Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ


Διάβαζα τις προάλλες για το φοβερό ρεκορ που εχει ενας τύπος ονόματι Αριστείδης Μούμογλου. Το 1972 έβαλε 145 πόντους στον αγώνα Ηρακλής – ΒΑΟ που έληξε 172-94. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αφενός είναι 143 γιατί λέει πως το τελευταίο καλάθι δεν έπρεπε να μετρήσει γιατί ηταν εκπρόθεσμο και ότι ο ΒΑΟ κατέβασε 18 χρονους.

Η δική μου κακή γλώσσα λέει πως εγω δεν πιστεύω ότι υπήρξε τέτοια επίδοση. Εκείνα τα χρόνια χωρίς μαζικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί ο καθένας να πει ότι θέλει. Αλλωστε λίγα χρόνια νωρίτερα στη χώρα μας είχαν ψηφίσει και τα δέντρα οπότε τι να λέμε για το μπάσκετ…

Δεν μπορώ όμως να ανεχθώ να αναπαράγεται αυτός ο μύθος μέχρι σήμερα και να σημειώνεται πως η δεύτερη επίδοση ηταν του Γιαννάκη και η τέταρτη του Γκάλη στον αγώνα Ιωνικός- Αρης 113-114 το 1981  με 72 και 63 πόντους αντίστοιχα. Δεν μπορεί ιερά τέρατα του ελληνικού αθλητισμού να βρίσκονται πίσω από κάποιον Μούμογλου γιατί κανείς δεν ξέρει τι είδους μαγερική έγινε τότε.

Τυγχάνει να παίζω μπάσκετ ερασιτεχνικά οπότε, επειδή εχω μια επαφή με το άθλημα, εξοργίζομαι ακόμα περισσότερο. Ας δούμε τι λέει η λογική:

Εστω παιχνίδι 40 λεπτών και τότε μάλιστα δεν υπήρχε το τρίποντο.
Συνολικά μπήκαν 266 πόντοι. Μέσος όρος πόντων ανα λεπτό και από τις δύο ομάδες περίπου 7. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να δεχθούμε είναι πως οι ομάδες δεν έχαναν σουτ και ηταν εκθαμβωτικά εύστοχες.

Να δεχθώ ότι ο Μούμογλου ( και για να βγουν τα μαθηματικά ) είχε 15 στις 15 βολές. Δεν έχασε ούτε μια. Πράγμα επίσης απίθανο καθώς επαγγελματίες παίκτες που κάνουν συνεχή προπόνηση δεν το καταφέρνουν. Από τους 145 πόντους μένουν οι 130. Ο Μούμογλου λοιπόν έβαλε 65 καλάθια. Για να τα πετύχει αυτά θα έπρεπε να κάνει 1,6 σουτ το λεπτό. Εννοείται πως θεωρούμε πως είχε 65 στα 65 γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν. Απόλυτη ευστοχία!

Η επίθεση διαρκούσε τότε 30 δευτερόλεπτα. Με γρήγορο ρυθμό βγαίνουν το πολύ 3 επιθέσεις το λεπτό και να δεχθούμε αφενός πως οι δυο από αυτές ηταν του Ηρακλή και τις έπαιρνε ο Μούμογλου αφετέρου πως ο ρυθμός ηταν ο ίδιος και στα 40 λεπτά. Επίσης θα πρέπει να δεχθούμε πως ο Μούμογλου ηταν βιονικός, έπαιξε και στα 40’ και δεν βγήκε ούτε ένα δευτερόλεπτο ως αλλαγή.  

Πως περίσσεψε χρόνος να πετύχουν και οι άλλοι συμπαίκτες του 27 πόντους;
Αυτοί επίσης ηταν 100% εύστοχοι;
Πως περίσσεψε χρόνος για να βάλει ο ΒΑΟ 94 πόντους; Οι 94 πόντοι είναι 47 καλάθια και με μία επίθεση ανα λεπτό, και με 100% ευστοχία και από τον ΒΑΟ, το νούμερο ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.

Οι 145 πόντοι του Μούμογλου σε 40 λεπτά αγώνα είναι 3,6 το λεπτό για 40 συνεχόμενα αγωνιστικά λεπτά. Ακόμα και με παιδάκια του δημοτικού σχολείου να παίζεις, να μη γυρνας άμυνα και να σου δίνουν τη μπάλα κάτω από το καλάθι και οι συμπαίκτες σου να βάζουν άλλους 27 και οι αντίπαλοι 94, συγγνώμη αλλά αυτό δεν γίνεται ούτε στο play station.

Είναι άλλο πράγμα ο θρύλος ενός αθλήματος και άλλο πράγμα να λες επίσημα τερατολογίες.



15 Λογομαχιες:

Eleni V. Antoniadou είπε...

nai mwri Iraklara trelane tous olous!
ps:mi vgazete ti xoli sas Mr. Suspect..apla dexteite ta gegonota.

VAD είπε...

38 χρόνια μετά ποιος θα το πιστευε ότι θα σχολιαζα αυτό που ειδα!Ημουν κι εγώ εκει!Το μπάσκετ στα σπάργανα πάντα,ο Μούμογλου αστέρι της εποχής,οντως ήτανε πολύ καλός παικτης για την εποχή του,συγκριση μεταξύ των δυο ομάδων δεν μπορουσε να γινει,μη μου πεις για στατιστικά,ποιος κρατουσε τότε,τρεχανε πανω κατω κι ο ανθρωπος εβαζε καλαθια,απλό!Θα κρατούσα στατιστική,αν ήξερα οτι θα μου χρειαζόταν 38 χρόνια μετά:)))

VAD είπε...

Συμπληρωματικα,μην τον αδικείς,'οντως ήταν παίκτης επιπέδου Κολοκυθά και Γκούμα,αυτούς τους ξέρεις σίγουρα:)

panos75 είπε...

Το επιχείρημα περί επιθέσεων των 30 δευτερολέπτων είναι άστοχο γιατί όπως φαίνεται και από το σκορ επρόκειτο για ένα παιχνίδι run'n gun, χωρίς συστήματα και λογική.

Επειδή εκείνη τη σεζόν ο Μούμογλου διεκδικούσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ μαζί με τον Βασίλη Γκούμα, προφανώς οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να τα δώσουν όλα απέναντι στον αδύναμο ΒΑΟ και να τον ψάχνουν συνεχώς προκειμένου να βάλει όσο περισσότερα καλάθια μπορεί και να πάρει τον τίτλο.

Και γιατί τον "βάζεις" να εκτελεί μόνο 15 βολές; Γκάλης και Πάσπαλιε, όταν ήταν στς δόξες τους, σούταραν χαλαρά γύρω στις 25 με 30 σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Suspect είπε...

Ακριβώς φίλε μου VAD

Επειδή το μπάσκετ ήταν οπως ήταν, δεν μπορώ να δεχθώ οτι απο το τίποτα βρέθηκαν 10 Τζόρνταν στο γήπεδο που τα έβαζαν ολα.

Εκτος ( και αυτό μου φαίνεται πιο λογικό ) αν ο αγώνας διήρκησε 250 λεπτα ωστε να μπορούν να βγουν οι αριθμοί...


eantwniadou: χμμμμμμμμμ... :)

Giannis είπε...

alla xronia tote, mhn 3exnas pws kratagane xrono, ti ekpaideush eixane oi diaithtes, poioi ka8ontousan sthn grammateia.

den mou kanei kamia entupwsh na egine to rekor, e kai emeis oi ellhnes eimaste epishs kai faflatades, opote ola einai dunata :) :) :)

Ανώνυμος είπε...

o moumoglou file mou itan epi mia 15etia o protos skorer tou irakli vazontas 30ares kai 40ares se olibiako,panathinaiko kai se oles tis omades,forese tin fanela tis ethnikis kai einai angnorismeni i axia tou se olo to panellinio..episis ehei vgei 2 skorer sto pagosmio enoplon me tin ethniki me proto scorer ton amerikano nin coach pat raily...einai krima sholia san ta dika sou na aggizoun teoious mithous

Unknown είπε...

ioanniis,amerikanos ,trontzos,tsavas,tsitouras,kolokithas,taliadoros,oikonomou,bogatsiotis,rodopoulos,katrios,stefanidis,moshos,mathaiou,giannouzakos,simirdanis, ti na leme tora...file mou itane mia epohi pou ola xekinisane ekei.. kai fila agonos ipirhane kai diaitites kai hronometra..to mats egine sto alexandreio parousia 2000 me 3000 kosmou kai iparhoune oi efimerides tis eohis kai diloseis apo anthropous pou zoune kai tora...krima na grafonte tetoia

Suspect είπε...

Δεν ειμαι υποχρεωμενος να δεχομαι υβριστικα σχολια για τις αποψεις μου και μαλιστα στο μπλογκ μου. Οπως επισης δεν επιθυμω να επιβαλλω την αποψη μου σε κανεναν.

Στο αρχικο κειμενο, παραθετω μια απλη συλλογιστικη την οποια κανουμε κοκοκο γιατι και καλα μας "εθιξαν τον θρυλο"
Επειδη καποτε φορεσα και το εθνοσημο, δεν δεχομαι μαθηματα μπασκετ απο παιδακια των greeklish

Ενδεικτικα σβηνω μερικα posts, και αν το υφος παραμεινει απαραδεκτο θα τα σβησω ολα.
Να δουμε ποιος θα βαρεθει πρωτος.

Δεκτη πασα διαφωνια αλλα κοσμια.
Εδω δεν ειναι γηπεδο.
Αν εσεις πιστευετε οτι βρεθηκαν ξαφνικα 10 τζορνταν στο γηπεδο, με γεια σας και με χαρα σας. Εγω δεν το πιστευω.

Suspect είπε...

Διαβαστε και αυτο για να εξηγουμαστε:

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2010/06/statement.html

Unknown είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/185319. edo einai to filo agona pantos paidia.. pantos mono recor tis plakas den itane.

Suspect είπε...

Όπως στο όνομα της καλής φιλοξενίας δεν θα ανεχθώ κάποιον να έρχεται στο σπίτι μου και να φτυνει στους τοίχους, ή να πετάει τη στάχτη στο πάτωμα έτσι δεν θα ανεχθώ στο όνομα της διαφωνίας και του αντιλογου κάποιος να μη σέβεται το χώρο μου στον ιστό και να γράφει όπως χεζει. Αντιλαμβανομαι βέβαια πως οποιος εκθετει δημοσια εαυτον, είναι λογικο να αποκομιζει και αρνητικα σχολια, ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.
Δεκτες οι διαφωνιες ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ. Εξάλλου δεν με ενδιαφερει να πεισω, να «νικησω» σε μια συζητηση, να συγκρουστω και να αντιδικησω. Το βαριεμαι και ως σκεψη. Απαξ και εκφραζομαι ολοκληρωμενα, δεν με νοιαζει να κανω δημοσιες σχεσεις μεσω απαντησεων ουτε να συντηρω ματαιους διαλογους.

Όπως κοιτας την παρουσα σελιδα, λιγο πιο κατω αριστερα, γραφω:

Δεν απαιτώ σεβασμό για αυτά που γράφω, μου αρκει να εκφράζομαι ελεύθερα...

Suspect είπε...

Έψαχνα λίγο την ιστορία του Μούμογλου κι έπεσα πάνω στο άρθρο σου. Αν σου φαίνονται εξωπραγματικοί οι 266 πόντοι σε ένα παιχνίδι (6,65 πόντοι/λεπτό) δες κι αυτό (https://en.wikipedia.org/wiki/1992_Troy_State_vs._DeVry_men%27s_basketball_game#Aftermath)
399 πόντοι σε 40'! σχεδόν 10 πόντοι ανά λεπτό. Με run-n-gun. Κι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες επιδόσεις. Ξέρεις πόσα σουτ έγιναν σ' αυτό το παιχνίδι; 311! 7,775 σουτ ανά λεπτό ή ένα σουτ ανά 7,7''.

Άλλο παράδειγμα: στο Κύπελλο Κόρατς του 1986 η Ζαντάρ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ 192-116 με το Zdenko Babić να σκοράρει 144 πόντους (http://elpais.com/diario/1985/10/12/deportes/497919613_850215.html). Στο NCAA ένα από τα ιστορικότερα παιχνίδια είναι το LSU-LMU 148-141 με Shaq, Abdul-Rauf, Gathers, Kimble. Κανένας δεν σκόραρε 145, αλλά το συνολικό σκοράρισμα είναι 289 πόντοι σε 45', ήτοι 6,42 πόντοι/λεπτό.

Υπάρχει άλλωστε και του φύλλο αγώνα για τον Μούμογλου που αποδεικνύει το ρεκόρ. Όλο το παιχνίδι του Ηρακλή είχε στόχο να βγάλει το Μούμογλου 1ο σκόρερ της χρονιάς και τελικά το κατάφερε. Πριν κάνεις σχόλια, εκφράζοντας βεβαιότητες, κάνε πρώτα λίγο πιο εκτεταμένη έρευνα.

Suspect είπε...

Ψάχνοντας για το ρεκόρ του Μούμογλου έπεσα πάνω στο άρθρο σου.
Ο συλλογισμός σου είναι λάθος και θα σου αποδείξω γιατί:
1) LSU-LMU 148-141 (http://www.lmulions.com/sports/m-baskbl/archive/022405aab.html). Όχι στην αρχαιότητα, το παιχνίδι έγινε το 1990. Έπαιζε κι ο Shaq. Σε 45' 289 πόντοι, ήτοι 6,42 πόντοι/λεπτό.

2) Ζαντάρ-ΑΠΟΕΛ 192–116 (http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH7Qj1EsyH5rjn2.gameID_10830-17-B-2.compID_MsfTeemRHYovSUdkYV76x0.season_1986.roundID_10829.teamID_.html)
Σε 40' 308 πόντοι, δηλαδή 7,7 πόντοι ανά λεπτό. Σε αυτόν τον αγώνα ο Zdenko Babić της Ζαντάρ έβαλε 144 πόντους.



3)Troy State vs. DeVry 141-258 (http://en.wikipedia.org/wiki/1992_Troy_State_vs._DeVry_men%27s_basketball_game) (https://www.youtube.com/watch?v=zWEMDwJPNU4). 399 πόντοι σε 40', δηλαδή σχεδόν 10 πόντοι/λεπτό. Στο παιχνίδι έγιναν 311 σουτ εντός πεδιάς και μόνο 3 βολές. Αυτά και ελπίζω να το περάσεις.

Suspect είπε...

Μετα από 5 χρονια που το εγραψα!

Καταρχας φιλε σου προτεινω να διαβασεις αυτό: http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.gr/2010/06/statement.html

Απο κει και περα, το ότι το εκαναν καποιοι αλλοι, δεν
σημαινει για μενα ότι εγινε και εδώ. Παραθετω συγκεκριμενη συλλογιστικη.

Από περιεργεια μπηκα να δω το βιντεο που παραθετεις, και
ειδα κανα 10 λεπτο και με τετοια αστοχια αυτων των ομαδων μου φαινεται παρα πολύ
παραδοξο να εγινε αυτό το ρεκορ. Προσεξα ότι το χρονομετρο της επιθεσης μετραει
αντιστροφα από τα ….45’’ !!!

Όμως, ανεβαζω το σχολιο σου και ο κάθε αναγνωστης ας κρινει.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια