Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

BUDGETΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Μας το λεγαν επι σειρα ετων και ετων στις σχολες και στο επιχειρειν.

Σε σημειο που να εχει αντικαταστησει την ελληνικη λεξη (προϋπολογισμος) την οποια ακουμε μονο μια φορα το χρονο στη Βουλη. Εμεις μαθαμε πια και τη γραφουμε με ελληνικους χαρακτηρες. Μπατζετ. Βαλαμε και αρθρο. Το.

Κυριως στα μ.Μ ( μετα Μποσμαν ) χρόνια, προεκυψε και στο ποδοσφαιρο.

Η διαφορα με τις επιχειρησεις ότι σε αυτές, η συγκεκριμενη εννοια αντιμετωπιζεται σοβαρα. Στο ποδοσφαιρο είναι το καλυτερο αλλοθι, με αμφισημη ερμηνεια, που ο καθενας τη χρησιμοποιει κατά το δοκουν.

Όταν μια ομαδα παει καλα τοτε το μπατζετ ή δεν ακουγεται ή είναι επαρκες.

Όταν μια ομαδα δεν παει καλα φταιει το κατωτερο μπατζετ από τους αντιπαλους της.

Όταν μια ομαδα κερδιζει μια ομαδα με υψηλοτερο μπατζετ τοτε εξυμνειται ο Δαβιδ εναντι του Γολιαθ και η σωστη διαχειριση.

Όταν χανει, εφταιγε το μπατζετ.

Στην ελληνικη πραγματικοτητα η ομαδα με τον μεγαλυτερο προϋπολογισμο ηταν ο Ολυμπιακος. Ο Τρουντ Σολιντ δηλωνε το καλοκαιρι ότι φετος ειμαστε καλυτεροι κατά 200% και παμε για την ευρωπαϊκη διακριση. Όταν η μια σφαλιαρα επεφτε μετα την άλλη, εφταιξε το μπατζετ.

Στην ΑΕΚ, όταν ξεκινησε η χρονια, ο μεγας δασκαλος Φερερ και τα πιτσιρικια θα εκαναν μεγαλη πορεια αντιστοιχη της Πορτο του Μουρινιο. Όταν απετυχε σε οσες διοργανωσεις συμμετειχε ( εκτος του τζαμπιονζ λιγκ που ειχε αξιοπρεπεια ) τοτε η λεξη μπατζετ εκανε την εμφανιση της.

Σημειωσεις

  1. δεν υπαρχει ομαδα στα καλυτερα 10 πρωταθληματα της Ευρωπης ( γιατι αυτά είναι αφενος το αμεσο περιβαλλον μας, αφετερου ο στοχος μας ) που να κερδιζει τιτλους και διακρισεις με συνεχεια και συνεπεια στον χρονο, απλως και μονο με το οικογενειακο κλιμα στα αποδυτηρια, τον δασκαλο – πατερα προπονητη, τον υπεροχο κοσμο και το μερακι για το παιχνιδι. Αυτές οι ομαδες διακρινονται γιατι διαθετουν χρηματα. Ποια ομαδα στην Αγγλια, στη Γερμανια, στην Ιταλια, στη Γαλλια, στην Ολλανδια, στην Πορτογαλια, στην Ισπανια είναι πτωχη; Ποια ομαδα που κατακτα τιτλους δεν εχει χωσει χοντρα πακετα; Ποια ομαδα που σηκωσε το champions league αποτελειτο από ταλαντουχους πενητες; Ακομα και το υποδειγμα Αγιαξ, μολις μπηκε στο κολπο η Φιλιπς, μας τελειωσε από τον χαρτη.
  2. η επιτυχια από μια ομαδα που δεν διαθετει εφαμιλλο προϋπολογισμο με τους ανταγωνιστες της, είναι μια στο καποτε και όχι σε σειρα αγωνων. Εξαλλου το ποδοσφαιρο είναι αθλημα που ευνοει τον αμυνομενο. Είναι λοιπον εφικτο να κερδισει μια ομαδα που διαθετει λιγοτερα χρηματα από τον αντιπαλο της. Μια φορα σε έναν αγωνα. ΑΕΚ – Μιλαν 1-0. Όμως 2 πρωταθληματα στη σειρα δεν προκειται να παρει ποτε.
  3. δεν είναι τυχαιο ότι οι εκπληξεις γινονται σε νοκ αουτ αγωνες του κυπελλου παρα στο πρωταθλημα που λιγο ως πολύ σε ολες τις χωρες είναι υποθεση των 3-4 πλουσιοτερων ομαδων.
  4. το να βρεις μερικους ταλαντουχους παικτες και να παρουσιασεις ένα αξιοπρεπες συνολο είναι εφικτο. Δεν μπορεις όμως να διακριθεις. Και αν σου συμβει θα είναι μια φορα. Εκτος και αν νομιζει κανεις πως η εθνικη Ελλαδος στην προσεχη διοργανωση θα ξαναπαρει το euro.

Το προβλημα στη χωρα μας δεν είναι το μπατζετ.

Το προβλημα είναι η αληθεια.

Αληθεια που δεν γραφεται στα μαζικα μεσα επιρροης, που δεν λεγεται από τους ταγους των ομαδων αλλα και δυστυχως τα προβατα αδυνατουν να την κατανοησουν. Για αυτό και μετα από κάθε επιτυχια θεοποιουν τους παντες και μετα από κάθε αποτυχια τους χαντακωνουν.

Στη χωρα μας υπαρχουν 2 παραλληλα συμπαντα.

Το εγχωριο και το ευρωπαϊκο.

Στο εγχωριο η ομαδα με το κατά τεκμηριο μεγαλυτερο μπατζετ είναι ο Ολυμπιακος. Δεν είναι τυχαιο πως και μετα την –οποια- πτωση της παραγκας συνεχιζε να παιρνει τα πρωταθληματα. Όταν ο Ολυμπιακος εφερνε τον Ριβαλντο, ο ΠΑΟ προσπαθουσε ακομα να βρει τον αντικαταστατη του Βαζεχα και η ΑΕΚ επαιζε με τον συμπαθη Σοαρεζ.

Όταν ο Ολυμπιακος χρυσοπληρωνε και αγοραζε τον Νικοπολιδη και τον Κωνσταντινου, Ο ΠΑΟ εδιωχνε τους καλους για να παρει μετριους και στην ΑΕΚ ηταν βασικος ο επισης συμπαθης Χρηστος Κοντης.

Τα τελευταια 2 χρονια ο ΠΑΟ εχει αυξησει τις δαπανες αλλα εχει κανει λαθη στην επιλογη του προπονητη και ακριβοπληρωσε αναλογικα περισσοτερα παλτα από τον ΟΣΦΠ για αυτό και δεν μπορει να στρωσει μια ομαδα που να απειλησει τον μονιμως πρωταθλητη. Στην ΑΕΚ αγορασαν την τριτη αλλαγη του Ολυμπιακου και πολλους νεαρους φτηνους και αμφιβολου αξιας.

Φυσικα και υπαρχει ο κινδυνος το μπατζετ να παει στη θαλασσα.

Και καλως βεβαια αλλιως δεν θα γινοταν κανενας αγωνας γιατι στην αρχη κάθε χρονιας θα μετρουσαν τα συμβολαια, θα εκαναν τις απονομες και κατά τη διαρκεια της θα επαιζαν φιλικα για τη διασκεδαση του κοσμου.

Κανεις όμως εχεφρων ανθρωπος δεν μπορει να παραβλεψει το γεγονος πως οι τιτλοι και οι διακρισεις ερχονται κατοπιν επενδυσεων και όχι με ακαδημιες και ρομαντικες ιστοριες με παιδια που ξεκινησαν από μια γειτονια και τα μεσημερια ετρωγαν μερεντα και ακουγαν ιστοριες από τον παππου για την εθνικη αντισταση και πηραν μια μερα το champions league.

Μπορει μια ομαδα με χρηστη διαχειριση, να δημιουργησει ένα αξιοπρεπες συνολο. Δεν μπορει όμως να διακριθει.

Πριν από περιπου ένα χρονο στο ματς Ολυμπιακος – ΑΕΚ 3-0, μια λεπτομερεια στα δικα μου ματια ηταν σημαντικη. Σχεδον όλα τα λεφτα. Η ΑΕΚ διαπραγματευοταν μια 3 εβδομαδες αν θα αγοραζε την τεταρτη αλλαγη του Ηρακλη που ακουει στο ονομα Παντελης Καπετανος για 400, 350 ή 300 χιλιαρικα. Ο φακελος που εδωσε στους παικτες ο Σωκρατες και ανοιχθηκε μετα το τελος του αγωνα εγραφε: 100 χιλιαρικα για κάθε γκολ.

Οσα λοιπον ξοδεψε η ΑΕΚ με πολλες διαπραγματευσεις για μια μετεγγραφη, τοσα εδωσε πριμ ο μεγας προεδρας για ένα ματς.

Στο ευρωπαϊκο συμπαν τα πραγματα είναι πιο απλα.

Καμια ελληνικη ομαδα δεν μπορει να κοιταξει στα ματια τις ομαδες που συμμετεχουν με αξιωσεις στους ομιλους από πλευρας προϋπολογισμου για αυτό και ολοι παιρνουμε το γκριλο. [ Γκριλο είναι τυπος παγωτου. Δροσιστικου με χαρακτηριστικες κινησεις απολαυσης]

Κανεις δεν το αναφερει αυτό, ολοι προετοιμαζουν τον κοσμο για μεγαλες επιτυχιες και αν βγουν ειμαστε φοβεροι. Αν δεν βγουν, φταιει το μπατζετ.

Μετα την αποτυχια το θυμηθηκατε;

Είναι ιδια η ελληνικη με την αγγλικη, ιταλικη, ισπανικη, γερμανικη, γαλλικη αγορα για να συγκριθει και να εχουν τα ιδια μεγεθη;

Φετος η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ επαιξαν στο ουεφα με 2 γαλλικες ομαδες και αποκλειστηκαν ευκολα. Αν αυριο η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟ το αποφασιζαν, θα μπορουσαν να αγορασουν ( και εννοω αγορασουν όχι δανεισμους, οψιον και τιρμπουσον ) καποιον παικτη από αυτές τις ομαδες;

Η ΑΕΚ φετος πετυχε μια ιστορικη νικη κατά της Μιλαν. Κανεις δεν μιλησε για μπατζετ. Το θυμηθηκε ο ελ προφεσορ όταν εχασε από τον Ολυμπιακο στο ματς που με παικτη παραπανω για ένα ημιχρονο, η ΑΕΚ δεν εκανε ουτε ένα σουτ.

Ο Ολυμπιακος στην κορυφαια διασυλλογικη οργανωση του κοσμου οσα χρονια συμμετεχει δεν εχει καταφερει τιποτα απολυτως. Λαθος. Καταφερε. Να χρησιμοποιειται ως παραδειγμα προς αποφυγην. Αντε, μπορει να επικαλεστει κατ αλλους τον αερα και κατ αλλους το λαθος του Ελε όμως αυτό είναι μια φορα.

Η ΑΕΚ περαν της αξιοπρεπειας δεν εχει καταφερει τιποτα αξιομνημονευτο.

Ο ΠΑΟ από τη στιγμη που εγκατελειψε την πεπατημενη του τσουκου τσουκου μπολ, του ιδιου κορμου παικτων, και της συμπαγους ομαδας, εδώ και 4 χρονια όχι μονο δεν υπαρχει στην Ευρωπη αλλα περυσι σημειωσε και ένα ωραιο ρεκορ. Δεν θυμαμαι άλλη ελληνικη ομαδα να εχει φαει 16 γκολ στους ομιλους του ch.l. ενώ φετος, μολις ζορισε λιγο το πραγμα, χαιρετησε νωρις.

Μπορουμε να ειμαστε σε διασυλλογικο επιπεδο στα πρωτα 10 ευρωπαϊκα πρωταθληματα;

Επιτυχια είναι.

Για την εθνικη ομαδα δεν το συζητω καν.

Από τις σφαλιαρες πηγε στον σεβασμο. Μετα το euro εχει αξιοπρεπεια στις επισημες διοργανωσεις και αν καταφερει να διατηρηθει στις πρωτες 15 ομαδες του κοσμου, ειμαι ευτυχης.

Δεν λεω ότι το μπατζετ είναι η μαγικη συνταγη.

Πολλες ομαδες δεν καταφεραν να το διαχειριστουν σωστα, πολλες ομαδες επενδυσαν πολλα λεφτα σε λαθος προσωπα και απετυχαν.

Όμως κανεις δεν μπορει να παραγνωρισει ότι αν εχεις τη δυνατοτητα να επενδυσεις εχεις και πολλες περισσοτερες πιθανοτητες να διακριθεις από αυτους που δεν εχουν.

Δεν μπορω να ακουω ομαδες όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ να μιλανε για πρωταθλητισμο και ότι «πρεπει να παμε στη θεση που μας αξιζει». Με ποιον; Με τον Ζαγορακη των 37 ετων και την ομαδα των 37 προπονητων ή με τον ηρωα Λυμπεροπουλο που 3 χρονια παιζει στη θεση του μονος του και δεν του εχουν παρει έναν σοβαρο σεντερ φορ;

Τον ΠΑΟ που μετα τη Ριζουπολη ακομα ψαχνει να βρει έναν κορμο ( αν τελικα κρατησει τον Μουνιοθ, μαλλον για πρωτη φορα υστερα από χρονια τον βρηκε ) σταθερων παικτων και προπονητων;

Ή τον ΟΣΦΠ που οσο πεθαμενος και αν είναι, οι αλλοι είναι «πιο πεθαμενοι» και σχεδον αναγκαστικα κάθε Μαη το σηκωνει;

Αντι λοιπον να οδηγεισαι στον φαυλο κυκλο «προσδοκιες το καλοκαιρι – σφαλιαρες τον χειμωνα – μερικες αγορες / απολυσεις τα χριστουγεννα – προσδοκιες το καλοκαιρι» βγες και πες ρε φιλε ότι εδώ για την Ελλαδα ειμαστε και οσο παμε και τελειωνε.

Μονο ετσι ο κοσμος θα το δει σαν γιορτη και θα εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

Αντι από οποιοδηποτε κιτρινοκοκκινοπρασινο στρατοπεδο να φανατιζεις, εξαγγελεις, υποσχεσαι, και μετα να απογοητευεις τον κοσμο, καλυτερα δεν είναι;



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια