Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2006

Ερασιτεχνικη ΑΕΚ part 3

Στο σημείο αυτό τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ.Βαγγέλης Δερμανούτσος για να μιλήσουμε για το τμήμα μπάσκετ.

Ένα σύντομο βιογραφικό: Ο Βαγγέλης Δερμανούτσος είναι γέννημα θρέμμα και μόνιμος κάτοικος Νεάς Φιλαδέλφειας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η πρώτη σημαία που είδε ήταν αυτή της ΑΕΚ! Πρωτόπαιξε μπάσκετ το 1955 και το 1957 ενσωματώθηκε στην Α ομάδα της ΑΕΚ μέχρι το 1967. Σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του ήταν οι 4 που αναδείχτηκε πρωταθλητής με την ομάδα μας και συμμετείχε στο final 4 του 1966 που βγήκαμε 4οι με τη συμμετοχή των ΤΣΣΚΑ – ΣΙΜΕΝΤΑΛ (Ιταλίας) και ΣΛΑΒΙΑ (Πράγας) Επίσης έπαιξε με τις εθνικές ομάδες των ελπίδων και των ενόπλων Από το 1980 στα διοικητικά της ομάδας και με μεγάλη συνεισφορά στα παιδικοεφηβικά τμήματα του μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή είναι έφορος μπάσκετ και ταμίας στο ΔΣ της ερασιτεχνικής.

Suspect: Καταρχήν κ.Δερμανούτσο θέλουμε να μας πείτε το εξής: Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ένα συστηματικό «παιδομάζωμα» σε μικρές ηλικίες για την ενίσχυση της ομάδας και έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε Έλληνες σε μικρή ηλικία στην Α ομάδα. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε ?
ΒΔ: Μιλάς για το σκάουτιγκ. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Έχουμε ένα επιτελείο ανθρώπων που συνεργάζονται με μένα που έχω την ευθύνη των τμημάτων υποδομής ώστε να κάνουμε τις επιλογές και τις κρούσεις σε παίχτες. Προσωπικά παρακολουθώ τα «μικρά» πρωταθλήματα και τους παίχτες που θα μου συστήσουν και θα τους παρακολουθήσω, ανάλογα κινούμαι προς την απόκτηση τους.
Suspect: Πάντα με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσατε?
ΒΔ: τα τελευταία 3-4 χρόνια κάνουμε συστηματική δουλειά σχετικά με την προώθηση των παιδιών στην Α ομάδα. Λειτουργούμε με το σκεπτικό να φέρουμε στην ομάδα μικρούς αθλητές. Παλαιότερα στις ηλικίες μέχρι τα 17, περιμέναμε μόνο από τα δικά μας παιδιά. Τώρα δεν διστάζουμε να φέρουμε αθλητές ακόμα και στα 16 τους προκειμένου να τους μάθουμε το μπάσκετ και να τους προωθήσουμε στην Α ομάδα. Για παράδειγμα, ο Τσακαλίδης είχε πάει πρώτα στον Ολυμπιακό και μετά στον Ιωνικό που τον απέρριψαν. Ο Βλάντο Τζούροβιτς είχε επιμείνει να τον κρατήσουμε. Η μεγάλη του εξέλιξη όπως λανθασμένα λέγεται δεν ήρθε από τον κ. Ιωαννίδη, αλλά από την καθημερινή δουλειά του Μηνά Γκέκου. Πριν πάει στο ανδρικό τον είχαμε 1,5 χρόνο κοντά μας και του μάθαμε μπάσκετ.
Suspect:Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του τμήματος?
ΒΔ: η σημαντικότερη ήταν το 2001 που πήραμε την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα για το εφηβικό. Επιτυχία είναι ότι τα τελευταία 4 χρόνια συμμετέχουμε σε διεθνή τουρνουά και φέτος είχαμε τη 2η θέση στο τουρνουά της Βαρκελώνης. Το 2001 πήραμε την 3η θέση σε τουρνουά στη Γαλλια Το 2000 πήραμε την 2η θέση πάλι σε τουρνουά στη Γαλλία και το 1999 2οι στην Ισπανία. Να σημειώσω δε, πως σε αυτές τις διοργανώσεις λαμβάνουν μέρους ισχυρές ομάδες από όλη την Ευρώπη και το επίπεδο των αγώνων αυτών είναι πολύ υψηλό.
Suspect: Υπάρχουν κάποια παιδιά που πιστεύετε ότι μπορούν να προχωρήσουν ?
ΒΔ: Οι Μαγκούνης, Σουρλής, Παπανικολάου και Σάκοτα έχουν το ταλέντο να πάνε ψηλά. Αρκεί βέβαια να δουλέψουν και να καλλιεργήσουν το σπουδαίο ταλέντο τους.
Suspect: Πόσα παιδιά απαριθμεί το τμήμα?
ΒΔ: Τα αγωνιστικά τμήματα, δηλαδη τα μινι, παμπαίδες, παιδικό, και εφηβικό έχουν 60 παιδιά. Οι ακαδημίες με ηλικίες από 8 ως 18 ετών απαριθμούν 85 παιδιά
Suspect: οι προπονητές?
ΒΔ: οι προπονητές είναι οι Νίκος Δημητρίου και Βαγγέλης Ζιάκος.
Suspect: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το τμήμα ?
ΒΔ: το μεγαλύτερο είναι η έλλειψη γηπέδων για προπονήσεις. Τα μινι και οι παμπαίδες παίζουν στο ανοιχτό που δεν έκλεισε όπως είχαμε σχεδιάσει λόγω της αναμονής του νέου γηπέδου. Το παιδικό και το εφηβικό στο Μόσχος. Στο κλειστό συνωστίζονται όλα τα τμήματα και δεν γίνονται οι προπονήσεις όση ώρα και θα έπρεπε και δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ατομικών προπονήσεων για να δουλέψουμε περισσότερο και καλύτερα με τους αθλητές. Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι και η μειωμένη προσέλευση των παιδίων στο μπάσκετ. Το 1999 μόνο στις ακαδημίες είχαμε 400 παιδιά
Suspect: Που οφείλεται αυτό ?
ΒΔ: η μείωση οφείλεται 1/ στη στροφή των παιδιών στα 5χ5 και 2/ στις ζημιές και μετά στη φοβία που είχαμε από το σεισμό
Suspect: η συνεργασία σας με την ΚΑΕ σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ?
ΒΔ: Σε άριστο! Η ΚΑΕ βοηθά σημαντικά με διάφορα έξοδα που έχει αναλάβει σε προπονητές και σε παίχτες από επαρχία. Στις μετεγγραφές και στα έξοδα διαμονής τους.
Suspect: Σας ευχαριστώ πολύ.

Και συνέχισα για τα υπόλοιπα τμήματα με τον Δημήτρη Παπασταύρου.
Suspect: κ.Παπασταύρου, με ποιο τμήμα συνεχίζουμε ?
ΔΠ: Ας περάσουμε στην ποδηλασία
Suspect: Μια σύντομη ιστορική αναδρομή ?
ΔΠ: Ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του 50. Στη δεκαετία του 60 είμασταν μόνιμοι πρωταθλητές μέχρι τις αρχές της δεκατίας του 70. Μεγάλοι μας αθλητές τότε οι Μουστάκης, Καψοκέφαλος και Ρηγούτσας. Από τα μέσα του 70 και μέχρι τα τέλη του 80 είμασταν υπο διάλυση.
Suspect: Για ποιο λόγο ?
ΔΠ: Δεν υπήρχε κανείς παράγοντας να ασχοληθεί σοβαρά με το τμήμα. Ο Τρανόπουλος ήταν σπουδαίος και άφησε σημαντικό έργο αλλά δυστυχώς μόλις εκείνος εγκατέλειψε, το τμήμα πήρε την κατιούσα… Η χρονολογία ορόσημο ήταν το 1996. Τότε υπήρχαμε στα χαρτιά. Ούτε αθλητές, ουτε προπονητές διαθέταμε. Η διοίκηση Γρανίτσα αποφάσισε την επαναλειτουργία (ουσιαστικά) του τμήματος. Προσελήφθη ο Φώτης Μουστάκης ως προπονητής και ξεκίνησε με 2-3 βετεράνους αθλητές.
Suspect: Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα?
ΔΠ: Σήμερα διαθέτουμε 15 αθλητές που συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες αλλά δεν έχουμε καμία σχέση με τις τότε ένδοξες εποχές… Είμαστε πολύ χαμηλά αλλά τουλάχιστον υπάρχουμε… Δεν έχουμε καμία διάκριση να επιδείξουμε…
Suspect: οι προπονήσεις που γίνονται?
ΔΠ: οι προπονήσεις γίνονται στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Σούνιο. Σε δημόσια οδό δηλαδή, όπως κάνουν και όλες οι ομάδες.
Suspect: Που πάμε τώρα ?
ΔΠ: Πυγμαχία. [ΣΣ ο τρόπος που αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τμήματα είναι με το να ξεκινήσουμε από το αρχαιότερο και να καταλήξουμε στο νεότερο.] Ιδρύθηκε το 1969 από τον Λαμπίδη. Από τη δεκατία του 70 έχουμε διακρίσεις αλλα οι μεγαλύτερες είναι των τελευταίων 10 χρόνων. Είμαστε στην Α κατηγορία, μόνιμοι πρωταθλητές πλην των τελευταίων 2 ετών που ερχόμαστε 2οι πίσω από τον Πανελλήνιο. Τα καλύτερα σωματεία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο Παναθηναϊκός, ο Πανελλήνιος και εμεις. Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σημαντικό πλήγμα με την αποχώρηση λόγω ηλίκίας του Ουσλιάν, 4ου ολυμπιονίκη στο Σιδνεϊ
Suspect: Οι καλυτεροι αθλητές μας ? ΔΠ: Πανελληνιονίκες οι Μικαελιάν – Χαρτζησλάβα – Ευστρατιάδης – Αρναούτης – Κοφίνης και Ανδρεάδης. Suspect: Προπονητές ?
ΔΠ: Επι σειρά ετών ο Πανταζής Μαρκάκης νυν ομοσπονδιακός και τα τελευταία 2 χρόνια ο Λεωνίδας Προμπονάς.
Suspect: Ποιες είναι οι διακρίσεις που έχουμε φέρει ?
ΔΠ: Διακρίσεις έχουμε μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων καθώς δεν γίνονται διασυλλογικά πρωταθλήματα. Εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για τις διακρίσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά των Μικαελιάν και Ουσλιάν.
Suspect: Οι προπονήσεις που γίνονται?
ΔΠ: τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται κάτω από τη σκεπαστή. Πριν, κάναμε προπονήσεις στην τωρινή αίθουσα τύπου.
Suspect: Γενική εικόνα ?
ΔΠ: Δεν έχουμε πολλά παιδιά (μόλις 40), ούτε πολλά έξοδα. Έχουμε όμως διακρίσεις! Το σημαντικότερο μας πρόβλημα είναι πως λόγω των καθισμάτων, έχουν ανοίξει τρύπες και στην πρώτη ψιχάλα στάζουν νερά στην αίθουσα. Δεν προχωρήσαμε σε επισκευή λόγω της αναμονής του νέου γηπέδου. Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει πολλά το τμήμα πυγμαχίας της ομάδας, είναι ο Μιχάλης Αρτόπουλος που είναι και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας.
Suspect: και τελειώνουμε με την Ξιφασκία ?
ΔΠ: Ακριβώς. Είναι ο βενιαμίν των τμημάτων μας με έτος ίδρυσης το 1996. Ξεκινήσαμε με παιδιά 9-12 ετών κυριολεκτικά από το μηδέν! Σήμερα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στη 12η θέση από τα 50 σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα στη χώρα μας. Δεν έχουμε κάνει ούτε μια μετεγγραφή για αυτό και δεν έχουμε ανδρικό τμήμα παρά μόνο εφήβους.
Suspect: Ουσιαστικά μιλάμε για τα παιδάκια που ξεκίνησαν από το 96 ?
ΔΠ: Ακριβώς!
Suspect:Ποιοι Ξεχωρίζουν?
ΔΠ: τα παιδιά που έχουν ταλέντο και στελεχώνουν την εθνική ομάδα είναι τα αδέλφια Χήρη ( Νίκος, Γιάννης) και ο Μιχαηλίδης.
Suspect: Πόσα παιδιά διαθέτει το τμήμα ? Συνολικά έχουμε 20 παιδιά (12 αθλητές και 8 στην ακαδημία) με προπονητή τον Θανάση Τσαμαλδούπη και έφορο τον Κώστα Ποτού, παλαιός αθλητής της ξιφασκίας.
Suspect: Που γίνεται η προπόνηση ?
ΔΠ: η προπόνηση γίνεται στο κλειστό, κάτω από το Γεώργιος Μόσχος
Suspect: Ποια είναι η προοπτική του τμήματος ?
ΔΠ: Είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν μερικά αξιόλογα παιδιά που πιστεύουμε πως θα προχωρήσουν. Σημαντικό για τη βιωσιμότητα του τμήματος είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το σωματείο.
Suspect: Μεγαλύτερη επιτυχία ?
ΔΠ: Την άνοιξη του 2002 συμμετείχαμε με εφήβους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των ανδρών και καταλάβαμε την 3η θέση.
Suspect: Κάπου εδώ τελειώσαμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας ζητήσω να απευθύνετε ένα μήνυμα για τα μέλη του aek.com
ΔΠ: Σας ευχαριστώ πολύ και η πρωτοβουλία σας είναι πολύ σημαντική για μας. Γνωρίζω ότι το aek.com είναι από τα καλύτερα site και ευχαριστουμε που μας δινεται η δυνατότητα να μάθει ο κόσμος ότι ΑΕΚ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ.
Καλή συνέχεια στις προσπάθειες όλων σας και να είστε κόντα μας. Σας έχουμε ανάγκη…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια