Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Αναρωτιόταν ένας φίλος πως γίνεται αταίριαστοι άνθρωποι να κάνουν παρέα, να δηλώνουν φίλοι, όταν δεν έχουν τίποτα κοινό – εμφανώς τουλάχιστον – και μάλιστα να απευθύνονται ο ένας στον άλλον με τη γνωστή αμερικανιά, το bro.

Του απάντησα πως οι αταίριαστες φιλίες – παρέες γίνονται συνήθως για τρείς λόγους.

1.    Το συμφέρον

2.    Την ελπίδα

3.    Το μη χείρον βέλτιστον.

Καλά μου λέει ρε ύποπτε, άντε και το συμφέρον το καταλαβαίνω. Τα άλλα δύο τι σημαίνουν;

Η ελπίδα είναι να βρουν κάτι κοινό. Υπάρχει μια συμπάθεια και μέσα από την παρέα, μπας και μήπως συναντηθείς κάπου ουσιαστικά με τον άλλον. Είναι μια προσδοκία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή και όχι. 

Το μη χείρον βέλτιστον είναι η ανύπαρκτη εναλλακτική. Από το να κάθομαι μόνος μου, στον υπολογιστή ή  στην τηλεόραση, ας βγούμε. Αν αλλάξει μια συνθήκη όπως η ερωτική συντροφιά, η απόκτηση χρημάτων ή μια δραστηριότητα που να απαιτεί χρόνο, τότε λίγο αργότερα πάμε στο αθώο «χαθήκαμε».

Οι αταίριαστες παρέες, με εξαίρεση το συμφέρον, δεν έχουν τίποτα κακό. Είναι στη φυσιολογική πορεία της ζωής. Αρκεί οι εμπλεκόμενοι να μην τρέφουν αυταπάτες, να μη λένε μεγάλα λόγια και να μη θέτουν ψηλά τον πήχη.

Στο κάτω κάτω της γραφής αν ένας άνθρωπος έχει ευχάριστες αναμνήσεις από εσένα γιατί κάποτε κάνατε παρέα, δεν είναι καταδικαστέο. Αν σε κάποιον άνθρωπο κάνεις καλό γιατί συναναστράφηκε μαζί σου, μπράβο σου και θα το βρεις μπροστά σου.

Οι άνθρωποι όμως θυμώνουν όταν αυτό που έχουν κατά νου δεν τους βγει. Σε αυτό φταίνε οι προσδοκίες που θέτουν. Δεν θα σε αγαπήσει ο άλλος με το στανιό. Τις περισσότερες φορές, η αταίριαστη παρέα δεν γίνεται ταιριαστή. Απλώς διαλύεται για κάτι καλύτερο. Η χρησιμότητα της έχει παρέλθει. Συνυπάρχεις, μοιράζεσαι ότι είναι εφικτό και μετά πας παρακάτω.

Προφανώς και θα έχεις τον κλειστό σου κύκλο για τους δικούς σου ανθρώπους. Άσε και ένα δεύτερο κύκλο με τους λεγόμενους αταίριαστους. Μπορεί να σε βοηθήσουν απρόσμενα. Αρκεί να ξέρεις τι σου γίνεται και να μην παρασύρεσαι από τα πολλά bro. Συνήθως όπου ακούς πολλά bro, δεν υπάρχει πραγματική φιλία.

Καθαρό μυαλό χρειάζεται. Και ειλικρίνεια με τον εαυτό σου. Ούτως ή άλλως με τους 100 ανθρώπους που γνωρίζεις είναι ζήτημα αν θα είσαι πραγματικός φίλος με τρεις. Αν δεν μπορείς να βρεις ούτε τρεις, τότε κάτι κάνεις λάθος φίλε μου !



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια