Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




Η Εκκλησία μας και η ορθόδοξη παράδοση μας, παραδέχονται τη βασκανία. Αυτό που κοινώς λέμε «το κακό μάτι».

Οι νεοέλληνες το απορρίπτουν με αυτό τον όρο. Τους φαίνεται δεισιδαιμονία. Ντεμοντέ. Οπισθοδρομικό. Χριστιανοταλιμπάν. Παρωχημένο. 

Στην Ελλάδα της ψευτοπροόδου και της παρακμής, μας γοητεύουν πολύ περισσότερο οι ανατολικές θρησκείες, αφού αγνοούμε τη δική μας και φυσικά το lifestyle

Πόσες φορές έχεις ακούσει – ίσως έχεις πει και εσύ – για την αρνητική ενέργεια και την κακή αύρα;;; 

Οι ανατολικές θρησκείες έχουν και τις αντίστοιχες οντότητες αλλά ευτυχώς ακόμα δεν τις έχουμε ασπαστεί και μείναμε στις επικεφαλίδες. 

Αναρωτιέμαι όμως, μήπως λέμε το ίδιο με άλλο όνομα; 

Είναι σχεδόν τα ίδια πράγματα γιατί έχουν κοινό παρονομαστή που είναι ο ανθρώπινος φθόνος. Η ζηλοφθονία. 

Είναι τελικά στη φύση του ανθρώπου – ιδιαίτερα δε – των Ελλήνων, όταν πετυχαίνει κάτι ο διπλανός του να εύχονται την καταστροφή του. Άλλοι ξεκάθαρα και άλλοι με ζεστό χαμόγελο. Το κατά πόσο θα χαρεί ο άλλος ανιδιοτελώς σε μια σου επιτυχία για μένα είναι το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό στάδιο που μετά από αυτό αποκαλώ κάποιον φίλο μου. στα γλέντια όλοι καλοί είμαστε. Στη δυστυχία σου έχεις πιο πολλές πιθανότητες να βρεις μια στήριξη γιατί υποσυνείδητα ο άλλος σκέφτεται «α, εγώ είμαι καλύτερα». Στην επιτυχία σου και στο κατόρθωμα σου όμως φίλε μου θα μετρήσεις τα κουκιά… Ακόμα και στις ερωτικές σου σχέσεις, να βλέπεις «φίλες» σου να σκυλιάζουν όταν πας να μπεις σε μια σχέση και να στήνουν πλεκτάνες να την αποτρέψουν. Αφού δεν σε έχω εγώ δεν θα σε έχει ούτε αυτή. Αγοράζεις κάτι και ο άλλος αμέσως να το υποβαθμίσει. Έλα μωρέ τώρα στα λεφτά του έπαιρνες και καλύτερο. Πετυχαίνεις κάτι και ο άλλος μετά το αρχικό μπράβο σπεύδει να σημειώσει τη συγκυρία που σε ωφέλησε και όχι την ικανότητα σου. 

Προτιμώ να κρατήσω τον όρο της παράδοσης μας, παρά να υιοθετήσω  το πλαστικό και επίπλαστο lifestyle που παπαγαλίζει – και μαζί και εμείς -  την ενέργεια και την αύρα. Σιγά μην είναι και πυρηνική σύντηξη. 

Σε ότι αφορά το «ξεμάτιασμα» δεν είναι δα κάποια σκοτεινή τελετουργία. Μια προσευχούλα είναι.
Ποιος μπορεί να υποστηρίξει πως το να προσευχηθείς για τον άλλον είναι κακό;



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια