Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ RISE ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

 

Θυμάμαι όταν γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας RISE στα Σεπόλια. Είχα σιχαθεί τους Σεπολιώτες. Αντί να χαρούν και να νοιώθουν περήφανοι για την  παγκόσμια προβολή που θα γινόταν σε αυτή την μέτρια γειτονιά, έβλεπα να μπαίνει ο κάθε χλιμίτζουρας και ο κάθε χλέμπουρας στα τοπικά σόσιαλ και να κράζει. Γιατί έχασε την ησυχία του, γιατί δεν είχε να κερδίσει ο ίδιος κάτι, γιατί η παραγωγή έκλεισε 3 δρόμους για 3 μέρες και αναστατώθηκε ! Σιγά!

3 δρόμους για 3 μέρες και όσοι ξεβολεύτηκαν από το πάρκινγκ, ο Δήμος Αθηναίων είχε ανοίξει 50 μέτρα πιο πάνω μια αλάνα – που 2 χρόνια αργότερα έγινε πάρκο – για να εξυπηρετηθούν. Μιλάμε για φεστιβάλ μιζέριας, τοξικότητας και μίρλας.

 

Το μόνο που θα ήθελα για να πω τη black truth, ήταν να αφήσει η παραγωγή κάτι. Για παράδειγμα, το γήπεδο του Τρίτωνα που ξεκίνησε ο Γιάννης και είναι χρέπι, με 20 χιλιάρικα θα μπορούσε να γίνει στολίδι. Εκατομμύρια κόστισε η ταινία, θα μπορούσε να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα.

 

Χθες το βράδυ πρόβαλλε το Star Channel την εν λόγω ταινία και την είδα.

Λυπήθηκα για τις ανακρίβειες.

Ήταν εις γνώση του Γιάννη;

Τον έπεισαν πως έτσι θα είναι πιο εμπορική;

Πιο πιασάρικη; Πιο politically correct;;

 

Ας τα πάρουμε ένα ένα.

 

1.   Η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν συνάντησε το μίσος όπως αναφέρεται στην ταινία. Βοηθήθηκε πάρα πολύ, πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως, από το ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ. Γεύματα, ρούχα, ενοίκια, ΔΕΚΟ. Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Στο δικό μου σκέπτεσθαι, μιλάμε για τον ορισμό της αχαριστίας.

2.   Απέναντι από τον Τρίτωνα είναι μια καφετέρια και ο άνθρωπος εκεί, έδινε στα παιδιά, ένα χυμό και σάντουιτς. Επίσης, καμία αναφορά.

3.   Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου βάφτισε τον Κώστα. Άχνα.

4.   Σε μια σκηνή βλέπουμε την ελληνική αστυνομία να επιτίθεται και να πλακώνει στο ξύλο μητέρες με τα τσαντόρ και τα χιτζαμπ και να τους παίρνουν τα παιδιά. Αυτό δεν συνέβη ποτέ.

5.   Τα παρουσίασε λίγο τραγικά ως προς την παραμονή τους καθώς τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είχαν λάβει μέρος και σε ένα All Star Game του ελληνικού πρωταθλήματος, είχαν παίξει αρκετή ώρα και τους είδε όλη Ελλάδα. Μάλιστα, πρώτη φορά έλαβαν μέρος παίκτες από την Α2 και ήταν αυτοί.

6.   Αυτός ο οποίος δεν άφησε τον Γιάννη να τον καρπωθούν οι Ισπανοί, είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Tον έκανε αριστίδην Έλληνα με συνοπτικές διαδικασίες και δεν πήγε ποτέ στη Σαραγόσα.

7.   Ακούστηκε στην ταινία πως ο ελληνικός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην Αφρική!!! Έλα Χριστέ και Παναγία!

8.   Στην ταινία υπερπρόβαλλε τον Φιλαθλητικό και έθαψε τον Τρίτωνα. Δίκιο του δίνω, καλά τους έκανε γιατί τους φέρθηκαν άσχημα.

9.   Από αδελφική αγάπη κάναμε ένα παραπάνω προμο στον Θανάση αλλά δεν είχαν τόση μεγάλη διαφορά μπασκετικά.

10. Αναφέρθηκε πολλές φορές ο πέμπτος αδερφός ο Φράνσις αλλά δεν το πολυκατάλαβα. Αφού τώρα πια ο Γιάννης είναι παγκόσμιος αυτόκράτορας γιατί δεν τον παίρνει στην Αμερική; Μήπως επειδή ο ίδιος ο Φράνσις δεν θέλει;

 

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο όντως τα έφερνε πολύ δύσκολα βόλτα. Η τοπική κοινωνία των Σεπολίων, ούτε τους πείραξε, ούτε τους μίσησε, ούτε τους αποθέωσε. Αδιαφόρησε.   

Μπορεί τώρα πια να βρεις πολλούς «υποστηρικτές» και «σωτήρες» αλλά δεν υπήρξαν. Ούτε όμως και εχθροί που να τους κατατρέχουν. Κάποιοι που βοήθησαν όμως, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά.

Είμαστε μια χώρα που έχει και συνεχίζει να υποφέρει με το λαθρομεταναστευτικό.

Δεν είναι όλοι άξιοι, καλοί και ικανοί σαν τους Αντετοκούνμπο.

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος την κοινωνική επιβάρυνση, την αύξηση της εγκληματικότητας, τη γκετοποίηση και πως δεν μπορείς να εισβάλλεις παράνομα σε μια χώρα;;;

Δεν είμαστε κακοί άνθρωποι. Όπου μπορούσαμε βοηθήσαμε και βοηθάμε. Όμως αν μπορούμε να αντέξουμε 10 και έρχονται 1000, θα διαμαρτυρηθούμε.  

Σε γενικές γραμμές κάθε διαφήμιση για την Ελλάδα μας, καλοδεχούμενη.

Ας έρχεται ο Γιάννης να παίζει με την Εθνική Ελλάδος και δεν πειράζει. Ας κάνει ταινίες να λέει ότι θέλει.


Υγ. Η ηθοποιός που υποδύεται τη μητέρα του, Yetide Badaki,  είναι υπέροχη και λατρεμένη.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια