Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ




Όταν μου πρότεινε ένας καλός μου φίλος να πάμε να το δούμε, δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ήξερα μεν ότι κάτι γίνεται εκεί στο δέλτα του Φαλήρου με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, χωρίς λεπτομέρειες για αυτό και νόμιζα πως θα κάτσουμε το πολύ μισή ώρα. 

Σου προτείνω να παρκάρεις στο Ταεκβοντο και καθώς ακολουθείς τη ράμπα ( ημιτελής χώρος που θα φυτευτεί και θα γίνει ένας καταπληκτικός δρομίσκος ) ξεπροβάλλει μπροστά σου ένα αριστούργημα. 

Ένοιωσα πως τηλεμεταφέρθηκα στη Νέα Υόρκη [ ΣΣ. Γιατί δεν το γράφουμε σωστά αυτό το ρημάδι;;; Ιόρκι είναι το σωστό. Τα ξένα ονόματα δεν έχουν ορθογραφικούς κανόνες !  ] Λες και μπήκα σε μια μαγική κάψουλα και έκανα βόλτα στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο, στη Ρώμη. Πολιτισμός. Η επιτομή της αρχιτεκτονικής. 

Το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι ένα υδάτινο κανάλι, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, 200 μέτρων που το νερό έρχεται κατευθείαν από τη θάλασσα και έτσι ανανεώνεται. Το βάθος του είναι μικρό, περί το 1,5 μέτρο αλλά αρκετό για να γίνονται βαρκάδες και αγώνες με κανό. 

Μπροστά σου βλέπεις δύο μεγάλα κτίρια. Αν θυμάμαι καλά  τετραόροφα, που επικοινωνούν μεταξύ τους. Στα αριστερά η Λυρική σκηνή. Στα δεξιά η Εθνική Βιβλιοθήκη. Πάρε το ανσανσέρ και πήγαινε, στον φάρο,  στην ταράτσα με στέγαστρο, της Λυρικής. Βλέπεις πανοραμικά από τον Παρθενώνα μέχρι το Καραϊσκάκη και από το ΣΕΦ μέχρι το Αβέρωφ και τη μαρίνα Φλοίσβου. Απο το βουνό μέχρι και τη θάλασσα.

Πόσο μάγκας αρχιτέκτονας πρέπει να είναι αυτός που το σχεδίασε ! Φως. Φωωωως ! Γυάλινες επιφάνειες, ανοιχτές να διαχέεται το φως. Χώρος για περατζάδα στην ταράτσα, μινιμαλ αισθητική και περνώντας στο άλλο κτίριο βρίσκεσαι να περπατάς πάνω σε έναν υπερυψωμένο κήπο ! 

Όπως στο ένα έχουν βάλει το στέγαστρο για να τρώει πρώτο τη ζέστη και μετά το κτίριο, στο άλλο φύτεψαν ένα κήπο! Ο ορισμός της ενεργειακής εξοικονόμησης! Πιο ζεστό το χειμώνα, πιο δροσερό το καλοκαίρι! Φαντάσου ένα τρίγωνο που η υποτείνουσα να ξεκινά από την ταράτσα και να καταλήγει έδαφος ! 

Και τι δεν έχει : Συναυλιακό χώρο, θερινό σινεμά, άπειρα φυτά ακόμα και μουσικό κήπο ! Τι εννοώ; Μερικά υπαίθρια μουσικά όργανα. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει δύο σφυράκια και να παίξει με κάποιες μεταλλικές επιφάνειες. Να πατήσει πάνω σε ένα μεταλλικό ταμπλό που ανάλογα με το που πατά το πόδι σου, βγάζει και μια νότα και όσο πιο γρήγορα χοροπηδάς πάνω στο ταμπλό, τόσες πιο πολλές νότες παίζεις ! 

Μονοπάτια έχει, υδροπίδακες έχει, παιδικές χαρές έχει με πρωτότυπες κατασκευές που γοητεύουν ακόμα και τους μεγάλους και συνολικά με χαλαρό περπάτημα 2,5 ώρες κάναμε για να το γυρίσουμε ! 

Χάρηκα που είδα πολύ κόσμο. Αυτή είναι μια άλλη Ελλάδα που διψάει για κάτι όμορφο, ένα χώρο παιδείας και πολιτισμού. Είχε πάνω από 200 σεκιούριτι όχι  για να κάνουν μαγκιές αλλά για να βοηθούν τον κόσμο να προσανατολιστεί. Αποδείχτηκαν υπερπολύτιμοι.

Μας κέρασαν όλους από ένα σάντουιτς, ένα παγωτάκι και ένα μπουκάλι νερό που ίσως τώρα που τα διαβάζεις να μη σου φαίνεται κάτι σημαντικό αλλά μετά από 2,5 ώρες περιήγηση, για μένα και τον φίλο μου ήταν νέκταρ και αμβροσία μαζί ! 

Εννοείται πως γραφτήκαμε μέλη, βγάλαμε πάμπολλες φωτογραφίες και νοιώσαμε περήφανοι που αυτός ο χώρος είναι στην πατρίδα μας. 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο ίδρυμα και όποιος της αριστερίζουσας εθνομηδενιστικής θολοκουλτούρας του τίποτα μου ξαναπεί για τον ιδιώτη που πίνει το αίμα του λαού, θα του θυμίσω τη μαρίνα φλοίσβου και το κέντρο πολιτισμού. Θα τον παρακαλέσω δε να μου υποδείξει αντίστοιχες κρατικές κατασκευές. 

Θερμή παράκληση προς το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : 

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΡΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ, ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΦΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΧΙΛΙΟΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΩ. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί με το κέντρο πολιτισμού μου δείξατε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα και υπάρχει πολύς κόσμος που την αναζητά…




0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια