Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ

 

Α, βέβαια, σου λέει ο άλλος. Εγώ είμαι μεγάλος φιλάνθρωπος. Ξέρεις πόσα πράγματα, ρούχα και διάφορα άλλα έχω αφήσει έξω από την Εκκλησία φίλε μου ύποπτε;;;

Αλήθεια; Του λέω. Αλλά γιατί στην Εκκλησία και όχι στο δρόμο, τον ρώτησα.

Ποιόν δρόμο μωρέ; Με δουλεύεις; Στην πόρτα της Εκκλησίας τα αφήνω για να τα πάρουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη!

 Δεν συνέχισα την κουβέντα γιατί ξέρω ότι με διαβάζει.

Όχι φίλε μου.

Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Αυτό είναι μια δική σου εγωιστική πρακτική. Πετάω πράγματα έξω από μια πόρτα της Εκκλησίας και καλή τους τύχη.

Η φιλανθρωπική κίνηση πρέπει να είναι στοχευμένη. Να κάνει καλό συγκεκριμένα. Έξω από κάθε Εκκλησία αναπτύσσονται σαν τσακάλια κάτι  οπαδοί της Ρόμα συνήθως,  που τα μαζεύουν όλα και μετά τα βλέπεις στα παζάρια με ένα ευρώ. Τι πληρώνεις με ένα ευρώ, δεν αναρωτήθηκες; Το ύφασμα ή το μεροκάματο;

Υπάρχει μια αρετή που στο Άγιο Όρος την αποκαλούν διάκριση. Τεράστια αρετή για ελάχιστους. Προσωπικά έχω αποτύχει άπειρες φορές σε αυτό. Να διακρίνεις αν αυτό που θα κάνεις ή θα πεις άθελα σου θα βλάψει.

Θα έδινες σε έναν αλκοολικό, ένα μπουκάλι ουίσκι;

Θα έδινες σε έναν τζογαδόρο λεφτά;

Θα έδινες σε έναν καπνιστή που προσπαθεί να το κόψει, δώρο ένα πακέτο τσιγάρα;

Θα χάριζες σε ένα χοντρό που κάνει προσπάθεια με τα κιλά του μια τούρτα;  

Εσύ λοιπόν μπορεί να νομίζεις πως είσαι φιλάνθρωπος γιατί όλα τα ανωτέρω τα πληρώνεις από την τσέπη σου αλλά στην πραγματικότητα, βλάπτεις.

Το βλέπω στο Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια. Πολλές φορές έρχονται και αφήνουν ρούχα. Περνούν οι πλανόδιοι, τα τσιμπάνε, αντίο σας.

Τι ανακοινώσεις έχουμε βγάλει, τι τους το έχω πει σε όσους έχει τύχει να δω, συνεχίζουν ακάθεκτοι!

Πρέπει να σε ενδιαφέρει να πιάσει τόπο η δράση σου. Αλλιώς κάνεις τον πλανόδιο πλούσιο.

Όχι φίλε μου, αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Πιάνει τόπο η κίνηση σου όταν καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και πραγματικά βοηθάς ανθρώπους που έχουν ανάγκη όταν το ψάχνεις.

Υπάρχει η πανελλήνια ένωση φίλων των πολυτέκνων που βοηθάει 6.000 πολύτεκνες οικογένειες που πραγματικά ζορίζονται. Η ΠΕΦΙΠ στέλνει ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι σου και  παίρνουν τα πράγματα που θέλεις να δωρίσεις χωρίς να σε επιβαρύνουν με τη μεταφορά. Υπάρχουν Ενορίες που στέλνουν πράγματα στην εξωτερική ιεραποστολή. Υπάρχουν ειδικές καμπάνιες για αυτές τις ενέργειες. Ψάξε το ! Ή αν εμπιστεύεσαι την ενορία της γειτονιάς σου, πήγαινε και ρώτα: Ρούχα παίρνετε;

Το να τα πετάς απέξω, δεν κάνεις τίποτα. Έρχονται οι άλλοι, τα μαζεύουν και τα πουλάνε.

Αφού έχεις την καλή προαίρεση να μην τα πετάξεις στα σκουπίδια και να ωφελήσεις κάποιους συνανθρώπους σου, φρόντισε η δωρεά και η προσφορά σου να πιάνει τόπο. Αλλιώς, απλώς κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι και καλά κάτι κάνεις.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια