Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ


Στην εποχή του κορωνοϊού, το άθλημα που έχει γνωρίσει μεγάλη δόξα είναι οι θεωρίες της συνωμοσίας. Κάθε πικραμένος, κάθε desperate housewife, κάθε ηλίθιος, κάθε αφελής, κάθε αμόρφωτος,  έχει μια μοναδική ευκαιρία να αισθανθεί σπουδαίος, ψαγμένος και γνώστης.

Οι αλήθειες που μας κρύβουν, ο καιρόc γαρ εγγύc, δείτε το πριν το κατεβάσουν, ζουν ανάμεσά μας, δίνουν και παίρνουν.

Ούτως ή άλλως μου αρέσει το περπάτημα και αυτή την περίοδο του έδωσα και κατάλαβε. Όποιος γυρίζει μυρίζει και δεν είχα ανάγκη τα κοινωνικά δίκτυα για να διαπιστώσω πως αν τολμήσεις να πεις σε κάποιον «μην πιστεύεις τόσο εύκολα στα παραμύθια» θα σε κοιτάξει με την καχυποψία τύπου «ή είσαι μασόνος, ή τα παίρνεις»

Ο όχλος θέλει αίμα στην αρένα και να στήσει δικαστήρια. Έτσι αισθάνεται καλύτερα.  Επαγγελματίες εσχατολόγοι, αγύρτες, παλαιοημερολογίτικες οργανώσεις που λένε τα ίδια από το 1990 και κανείς δεν σκέφτηκε πως 30 χρόνια αργότερα είμαστε ελεύθεροι να πιστέψουμε ότι θέλουμε και δεν έχουμε υποστεί mind control με χάραγμα και ενσωματωμένο τσιπ.  Ούτε από το barcode πάθαμε κάτι ούτε από το περίφημο 666 στο πάλαι πότε πεντοχίλιαρο. 

Οι άνθρωποι τη σήμερον διαθέτουν : Κινητό – smartphone, internet, facebook, messenger, Instagram, twitter, viber, whats app, skype, χρησιμοποιούν το zoom και το google maps και φυσικά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ και αριθμό ταυτότητας και δεν θέλουν να στείλουν sms στο 13033 γιατί δεν θέλουν το φακέλωμα! Του στόκου η μάνα δεν ήπιε ελληνικό καφέ ποτέ!

Επειδή λοιπόν σιχάθηκα τα πρόβατα να χάφτουν ότι γράφεται και ότι λέγεται από τον κάθε απίθανο τύπο που θέλει είτε να κάνει την πλάκα του, είτε να αισθανθεί σπουδαίος, είτε να εμπορευθεί τις «ψαγμένες» ιδέες του, σου παραθέτω τα τέσσερα φίλτρα που θα πρέπει να περνάς κάθε θεωρία συνωμοσίας.

1.   ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσεις. Για παράδειγμα, με τον κορωνοϊό, όλοι χάνουν! Είχε ανάγκη η Κίνα, πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, που έχει χα΄σει τεράστια ποσά από τις εξαγωγές της, να τη βρίζει όλος ο πλανήτης και να στέλνει χιλιάδες τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό δωρεάν προς εξιλέωση; Δεν πιστεύω λοιπόν ότι κάποιος φύτεψε τον ιό καθώς όλοι χάνουν. Εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός, αθλητισμός, βιομηχανίες δισεκατομμυρίων. Οι φαρμακευτικές λέει έχουν έτοιμα τα εμβόλια αλλά δεν τα βγάζουν. Η έρευνα στη φαρμακοβιομηχανία κοστίζει δισεκατομμύρια. Μελέτες, εργαστήρια, πειράματα, ερευνητές. Όποια εταιρεία βγάλει φάρμακο για οτιδήποτε θέλει πρώτη από όλες να τρέξει να το ρίξει στην αγορά για να θησαυρίσει. Να κάνει απόσβεση του κόστους της έρευνας και να βγάλει κέρδος.  Το να έχουν τα φάρμακα έτοιμα και να τα κρατάνε είναι επιχειρηματική αυτοκτονία. Μα σου λέει ο συνωμοσιολόγος που δεν τον πιάνεις πουθενά, η ήδη υπάρχουσες πανάκριβες θεραπείες τι θα γίνει, θα τελειώσουν; 

Ναι ηλίθιε, γιατί θα αντικατασταθούν με ακόμα πιο ακριβά – στην αρχή και ακόμα καλύτερα. Για αυτό άλλωστε σε σχέση με το παρελθόν που στο άκουσμα της λέξης καρκίνος απλώς περίμενες το τέλος και διάλεγες φέρετρα ενώ τώρα του προστάτη, του εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του αίματος θεραπεύονται.  Όπως έσβησε η κασέτα έναντι του CD. Όπως χάθηκε το ενσύρματο τηλέφωνο με τον γρύλο και τώρα έχεις smartphone. Όπως εξαφανίστηκε η ασπρόμαυρη τηλεόραση – το  τεράστιο έπιπλο για σεμεδάκια και διακοσμητικά και τώρα έχεις μια φετούλα LED. Αυτή είναι η πορεία της ζωής, η συνέχεια του πολιτισμού, η εξέλιξη των πραγμάτων.

2.   ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ

Τελικά τα ράσα κάνουν τον παπά. Μπορεί για παράδειγμα ένας κλέφτης να σου κάνει μάθημα εντιμότητας; Μπορεί ένας χοντρός να σου κάνει μάθημα διατροφής; Και σωστά πράγματα να σου πουν οι ανωτέρω κύριοι, δεν μπορείς να τους πάρεις στα σοβαρά. Στις θεωρίες συνομωσίας το ποιος το λέει είναι σημείο κλειδί.

3.   ΠΟΥ ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ

Αν είναι από κοινοποίηση στα δίκτυα, είναι κατά 150% για πέταμα. Σκουπίδια. Αν είναι το κουκουρουκου blog δεν χρειάζεται να δώσεις καν σημασία. Ένα έγκριτο μέσο που φοβάται το ρεζιλίκι και την ξεφτίλα και μπορεί να διασταυρώσει μια είδηση, έχει όσο να ναι, περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσει μια είδηση που να είναι αληθής. Η ενημέρωση από περιθωριακά μέσα μπορεί να σου πλασάρεται ως ανεξάρτητη αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία ευθύνη και καμία συνέπεια, όσο και αν πουλάει το παραμύθι του κατατρεγμένου ήρωα.

4.   ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ

Αυτό σίγουρα είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτο. Μπορεί να αποσκοπεί απλώς στην αναμπουμπούλα, δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις αυτό. Βλέπω όμως για παράδειγμα αυτούς που πιστεύουν στα διάφορα εσχατολογικά σενάρια. Τα ίδια που ακούμε από το 1990. Η προφητεία του Αγίου Παϊσίου με τον τύπο που θα έπαινε ως αξιωματικός στην Πόλη και τώρα ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στη βαθιά σύνταξη. Ανθρωπάκια που μένουν αδρανή στη ναφθαλίνη και την κακομοιριά τους, δεν παλεύουν για τίποτα, έχουν παραιτηθεί από τη ζωή γιατί όπου να ναι ξεκινά ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Άσχετα αν Ρωσία και Τουρκία έχουν θερμό συνεταιρισμό αλλά είπαμε : Μην αφήνεις την  αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία. Έρχεται ο Γ παγκόσμιος, θα πάρουμε την Πόλη χωρίς κόπο, θα ακολουθήσουν 30 χρόνια με τον Ιωάννη Βατάτζη, τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά, που θα είμαστε πάμπλουτοι και μετά οι 7 άγγελοι θα αρχίσουν το διαδοχικό σάλπισμα των 7 σαλπιγγών. Παραμύθια.

Παραμύθια που οδηγούν τους ανθρώπους να κοιμούνται ήσυχοι ότι ξέρουν το παρασκήνιο και τελικά το σκοτάδι περιβάλλει γλυκά τα μυαλά τους…




0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια