Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΙ

Προσκαλεί κάποιος κάποιον σε γιορτή.
Ο διάλογος:

-    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να έρθω
-    Γιατί ρε συ;
-    Δεν εχω λεφτά ρε φίλε και δεν έχω να σου πάρω ένα δώρο
-    Ασε τα λεφτά ρε, την παρουσία σου θέλω, δεν με νοιάζει το δώρο!


Συνήθως αυτός που λέει τέτοια δικαιολογία δεν παει.

Ολος ο διάλογος, που σίγουρα τον εχεις ακούσει – ειδικά στις μέρες μας – είναι άθλιος.

Τι σημαίνει δεν εχεις λεφτά; Πάρε κάτι συμβολικό! Ένα μπουκάλι κρασί ( 5-6 ευρώ ) ένα κηροπήγιο για ρεσό, ένα μπρελόκ, ένα μικρό διακοσμητικό γραφείου, κάτι!

Αμ ο άλλος; Η παρουσία σου λέει. Γιατί, εσυ πας σε μια γιορτή ή σε ένα γάμο με άδεια χέρια; Ξεφτίλα!

Θεωρώ μέγιστη ρόμπα, ότι και να λέει από ευγενικά κίνητρα ο καλών, ο καλούμενος να προσέλθει με άδεια χέρια, ειδικά σε μια γιορτή. Το δώρο δεν είναι η λύση ζωής. Είναι συμβολισμός. Ότι τιμάς την πρόσκληση και αυτόν που σε καλεί.

Στο παρελθόν εχω δώσει και γω, μάλλον από αμηχανία αυτή την απάντηση περί παρουσίας, και αυτόματα μετάνοιωσα για την πρόσκληση… 

Ένα άλλο κλισέ που φοριέται σε φιλικές συναναστροφές, είναι σε μια πρόσκληση για συνάντηση,  το «δεν εχω λεφτά και προτιμώ να μείνω μέσα. Δεν θέλω να γίνομαι βάρος». Άλλη χαζαμάρα αυτή!

Αυτός που είναι φίλος, φίλος της προκοπής εννοώ, θα προσφερθεί να κεράσει. Κανένας δεν φαλήρισε με το να κεράσει ένα καφέ ή ένα ποτό. Αν δεν είσαι εγωίσταρος, να δεχθείς το κεράσμα και να ανταποδώσεις την επόμενη. Είναι καλύτερα δηλαδή να κάτσετε και οι δυο στα σπίτια σας και να βλέπετε τηλεόραση; Αμα εχεις πρόβλημα να δεχθείς ένα κέρασμα, τότε είσαι προβληματικός άνθρωπος..

Βέβαια, θα μου πεις πως αν το «δεν εχω λεφτά» γίνεται από τσιγγουνιά και κατ’ εξακολούθηση, τότε δεν το συζητάμε, -τι τη θες την παρέα του; -μη γίνεσαι και κορόϊδο!

Μικροί συμβολισμοί..
Καμιά φορά με μεγάλη σημασία…



5 Λογομαχιες:

Κώστας είπε...

Ευτυχώς στην παρέα μου, έχω/έχουμε περάσει , εδώ και χρόνια, το μύνημα "όχι δώρα στις μεταξύ μας γιορτές" και έχουμε ησυχάσει από αυτόν τον βραχνά.Παλιότερα διοργανώναμε brainstorming για να βρούμε δώρο που θα πάρουμε ως παρέα στον κάθε εορτάζοντα....
-Και πίστεψε με, ύποπτε, θα παρεξηγιόμουν αν κάποιος (πραγματικός)φίλος μου έλεγε πως δεν μπορεί να έρθει στην γιορτή μου γιατί δεν έχει λεφτά να μου πάρει δώρο....Το πιο πιθανό θα ήταν να τον έβριζα (καλοπροαίρετα) για κανένα μισάωρο και το βράδυ να πήγαινα αυτοπροσώπως να τον πάρω από το σπίτι του.....

Τις γιορτές τις κάνουμε για τους φίλους και όχι για τα δώρα τους. Και αν θέλεις να έχεις αναμνήσεις από τις γιορτές που διοργανώνεις, πάρε μια φωτογραφική και τράβηξε 100 φωτογραφίες.

Την καλησπέρα μου!

john A. είπε...

Θα διαφωνήσω κάθετα . Θέλω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν . Τι να το κάνω το δώρο ; Είναι δυνατόν να έρθει κάποιος φίλος με άδεια χέρια κ γω να το θεώρησω ξεφτίλα ;;; Αυτα που λες είναι γυναικείες αντιλήψεις και φτάσαμε στο σημείο όταν δεν έχουμε ούτε τα έξι ευρω που λες ( που αν είναι Γιάννης ή Κώστας που έχουμε απο 2-3 , θές 20€!!) να μην πηγαίνουμε στις γιορτές απο τους ανθρώπους μας ! Εγω πάντως ποτέ δεν ήθελα δώρα παρα να πιω με φίλους !

mathepeze είπε...

Έχω την εντύπωση πως είστε και οι δύο εκτός πνεύματος…

Ο διαχωρισμός των δύο περιπτώσεων είναι ξεκάθαρος...

Στην πρώτη περίπτωση ο διάλογος είναι μεταξύ φίλων-γνωστών & στην δεύτερη μεταξύ φίλων-κολλητών. Από το σχόλιο σας βλέπω ότι συγχέεται τις δύο περιπτώσεις.
Όπως και να ‘χει το πράγμα, το πρόσχημα «δεν έχω λεφτά», είναι το λιγότερο ανόητο.

Διαβάστε προσεκτικά τον τίτλο, τους διαλόγους και… την κατακλείδα που τα λέει όλα.

Suspect είπε...

mathepeze .... RESPECT !

mathepeze είπε...

Μετά από αρκετών μηνών ανάγνωση και κατά τόπους αντιγραφή, θα συμπυκνώσω τον σεβασμό για τα πεπραγμένα δίχως απώλειες, απαντώντας…
…τα σπέκια δικά μου Gregory!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια