Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Υπεπεσε στην αντιληψη μου μια ειδηση από την Ελευθεροτυπια και θελω να τη σχολιασω.
Το στορι εχει ως εξης:

Στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο, που διοργάνωσε, όπως κάνει κάθε χρόνο, η ελληνική παροικία της πόλης. Το φετινό θέμα ήταν ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και ομιλήτρια η Προμηθέα, μια 15χρονη κοπέλα με μαγικές επιδόσεις στα μαθηματικά. Σε ηλικία 6 ετών η Προμηθέα είχε τελειώσει την ύλη του δημοτικού και του γυμνασίου και σε ηλικία 14 ετών είχε πάρει πτυχία σε θετικές επιστήμες από μερικά από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Πέρα από τα μαθηματικά, η Προμηθέα είχε και ένα άλλο χόμπι: την αρχαία Ελλάδα και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Στην ομιλια της δεν αφησε τιποτα ορθιο.
Σκοταδισμος το βυζαντιο, θρησκεια μισους ο Χριστιανισμος και εγκληματα κατά του Ελληνισμου.

Μου κινησε την περιεργεια και παρακολουθησα την ομιλια και τις αντιδρασεις του κοινου απο λινκ που υπαρχει στο δικτυο.
Μικρες δικες μου σημειωσεις:

  1. το ότι αυτή η ειδηση ελαχε της δημοσιοτητας από την Ελευθεροτυπια δεν με αφηνει ακριβως αναυδο. Δωστε στην Ε οτιδηποτε αντιχριστιανικο εχετε και θα γινετε πρωτο θεμα.

  2. το ότι η κοπελιτσα είναι παιδι θαυμα στα μαθηματικα, συγχαρητηρια αλλα δεν σημαινει ότι είναι κορυφαια στη γλωσσα, στο ποδοσφαιρο, στην κβαντομηχανικη και στην ιστορια

  3. ο Προμηθεας από τις γνωσεις μου ξερω ότι ητο ανηρ. Πως προεκυψε ονομα σε 15 χρονη κορασιδα αυτό κατευθειαν με παραπεμπει σε αρχαιοελληνικη νευρωση των γονεων.

  4. το κειμενο που διαβασε ηταν ένα μιξ με δημοτικη, καθαρευουσα και αρχαϊζουσα γεγονος που ως τριτος καταλαβαινω ότι δεν ηταν ενός συγραφεως αλλα πολλων και επεσε το σχετικο κλοπι πεηστ. Και βεβαιως βεβαιως όταν γραφει ενας – ένα, δεν αλλαζει 3 διαφορετικες διαλεκτους.

Σε ότι αφορα την ουσια των λεγομενων, θα θιξω μολις 2 σημεια:

1. Αν δεν υπηρχαν οι καλογεροι, οι βυζαντινοι ιστορικοι και η κιβωτος του Αγιου Ορους, δεν θα ειχε διασωθει κανενα κειμενο της αρχαιας ελληνικης γραμματειας και δεν θα γνωριζαμε τιποτα για τους προγονους μας. Το ότι μερικοι στοκοι εκαψαν, σκοτωσαν και γκρεμισαν δεν σημαινει ότι ο Χριστιανισμος κατεστρεψε τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο. Αντιθετως, τον διεσωσε.

2. Οι μεγαλοι πατερες της εκκλησιας ειχαν ελληνικη παιδεια και κανενας δεν την καταδικασε. Ο Γρηγοριος ο Θεολογος, ο Μεγας Βασιλειος, ο Ιωαννης ο Χρυσοστομος κλπ κλπ ειχαν γνωση και μορφωση απο τα κειμενα των αρχαιων Ελληνων. Στην εποχη τους ειχαν μελετησει τους αρχαιους συγγραφεις. Μπορει η ορθοδοξια να αρνειται ( και είναι φυσιολογικο ) το παραμυθι του 12 αθεου αλλα κανεις δεν παραγνωριζει την αξια των αρχαιων ελληνων φιλοσοφων, μαθηματικων, τραγωδων, μαθηματικων κλπ.

Ευτυχως που ο μητροπολιτης Ιακωβος υπερασπιστηκε τη μικρη και το δικαιωμα της να λεει ελευθερα τη γνωμη της και ετσι αποφυγαμε επεισοδια γιατι το κοινο με αυτα που ακουγε ειχε ηδη αρχισει να εξαγριωνεται...



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια