το ξέρεις και σου το έχουν επισημάνει όλοι! Τι το πιστολιάζεις και το αφήνεις την τελευταία στιγμή; Έχεις ένα δημοτικό ιατρείο χρέπι στα Κάτω Πετράλωνα. Βρίσκεις χώρο, το πας λίγο πιο πέρα, πολυτελές, πολύ ωραίο και κάνεις μια τρύπα στο νερό. Γιατί αφενός το κάνεις τον Σεπτέμβριο αφετέρου δεν έχει την πιο βασική ειδικότητα, του παθολόγου. Στη Λένορμαν για παράδειγμα δεν έχει ούτε παθολόγο, ούτε ορθοπεδικό. Το Δημοτικό κτηνιατρείο το έκανε και μπράβο του. Πέρασε στο ντούκου γιατί το εγκαινίασε λίγο πριν τις εκλογές. Εμ δεν πάει έτσι…

7.   Οι αντιδήμαρχοι ήταν δικές του επιλογές. Ποιοι δούλεψαν και απέδωσαν; Ο Νίκος Αβραμίδης και ο Χρήστος Τεντόμας. Μετά το χάος. Οι άλλοι ήταν ανεπαρκέστατοι. Λάθος επιλογές Κώστα μου… Μην τους πάρω έναν έναν, αστα να πάνε.

8.   Πολλές φορές ακούγαμε την ίδια κλασική δικαιολογία για τις καθυστερήσεις των έργων «κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά μας καθυστερούν οι εργολάβοι». Λες και οι εργολάβοι δεν έχουν ρήτρες. Ή είναι πιο πάνω από τον ανηψιό του Πρωθυπουργού. Ή αν τους πιέσεις θα στενοχωρηθούν και δεν θα μπορούν να δουλέψουν τα παιδιά. Κόψε τους το λαιμό φίλε μου! Εσύ είσαι το κράτος! Δεν μπορεί για παράδειγμα να εξαγγέλλεται τον Μάιο πως η κεντρική πλατεία του Κολωνού θα κλείσει για ανάπλαση   και τελικά να μπαίνουν τα μεταλλικά παραβάν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές ! Ακόμα και για την Πανεπιστημίου που ήταν λάθος, δεν μπορεί να μην την έχεις τελειώσει ρε αδερφέ και να δώσεις τη δυνατότητα στους πολίτες να την αξιολογήσουν με τα μάτια τους! Δεν μπορεί να τραβάς από τα μαλλιά τα έργα και να ανακοινώνεις πχ μια παιδική χαρά και ένα πάρκο λίγο πριν τις εκλογές γιατί καταφέρνεις τελικά να διαγράψεις μόνος σου το καλό που κάνεις.

9.   Δεν υπήρχε μια στοιχειώδης οργάνωση και κατεύθυνση των δημοτικών και των κοινοτικών συμβούλων. Να έχουν μια παρουσία στις γειτονιές, μια κοινή φωνή, μια δραστηριοποίηση. Ο καθένας ασχολήθηκε όπως του σφύριζε. Άλλος πολύ, άλλος ελάχιστα και  άλλος καθόλου.

10. Δεν ασχολήθηκαν με τα social media καθενός εκάστου διαμερίσματος. Αυτά βρίσκοντο συνήθως σε χέρια αριστερών που πέταγαν καθημερινά δηλητήριο. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος. Έγινε ο κακός χαμός όταν μετά από δέκα χρόνια έγινε επιτέλους μια συστηματική κλάδευση όλων των δέντρων. Δολοφόνο των δέντρων τον ανέβαζαν, καταστροφέα του περιβάλλοντος τον κατέβαζαν. Πολύς κόσμος επηρεάστηκε. Όταν όμως τα δεντράκια αναζωογονήθηκαν και έγιναν τα διπλάσια σε όγκο, δεν μίλησε κανένας. Η λάσπη όμως έμεινε.  

11. Δεν προβλήθηκε το έργο του Δημάρχου. Μόνο ότι ανέβαζε ο ίδιος στα δικά του σόσιαλ. Στηρίχθηκε αποκλειστικά στο δικό του άστρο και οι υπόλοιποι πέταγαν χαρταετό. Εμ, αγαπούλα, έτσι δεν γίνεται δουλειά. Σε μια συζήτηση που είχαμε, μου απάντησε πως είναι αδύνατον κάθε υπηρεσία να δίνει αναφορά σε μια κοινή πλατφόρμα για τα πεπραγμένα της ώστε να υπάρχει μια συγκεντρωτική ενημέρωση και ακολούθως δημοσιοποίηση του έργου και των ενεργειών των υπηρεσιών του Δήμου. Οπότε ο κόσμος στάθηκε στο μόνο που είχαν να του προσάψουν οι αντίπαλοι του, την Πανεπιστημίου. Κανείς όμως δεν λέει για την πλατεία Συντάγματος που έγινε καλύτερη και κάτω από το Ζάππειο. Έλα μωρέ τώρα αφού τα ξέρει ο κόσμος. Μπράβο, συγχαρητήρια.

12. Ασχολήθηκε πολύ με τα μεγαλεπίβολα και πολύ λιγότερο με τις γειτονιές. Ωραία η πλατεία Ομονοίας, το θέατρο του Λυκαβηττού, η στέγη των αστέγων, το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων, το γήπεδο του ΠΑΟ και η Ακαδημία Πλάτωνος αλλά για την καθημερινότητα μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο φωτισμός, ο δρόμος χωρίς λακκούβες και τα πεζοδρόμια. Οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και η καθαριότητα.

13. Οργανισμοί και φορείς όπως ο ΟΠΑΝΔΑ και η δια βίου μάθηση που δεν λειτούργησαν και ιδιαίτερα επιτυχημένα, τα έκανε ντούκου. Δεν τα άγγιξε καν ενώ ήταν μπάχαλα.

14. Δεν κατέβηκε στο δρόμο. Έκανε βόλτες μεν, κατέβαινε στις γειτονιές και δεν κλεινόταν στο γραφείο του αλλά απέφυγε τους ανθρώπους. Τους είχε δεδομένους… Κάποια στιγμή διοργάνωσε κάτι μαζώξεις μικρού τύπου σε καφετέριες έκαστης περιοχής αλλά τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο τα έκοψε.

15. Έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο αυτός, το επιτελείο του, οι υποψήφιοι του, να τελειώσει από την πρώτη Κυριακή. Είχε τη συγκυρία με το μέρος του καθώς και οι περιφερειακές και η σταυροδοσία των υποψηφίων, έκανε πολλούς να φτάσουν στην κάλπη. Ο Μπέος στον Βόλο, παρά την καταστροφή πήρε 55% και από την προηγούμενη Δευτέρα κοιμάται ήσυχος. Ο Μπακογιάννης σκέφτηκε «έλα μωρέ τώρα, τι τώρα, τι μετά» και κοιμήθηκε και αυτός ήσυχος αλλά ξύπνησε και δεν ήταν Δήμαρχος…

Όλα τα ανωτέρω τα κατέγραψα με τυχαία σειρά. Το τι βαραίνει περισσότερο, κρίνε το μόνος σου.

Ο Κώστας Μπακογιάννης προσέφερε στην Αθήνα, προσπάθησε, την ανέβασε και ο κόσμος του έδωσε 41%.

Δυστυχώς όμως δεν έπιασε τον σφυγμό της κοινωνίας. Τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά και ο κόσμος στο πρόσφατο παρελθόν, φέρθηκε ώριμα, έκανε το καθήκον του αλλά κάπου ήθελε να δώσει μια σφαλιαρίτσα.

Νίκησε η ΝΔ τις πρώτες εθνικές εκλογές, τις δεύτερες, τις πρώτες αυτοδιοικητικές αλλά ωπ! Να σου πω! Δεν είσαι μόνος σου! Έχε και λίγο το νου σου! Ούτε ο Πάπας είσαι, ούτε έχεις ελέω Θεού εξουσία! Η ψήφος δεν χαρίζεται, διεκδικείται!

Αυτοί που την πλήρωσαν εμφατικά ήταν ο Αγοραστός και ο Μπακογιάννης. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα η ηττημένη παράταξη της δεύτερης Κυριακής. Προφανώς και δεν μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και πως έρχεται η ανατροπή. Μια αντίδραση της στιγμής είναι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη του και να εργαστεί καλύτερα. Αλλιώς σε ένα χρόνο που είναι οι ευρωεκλογές, η σφαλιαρίτσα θα γίνει σιδηρογροθιά….

Κώστα Μπακογιάννη, ήσουν ένας καλός Δήμαρχος, καλός άνθρωπος με άστρο και εξαιρετική συμπεριφορά στους ανθρώπους. Σε ευχαριστούμε για την προσπάθεια, το έργο και την προσφορά σου. Θα περάσεις στην ιστορία ως το πιο ενδιαφέρον case study στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 50 χρόνια, πως κατάφερες και έχασες μια μάχη με τεράστιο προβάδισμα και χωρίς αντίπαλο….

Υγ. Όσο για τον νέο Δήμαρχο κύριο Χάρη Δούκα, ο καθηγητής είναι συμπαθής, έχει κατάρτιση και επιμόρφωση. Από αυτούς που γνωρίζω που εξελέγησαν σε δημοτικό και σε τοπικό επίπεδο, ανησυχώ πάρα πολύ. Είναι πολύ ωραίο να κάνεις μια έρευνα, μια μελέτη, να γράψεις ένα  άρθρο, αλλά να βρεις σοβαρούς ανθρώπους για να διοικήσεις την πρωτεύουσα, είναι διαφορετικό. Καλή επιτυχία εύχομαι γιατί ο Μπακογιάννης αφήνει πράγματα στη μέση που πρέπει να υλοποιηθούν…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια