Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ




Ο Γιάννης Βρούτσης  ήταν ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Ένας ευγενέστατος κύριος, αθόρυβος και σοβαρός, που για πρώτη φορά στα χρονικά άφησε κληρονομιά στο Υπουργείο Εργασίας, άρτια πληροφοριακά συστήματα. Εργαλεία διαχείρισης που ουδέποτε είχαμε ξαναδεί. 

Προσέχω τις απόψεις του και προχθές διετύπωσε μια που με προβλημάτισε. 

Πρότεινε να μην πάει η Νέα Δημοκρατία σε δεύτερο γύρο. Μεϊμαράκης πρόεδρος και Μητσοτάκης θεσμικός αντιπρόεδρος. 

Αν έπρεπε να βρω ένα συνώνυμο αυτής της πρότασης θα ήταν ο φόβος. 

Φόβος να μην αλλάξει η ΝΔ

Φόβος να μην ανταποκριθεί στη σύγχρονη εποχή

Φόβος να μη χάσουμε το παλατάκι μας χωρίς να μας πολυνοιάζει αν διαρκώς χάνουμε έδαφος, αν χάνουμε σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας όπως η νεολαία. 

Δεν μας πείραξε ότι χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να μετρήσει η μια. 

Δεν μας πείραξε ότι τελικά αποτελέσματα είχαμε σε δύο ( ! ) μέρες. 

Δεν μας πείραξε ότι θέλουμε φαξ για να επικυρώσουμε υπογραφές υποψηφιοτήτων  και αποτελέσματα. 

Δεν μας πείραξε ότι αποφύγαμε τον δημόσιο διάλογο που γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του πλανήτη. 

Στην αρχή υπήρχε το άλλοθι της ενότητας. Να μη διαλυθούμε. 

Η προσέλευση 400.000 ανθρώπων έδωσε βροντερή απάντηση σε αυτή την επιφύλαξη. Κανείς δεν δικαιούται ούτε να αγνοήσει αυτούς τους ανθρώπους ούτε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. 

Σήμερα πια ο φόβος της διάσπασης δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη. Δύο υποψήφιοι θα παλέψουν για να κερδίσουν τη μια θέση που οδηγεί στον παράδεισο. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να φοβάται. 

Δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Στο κάτω κάτω της γραφής όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χωρέσει και άλλο κόμμα ανάμεσα στους ορθολογιστές δεξιούς και τους ψεκασμένους δεξιούς, πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας δοκιμάσει και το πιο πιθανό είναι πως θα έχει την ίδια κατάληξη που είχε η ΛΑΕ και οι Ρίζες. 

Εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να αναζητούμε τον «χρυσό διορισμό». Αντιπρόεδρος ο Κυριάκος; Γιατί; Τσάμπα έφτασε μέχρι εδώ; Ή μήπως το 11% δεν ανατρέπεται; 

Πρόεδρος ο Βαγγέλης; Γιατί; Επειδή είναι κυρίαρχος στις ηλικίες 70-90; 

Το γεγονός ότι το 60% των ψηφοφόρων ζήτησε την αλλαγή προσανατολισμού στη Νέα Δημοκρατία είτε επιλέγοντας τον Κυριάκο, είτε τον Αποστόλη, είτε τον Άδωνι το παραβλέπουμε; Στο 60% τι θα πεις; «Δεν πειράζει, ας προσέχατε, Βαγγελας φορ έβα; 

Άρα ουσιαστικά θα ακυρώσεις 3 μήνες προεκλογικής εκστρατείας; 

Και ποιος είναι αυτός που θα διορίσει τον Βαγγέλα πρόεδρο; 

Ο αμίλητος Βούδας που έκανε την κρίσιμη στιγμή κινήσεις υπέρ του δια των κύκλων; Βαρεμένα τα ζάρια κύριε Βρούτση μου… 

Αν αυτοί οι δύο διαφωνήσουν τι θα γίνει; Θα πάνε ξανά μανά σε εκλογές από την αρχή ή τότε θα θυμηθούμε τον δεύτερο γύρο; Τι είδους δυαρχία θα είναι αυτή; 

Ένα κόμμα, μια ομάδα, μια εταιρεία, ένας οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Υπάρχει ο επικεφαλής – ο αρχηγός  και οι άλλοι. 

Δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα σε αυτό το μόρφωμα και στην πρώτη στραβή θα βγουν μαχαίρια που δεν θα μπουν ξανά στο θηκάρι καθώς θα μείνουν όλοι με τις εντυπώσεις. 

Την εντύπωση του «εντάξει, είμαι στο 40%, έχω τον Αποστόλη μαζί μου καθώς δεν μιλάει καθόλου από το σοκ της απρόσμενης ήττας, αλλά που θα πάει 10 μοναδούλες είναι ακόμα». 

Ή την εντύπωση τύπου «Γιατί αποσύρθηκα ως αντιπρόεδρος; Αφού πρώτος θα έβγαινα! Ποιος είναι αυτός που θα με αδειάσει – σε περίπτωση διχογνωμίας – ενώπιων της κοινωνίας;; 

Η Νέα Δημοκρατία περπατά ασθμαίνοντας και κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει να βρεθεί στο σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί στις ανωτέρω παθογένειες και μας γλεντάνε στα δίκτυα οι Συριζαίοι. Ο άλλος απαιτεί τομές, ξεβόλεμα και μετασχηματισμό ενός γερασμένου και παλαιολιθικού κόμματος σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με έναν άνθρωπο που καυχιέται πως είναι 40 χρόνια στο κόμμα. Φρίκη! 

40 χρόνια σε ένα πολιτικό κόμμα και το λες για καλό; Δηλαδή τι δουλειά κάνεις; Επαγγελματίας κομματικός; 

Συγγνώμη αλλά προτιμώ έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ, ένα από τα τρία καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.  Οι καιροί απαιτούν  ειδικές γνώσεις, εξειδίκευση και επιτυχημένη κυβερνητική εμπειρία σε χαλεπούς καιρούς για να μη χαθεί ούτε μια μέρα. 

Το να ειπωθούν μερικές κορώνες σε μια προεκλογική περίοδο, δεν έγινε δα και κάτι το φοβερό. Όμως κανείς δεν πρόκειται να πάει πουθενά γιατί θα τον φάει και ο λύκος και ο καρχαρίας. 

Με τέτοιου είδους λύση τι θα έχεις να αντιπαρατάξεις απέναντι στον Τσίπρα; Τον χαμογελαστό Βαγγέλη που θα κάνει υποδείξεις στον αέρα στον σκηνοθέτη του ντιμπέη και με capital controls θα τρώει 7,5 μονάδες στο κεφάλι; 

Πάλι θα περιμένεις το ώριμο φρούτο; Έτσι πίστεψαν πολλοί και η εδραίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, τους έπιασε στον ύπνο. 

Ο κόσμος δεν το χει σε τίποτα να φύγει. Όπως το έκανε και το 2012 και άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό. 

Πρέπει να βγει κάποιος μπροστά με την ψήφο των πολιτών και να πάρει την ευθύνη. Τα μεσοβέζικα τύπου, εντάξει, ας μην ξανακάνουμε εκλογές ας αυτοδιοριστούμε και έχει ο θεός, θα ξενερώσει τόσο πολύ τον κόσμο που στις επόμενες εκλογές τα εκλογικά τμήματα θα έχουν πολύ εύκολο έργο. Η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί αμέσως καθώς τα μόνα ψηφοδέλτια που θα υπάρχουν θα είναι των συγγενών και τον κολλητών των υποψηφίων. 

Η όποια σταθερότητα εικάζει ο αξιοσέβαστος κύριος Βρούτσης θα είναι επίπλαστη και στην πρώτη προστριβή θα πάει για τάβλι στον Κένταυρο 8. 

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να πετάς στα σκουπίδια προεκλογική περίοδο τριών μηνών για να κάνεις ένα deal. Εσύ τη μεγάλη καρέκλα εγώ τη μικρότερη, πάμε και βλέπουμε. 

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει έντονα σημάδια παρακμής. Καλώς ή κακώς την ευθύνη φέρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ήταν πρόεδρος. Ανάληψη της αρχηγίας από αυτόν σημαίνει ένα ακόμα πιο σκληρό κόμμα. Ξεχάστε τις υπογραφές, τις ομιλίες και τις περιοδείες. Ένα συνεδριάκι κάποια στιγμή και πολύ του είναι. 

Συγγνώμη αλλά θέλω να συμμετέχω σε κάτι ζωντανό που ευέλικτα θα προσαρμοστεί στην εποχή μας. Αν είναι να συνεχίσουμε το 2016 με έναν άνθρωπο που μπορεί τα αμιγώς κομματικά να τα ξέρει όπως ο Μποντρίνι την κουζίνα του αλλά θα αποτελέσει μια εύκολη λεία για τον Τσίπρα – για αυτό και του ευχήθηκε νίκη και μακροημέρευση – τότε τι να το κάνεις; Αν το κόμμα μείνει με 20 βουλευτές, σύμφωνοι ενωμένο θα είναι αλλά 20 βουλευτές θέλουμε;; 

Ο κόσμος αλλάζει γύρω μας ταχύτητα, η εξελίξεις είναι ραγδαίες και αντί να ασχοληθούν στη Νέα Δημοκρατία πως θα εκσυγχρονιστεί το κόμμα σκέφτονται πως θα κάνουν τις λιγότερες δυνατές αλλαγές για να μη χαλάσει «η ισορροπία». Ας χαλάσει. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα. Αρκεί ο Κυριάκος να θέλει πραγματικά να κάνει τη ΝΔ ένα ευρωπαϊκό κόμμα και όχι να κολλήσει στον τάδε που τον ξέρει 20 χρόνια, στον δείνα που είναι οικογενειακός φίλος του μπαμπά και σε αυτόν που δεν του πάει καρδιά γιατί ειναι παλιός καλός γνωστός και συμπαθητικούλης. Ο Κυριάκος μόνο και μόνο που είχε τα γκατς να πάει κόντρα στη Ντόρα, αυτό κάτι μου λέει. Ελπίζω να έχει το ηγετικό ανάστημα να αλλάξει κάποια πράγματα και ας γίνει δυσάρεστος σε κολλητούς και φίλους.

Αγαπητέ Γιάννη Βρούτση, τώρα είναι η ευκαιρία μέχρι ο Αλέξης τα ψηφίσει και να τα εφαρμόσει όλα και ψηθεί ο κόσμος στο γκριλ με όλα τα προεκλογικά παραμύθια και το σανό που έφαγε, η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρώσει επιτέλους τις εκλογές και να έχει ο νέος αρχηγός πίστωση χρόνου για να δώσει δείγμα γραφής για τις προθέσεις, την τακτική και τη στρατηγική του. 

Αν η Νέα Δημοκρατία επιμείνει πεισματικά ελέω της τρίτης ηλικίας στον παλαιολιθικό κόσμο, θα αντικατασταθεί. 

Αυτή η αντικατάσταση μπορεί να μην αρέσει τελικά σε κανέναν….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια