Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΖΑΧΑΡΩΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ. ΤΙ ΚΑΝΩ;;;

 

Πριν από λίγες ημέρες, αγόρασα τρία βάζα από το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Το καρπούζι. Σε περίπτωση που θέλεις να μου κάνεις δώρο, να ξέρεις πως λατρεύω και χαρίζω το αρχαίο μου ελληνικό κορμί για  το καρπούζι και το τριαντάφυλλο. Μπορείς να με κάνεις ότι θέλεις με αυτά.

 

Αμέσως μετά έρχονται το σταφύλι, το πετροκέρασο και το κυδώνι. Το καρύδι, το ακτινίδιο, το σύκο και το κάστανο, ούτε να τα βλέπω. Το κολοκύθι έχει άθλια επίγευση και το νεράτζι είναι αιτία πυροβολισμού. Τα αγόρασα που λες από ένα μοναστήρι και τα δύο τα μοίρασα σε φίλους και κράτησα το ένα. Διαπίστωσα όμως πως σχεδόν τα μισά κομμάτια στο δικό μου βάζο είχαν ζαχαρώσει. Η ζάχαρη είχε γίνει κρύσταλλο μέσα στο γλυκό και απογοητεύθηκα.

 

Χρησιμοποίησα τον παγκόσμιο ιστό, ρώτησα μάγειρες, μάγισσες, ζαχαροπλάστες και χαρτορίχτρες και μια καλή κοπέλα με λυπήθηκε, μου απάντησε, το έκανα, έπιασε και όπως με ξέρεις εσύ που με διαβάζεις τακτικά, μου αρέσει τη γνώση να τη μοιράζομαι.

 

Τι κάνεις:

 

Παίρνεις μια κατσαρόλα.

 

Βάζεις μισό ποτήρι νερό και το αφήνεις να βράσει.  Αν το βάζο με το γλυκό το είχες στο ψυγείο, το αφήνεις εκτός για 15’ για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.   

 

Προσθέτεις το γλυκό στην κατσαρόλα με λίγο χυμό λεμονιού.

Το αφήνεις να βράσει για 8-10 λεπτά.

Σβήνεις το μάτι και το αφήνεις να ξεκουραστεί για μερικές ώρες.

Αν δεν δεις προκοπή, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.

Σε εμένα το καρπουζάκι μου επανήλθε επαρκώς με τη δεύτερη. Ουσιαστικά, δια της θερμοκρασίας λιώνει η ζάχαρη, αυτή είναι η ουσία.

 

Μουστικούλια :

 

Ø  Αν το αφήσεις να βράσει για ώρα γίνεται νιανια. Αν θέλεις να παραμείνει το γλυκό σου τραγανό, το πολύ στο δεκάλεπτο πρέπει να το έχεις βγάλει από τη φωτιά.

Ø  Το βάζο που αδειάζεις στην αρχή και η κατσαρόλα που θα αδειάσεις για να ξαναβάλεις το γλυκό στο ψυγείο, μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα γεμίζεις με νερό, τα αφήνεις και αργότερα θα είναι καταπληκτική τροφή για τα φυτά σου. Ή για το παρτέρι της πολυκατοικίας. Το ζαχαρόνερο είναι νέκταρ για τα φυτά. Οπότε και το πλύσιμο αυτών των σκευών θα είναι παιχνιδάκι αφού θα έχεις βάλει νερό και δεν θα μείνουν με τη ζάχαρη να πετρώσει, και θα ωφελήσεις τα φυτά σου.

Ø  Μπορείς να βάλεις λίγη κανέλα. Λίγη λέω.

Ø Δεν ανακατεύουμε το γλυκό. Μια φορά στην αρχή για ομοιόμορφη κατανομή και το αφήνουμε.

Ø   Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα

Ø   Όταν με το καλό το φας, το σιρόπι δεν το πετάς. Δεν κάνουμε εγκλήματα. Το βάζεις στο γιαούρτι και το απολαμβάνεις.

Ø  Θεωρητικά το βάζεις σε βάζο αεροστεγές αλλά ας μη σε ζαλίζω με αστροφυσική. Βάλε το σε ένα βάζο, φρόντισε το σιρόπι να καλύπτει τα κομμάτια και κατευθείαν στο ψυγείο. Αυτά τα θεσπέσια καλλιτεχνήματα δεν είναι για να τα κρατάμε για μήνες άλλωστε.

Όχι, δεν θα το ρίξω στη μαγειρική. Αλλά αφού πήρα μια γνώση γιατί να την κρατήσω για εμένα;;;



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια