Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΠΡΩΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ



          Ένα ακόμα αξιοθέατο της Αθήνας που είχα σημαδέψει να πάω ήταν το πρώτο νεκροταφείο. Ξέρω ότι σου φαίνεται μακάβριο αλλά μια βόλτα εκεί, είναι αφενός ένα ταξίδι ιστορίας αφετέρου ένα υπαίθριο μουσείο.

768 συνολικά γλυπτά από διάσημους γλύπτες. Η χαρά της τέχνης και της καλλιτεχνίας.

 Δυστυχώς όπου και να πάω, η Ελλάδα με πληγώνει. Θα μπορούσε το πρώτο νεκροταφείο να είναι ένα αξιοθέατο που να κόβει χρήμα. Θα μπορούσε να είναι μια προτεινόμενη βόλτα σε κάθε τουριστικό οδηγό. Είμαστε άχρηστος λαός. Σε μια άλλη χώρα θα το διατηρούσαν ως κόρη οφθαλμού. Εμείς εδώ το μόνο που δεν κάναμε είναι να του βάλουμε φωτιά να το κάψουμε. 





Πώς να είναι όμως;

·         Μεγάλες κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια
·         Βρωμιά
·         Παγκάκια που γέρνουν
·         Οι δρομίσκοι της κακιάς ώρας με λακούβες
·         Κάδοι σκουπιδιών τοποθετημένοι όπου να ναι, όπως να ναι, και προφανώς υπερχειλισμένοι
·         Ξερόχορτα, σαπρόφυτα, ζιζάνια, κλαδιά, μια αηδία
·         Βρώμικα μάρμαρα, βρώμικοι τάφοι
·         Διάφορα αντικείμενα, λάστιχα, χώματα, αναψυκτικά
·         Σκαλοπάτια μισοκατεστραμμένα.




Μιλάμε για το πιο ακριβό νεκροταφείο της χώρας μας !

Τόσο άχρηστοι είναι; Δεν μπορούν να το έχουν στολίδι; Τόσα χρήματα παίρνουν ετησίως από τον κόσμο !

Θα μπορούσαν να είχαν βάλει ένα πλέξιγκλας στην είσοδο που να δείχνει τη γεωγραφία του νεκροταφείου και να τονίζει κάποια από τα σημαντικά μνημεία όπως τον τάφο του Κολοκοτρώνη, της Σοφίας Βέμπο, του Σλήμαν κλπ. Ένα ασπρόμαυρο σχεδιάγραμμα στον τοίχο που σχεδόν δεν φαίνεται, είναι για πέταμα.




Εντύπωση μου έκανε ο τάφος του Ανδρέα Παπανδρέου. Παρά είναι λιτός. Λες και του πέταξαν μια πλάκα και τον παράτησαν.


Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να έμπαινε και εισιτήριο, 50 σεντς ή ένα ευρώ το κεφάλι. Αν είναι για να συντηρηθεί και να γίνει αυτό που του αξίζει, χαλάλι. 

Έβγαλα πάνω από 150 φωτογραφίες και σου παραθέτω ενδεικτικά μερικές. Τις υπόλοιπες τις έχω ανεβάσει στο google maps. 


Αν πάντως θέλεις να πας, τους θερινούς μήνες, είναι ανοιχτό από το πρωί και στις 8 το βράδυ κλείνει.


Και το πλέξιγκλας θα μπορούσε να είχε μπει, και πλακόστρωτο ή έστω ομοιόμορφη άσφαλτος και όχι τσιμεντομπαλώματα με τρύπες, και τα πεζοδρόμια να είναι ενιαία και να ξεριζωθούν πάσης φύσεως ζιζάνια και να είναι καθαρό αλλά πέραν της κεντρικής πλατείας που φαίνεται, τα άλλα είναι για τα μαύρα δράγκαλα.



Για να μην υποστείς τη δική μου ταλαιπωρία που το γύρισα όλο και ψόφησα, όλα τα καλά βρίσκονται στον κεντρικό διάδρομο και στην αριστερή πλευρά. Μετά την εκκλησία στη μέση και όλη η δεξιά πτέρυγα – όπως μπαίνεις - έχει νεόδμητους τάφους,  τίποτα το συγκλονιστικό δηλαδή.

Επομένως : Αφού μπεις στην «κεντρική πλατεία» πήγαινε δεξιά, έχει μερικούς σημαντικούς αλλά ότι αξίζει είναι εκεί μπροστά. Πήγαινε μετά στον κεντρικό δρομίσκο και αφού φτάσεις στην εκκλησία, πάρτο όλο αριστερά και μπορείς να καλύψεις επιστρέφοντας στην κεντρική πύλη όλη την πλευρά. Με χαλαρό περπάτημα και στάση για φωτογραφίες, χρειάζεσαι δύο με τρεις ώρες.

«Σιγά Διαβάτη
Εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μοριά
Τον ύπνο του μην του ταράξεις….»



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια