Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Ένας φίλος από το τουιτερ μου έστειλε το παρακάτω:

Καλησπέρα Suspect.

Διαβάζω ανελλιπώς το blog σου και στο τουιτερ έχω τον λογαριασμό https://twitter.com/DexiCrosse. Θέλω να εκφράσω τις σκέψεις μου για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. 

Τέσσερις αντιδημοφιλείς αλήθειες για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Παρά τη 2η θέση είναι τεράστια επιτυχία για τον Κυριάκο το ότι κατάφερε κόντρα σε στημένες δημοσκοπήσεις, σε μηχανισμούς εντός κόμματος, σε μηχανισμούς εκτός κόμματος από Β. Ελλάδα μεριά αλλά και κόντρα στις προβλέψεις, να κατακτήσει επάξια τη δεύτερη θέση πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πολλοί έκαναν λόγο για νίκη της "Φιλελεύθερης" τάσης της Νέας Δημοκρατίας. Μα καλά, βρεθήκατε μία στιγμή σε έστω ένα εκλογικό τμήμα; Είδατε μισή φωτογραφία από τις ουρές; Για ποιους φιλελεύθερους μιλάμε; Θέλετε να μου πείτε πως οι κατά τα άλλα συμπαθέστατοι γέροντες, αφού διάβασαν από 2-3 κεφάλαια Τζων Λοκ και Ανταμ Σμιθ και μετά από ώριμη σκέψη, κατέληξαν στο ότι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της παράταξης είναι ο Κ. Μητσοτάκης; … 


Η αλήθεια (#) είναι πως παρά την –πράγματι- τεράστια προσέλευση για την οποία καυχιόμαστε εδώ και μια βδομάδα, τα χαρακτηριστικά του μέσου ψηφοφόρου είναι απογοητευτικά. Ηλικία; Πλησιάζει 70 ! Πολιτικά κριτήρια; Κάτι μεταξύ σε «Έχει μουστάκι» και «Είναι καλό παιδί και Μακεδόνας» ! Οι «φιλελεύθεροι» που λέτε μετά βίας να πλησίαζαν το 10% του εκλογικού σώματος. Αφήστε δε που πολλοί από αυτούς ψήφισαν Αδωνι. 

*Η ΝΔ ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει. Και ο μόνος ικανός για αυτό είναι ο Κυριάκος. Ο μόνος που μπορεί να κοιτάξει τον πολίτη στα μάτια και να του πει την αλήθεια χωρίς μισόλογα και λαϊκισμούς. Οι εναπομείμαντες ελπίδες για ΡΗΞΗ της κυβέρνησης Τσίπρα περνούν μόνο από το χέρι του. Ο Βαγγέλης μέχρι πριν 2 μήνες μιλούσε για συναίνεση και συγκυβέρνηση. Μη βλέπετε τώρα που ο Αδωνις τους… ανάγκασε (αλήθεια #2) προεκλογικά να διαψεύσουν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον Τσίπρα. 

*Είναι ευλογία για τη παράταξη το ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έμεινε εκτός δεύτερου γύρου και μάλιστα εύκολα. Πράγμα που θα γινόταν ακόμη ευκολότερα εάν οι επιεικώς γελοίες δημοσκοπήσεις των περασμένων εβδομάδων αποτύπωναν τα πραγματικά ποσοστά του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον ψήφισαν επηρεαζόμενοι από τη 2η θέση –ή ακόμη και 1η!- που του έδιναν, όπως πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν Κυριάκο εξαιτίας των δημοσκοπήσεων (#). Μιλάμε για έναν τύπο που προτείνει «Κοινωνικό Πρόγραμμα» αντί για Μνημόνιο, που και το όνομα του να ρωτήσεις, δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να υποκριθεί, που στις Περιφερειακές του 14’ κατέβηκε ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο κόμμα και στις Βουλευτικές του Ιανουαρίου ήταν στη πρώτη γραμμή σε ομιλίες του Τσίπρα! Τον Φεβρουάριο μας καλούσε «Να στηρίξουμε τη Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση» και τώρα ήθελε να ηγηθεί του κόμματος! Ένας… δεξιός Τσίπρας, που δεν έχει καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία. 

*Η άποψη ότι «Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου θα ωφελήσει τον Γεωργιάδη» διαψεύστηκε πανηγυρικά. Το σκεπτικό αυτό που πολλοί υποστήριζαν πριν τις εκλογές βασιζόταν στο ότι Τα παλιά μέλη/στελέχη του κόμματος δεν είναι Αδωνικοί και εάν ψηφίσουν μόνο αυτά ο Γεωργιάδης θα μείνει σε χαμηλό ποσοστό. Μα σε καμία περίπτωση δεν θα ψήφιζαν μόνο αυτά τα 80.000 μέλη. Και οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις ήθελαν τους ψηφοφόρους κοντά στους 150.000. Για να μη το κουράζουμε ο Αδωνις έχει φανατικούς εχθρούς αλλά κυρίως "ορκισμένους" φίλους. Έστω λοιπόν ότι αντί για 400 χιλιάδες, οι ψηφοφόροι ήταν οι μισοί. Ε λοιπόν ο Αδωνις πάνω-κάτω τις ίδιες ψήφους θα έπαιρνε! Οι «δικοί του» δεν τον αφήνουν μόνο με τίποτα. 

Τη στιγμή που στα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, οι αντιπρόσωποι του Τζίτζι πήγαν για τα 30€ που θα τους δώσει, ο Αδωνις μάζεψε 2.500 εθελοντές χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα. Με μόνα όπλο τις ιδέες του και τη προσωπικότητα του. Και μπράβο του! Σαν πολιτικός και σαν άνθρωπος πιθανόν να βγήκε κερδισμένος. Η αλήθεια είναι όμως πως το ποσοστό του Αδωνι ήταν σχεδόν απογοητευτικό. Γύρισε όλη την Ελλάδα, έκανε φίλους, έχασε φίλους, έμαθε πολλά, έγινε πιο ώριμος, έσπειρε τον σπόρο της μάχης των ιδεών. Από την άλλη όμως αυτό το 11% πιθανόν να είναι καταδικαστικό για το μέλλον του. Ειδικά σε περίπτωση μη εκλογής του «φίλου» του Κ. Μητσοτάκη, ο ρόλος που θα έχει ο Αδωνις σε μία ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ίσως να μην είναι τόσο καθοριστικός. Ίσως ο Αδωνις να είχε μια καλύτερη θέση στη ΝΔ της επόμενης μέρας εάν δεν κατέβαινε σε αυτή τη κούρσα. (#)

= = = 

Το σχόλιο που έχω να κάνω είναι πως ο Άδωνις είναι γενικά παραδεκτό ότι το ποσοστό του το πήρε μόνος του. Με την τρέλα του, με τη μαγκιά του και το μεράκι του. Είχε να αντιπαλέψει : Μηχανισμούς, παραδοσιακά ονόματα, χρήμα άφθονο, ένα κραταιό σύστημα δεκαετιών και εκεί που τον είχαν για πέταμα και τελειωμένο σήκωσε κεφάλι με αξιώσεις. Ενώ κάποιος άλλος ονόματα δε λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε, εκεί που καλλιεργούσε το προφίλ του αυριανού ηγέτη και έλεγε παντού πως το πραγματικό ερώτημα των εκλογών είναι αν θα βγει πρώτος ή δεύτερος και έφτιαχνε σποτ με «ξεφορτώματα», η πραγματικότητα πέρασε σαν νταλίκα από πάνω του και τον ισοπέδωσε.  

Επί της ουσίας, οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας είχαν έναν μεγάλο και έναν μικρό νικητή και έναν μεγάλο και μικρό χαμένο. 

Ο μικρός χαμένος είναι ο Μεϊμαράκης που παρά τη στήριξη Καραμανλή, δεν καθάρισε το παιχνίδι από τον πρώτο γύρο. 

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο Τζιζικώστας που παρά την υπέρλαμπρη προεκλογική εκστρατεία, τους 15 βουλευτές, τους δημάρχους και τις ενισχύσεις, όχι μόνο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο αλλά δύσκολα θα ξαναβγεί ως περιφερειάρχης! 

Ο μικρός νικητής ήταν ο Άδωνις που αντί για 5-6-7% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, πήρε το διπλάσιο ποσοστό και κατέγραψε μια ισχυρή παρουσία έχοντας να αντιτάξει απέναντι στα πυρηνικά, σφεντόνες και τόξα. 

Ο μεγάλος νικητής ήταν ο Κυριάκος που όλοι τον είχαν για τρίτο και ασθμαίνοντα. Αντιθέτως, όχι μόνο βρίσκεται σε απόσταση βολής αλλά σχεδόν έσβησε το επίθετο του από την πολιτική σκηνή και περπατά μόνος του απέναντι ακόμα και από την αδελφή του, με το μικρό του όνομα. Ο κόσμος εκτίμησε πως ήταν κύριος, δεν έκανε παιχνίδι με πισώπλατες μαχαιρίες, παρουσίασε μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη υποψηφιότητα, έκανε έναν καθαρό πολιτικό – με θέσεις - αγώνα και τον έστειλε δικαίως στον επόμενο γύρο.Σκέψου οτι ο Κυριάκος κυβέρνησε και συμμετείχε στην "επάρατη" κυβέρνηση Σαμαρά. Παρά τη φθορά κατάφερε και πέρασε με δυνατό ποσοστό

Όσο για τις 10 Ιανουαρίου με δεδομένο ότι δικαίωμα ψήφου έχουν ΜΟΝΟ όσοι πήγαν στον πρώτο γύρο, ο Βαγγέλης έχει ένα προβάδισμα. Οι ηλικιωμένοι είναι ψηφοφόροι μπετό και από τον Τζίτζι σε μια προσπάθεια εξιλέωσης και πιθανής ευμένειας, θα πάνε πολλοί με το μέρος του νικητή. 

Οι ψηφοφόροι του Άδωνι δεν είναι στρατός και δεν στοιχηματίζω ότι θα ξαναπάνε, ο Κυριάκος τους δικούς του θα τους κρατήσει και η κρίσιμη μάζα είναι αυτοί που ψήφισαν Τζιτζικώστα για λόγους ανανέωσης. Αν πάνε να ψηφίσουν, ο Κυριάκος έχει ελπίδες. Αν δεν πάνε, ο Βαγγέλης θα επικρατήσει.0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια