Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

BODY WORLDS

Αν και γράφω για τη συγκεκριμένη έκθεση εκπρόθεσμα, αλλά όταν ξανάρθει στην Ελλάδα, πρέπει να πάς !

Τι είναι το body worlds. Από ότι μου είπαν στη γραμματεία, πρόκειται για ένα ουγγρικό project που το ανθρώπινο σώμα πλαστινοποιείται όπως το λένε. Δηλαδή αφαιρούνται τα υγρά και η σιλικόνη με διάφορα υλικά διατηρείται το σώμα όπως είναι! Βλέπεις δηλαδή τον σκελετό, τους μυς,  τους ιστούς, τα αγγεία, ότι ακριβώς υπάρχει κάτω από το δέρμα!

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο θέαμα στην αρχή. Σε σοκάρει. Όταν όμως ξεπεράσεις το αρχικό …τρακάρισμα είναι ένα εξαιρετικό μάθημα. Κάτι ανάμεσα σε ανατομία και ιατροδικαστική.

Έχει πάρα πολλές επεξηγηματικές αναφορές. Για παράδειγμα πως λειτουργεί το γαστρεντερικό. Μαθαίνεις πραγματάκια. Εκεί που με ενδιέφερε και με εντυπωσίασε ήταν όταν είδα έναν κατάμαυρο πνεύμονα ενός καπνιστή και έναν λευκό ενός μη καπνιστή. Άλλο να λες θεωρητικά «το ξέρω» και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου.

Θαύμασα την πολυπλοκότητα και την αρτιότητα του ανθρώπινου σώματος. Οι άνθρωποι που μετά το θάνατο τους χάρισαν τα σώματα τους στην επιστήμη, τους έδειχνε με τις ιδιότητες τους. Ο τερματοφύλακας που τεντώνεται για να πιάσει τη μπάλα. Η χορεύτρια που κάνει τα μεγάλα ανοίγματα για να εκτελέσει τη χορογραφία. Ειδικά το πόσα αγγεία έχουμε κάτω από το δέρμα που καλύπτει το μέτωπο μας, δεν τα είχα καν φανταστεί !

Στο τέλος αν διαθέτεις 25 ευρώ παίρνεις σε κάδρο την ίριδα του ματιού σου φωτογραφημένη από κάμερα υψηλής ανάλυσης, σε κάδρο. Το έκανα καθώς είναι από τα έξοδα τα μη αναγκαία μεν αλλά τα once in a lifetime.

Η έκθεση έλαβε χώρα στον ελληνικό κόσμο ( Σεπτ 2021 – Ιαν 2022 ) και για να τη γυρίσεις άνετα και να διαβάσεις και δύο πράγματα, χρειαζόσουν μια  ώρα.

Ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube και μπορείς να τα δεις εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=yJJxhXveHxE&ab_channel=%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85

https://www.youtube.com/watch?v=3Eo-5rht1lg&ab_channel=%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85



 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια