Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ




Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Αθήνας είναι πως δεν τη γνωρίζουμε και πρώτος εγώ. Τα τελευταία χρόνια έχω αποφασίσει να μη βγάζω φωτογραφίες μόνο στις διακοπές μου αλλά και να γνωρίσω αυτή τη μεγάλη άγνωστη Αθήνα.

Χθες λοιπόν, έμαθα πως με αφορμή την πανσέληνο του Ιουλίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα διοργάνωσε μια βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.
Έργα Ελλήνων και Δανών συνθετών, εμπνευσμένα από την σελήνη,  θα παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό και ότι θα ακολουθούσε  παρατήρηση του ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Το ομολογώ. Δεν είχα ιδέα που είναι ο λόφος Νυμφών και αν με ρώταγες θα σου απαντούσα «κάπου στο Νυμφαίο ε;» Κέντρο απόκεντρο με σπίτια με αυλές και λουλούδια, καταπληκτικά πλακόστρωτα και ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι σίγουρα μέσα στους 10 καλύτερους των Αθηνών. Η άσχετη πληροφορία του κειμένου είναι πως η αγαπημένη μου εκκλησία εξωτερικά είναι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στον Άλιμο.

Φτάσαμε με την παρέα, πληρώσαμε και το προσιτό εισιτήριο των 5 ευρώ και μετά τον δρομίσκο στον κήπο ξεπρόβαλλε μπροστά μας το αςστεροσκοπείο με μπλε φωτισμό και πλήθος κόσμου να κάθεται όπου βρει. Γέμισε! Το σκηνικό ήταν υπέροχο. Πανσέληνος, τα φώτα της πόλης, ο ιδιαίτερος φωτισμός του αστεροσκοπείου και η μουσική. 

Αμ δε ! 

Με την ηλεκτρονική μουσική έχω ιδιαίτερη σχέση και ως DJ αυτά παίζω. Ακόμα και εγώ, αυτό το πράγμα δεν άντεχα να το ακούσω. 

Ambient δεν το λες. 

Φαντάσου έναν ήχο κάτι σαν τρίξιμο πόρτας για 84 δευτερόλεπτα συνέχεια. Μικρή παύση άλλο τρίξιμο. Και ξανά. Μελωδία μηδέν, ρυθμός ούτε ως σκέψη, ατμόσφαιρα τίποτα, ένα άθλιο πράγμα. Δεν βάζατε καλύτερα DJs να παίξουν; Ποιος συνθέτης σκέφτηκε αυτό το έκτρωμα και θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να του πω πως τον θαυμάζω. Πρώτη φορά στη ζωή μου ακούω τα τριξίματα πόρτας να περνούν ως υψηλή τέχνη.

Καθήσαμε με το ζόρι 20 λεπτά. Δεν αντέξαμε και φύγαμε αλλά σαν και εμας και πολλοί άλλοι. 

Περάσαμε απέναντι στον λόφο με το τηλεσκόπιο που αν συνεχίσεις τον δρόμο βγαίνεις στου Φιλιπάππου. Τι ωραία βόλτα. Εκεί υπήρχε ένας αστρονόμος που μας έδειχνε και εξηγούσε κατά γκρουπ τους αστερισμούς και έμαθα πώς να βρίσκω όπου και να είμαι τον βορρά ! 

Μη μου ζητάς και γεωγραφικό πλάτος αλλά βόρεια ξέρω να πάω ! 

Πλήθος κόσμου για την παρατήρηση με το τηλεσκόπιο, περιμέναμε στην ουρά υπομονετικά, και πέρασε μια ολόκληρη ώρα για να δούμε για 10 δευτερόλεπτα έκαστος τον Κρόνο.

Δεν με πείραξε. Για πρώτη φορά για κάποιον που δεν ξέρει είναι λογικό. 

Σου προτείνω όμως να διαλέξεις μια Τετάρτη ή Παρασκευή ή Σάββατο να πας με το κορίτσι σου μια βόλτα στου Φιλοππάπου το απόγευμα και κατά τις 20.30 να γυρίσεις στο Αστεροσκοπείο να ρίξεις μια ματιά στους πλανήτες γιατί αυτές τις μέρες και ώρα, έχουν προγραμματισμένη βραδινή ξενάγηση. Αμέσως μετά στα πόδια σου είναι το Θησείο να πιεις το ποτό σου. 

Αν έχεις καλή φωτογραφική μηχανή να την πάρεις μαζί σου να βγάλεις τον Παρθενώνα που έχει απίστευτη θέα από αυτό το σημείο και φυσικά το Αστεροσκοπείο που είναι ένα ιστορικό κόσμημα για την Αθήνα.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια