Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Είναι μεγάλο κοινωνικό μπέρδεμα και νομίζω πως δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να γίνεται.
Η επιστήμη και η θρησκεία δεν συγκρούονται πουθενά.
Η επιστήμη αφορά τα περί του ανθρώπου και
Η θρησκεία τα εντος του ανθρώπου.

Με την επίστημη θα μάθεις φυσική, χημεία, βιολογία και μαθηματικά και με τη θρησκεία θα γίνεις καλύτερος ως άνθρωπος και θα ωφελείς τους γύρω σου.

Υπάρχουν επιστήμονες που είναι ευσεβείς και τελευταία διάβαζα για τον πατέρα Γεώργιο Αναγνωστόπουλο που είναι καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αν σκεφτείς, ο Παστέρ, ο Φον Μπράουν ( πατέρας του πυραύλου ) ο Νεύτονας και τόσοι άλλοι είχαν και την επιστήμη και τη θρησκεία ως συνοδοιπόρο στη ζωη τους.

Το παραμύθι ότι συγκρούονται λόγω του βιβλίου της Γένεσης, δεν μπορεί να σταθεί πια στο 2010. Στους τότε ανθρώπους έπρεπε να δοθεί ενας απλοϊκός τρόπος για να καταλάβουν πως δημιουργήθηκε ο κόσμος. Εκτος και αν περίμενε κανείς να βγει ο Απόστολος Παύλος και να μιλήσει για νανομοριοβιολογία και DNA. Ούτε ο Θεος θα καθόταν να ρίχνει ροχάλες στο χώμα, ούτε θα περίμενε 7 μέρες να φτιάξει τον άνθρωπο, ούτε θα σκεφτόταν ότι κάτι λείπει για να κόψει ένα πλευρό από τον Αδαμ. Ο Θεος είναι πνεύμα. Δεν είναι ούτε αγγειοπλάστης ούτε εργολάβος οικοδομών. Όλα αυτά είναι συμβολισμοί και εξυπηρετούσαν το να  ξεκολλήσει ο κόσμος να πιστεύει ότι γεννήθηκε από πέτρες και κούτσουρα.

Ακόμα και η θεωρία της εξέλιξης δεν αποκλείει την ύπαρξη του θεού. Το θέμα όμως είναι που οδηγεί. Αν οδηγεί στους ευγονικούς φιλοσόφους και στον ναζισμό ότι κάποιοι είναι πιο καλοί από τους άλλους, αν οδηγεί ότι είσαι από τον πίθηκο ( και ο πίθηκος από πού είναι;) αν οδηγεί ότι είμαστε αποτέλεσμα τυχαίων συνδιασμών DNA και RNA, τότε ασε καλύτερα, προτιμώ τον Θεο που μου φαίνεται και πιο λογικό το σενάριο από τα «επιστημονικά».

Θυμάμαι κάποτε, όταν τα πινα σε μια κακόφημη συνοικία, ο βραζιλιάνος προσωπικός μου ποτοαναμείκτης, με ρώτησε:
Αν ο ανθρωπος βγήκε από τον πίθηκο, τότε γιατί εχουμε ακόμα πιθήκους;  



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια