Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

  

Προχθές που λες, τελείωσα αργά από μια υποχρέωση και οι τέσσερεις τροχοί με έφεραν στη Συγγρού. Αν και η πρώτη μου σκέψη ήταν να κάνω αριστερά για να πιάσω τον Κηφισό, αποφάσισα να πάω δεξιά για να δω την Πανεπιστημίου ολοκληρωμένη.

Η αλήθεια είναι πως κάπου τον αδικήσαμε τον Μπακογιάννη ως προς το αποτέλεσμα. Δεν είδα κάποιο έγκλημα. Μεγάλωσε το πεζοδρόμιο με ένα παρτέρι και ο δρόμος είναι λειτουργικός. Πιστεύω όμως ότι αδίκησε ο ίδιος τον εαυτό του και η Πανεπιστημίου έγινε σημαία επειδή δεν είχαν να του προσάψουν και τίποτα άλλο. Γιατί:

1.    Αυτό ήταν ένα έργο 2 μηνών και παρατράβηξε σε 2-3 χρόνια που μοιάζουν για 10.

2.    Τελείωσε την τελευταία στιγμή και δεν δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να το δουν, να το αξιολογήσουν. Έμεινε η λάσπη και η εντύπωση των καθυστερήσεων, υπερκοστολογήσεων και των μεταλλικών ζαρντινιέρων.  

Η Πανεπιστημίου δεν είναι και τίποτα σπουδαίο με λίγο μεγαλύτερο πεζοδρόμιο και ένα παρτεράκι. Έγκλημα δεν είναι αλλά και τσάμπα ο κόπος και το κόστος…

Ο Μπακογιάννης σίγουρα ήταν ένας καλός Δήμαρχος και είναι ένας καλός άνθρωπος. Φιλικός, προσιτός, προσήνης. Κατέβαινε στις γειτονιές χωρίς κάμερες, ( στα Σεπόλια μόνο, πρέπει να ήρθε πάνω από 10 ) με όλους μίλαγε και όλους τους άκουσε. Έχει πολιτικό άστρο, είναι χαρισματικός και όσο περνούν οι μέρες τείνω να πιστεύω πως ήταν απόφαση της μοίρας να ηττηθεί σε μια τόσο εύκολη μάχη. Όπου και όποτε κατέβηκε σε εκλογική αναμέτρηση, κέρδισε κατά κράτος. Η μοίρα αποφάσισε πως ήταν η σειρά του να χάσει.

Δεν είναι μόνο τα εμβληματικά του έργα. Αυτός ξεκίνησε ουσιαστικά το γήπεδο του ΠΑΟ, την Ακαδημία Πλάτωνος, βελτίωσε αισθητά την Πλατεία Συντάγματος και την Πλατεία Ομονοίας, έκανε τη Στέγη των Αστέγων, έφτιαξε  το καλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, δημιούργησε Δημοτικό Κτηνιατρείο για πρώτη φορά και ξέθαψε το θέατρο του Λυκαβηττού. Άλλαξε τις περισσότερες λάμπες φωτισμού σε led, έκανε πάρκα μικρά και μεγάλα, έκανε ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, ανακαίνισε πλατείες, έφερε το novoville που σε ένα μεγάλο βαθμό δουλεύει, προσπάθησε με την ψηφιοποίηση αρκετών υπηρεσιών του Δήμου, κλάδεψε όλα τα δέντρα της Αθήνας που είχαν πάνω από 10 χρόνια και διπλασιάστηκαν σε όγκο, διπλασίασε τους κάδους σκουπιδιών, έφτιαξε αρκετά πεζοδρόμια, έκανε τον πιο ωραίο χριστουγεννιάτικο στολισμό που είδαμε ποτέ στην Αθήνα και διόρθωσε κακοτεχνίες που υπήρχαν για 30 και 40 χρόνια.

Δυστυχώς όμως πολλά από αυτά ολοκληρώθηκαν βλακωδώς την τελευταία στιγμή και έτσι μόνος του κατάφερε και τα ακύρωσε γιατί ο κοσμάκης τα απέρριψε ως προεκλογικές παροχές.

Στα Σεπόλια που λες, υπήρχε μια μικρή βιομηχανία που έφτιαχνε πώματα και φελλούς. Το εργοστάσιο του Αρίστου Κοροπούλη. Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια ήταν εκτός λειτουργίας και μετετράπη σε γκρεμίδια, αχούρι, σκουπιδότοπο. Χρόνια το έλεγαν και τελικά ο Μπακογιάννης ήταν αυτός που το μετέτρεψε σε ένα όμορφο πάρκο που καθημερινά σφύζει από ζωή. Γονείς με παιδιά, ηλικιωμένοι, περιπατητές βολτάρουν και το χαίρονται. Δυστυχώς έχει και ηλίθια δίποδα που δεν μαζεύουν τα κακάκια του σκύλου τους και κάτι πιτσιρικάδες που μπουκάρουν με τα μηχανάκια γιατί βαριούνται να περπατήσουν 42 βήματα, από τον δρόμο μέχρι το παγκάκι.

Δυστυχώς όμως και αυτό, την πρώτη Κυριακή των εκλογών έβαζαν τις τελευταίες προσθήκες με το γκαζόν. Η παιδική χαρά αν και χωροθετήθηκε δεν έγινε και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το συντριβάνι.

Λογικά λοιπόν, αυτό είναι το κύκνειο άσμα του Κώστα Μπακογιάννη στη θητεία του. Ένα πολύ ωραίο μεγάλο πάρκο σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας. Δεν πρόλαβε όμως να το παραδώσει ολοκληρωμένο, να κάνει εγκαίνια της προκοπής και να το χαρεί ο κόσμος με ένα ικανό διάστημα πριν από τις εκλογές.

Έβγαλα ένα βίντεο από το Νέο Πάρκο Κοροπούλη όπως – κακώς -  λέγεται για να δεις και μόνος σου τι ωραία δουλειά που έγινε και ως ένα φόρο τιμής στον καλύτερο δήμαρχο των τελευταίων 30 χρόνων στην Αθήνα.

Το πώς κατάφερε και έχασε, μη λέμε πάλι τα ίδια, έγραψα αναλυτικό πόνημα πριν από λίγες ημέρες εδώ:

https://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2023/10/blog-post_16.html





Αν δεν ανοίγει το βίντεο απευθείας, πάτα πιο κάτω το λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=eJyXK6ujEWg&ab_channel=%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια