Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ


Πριν από λίγο καιρό, ταξίδεψα νύχτα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και απόρησα. Είναι δυνατόν, εθνικός δρόμος σε μια ευρωπαϊκή χώρο να είναι μέσα στα μαύρα σκοτάδια;

Είναι δύσκολη η νυχτερινή οδήγηση στο μαύρο σκοτάδι. 

Σε δυσκολεύουν τα φώτα από το απέναντι ρεύμα καθώς δεν έχουν φροντίσει είτε να τα κάνουν πιο ψηλά τα τοιχεία που χωρίζουν τα ρεύματα κυκλοφορίας είτε να βάλουν την πρασινάδα που επίσης εμποδίζει τα απέναντι φώτα να σε τυφλώσουν. 

Δεν μπορείς να υπολογίσεις τις αποστάσεις, που ακριβώς στρίβει ο δρόμος και δεν μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητα. Έβλεπα στο βάθος δύο κόκκινα φωτάκια ( τα πίσω δηλαδή ενός προπορευόμενου οχήματος ) και σε λίγο ήταν μπροστά μου! Ούτε είναι λύση τα προβόλια για τυφλώνεις και τους μπροστά και τους απέναντι. 

Όπου υπήρχε διασταύρωση ήταν φωτισμένος ο δρόμος και εκεί πραγματικά αλλά για πολύ λίγο η νυχτερινή οδήγηση είναι απόλαυση. Ξεκούραστη, άδειος δρόμος και χιλιόμετρα να φεύγουν με αγαπημένες μουσικές. Όταν είναι το απόλυτο σκοτάδι εκτος ότι σε αγριεύει, προσπαθείς να μαντέψεις την επόμενη στροφή. 

Πιστεύω ότι αν ο δρόμος ήταν φωτισμένος, πολλοί θα επέλεγαν τη νύχτα για να ταξιδέψουν και έτσι η κίνηση την ημέρα θα ήταν αραιή. 

Όταν λέω φωτισμός, δεν χρειάζεται να έχεις τους προβολείς ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, ούτε να πετάς τα κλειδιά σου στα 200 μέτρα και να τα βρίσκεις.

Ούτε υπάρχει πρόβλημα ενέργειας. 

Είναι τόσο δύσκολο άραγε να μπουν στις κολώνες της ΔΕΗ μικρά πάνελ με φωτοβολταϊκό σύστημα ώστε κάθε βράδι να υπάρχει φωτισμός στους δρόμους χωρίς κόστος;  Ενέργεια που μπορεί να επεκταθεί και σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. 

Επίσης είναι απαράδεκτο να μην έχουν οι εθνικοί μας δρόμοι «μάτια της γάτας» ώστε να διευκολύνεται ο οδηγός. 

Το μοναδικό μέρος που έχουν τέτοια «φωτιστικά δρόμου» είναι η Κως. Και το δρόμο βλέπεις μια χαρά και δεν κοστίζει σε κάτι. 

Είναι κρίμα να διαθέτουμε τόση ηλιοφάνεια και να την κοιτάμε…



1 Λογομαχιες:

KitsosMitsos είπε...

Πού να πήγαινες και στην Κορίνθου-Πατρών. Εκεί να δεις!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια