Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΤΑΒΛΙ



Μια διαφημισμένη παράσταση με πλήθος κόσμου μεν, χαμηλών πτήσεων δε. 

Πήγα στο συμπαθές θεατράκι της οδού Κυκλάδων, στην Κυψέλη, χωρίς παραδόξως να δυσκολευθώ να παρκάρω. Αν πας σου προτείνω να αφήσεις το αυτοκίνητο σου στην Αγίου Μελετίου. 

Το δίδυμο Παπαδημητρίου Κουρή είναι από μόνο του πόλος έλξης. Το κείμενο του Κεχαϊδη, μια ματιά στον σύγχρονο Έλληνα, ενδιαφέρον και ας γράφτηκε το 1970.  Βέβαια αυτός ο τύπος του Έλληνα νομίζω μας αποχαιρέτησε το 2000 με τη μεγάλη επιτυχία του χρηματιστηρίου αλλά εμείς που ζήσαμε τη χρυσή δεκαετία του 80, μας ξυπνά μνήμες και μπινελίκια για την τεράστια ευκαιρία που χάσαμε ως χώρα, ως κράτος και ως κοινωνία. 

Στο τέλος της  παράστασης μου έμεινε ανάμεικτη γεύση. Κακό δεν το λες. Έχει στιγμές γέλιου και προβληματισμού αλλά κάπου μου θυμίζει το σχήμα της γης. Ελλειψοειδές από περιστροφή.

Κάπου έμεινε μισό. 

Η χημεία μεταξύ Κουρή και Παπαδημητρίου δεν ένοιωσα ότι ήταν απολύτως εφαρμοστή. 

Ο Παπαδημητρίου είναι μια τεράστια μορφή και του εύχομαι να μην καταλήξει Σωτήρης Μουστάκας. Τεράστιο ταλέντο που αδίκησε τον εαυτό του καταφεύγοντας σε ασφαλείς ευκολίες. 

Με τον Νίκο Κουρή έχω μια ψύχωση. Τον είδα στην πρώτη πρώτη παράσταση του που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στον γυάλινο κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς, στη μεγάλη του Εμπρός σχολή. Έκτοτε τον παρακολουθώ και τον εκτιμώ. Εξαίρω την αντικοινωνική του παρουσία σαν ένας ηθοποιός – μοναχός εκτός του φαύλου κλίματος της εποχής μας.  Ίσως όμως αυτός ο ρόλος να ταίριαζε σε κάποιον πιο σκερτσόζο και μπριόζο ηθοποιό. 

Το τάβλι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθεί στο σήμερα. Έστω ως διασκευή. Κάπου στη μέση της παράστασης ακούσαμε ηχητικά αποσπάσματα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – το λες και μια ιδιότυπη διαμαρτυρία και παπαλα. 

Πάντως είχε καλό ρυθμό και δεν σε έπαιρνε ο ύπνος. Μάγκας αυτός που θα δημιουργήσει το «τάβλι reload». Υλικό υπάρχει, ταλέντο χρειάζεται. 

Μου έκαναν αρνητική εντύπωση η μικρής διάρκειας παράσταση και το πάμπτωχο πρόγραμμα που φαίνεται ότι βγήκε σε 4 λεπτά. 

Με άριστα το δέκα: 6



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια