Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


 

Αισθάνομαι έναν εσωτερικό διχασμό.

Από τη μια λέω ντροπή μου, από την άλλη «έστω και έτσι, πάλι καλά».

Είχα βάλει στο σημάδι την «Επανασύσταση» και μια καλή μου φίλη που είναι ανήσυχο πνεύμα, μου σύστησε να πάω και στο Νομισματικό μουσείο. Δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό.

 

Ξεκίνησα που λες από την Παλιά Βουλή στην οποία στεγάζεται πια, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πολύ ωραίο κτίριο, χρόνια το θαύμαζα απέξω και ήρθε η ώρα να μπω και μέσα. Η Επανασύσταση είναι μια έκθεση που θα διαρκεί μέχρι τον Μάιο του 2022 και αφορά το πώς οι Έλληνες από μια θράκα ατάκτων, έγιναν κράτος.

Είναι ανοιχτά από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 14.30. Κλειστό τη Δευτέρα και στην είσοδο δίνεις 3 ευρώ. Αν τα μετράς, κάθε Κυριακή και κάθε 21 του μηνός μπαίνεις δωρεάν.

Επιτρέπονται οι φωτογραφίες αλλά για ένα περίεργο λόγο, όχι τα βίντεο.

Υπάρχουν αρκετά προσωπικά αντικείμενα των Ηρώων του 1821 όπως το ρολόϊ τσέπης του Μιαούλη, το γιαταγάνι του Κανάρη, το κομπολόι του Παλαιών Πατρών Γερμανού κλπ.

Πρέπει να έχεις μπόλικη διάθεση για διάβασμα. Τα εκθέματα δεν είναι πολλά. Περισσότερες είναι οι επιγραφές.

Όλα αυτά στον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο μην παραλείψεις μια βόλτα από την ανοιχτή αίθουσα του πρώτου κοινοβουλίου. Η Παλιά Βουλή.

Να σημειώσω ότι υπάρχει εξαιρετικό πωλητήριο για όλα τα βαλάντια. Αγόρασα εις ανάμνηση ένα αντίγραφο της σφραγίδας της Φιλικής Εταιρείας. Αξίζει μια βόλτα.

 

Αμέσως μετά θυμήθηκα πως κάπου εκεί κοντά είναι και το Νομισματικό Μουσείο. Ακριβώς στον από πάνω δρόμο, στο ίδιο ύψος, στην Πανεπιστημίου. Μπορείς αν θέλεις να κάνεις μια στάση για ένα σνακ από τη στοά Σπύρου Μήλιου.

 

Τόσα χρόνια περνάω από εκεί, χαμπάρι δεν είχα πάρει. Από την πόρτα και μόνο θα έπρεπε να το είχα ψιλιαστεί καθότι κομψοτέχνημα.

Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ. Φαρμακείο σκέτο. Την Κυριακή είναι δωρεάν. Είναι κλειστό την Τρίτη και από την Τετάρτη ως και τη Δευτέρα είναι ανοιχτό από τις 9 ως τις 4 το απόγευμα. Θα ήταν καλύτερα νομίζω να είχαν το ίδιο ωράριο με την Παλιά Βουλή για συνδυαστικούς λόγους.

Μου έκαναν εντύπωση οι πάρα πολλοί υπάλληλοι – διόρισε και εμένα μπάρμπα - που διαθέτει και δυστυχώς χωρίς γνώσεις καθώς δεν ήξεραν να μου απαντήσουν σε τίποτα από όσα ρώτησα. Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως ήταν ευγενέστατοι και απολύτως φιλόξενοι. Εκθετήριο-πωλητήριο δεν υπήρχε και μπράβο τους. Με τόσο πανάκριβη είσοδο, γιατί να βγάζουμε επιπλέον έσοδα; Γιατί να αγοράσει κάποιος ένα αναμνηστικό; Ελλαδάρα αθάνατη.

 

Να σου πω τη black truth, δεν είμαι Νομισματοδίφης. Τα αναγνωρίζω ως ιστορικά στοιχεία, ως τέχνη, ως κληρονομιά, αλλά δεν ξετρελαίνομαι. Αναρωτήθηκα αν κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα έβγαζαν και από ένα νόμισμα. Υπάρχουν χιλιάδες εκεί μέσα!  Η επίσκεψη όμως αξίζει, και ας ήταν άδειο. Η οικία Τσιλέρ – αυτό είναι το Νομισματικό Μουσείο -  είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας που δεν γνωρίζουμε. Διαθέτει και μια εξαιρετική αυλή, κατάφυτη με κήπο, που μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου.

 

Η διακόσμηση, η αισθητική, τα ψηφιδωτά, οι καλλιτεχνίες, είναι αξιοθαύμαστα. Τι δημιούργησε ο άνθρωπος…

 

Στο προφίλ μου στο ινστα έχω ανεβάσει μια φωτογραφία από το Νομισματικό Μουσείο και έπεται συνέχεια: https://www.instagram.com/suspectblog/

 

Οπότε λοιπόν, μια Κυριακή μπορείς να την αφιερώσεις για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας σε ένα ταξίδι ιστορίας και καλαισθησίας…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια