Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

 
Άλλη μια είδηση που δεν δώσαμε και μεγάλη σημασία αλλά είναι ενδεικτική του τι κάνουμε ως κράτος και ως κοινωνία.

Πριν από λίγες έγινε ενας ποδοσφαιρικός αγώνας. ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ. Κέρδισε ο Αρης μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό συνελήφθησαν 14 οπαδοί του ΠΑΟΚ για συμμετοχή σε επεισόδια.

Πέρασαν αυτόφωρο και στη δίκη από το πλημμελειοδικείο, αθωώθηκαν πανηγυρικά γιατί αφενός αρνήθηκαν πάσα συμμετοχή αφετέρου οι μάρτυρες αστυνομικοί δεν ηταν ακριβώς σίγουροι ότι ηταν αυτοί.

Αυτό σημαίνει για μένα τρια πράγματα.

Ή ότι οι αστυνομικοί ηταν μεθυσμένοι και δεν ήξεραν ποιον έπιαναν, ή ηταν φανατικοί αρειανοί και θέλησαν να πιάσουν μερικούς Παοκτζήδες για το σπάσιμο νεύρων ή το μετάνοιωσαν και μάλλον ζήτησαν συγγνώμη για τη σύλληψη.

Σε μια πόλη που ολοι γνωρίζονται, και αν δεν γνωρίζονται δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μια γνωριμία, ποιος αστυνομικός θα πάει να καταθέσει;
Για να βρει στην καλύτερη το αυτοκίνητό του καμμένο, το σπίτι του γκρεμισμένο και στη χειρότερη να κάνει βουτιά με τσιμεντένια παπούτσια στον Θερμαϊκο;

Στο γήπεδο έχω πάει αρκετές φορές. Γνωρίζω από την εμπειρία μου ως θεατής ότι σε ένα ντράβαλο έχεις την ευχέρεια να φύγεις. Αν σου κόβει λίγο, μπορείς να καταλάβεις τι πάει να γίνει και να μην είσαι καν εκει.

Να δεχθώ την κακιά την ώρα, ότι βρέθηκες κατά λάθος. Μια σύλληψη από σπόντα μπορει να γίνει. Αντε δεύτερη. 14 όμως δεν γίνονται ούτε από τον λύκο σε πρόβατα.

Καλώς ήλθατε στη χώρα που 365 μέρες το χρόνο έχει μπουζούκι festival  και η υποκρισία ανάγεται σε δομικό κοινωνικό χαρακτηριστικό. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία ηθοποιού ανα κάτοικο στον κόσμο.  

Από τη μια η αστυνομία είναι ανίκανη, δεν κάνενει τη δουλειά της, είναι άχρηστη και το μόνο που ενδιαφέρει τους αστυνομικούς είναι τα επιδόματα του Σαββατοκύριακου.

Όταν όμως τυγχάνει και πιάνεται κάποιος, αμέσως, να το βγάλουμε εξω το παιδί, δεν φταίει, λάθος σύλληψη, γιατί αυτός τώρα και όχι ο άλλος τότε, δεν φταίνε οι πολλοί για τους λίγους, και οι δημοσιογράφοι οπαδοί ανοίγουν από το pc το αρχείο με τα εκατό συνήθη κλισέ και όλα κάλα, και πάλι φίλοι είμαστε.

Κατά την άποψη μου που μπορεί να είναι και λάθος, σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Χωρις να βρίσκονται στο δικαστήριο, ούτε να τους ξέρουν, ούτε να ανακοινώνονται τα ονόματα τους.

Θα μου πεις: Και αν την πληρώσει κανείς αθώος;
Συγγνώμη, αλλα ας μην ήταν εκει. Οποιος είναι στη δίνη των επεισοδίων, ούτε τυχαία βρίσκεται, ούτε για να συνετίσει τους «λίγους ανεγκέφαλους και θερμόαιμους»

Μου αρέσουν οι επαναστατικές ιδέες. Με την άνεση που έχω να γράφω σε ένα blog, αυτό που θα έκανα αν ήμουν στην πολιτική ηγεσία θα ηταν το εξης:

Κανένας αστυνομικός σε γήπεδο. Εχουμε τόσα προβλήματα εξω από αυτό και δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πολεμικά σχέδια και μετέπειτα αθωώσεις σε αυτό το απολύτο παράλογο.


Οποιος πηγαίνει στο γήπεδο, να το κάνει με δική του ευθύνη. Αν τύχει και σκοτωθούν μερικοί, δεν πειράζει, θα καθαρίσει η κοινωνία μας από χουλιγκάνους.
Ετσι, η εικόνα των ελληνικών γηπέδων θα είναι αυτή που της αξίζει. Με άδειες κερκίδες από φιλάθλους και με τους άρρωστους και βαρύμαγκες να δίνουν τη μάχη για τη θρησκεία μιας  ΠΑΕ

Όταν ο Ελλην νοιώθει μια ισχνή επιτήρηση κάνει μαγκιές.
Όταν βλεπει μια σοβαρή αστυνομία απέναντί του ( όπως όταν βγάινουν οι οπαδοί μας στο εξωτερικό ) είναι φίλαθλος με χαρές και πανηγύρια υπερ του ευ αγωνίζεσθαι. Κοινώς, στα ζόρικα είμαστε κότες. Στην Ελλάδα των κολλητών και φίλων είναι δύσκολο να πιάνονται και τιμωρούνται γιατί εχουμε το κλισέ του «γιατί όχι τότε, σε αυτούς που είχαν κάνει αυτό». Οπότε, μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά. Κανενας αστυνομικός στο γήπεδο και οποιος σκοτωθεί, ας πρόσεχε. Εμεις ως κυβέρνηση, σας λέμε να μην πάτε γιατί είναι επικίνδυνο. Ας προσπαθήσουν οι ομάδες που χρόνια κολακεύουν τον «υπέροχο κόσμο»  και τον «δωδέκατο παίκτη» να βγάλουν άκρη. Ισως να πολεμήσουμε και την ανεργία δίνοντας ένα μεροκάμματο φύλαξης σε μερικούς ανθρώπους που το εχουν ανάγκη. Στις τιμωρίες δεν χρειάζονται κεκλεισμένων των θυρών. Χαζαμάρες.
Πρόστιμα. Συνεχή και διαρκώς αυξανόμενα. Κρίση έχουμε, ας πληρώνουν μέχρι να βάλουν μυαλό και αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε κοινωφελείς σκοπούς.

Πιστεύω λοιπόν ότι αν η αστυνομία δεν μπει στο γήπεδο και οι επεμβάσεις της να είναι μόνο εξω από αυτό, τότε θα δεις που δεν ανοίξει μύτη…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια