Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Χάρη σε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βλέπω ότι γίνεται μια συζήτηση για την κάρτα του πολίτη.

Προσπαθώ να στέκομαι στη μέση.

Από τη μια με απωθούν οι θεωρίες της παγκόσμιας σκοτεινής συνομωσίας, από την άλλη δεν έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ταγούς και πως ότι κάνουν είναι για το καλό μας.

Θυμάμαι τις σφοδρές αντιδράσεις για το barcode. Δεν έγινε και τίποτα που μπήκε στη ζωη μας. Ισα ισα που βοήθησε στα logistics που λέμε και στα νέα ελληνικά και κανείς μας επειδή το γάλα που έχει barcode, έγινε σατανιστής. Θυμάμαι το 666 που φαίνοταν στο πεντοχίλιαρο. Τη Δευτέρα παρουσία δεν την είδαμε. Κάτι ακούστηκε όταν βγήκε η καινοτομία του ΑΜΚΑ. Δεν είδα καμία πλύση εγκεφάλου στους πιστούς.

Βέβαια η προπαγάνδα διάφορων αριστερών και «προοδευτικο-φιλελεύθερων» όταν αναφέρεται στην Εκκλησία βάζει στο σακί τους παλαιοημερολογίτες, και κάθε λογής πεφωτισμένους. Η Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε αφόρισε τον Καζαντζάκη ( το βατικανό το έκανε και για αυτό έχασε το νόμπελ ), ούτε πήγε να ξηλώσει τον κινηματογράφο που έπαιζε τον τελευταίο πειρασμό, ούτε έκαψε το βιβλίο του Ανδρουλάκη. Αυτά είναι για τους επικίνδυνους και ακραίους θεούσους που πιστεύουν ότι ο Αντίχριστος θα φανεί μεθαύριο και ότι ολοι θα πάνε στην κόλαση εκτος από αυτούς.

Μια φασαρία έκανε ολη και όλη η Εκκλησία, αυτή με τις καινούριες ταυτότητες, αλλά αυτοί οι σκοτεινοί παπάδες με την φοβερή και τρομερή εξουσία, δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν αναγράφουν το θρήσκευμα.

Η κάρτα του πολίτη με οσα έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί, εχει μερικά καλά και ένα κακό.

Συμφωνώ πως στην ηλεκτρονική εποχή δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με πλαστικοποιημένες καρτούλες που δεν χωράνε πια στα πορτοφόλια μας που οσο πάνε, ελλείψει περιεχομένου και μικραίνουν. Το να εχεις κάτι σαν πιστωτική και να γίνεται από την αστυνομία ή έναν φορέα ή μια διαδικασία με ένα πχ υπουργείο μια αυτόματη εξακρίβωση των προσωικών στοιχείων σου σε γλιτώνει από γραφειοκρατείες και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να μπορεί άμεσα να διασταυρώσει ο άλλος το ποινικό σου μητρώο, δεν το βρίσκω κακό. Στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια σε τσεκάρουν από την άδεια οδήγησης. Το γεγονός ότι με μια καρτούλα θα γλίτώσουμε άπειρα πιστοποιητικά και τρεχάματα στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι στο κέρατο θέλουν να συμπεριλάβουν στην κάρτα του πολίτη και το ιατρικό ιστορικό.

Το ιατρικο απόρρητο δεν βγήκε τυχαία. Γιατί να ξέρει ο άλλος αν είσαι καπνιστής, χειρουργημένος, διαβητικός, οστεοπορωτικός, με μια μικρή αναπηρία; Για να μη σε ασφαλίσει; Για να σε κατατάξει στους ικανούς και στους ανίκανους; Για να κάνει επιλογή προσωπικού; Για να σε κατατάξει σε κατηγορίες;

Σε προσωπικό επίπεδο, ναι, θα με ενδιέφερε να μάθω την ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ της Εκκλησίας και όχι του κάθε πυροβολημένου. Άλλωστε κάτι παλαιοημερολογίτες φώναζαν για το ΑΜΚΑ αλλά η Ιερά σύνοδος απεφάνθη πως δεν εχει ( που οντως ισχύει ) τίποτα κακό. Στις πάλαι πότε οικουμενικές συνόδους όταν υπήρχαν αιρέσεις και κινδύνευε η Εκκλησία με διάλυση, πάντα υπήρχε ενας που το μάζευε το πράγμα. Βγήκε ενας Μέγας Αθανάσιος, ενας Πενταπόλεως, το ποίμνιο δεν έγινε ερμαιο. Εχω εμπιστοσύνη στην ολομέλεια της Εκκλησίας και οχι σε μεμονωμένους Μητροπολίτες που κραυγάζουν. Οσο για το αν της πέφτει λόγος, για μένα, ναι, είναι ενα κοινωνικό ζήτημα που δικαιούται να εχει άποψη. Εκτος και αν πιστεύεις οτι ο δείνα βουλευτής και υπουργός ή η τάδε ανεξάρτητη και εξαρτημένη αρχη είναι αυτή που μπορεί να αποφασίσει χωρίς να μιλήσει κανείς άλλος.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα η κάρτα να εχει το ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, το ΑΜΚΑ, το ποινικό μητρώο, την άδεια οδήγησης, το ρολοϊ της ΔΕΗ, τους κωδικούς του τζόκερ και ότι άλλον αριθμό θέλεις. Το ιατρικό απόρρητο όμως πρέπει να μείνει απόρρητο.

Η κάρτα του πολίτη πάσχει και σε άλλο ένα σημείο. Αν την χάσεις, είσαι απροστάτευτος στον οποιονδήποτε να γνωρίζει τα πάντα για σένα. Αν για την αστυνομική ταυτότητα σου ταλαιπωρείσαι για να την  ξαναβγάλεις, φαντάσου τι θα τραβήξεις για την κάρτα του πολίτη που θα εχει πολλά περισσότερα στοιχεία μέσα.

Σε ότι αφορά το φακέλωμα, νομίζω πως συλλήβδην ως κοινωνία αυτοκοροϊδευόμαστε. Δεν μας έχουν φακελωμένους οι τράπεζες; Δεν έχουμε πιστωτικές κάρτες; Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν ξέρουν στοιχεία για εμας; Η Εφορία; Η Αστυνομία; Τώρα φοβόμαστε το φακέλωμα;

 Μέχρι τα τσιπάκια στο χέρι, τα χαράγματα και όλα αυτά τα εσχατολογικά, αργούμε ακόμα αλλά από την άλλη δεν θέλω και ότι μου πλασάρει ο κάθε πολιτικός που δεν στοιχηματίζω για την εντιμότητα του και τις καλές προθέσεις του, να το καταπιώ αμάσητο και να πω και ευχαριστώ.

Είμαι υπερ της προόδου και της απλούστευσης των διαδικασιών αλλά θέλω να περιμένω ακόμα καθώς τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά αλλά ούτε τόσο αγαθά…

 



5 Λογομαχιες:

Alexandros είπε...

"Οσο για το αν της πέφτει λόγος, για μένα, ναι, είναι ενα κοινωνικό ζήτημα που δικαιούται να εχει άποψη."


Το πρόβλημα δεν είναι ότι εκφράζει άποψη(Αν και η εικόνα ενός Μητροπολίτη να αγορεύει μετά την Κυριακάτικη Θεία λειτουργία είναι το λιγότερο κωμική). Το πρόβλημα είναι ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να την επιβάλει. Δες για παράδειγμα την σύσταση επιτροπής ελέγχου των σχολικών βιβλίων!
Παλιότερα το κατάφερνε πολύ εύκολα, τώρα έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα. Άλλος πρέπει να είναι ο ρόλος της Εκκλησίας και όχι η παρέμβαση στα πεπραγμένα του κράτους, τα οποία είναι υπόθεση της κοσμικής εξουσίας.

Leviathan είπε...

distixos ta pragmata den einai ka8olou aga8a...kali evdomada! :)

KitsosMitsos είπε...

Περισσότερο θετικά είναι τα πράγματα παρά αρνητικά. Θυμάμαι 10 και χρόνια πριν κατοίκους της Ελβετίας να έχουν αυτή την κάρτα που ήταν τα πάντα όλα. Βόλευε στα πάντα, ενώ εμείς κουβαλούσαμε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Το ιατρικό ιστορικό χρειάζεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (ατύχημα κτλ) όπου μπορεί άμεσα ο γιατρός να βρει αυτά που πρέπει. Ίσως σώσει και ζωές...

breezer είπε...

Ωραία τα λες αλλά το ιατρικό ιστορικό και να θέλουμε να το βάλουμε στην κάρτα δεν χωράει. Στην κάρτα χωράει απλά ένας αριθμός αναγνώρισης που συνδέεται με το ιατρικό σου ιστορικό.
Το ιατρικό ιστορικό θα είναι προσβάσιμο μέσω του ΑΜΚΑ από το αρμόδιο προσωπικό υγείας. Πηγαίνοντας πχ στον γιατρό σου, θα διαβάζει το μηχάνημα το ΑΜΚΑ σου ή κάποιο άλλο ID και ανάλογα τον ιατρό (και τι πρόσβαση έχει) θα ανακτά μέσω internet και τις αρμόδιας υπηρεσίας το φάκελο σου όπως θα μπορεί να κόβει συνταγή με τον ίδιο τρόπο στο ηλεκτρονικό σου βιβλιάριο.

Σίγουρα υπάρχει και εναλλακτική...να κουβαλάς μαζί σου πάντα το βιβλιάριο και το ιατρικό σου ιστορικό, οπότε αν συμβεί κανένα ατύχημα να διαβάσουν πρώτα το βιβλιάριο σου στο νοσοκομείο πριν σου χορηγήσουν κάτι που θα σου κάνει κακό.

Suspect είπε...

Οφειλω ομως να ομολογησω οτι αυτο με προβληματιζει:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



ΚΑΡΥΑΙ ΤΗ 22.4/5.5.2011





Εξ αφορμής της προσφάτου καταθέσεως στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και την απορρέουσα εκ τούτου μελ­λον­τική έκδοσι της «Κάρτας του Πολίτη», η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιθυμεί να επισημάνη τα ακόλουθα:

Η «Κάρτα του Πολίτη» ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρο­νικής διακυβερνήσεως.

Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξερ­γάζεται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής (οικονομική δραστηριότης, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς κ.λπ.), καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες.

Επειδή το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνειδήσεως, στερώντας τους την δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστι τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς τον δη­μόσιο η ιδιωτικό τους χαρακτήρα και τους δίδεται η ευχέρεια να προσθαφαιρούν στην Κάρτα δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεπίγνωστης εκ μέρους των πιστών χρήσεως αντιχριστιανικών συμβόλων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εκφράζει την έντονη ανησυχία της και υποβάλλει θερμή παράκλησι προς την Ελληνική Κυβέρνησι να μη προχωρήση στην έκδοσι της ηλεκτρονικής «Κάρτας του Πολίτη», συνιστά δε στους χριστιανούς να χρησιμοποιούν τα συμβατικά μέσα ταυτοποιήσεώς τους.

Η υποχρεωτική επιβολή τοιούτου είδους Κάρτας μας ευρίσκει αντιθέτους.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν λησμονούμε ότι «μείζων ο εν ημίν η ο εν τω κόσμω», και ότι ο Χριστός «νενίκηκε τον κόσμον»• τούτο όμως δεν συνεπάγεται και την συμφωνία μας σε υποχρεωτικές και ανελεύθερες πρακτικές.

Ευχόμεθα ολοψύχως η Κυρία Θεοτόκος, η Προστάτις και Έφορος του Αγίου Όρους, να δίδη στον ευλαβή λαό της πατρίδος μας την δύναμι να ανταπεξέρχεται σε όλες τις δυσκολίες του βίου, μάλιστα μέσα στη δυσχερή αυτή συγκυρία που διερχόμεθα.



Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι

των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.



http://orthodox-watch.blogspot.com/2011/05/blog-post_9352.html

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια