Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ DARTS - ΒΕΛΑΚΙΑ

Θα μου επιτρέψεις μια εισαγωγή επί προσωπικού που λένε και στη Βουλή.

Ασχολούμαι με τα darts εδώ και τρία χρόνια. Στο μικρό μας χωριό, δεν υπάρχει ένας φορέας που να έχει την ευθύνη και την διαχείριση. Υπάρχουν πολλά μικρά χωριουδάκια και τυχαίνει να συμμετέχω στο «κεφαλοχώρι» από πλευράς πλήθους  μελών. Για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια συνένωσης παραμερίζοντας διάφορα εγώ μόνο που το τραγικό ( αν δεν είναι της μοίρας αστείο ) είναι πως γίνεται για τον χειρότερο λόγο.

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε μια ανακοίνωση με μια παράξενη βιασύνη ότι οι διοργανώσεις που παίζαμε ( ομαδικό πρωτάθλημα/κύπελλο και ατομικά πρωταθλήματα ) ακυρώνονται λέει και ραντεβού σε 5 μήνες. Και αν. Στο τέλος η ανακοίνωση κλείνει με το επιμύθιο ότι όλα γίνονται για την ανάπτυξη και διάδοση των darts και είναι να γελάει κανείς που έλεγε και ο σχωρεμένος ο Φίλιππας. Ανάπτυξη και διάδοση με 3 μήνες καραντίνα και 5 μήνες στο ψυγείο είναι τόσο πιθανή όσο και το χιόνι στη Σαχάρα.

Έγραψα που λες ένα σχόλιο κάτω από την ανακοίνωση στο facebook, κόσμιο, ευγενές και με επιχειρήματα. Ότι δηλαδή αφού υπήρχε η βάση δεδομένων με τα mail θα μπορούσαν να είχαν ερωτηθεί οι παίκτες με ηλεκτρονική έρευνα-ψηφοφορία. Έστω για να καταγραφεί μια τάση ρε αδερφέ και αν ήταν ακόμα και 55-45% υπέρ της συνέχειας των διοργανώσεων, ας το άλλαζες γιατί και το 45% είναι υψηλότατο. Παίκτες προπονούνται, προσπαθούν, πολλοί κυνηγούν μια διάκριση και απλά τους κόβεις. Δηλαδή κοτζάμ ΝΒΑ, Μπουντεσλίγκα, Πρέμιερ Λιγκ που ξαναπαίζουν είναι τόσο ηλίθιοι και εμείς οι Έλληνες ντάρτερς τόσο υπεράνω υπεργαμάτοι ασούμε;;

Και άσε τους παίκτες. Τα μαγαζιά; Κάποιοι άνθρωποι επένδυσαν στο χώρο μας, έκαναν αμιγώς «νταρτάδικα» καφέ, είχαν μεγάλη χασούρα στην καραντίνα και αντί να τους στηρίξεις να σώσουν ότι σώζεται, τι κάνεις; Τους προτείνεις να πάρουν μια λεπίδα και να την πηγαίνουν πέρα δώθε στο λαιμό τους;; Από πού συντηρείσαι; Από τις συνδρομές των καφέ μπαρ και από τις συνδρομές των μελών. Δεν έπρεπε να πάρεις μια γνώμη;

Μα λέει δύο μαγαζιά έκλεισαν και έμειναν άστεγες μερικές ομάδες. Ε και; Ας μοιραστούν σε όμορα μαγαζιά και να παίξουν! Μπορούσαν να παίξουν είτε Ιούνιο, μέρος του Ιουλίου και Σεπτέμβριο, είτε Ιούνιο και Ιούλιο 2 φορές τη βδομάδα. Λόγω της καραντίνας όλοι θα ήθελαν παίξουν. Α, λέει δεν γίνεται γιατί το αποφασίσαμε όλοι μαζί. Το όλοι μαζί είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε σε μια ιδιωτική συζήτηση να πεις «εγώ είπα ναι, αλλά οι άλλοι δεν ήθελαν». Η Θεσσαλονίκη δε, έδειξε κοχόνες συνεχίζοντας κανονικά και μας χαιρέτησε η «ενιαία και αδιαίρετη απόφαση».

Το σχόλιο μου που λες ( που ήταν γραμμένο σε πολύ πιο politically correct ύφος ) το έσβησαν. Το έσβησαν φίλε μου! Έσβησαν μια κόσμια άποψη εγγεγραμμένου μέλους και συνδρομητή! Γιατί λέει δεν πρέπει να υπάρχουν αρνητικά σχόλια στην απόφαση μας. Αυτή πρέπει να είναι άσκηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Δημοτικό σχολείο σε μια απόφαση του πατέρα του για να ψηθεί το παιδί μέχρι να αναλάβει τη χώρα. Η βαθυστόχαστη φιλοσοφία που σκοτώνει F16 με φυσοκάλαμο.  Άμα είσαι τόσο σίγουρος ρε τύπε για την απόφαση σου, γιατί δεν άφησες να εκφραστεί ο λαός;;  Άσε που κάποιος αγλαός αετός ρώταγε δεξιά και αριστερά αν το έγραψα από μόνος μου ή με έβαλαν μπροστινό οι μαγαζάτορες λες και δεν έχω την προσωπικότητα να γράψω κάτι. Λες και δεν ήξερε ότι είμαι στους δύο - τρείς πιο παλιούς bloggers στην Ελλάδα από το 2005 και έχω γράψει κείμενα και κείμενα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, κλωθογύριζε στο μυαλό μου η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η φλασιά δεν άργησε να έρθει. Να κάνω μια έρευνα με γενικές ερωτήσεις για τα darts που δεν είχε κάνει κανείς άλλος. Ακούω διάφορους μύθους ως επιβεβαιωμένη αλήθεια αλλά μπορούν τώρα να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.  Βέβαια αυτοί, οι πεφωτισμένοι,  που έχουν όλων τα mail μπορούσαν να την κάνουν χρόνια τώρα αλλά τι κάθομαι και λέω. Εδώ δεν έχουν καλά καλά δεν έχουν ανεβάσει τα αποτελέσματα των ατομικών πρωταθλημάτων από τον Μάρτιο…

Σου ζητώ συγγνώμη για την εισαγωγή, αλλά αυτό που χαίρομαι και απολαμβάνω από το 2005 σε αυτή εδώ τη γωνιά του διαδικτύου, είναι ότι κανένας χλιμίτζουρας και χλέμπουρας δεν μπορεί να μου σβήσει τη γνώμη μου και μπορώ να εκφράζομαι απρόσκοπτα και ελεύθερα.

Αφού τη σκέφτηκα και την υλοποίησα με 15 κωδικοποιημένες ερωτήσεις για να μην κουράζουν, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της μαμάς Google ήλπιζα σε 30 με 40 απαντήσεις. Σκέψου ότι στα χαρτιά οι darters στην Ελλάδα είναι περί τους 800 αλλά οι ενεργοί είναι περίπου οι μισοί. Αυτοί δηλαδή που προπονούνται και κατεβαίνουν με συνέπεια στα τουρνουά των καφέ μπαρ και στις επίσημες διοργανώσεις. Ακόμα και στη δική μου ομάδα 10 είμαστε εγγεγραμμένοι αλλά στην πραγματικότητα  5  ενεργοί.

Αφού κατάφερα να μαζέψω 171 απαντήσεις, είμαι κατ ενθουσιασμένος! Ένα πολύ ισχυρό και αντιπροσωπευτικό δείγμα. Σκέψου ότι οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές γίνονται με δείγμα 1.000 συν κάτι ανθρώπων στα 10.000.000 γενικού πληθυσμού οπότε είμαι τρισευτυχισμένος!

Πιθανώς να μου πει κάποιος ότι ψήφισε και δεύτερη φορά. Πέραν του ότι είναι στόκος άνευ αυτοσεβασμού, αυτό που ήθελα να καταγράψω είναι μια τάση. Μια κατεύθυνση και αυτό επετεύχθη επαρκώς.  Αν κάποιος απαιτεί απόλυτη ακρίβεια και μεγαλύτερο δείγμα, ας το οργανώσει. Με μοναδική email συμμετοχή αυτά λύνονται. Εγώ δεν είχα τα mail των μελών οπότε το άφησα ελεύθερο και επιρρεπές στη λαθροχειρία.

Θέλω εκ των προτέρων να ευχαριστήσω πάρα πολύ τρεις ανθρώπους που με το share τους, ουσιαστικά έκαναν κατά πολύ περισσότερο ευρύτερα γνωστή την έρευνα μου.

Αυτοί είναι ( αλφαβητικά ) :

Ανίσης Νίκος (https://www.achro.gr/ )
Καρκαλέμης Μάνος (https://www.facebook.com/BallywoodGR/ )
Μιχαήλ Γιάννης (https://dartsline.com/ )

Οι ανωτέρω φίλοι έδωσαν την πρώτη δυνατή σπρωξιά και μετά ακολούθησαν και άλλες κοινοποιήσεις για τις οποίες ευχαριστώ θερμά.


Η πρώτη ερώτηση ήταν για το πόσα χρόνια παίζει ο ερωτώμενος darts. To μεγαλύτερο μέρος των παικτών, το  40%, παίζει πάνω από 10 χρόνια και το 26% από ένα ως τρία. Κοινώς, αν ξεκινήσεις κολλάς.

Αμέσως μετά ρώτησα για τις ηλικίες.  Το απογοητευτικό είναι πως η σημαντική ηλικία των 17-25 κατέχει το μικρότερο ποσοστό στο 9% που σημαίνει ότι η ανανέωση και το νέο αίμα, αργεί. Οι περισσότεροι, το 38%, είναι ανάμεσα στα 35 και 45 έτη.

Το παράδοξο εμφανίζεται μετά. Αν και το 83% έχει στόχο στο σπίτι του, σοβαρή επένδυση στην προπόνηση του κάνει μόνο το 17% με πάνω από 10 ώρες εβδομαδιαίως.

Το 75% των παικτών προτιμά να πηγαίνει μια ως τρεις φορές την εβδομάδα στα καφέ μπαρ και έτσι συνδυάζει ποτό/καφέ, φίλους και προπόνηση. Δηλαδή σκέτο χόμπι για χαβαλέ. Για αυτό άλλωστε και το 53% των παικτών αποφεύγει να κατεβαίνει στα τουρνουά που σφύζουν από ανταγωνιστικότητα και προτιμούν το «πιάσε τη μπύρα σου και έλα να ρίξουμε παλιέ μου φίλε γνώριμε συμμαθητή θαμώνα».

 Οι μισοί  Έλληνες darters καλύπτουν τις ανάγκες εξοπλισμού τους από τους εγχώριους προμηθευτές και οι άλλοι μισοί κάνουν τις παραγγελίες τους από το εξωτερικό.

Το 52%  πιστεύει ότι το κόστος του εξοπλισμού είναι αντιμετωπίσιμο και το 94% πιστεύει οτι για να παίξεις στους χώρους που υπηρετούν αυτό το σπορ, το κόστος είναι χαμηλό.

Το 53% κατεβαίνει στους επίσημους αγώνες για την νίκη και την επιτυχία ενώ οι υπόλοιποι για τις μπύρες με τους φίλους τους και να ξεδώσουν από τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Όπως είναι λογικό το average των παικτών [ΣΣ. κυρία Σούλα μου το avg είναι όπως τα άλογα στα αυτοκίνητα. Όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά. ] να είναι χαμηλό όπως και της χώρας μας εν γένει. Μόλις το 13% παίζει πάνω από 70 avg. Αντίθετα το 64% φτάνει μετά κόπων και βασάνων στο 59 average.

Τέλος, οι προβλέψεις για το μέλλον των Darts στην Ελλάδα  είναι περίπου μοιρασμένες. Στο 53% υπάρχει αισιοδοξία, όχι όμως και στο υπόλοιπο 47.

Συνοψίζοντας : Χομπίστες είμαστε, την πλάκα μας κάνουμε.

 Επειδή όμως άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας και ο καθένας έχει τη δική του οπτική, ιδού τα αναλυτικά στατιστικά για όλες τις απαντήσεις : 
Στα σχόλια μπορείτε να μου γράψετε και τη δική σας ματιά στις απαντήσεις. Το πολύ πολύ να διαφωνήσουμε. Εφόσον είναι κόσμια τα σχόλια προφανώς και δεν θα τα σβήσω.0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια