Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

ΑΕΚ - ΠΑΡΙ και αλλα

Ναι ξερω.

Αργησα.

Πολύ.

Και τι εγινε;

Όμως μια και ηταν ο τελευταιος αγωνας της ΑΕΚ που παρακολουθησα, ειπα να συγγραψω πονημα γιατι περαιτερω δεν προκειται να ασχοληθω με την αρμαδα του Φερερ, του Νικολαϊδη, του Λυμπε και των υπολοιπων.

Δεν με ενοχλησε ο αποκλεισμος από την Παρι Σεν Ζερμεν.

Και πως θα μπορουσε, όταν ηταν εμφανης η ανωτεροτητα της γαλλικης ομαδας.

Αυτό που με ενοχλησε ηταν η αντιμετωπιση του αγωνα από τους ιθυνοντες της ΑΕΚ απεναντι στην ιστορια του συλλογου και στους πιθανως ηλιθιους που πληρωσαν εκεινο το βραδι εισιτηριο για να ενισχυσουν την προσχεδιασμενη ημιπροσπαθεια της ομαδας και οσους αλλους ηλιθιους που αποφασισαν να παρακολουθησουν τον αγωνα σπαταλωντας το χρονο τους.

Η μεγαλη και βασικη διαφορα του ελληνικου με το γαλλικο ποδοσφαιρο είναι η εξης μια: Η τεχνικη καταρτιση των παικτων.

Η ΑΕΚ για να κυκλοφορησει τη μπαλα επρεπε να μην πιεζουν οι αντιπαλοι, να υπαρχει ανεση χωρου και χρονου και ετσι εφτανε περιπου μεχρι τη μεγαλη περιοχη. Μετα τα πραγματα ζοριζαν οποτε η μπαλα γυριζε πισω ή συνεχιζε την επιθετικη της πορεια δια της αερος οδου. Κοινως γιομα.

Ολο το παραπανω στο χωριο μου το συνοψιζουν με μια λεξη. Κοντρολ.

Οι Γαλλοι (κατ’ευφημισμον φυσικα καθως η μιση αφρικη επαιζε) οσο και αν πιεζε η ΑΕΚ, δεν ειχαν κανενα προβλημα να ελεγξουν τη μπαλα και κατ επεκτασιν τον αγωνα.

Εκει νομιζω ότι φαινεται ολη η διαφορα χμμμ, πολύ ευγενικο. Διορθωση. Εκει νομιζω ότι φαινεται το χαος. Ο ενας θελει να μην πιεζεται, να υπαρχει downtempo και να κανει το κοντρολ με την ησυχια του, την πασα με την ησυχια του, τη σεντρα με την ησυχια του και ότι προκυψει. Ο άλλος εχει την ικανοτητα σε λιγοτερο από δευτερολεπτο, να εχει κοντρολαρει τη μπαλα και να εχει αποφασισει τι θα την κανει.

Δεν είναι τυχαιο πως ολες οι επιτυχιες του ελληνικου ποδοσφαιρου ειτε σε διασυλλογικο ειτε σε εθνικο επιπεδο οφειλονται στην τακτικη του ποδοσφαιρου αναμονης και όχι πρωτοβουλιας. Καλη αμυνα και μπροστα μια στημενη φαση και κεφαλια. Δεν είναι τυχαιο πως οι Ελληνες παικτες που επαιξαν και παιζουν στο εξωτερικο με επιτυχια είναι σε συντριπτικο ποσοστο αμυντικοι και όχι επιθετικοι. [ ΣΣ. Ο Σαμαρας και ο Αμανατιδης δεν εμαθαν μπαλα στη χωρα μας ]

Ετσι λοιπον, ανετα και χαλαρα η ΠΣΖ νικησε 2 φορες με το ιδιο σκορ και η γιορτη ελαβε τελος χωρις να πεσει ουτε μια φωτοβολιδα χαρας.

ΟΜΩΣ

Όμως το ποδοσφαιρο δεν εχει την αξιοκρατια του μπασκετ ή του βολεϊ.

Λεγεται ότι το ποδοσφαιρο είναι το πλεον λαοφιλες αθλημα.

Συμφωνω γιατι αφενος μπορουν να παιξουν ολοι ανεξαρτητως σωματοδομης, αφετερου μπορει πολύ ευκολα ο κατά τεκμηριο χειροτερος να αποσπασει θετικο αποτελεσμα. Επισης, στη λογικη του αθληματος υπαρχει η ισοπαλια οποτε μπορει ο αδυνατος να χαρει.

Πως όμως να χαρει εν προκειμενω η ΑΕΚ όταν αυτοαποδυναμωνει την ιδια της την προσπαθεια;

Αυτά τα παιχνιδια κερδιζονται ή εστω κονταρονται με παικτες που με μια ενεργεια μπορουν να αλλαξουν το αποτελεσμα. Παικτες όπως ο Λυμπεροπουλος. Στον αγωνα με τη Λιλ ( και αυτή καλυτερη ομαδα επισης που επαιξε 75’ με 10 παικτες χωρις η ΑΕΚ να την απειλησει) εκανε μια φαση από το πουθενα και κερδισαμε. Ο Λυμπεροπουλος αποφασιστηκε να μεινει στον παγκο εν οψει του τρομακτικης δυσκολιας ελληνικου πρωταθληματος.

Γιατι;

Από ποτε η ΑΕΚ εγινε υπερδυναμη που αφηνει τον μοναδικο παικτη αξιας στην επιθεση της στον παγκο;

Από ποτε το ελληνικο ποδοσφαιρο απαξιει για την ευρωπαϊκη διακριση;

Η κουραση;

Πλακα κανετε;

Από το κυπελλο η ΑΕΚ μας τελειωσε νωρις.

Στην ευρωπη ειχε να παιξει 3 μηνες.

Με ένα παιχνιδι την εβδομαδα κουραστηκε ο Ελλην ποδοσφαιριστης και πρεπει να μεινει στον παγκο;

Η πλακα είναι ότι εστω και με καλυτερη ομαδα η ΑΕΚ δημιουργησε μερικες ευκαιριες και αυτό που είναι καταφανες είναι πως αν στη θεση του ασχετου με το αθλημα Παντελη Καπετανου ηταν ο Λυμπε, η ΑΕΚ μπορει και να ειχε νικησει!

Δεν πειραζει κυριε προεδρε και κυριε προπονητη, δεν σας ειπαμε ότι πρεπει να κατακτησετε το ουεφα, παιξτε όπως μπορειτε, εξαντληστε τις δυνατοτητες σας και χαστε! Όχι όμως να κρατατε δυναμεις για το ελληνικο πρωταθλημα απαξιωνοντας την ευρωπαϊκη πορεια και τους βαθμους για το ελληνικο ποδοσφαιρο που αυριο ΕΣΕΙΣ θα τους χρειαστειτε!

Εκτος και αν νομιζει καποιος ότι αν φτασουμε ( που θα φτασουμε ) να βγαινει ενας στο ch.l. και ενας στο ουεφα, τοτε ο Ολυμπιακος και ο ΠΑΟ θα αφησουν την ΑΕΚ να τους προσπερασει.

Εστω όμως ότι για την ΑΕΚ κρινεται ότι προεχει η πορεια στο πρωταθλημα [ ΣΣ αν και οι μετεπειτα εξελιξεις αφενος με την αδυναμια της ομαδας, αφετερου με τις πιστολιες με τον ΟΣΦΠ και τον Εργοτελη απεδειχθη ότι σειρα στο ch.l. εχει για φετος ο ΠΑΟ ] μπορει να το ανακοινωσει, ώστε ολος ο κοσμος να μην τρεφει ματαιες ελπιδες και να μην τρεχει στο ΟΑΚΑ μεσοβδομαδα.

Αυτό ηταν και το τελευταιο παιχνιδι που παρακολουθησα για την τρεχουσα αγωνιστικη περιοδο. Η πολυδιαφημισμενη ΑΕΚ της πιτσιρικαριας απεδειξε ότι ολοι οι νεοι παικτες της δεν εχουν ουτε μια τριχα από τη μασχαλη του Νινη ή του Τοροσιδη. Ναι, ξερω. Ο Τοροσιδης δεν είναι «γηγενης». Δεν πειραζει, αγορασε τον! Βρες τον και αγορασε τον! Που είναι το φοβερο και τρομερο δικτυο σκαουτερς, κατασκοπων, πληροφοριοδοτων και λοιπων ιστοριων της ΣΙΑ που τελικα δεν εχει αναδειξει ουτε έναν ταλαντουχο παικτη! Ουτε έναν!

Ποιος είναι αυτος ο παικτης στη φετινη ΑΕΚ, νεος, με σταθεροτητα στην αποδοση του, με προσωπικοτητα και αξια; Συγχαρητηρια κερδισατε. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ.

Κατι λιγα ο ενας, κατι ψιλα ο άλλος, κατι αναμεσα ο τριτος, ή του υψους ή του βαθους ο τεταρτος και τιποτα ο πεμπτος.

Ολος ο πλανητης παιζει ποδοσφαιρο. Είναι πια τοσο δυσκολο να βρεθουν 2-3 ταλαντουχοι παικτες;

Ο βραζιλιανος προσωπικος μου ποτοαναμεικτης ειπε:

Άλλο το ροτεησον και άλλο το ρομπεησον


θερμη παρακληση να μαζεψει καποιος τον ελ προφεσορ γιατι νομιζει οτι ηρθε στην ουαζαγκαμπουμπου να μαθει στους μπαπα-μπουπα-μαο-ταο την αλφαβητο και οτι η φωτια δεν ειναι θεοτητα.

Οι καινοτομες σκεψεις του, ειναι τοσο προχωρημενες που αφηνουν κλινικα νεκρη την ομαδα μας με τον σεζαρ στα δεξια, τον παντελη καπετανο για μια ακομη φορα βασικο, τον τσιριλο ως δεξι μπακ, τον ιβιτς ως δεξι χαφ ( χο χο χο ) και λοιπες ασυναρτησιες.

Αν ο ελ προφεσορ ηταν στο λιμανι θα τον ειχαν στειλει να σερβιρει καφεδες στην θυρα 7.

Ως θετικο στοιχειο αναγνωριζω οτι θελει να παιζουμε ποδοσφαιρο πρωτοβουλιας αλλα απο την αλλη εχω βαρεθει να τον βλεπω να αντιμετωπιζει την ομαδα ως το πειραματικο εργαστηρι του κυρου (
non vassaras ) γραναζη με σκοπο να ανακαλυψει τη μηχανη του χρονου και την πιθανοτητα εκμεταλλευσης οποιασδηποτε μαυρης τρυπας για την ταχυμεταφορα στην εποχη των δεινοσαυρων.

Το ελληνικο ποδοσφαιρο χρονο με το χρονο δεν προσφερει θεαμα και δεν εχει ενδιαφερον. Στο πρωταθλημα του ενός εχει νοημα ποιος θα βγει δευτερος ή τριτος;

Στον αγωνα με τον ΠΑΟ πολλοι φιλοι μου με πειραζαν για την τεσσαρα. Στην απαντηση μου «δεν το ειδα, δεν με ενδιαφερει» μου αντετειναν ότι ηθελα να αποφυγω την πλακα και προσποιηθηκα τον αδιαφορο. Οντως δεν ειδα ουτε προκειται να δω κατι άλλο. Τις φασεις στην Αθλητικη Κυριακη μπορει. Το να κατσω όμως να παρακολουθησω ειτε δια ζωσης ειτε από την τηλεοραση ολοκληρο αγωνα, συγγνωμη αλλα αισθανομαι ότι θα σηκωθει ο χρονος μου και θα με αρχισει στις σφαλιαρες ότι δεν τον σεβομαι.

Και θα εχει δικιο.

Ειρησθω εν παροδω, ωραιο σφαγειο υπεστη ο Αρης.

Αυτό στο χωριο μου ( για όλα υπαρχει ετυμηγορια στο χωριο μου ) το λενε παρηγορια στον αρρωστο.

Αυτό που μου εκανε εντυπωση παντως είναι ότι πολλοι ΑΕΚτζηδες αντι να το καταδικασουν κατεφυγαν σε ευφυολογηματα τυπου «ενταξει μωρε του εφυγε μια φαση, παλι θα κερδιζαμε», «οι γαβροι μας εχουν κατασφαξει, μια φορα και εμεις και τι εγινε;», «με λεπτομερειες θα ασχολουμαστε τωρα;»

Λεπτομερεια το ότι ο Αρης επρεπε να κερδισει πεναλτι και να παιζει η ΑΕΚ με 10 παικτες. Καταπληκτικη λογικη που ενισχυει το συμπερασμα μου ότι ολοι οι Ελληνες οπαδοι ασχετα αν λογω οικογενειακου περιβαλλοντος ή φιλων εγιναν από μικροι ΟΣΦΠ, ΠΑΟ ή ΑΕΚ ( και ως γνωστον κομμα αλλαζεις, ομαδα όχι ) θελουν να κερδιζουν ανεξαρτητως μεσου. Και οσοι διαμαρτυρονται δεν το κανουν για λογους ισονομιας αλλα γιατι δεν εχουν την εξουσια.

Εχουμε το ποδοσφαιρο που μας αξιζει γιατι και οι τελικοι πελατες του είναι αυτοι που το θελουν ετσι…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια