Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ. ΟΧΙ.



Το παραδέχομαι. Αν και προσπαθώ να έχω τις κεραίες μου ορθάνοιχτες, όταν το έμαθα έπεσα από τα σύννεφα. Ήξερα μεν, αλλά δεν περίμενα ότι θα είχαμε φτάσει στον απόπατο. Θυμάμαι δε και τα συνθήματα πριν από μικρό διάστημα. Σε σημείο που να λες ότι μακάρι σήμερα να είχαμε τη γενιά των 700 ευρώ. 

Βρέθηκα σε μια παρέα τις προάλλες, παιδιά γύρω στα 25 και είχαν πιάσει μια συζήτηση για τα επαγγελματικά τους. Προτίμησα να μην τους κάνω τον έξυπνο και άκουγα χωρίς να μιλάω. Έπραξα σωστά. Έγινα σοφότερος. 

Μια κοπέλα δούλευε σε κάτι σαν φουρνο-καφέ. Την περασμένη Κυριακή είχε το εξής ωράριο : 8 το πρωί ως 2 το μεσημέρι. 2-6 κενό και ξανά από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 βράδυ. Αμοιβή; 30 ευρώ ! Ένσημα; Τι είναι αυτό;; Ο αλήτης το αφεντικό της, της έσκισε τη μέρα της κοπέλας, ούτε καν συνεχόμενο ωράριο δεν είχε, Κυριακάτικα, 10 ώρες δουλειάς, 30 ευρώ! 

Άλλοι δύο δούλευαν σε καφε – μπαρ. 10 ώρες δουλειάς για 6 μέρες. 20-25 ευρώ το μεροκάματο. 1-2 ένσημα τη βδομάδα. 

Άλλοι δύο δούλευαν σε καταστήματα. Part time θεωρητικά. Πρακτικά κανονικό ωράριο καταστημάτων. 350 ευρώ το μήνα. 1 ένσημο τη βδομάδα. 

Όσο λοιπόν έβλεπα τον Κατρούγκαλο να λέει για μείωση της ανεργίας. Όσο θυμάμαι τους Συριζαίους να μιλάνε δύο χρόνια πριν, για εργασιακές συνθήκες Βουλγαρίας. Όσο σκέφτομαι τον Εμίρη του Κατάρ να λέει πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ανέκδοτο και δεν αξίζει. 

Τι κατάντια είναι αυτή; 

Πως θα εργαστούν τα νέα παιδιά; 

Γιατί να μη φύγουν στο εξωτερικό; 

Τι να τους κρατήσει στην Ελλάδα δηλαδή;

Που είναι το άθλιο κράτος να ελέγξει;

Υπάρχει πιο στυγνή εκμετάλλευση από αυτή; 

Αυτές οι συνθήκες οδηγούν τα νέα παιδιά στην ψυχική συντριβή και απελπισία! 

Εσύ που είσαι εργοδότης και διαβάζεις αυτό το κείμενο, ξέρω τι σκέφτεσαι: «Δεν ξέρεις όμως τι πληρώνουμε σε φόρους και εισφορές, τι να κάνουμε, δεν βγαίνουμε» Ειδικά στην καφετέρια, μου έλεγαν τα παιδιά πως είχαν βαρεθεί να βλέπουν το αφεντικό τους να αγοράζει διάφορα πράγματα για το μαγαζί και το σπίτι του και εκείνους να τους δίνει ψιχουλάκια. Δικαιολογία βρήκαν για να κλέβουν τα παιδιά του κοσμάκη.

Αυτή είναι η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα τα έκανε καλύτερα; Για αυτό δεν την ψήφισες; Αυτή είναι η αριστερή οπτική του επαγγελματικού στίβου; 

Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι; Γιατί δεν τιμωρούνται οι εκμεταλλευτές ; Και να τριπλασιαστούν τα πρόστιμα!

Αυτή δεν είναι ελαστική μορφή εργασίας. Δουλεία κανονική είναι! Καταργήθηκαν όλα! Αργίες, Κυριακές, βραδινά, ένσημα. Τίποτα! Το δεκάωρο κατέληξε να είναι φυσιολογική επέκταση του οκταώρου  ! Έχουν τα μούτρα και μιλάνε οι Συριζαίοι οτι μέιωσαν την ανεργία !

Ξέρω το εργοδοτικό αφοπλιστικό αντεπιχείρημα. «Άμα θες». 

Ομολογώ πως είναι αφοπλιστικό αλλά σε βάθος χρόνου ο εργοδότης χάνει. Και προσωπικό δεν στεριώνει και αυτοί που μένουν δεν θα έλεγα πως έχουν πλεόνασμα ενθουσιασμού. 

Φεύγοντας από την παρέα από τη μια είπα «δόξα τω θεώ» αλλά από την άλλη σκεφτόμουν πως ναι μεν πάντα σε αυτές τις δουλειές υπήρχε η μαύρη εργασία αλλά τέτοιο χάλι και τόσο απάνθρωπες συνθήκες δεν έχουμε ξαναζήσει….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια