Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ


Ώρες ώρες αισθάνομαι ότι συμμετέχω σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό πείραμα που θα περάσει πολύς καιρός για να το ξεχάσουμε. Ο Η1Ν1 θέρισε παγκοσμίως 130.000 άτομα και τέτοια μέτρα δεν πάρθηκαν. Η γρίπη ετησίως στέλνει στον άλλον κόσμο χιλιάδες αλλά τέτοιοι περιορισμοί δεν έχουν ξανασυμβεί. Ίσως αυτή τη φορά επειδή ο κορωνοϊός μεταδίδεται πανεύκολα. Ίσως να μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.

Πρόβατα

Έχω έναν φίλο που πρέπει να έχει εγγραφεί στο facebook σε ότι σκουπιδοsite και blog υπάρχει. Κάθε λίγο και λιγάκι μου λέει και μια νέα θεωρία συνωμοσίας και στην ερώτηση μου «που το είδες αυτό» η απάντηση είναι καρμπόν: «Το διάβασα στο ιντερνετ». Μα το θέμα αδερφέ δεν είναι ότι το διάβασες αλλά που το διάβασες.

Έχω έναν άλλο φίλο που έχει κατάστημα γρήγορης εστίασης. Περνάω για ένα καφέ στα όρθια και βλέπω τους ντιλιβεράδες του να μου λένε ότι βλακεία μπορείς να φανταστείς.

Η χαρά της συνωμοσίας είναι αυτό το διάστημα. Από τη μια θα χρειαζόταν μια ιντερνετική αστυνομία αλλά από την άλλη σκέφτομαι πως αυτό σε βάθος χρόνου θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Θα πρέπει να αποδεχθώ ότι ο κοσμάκης γουστάρει τα παραμύθια ανεξαρτήτως ηλικίας. Στους μικρούς αρέσουν τα τρία γουρουνάκια και στους μεγάλους το….

Έλα μωρέ στημένο ήταν

Ένα καλό κριτήριο για να αποκρούσεις μια θεωρία συνωμοσίας είναι να εξετάσεις το ποιος κερδίζει. Εν προκειμένω ΟΛΟΙ χάνουν ! Χάνονται τρισεκατομμύρια! Τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές, μετακινήσεις, Ποδόσφαιρο, ΝΒΑ, επιχειρήσεις, οικονομία. Όταν όλοι χάνουν, ποιος να στήσει τι;

Άλλος μου έλεγε ότι ψηφίστηκε λέει νόμος από τον Ιούνιο για την απαγόρευση των συναθροίσεων, άρα τον περίμεναν τον κορωνοϊό. Και το έλεγε σοβαρά!

Κοσμάκης

Βλέπω κόσμο να φοράει μάσκες μέσα στο αυτοκίνητο. Από πού θα κολλήσεις ρε φίλε, από το ταμπλό; Μάσκα πρέπει να φορούν οι ασθενείς και όχι οι υγιείς, εκτός και αν εργάζεσαι σε νοσοκομείο. Τη μάσκα πάνω από τέσσερεις ώρες δεν πρέπει να τη φοράς γιατί με το σίελο και την ανάσα σου, υγροποιείται το μπροστινό μέρος και γίνεται μαγνήτης των μικροβίων. Βλέπω κόσμο να μη διαβάζει. Όσα αντισηπτικά να τρέξετε να πάρετε, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις γιατί το τρεχούμενο νερό απομακρύνει τα μικρόβια, τη βρωμιά, τη σκόνη και άλλες οργανικές ουσίες. Είναι τελείως μάταιο να τρέξεις να αγοράζεις μάσκες και αντισηπτικά και μετά να κλαίγεσαι ότι ανέβηκαν οι τιμές. Λογικό δεν είναι;

Άντε σου λέω,  την πήρες και τη μάσκα και το αντισηπτικό. Το κινητό σου που είσαι όλη τη μέρα από πάνω το καθάρισες; Τους διακόπτες του ρεύματος, τις πετούγιες και τα πόμολα τους καθάρισες; Προσωπικά πήρα χλωρίνη και το έκανα στην πολυκατοικία μου. Ανσανσέρ, είσοδος, κουδούνια και φώτα. Άφησα και σημείωμα να δω αν θα το κάνει και κάποιος άλλος. Τα γάντια έχουν μια λογική αρκεί να μην αγγίζεις μετά το πρόσωπο σου και να τα πετάς πριν μπεις στο σπίτι σου.

Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς έπεσαν όλοι πάνω στα σούπερ μάρκετ λες και έχουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσουν, γέμισαν τα ντουλάπια με τρόφιμα. Να δω τι θα τα κάνετε. Ή μάλλον καλή σας όρεξη μέχρι τον Δεκέμβριο. Από την άλλη φοβάται ο κοσμάκης, τι να κάνει. Και εγώ πήρα λίγα παραπάνω. Όχι 2 καρότσια σαν τον Παπαδημούλη αλλά λίγα παραπάνω, ναι τα πήρα.

Η κυβέρνηση

Ανεξάρτητα με το τι ψηφίζεις, παραδέξου ότι καλά το πήγαν. Τρομάζω πιο πολύ και από τον κορωνοϊό ότι θα μπορούσε να διαχειρίζεται αυτή τη διπλή κρίση ( μην ξεχνάμε τον Έβρο ε; ) ο Γιάνης με τον Πολάκη και τον Καμένο. Μπρρρρρ! Πήραν γρήγορα και έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε και δεν γίναμε Ιταλία. Ο Κυριάκος έδειξε ότι δεν είναι Κούλης αλλά έχει μέταλλο. Έκλεισε τα σύνορα, πήρε πάνω του και σωστά το θέμα με την Εκκλησία, πήρε μέτρα, κάνει συνεχή διαγγέλματα – δείχνει ότι είναι ένας άξιος και ικανός πρωθυπουργός. Άτυχος μεν αλλά μου βγάζει εμπιστοσύνη.

Η Εκκλησία

Με απογοήτευσε. Αν και προσωπικά δεν έχω καμία απορία αν μεταδίδεται ο ιός μέσω της Θείας Κοινωνίας. Η Εκκλησία μας έχει παράδοση 2.000 ετών και οι ιερείς κοινωνούσαν τον κόσμο και κατανάλωναν τη θεία κοινωνία εν μέσω τρομερών και ιδιαίτερα μεταδοτικών ασθενειών για την εποχή τους. Τύφος, ελονοσία, πανούκλα, λέπρα, χολέρα και φυματίωση έχουν εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Αν υπήρχε τέτοιου είδους μετάδοση, δεν θα υπήρχαν ιερείς. ΟΜΩΣ. Βλέπεις ότι γίνεται παγκόσμιος χαμός. Γιατί θα πρέπει να καθυβρίζεται η Εκκλησία καθημερινά από τον κάθε κομπλεξικό άθεο που αυτά περιμένει πως και πως για να προβάλλει το αντικληρικό του μίσος; Λες και δεν μπορεί να κάνει κάποιος ένα Απόδειπνο στο σπίτι του αν θέλει. Ή θα πάθει κάτι φοβερό η πίστη του ανθρώπου αν η Εκκλησία μείνει κλειστή για 3 ή 4 εβδομάδες.  Έστω μια οικογένεια. Οι παππούδες πιστεύουν, οι πιτσιρικάδες όχι. Ο παππούς πάει στην Εκκλησία και μετά στο φούρνο. Βρίσκει στο φούρνο τον ασυμπτωματικό κυρ Γιώργη και κολλάει. Καταλαβαίνεις τι ανάθεμα και τι κατάρες έχουν να πέσουν μετά στην Εκκλησία που δεν σέβεται τον κόσμο; Γιατί να συμβεί αυτό;

Πάντως για να λέμε τη black truth, έχοντας  μόλις μια εβδομάδα που έκλεισε η Εκκλησία, άρα είναι πολύ πρόσφατο, δεν είδαμε να νοσεί και να πεθαίνει σωρηδόν ο κόσμος άρα ούτε ο εκκλησιασμός και ούτε η μετάληψη της προηγούμενης Κυριακής έβλαψε κανέναν. Και εγώ πήγα την προηγούμενη Κυριακή στην Εκκλησία, δεν έπαθα τίποτα.  Η ομαδική εκδρομή των Αθηναίων από χθες είναι απείρως πιο επικίνδυνη.

Τέλος, να σημειώσω πως η Εκκλησία και η Επιστήμη δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αυτό είναι από τα παραμύθια που πουλάνε οι οπαδοί της αριστερίζουσας εθνομηδενιστικής θολοκουλτούρας του τίποτα.

Η Επιστήμη ασχολείται με τα περί του Ανθρώπου και η Εκκλησία με τα Εντός του Ανθρώπου. Ή για να το πω λαϊκά, και την Επιστήμη ο Θεός την έδωσε. Εδώ δεν είμαστε Βατικανό, μην μπερδεύεσαι. 

Βασικά στοιχεία της Επιστήμης είναι η παρατήρηση και το πείραμα. Για αυτό για παράδειγμα η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη και δεν θα γίνει ποτέ. Η αστρονομία είναι επιστήμη.  Δεν παρατηρήθηκε ποτέ λοιπόν να μεταδίδονται ασθένειες μέσω της Θείας Κοινωνίας αλλά αυτό που παρατηρήθηκε είναι διάφορα «παράδοξα» κατά τους άθεους ή φυσιολογικά για τους Ορθόδοξους, όπως ο περίφημος ιερέας της Σπιναλόγκα.

Παρόλα αυτά έπρεπε οι Ιεράρχες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μη σκανδαλιστούν οι αδύναμοι και να φερθούν με σοφία. Αφού δεν τα κατάφεραν με διάφορες λεκτικές ακροβασίες, το πήρε πάνω του ο Κυριάκος και τελειώσαμε.

Τα ΜΜΕ

Δεν κατηγορώ τα μέσα. Πρέπει να ενημερώσουν και έχω μάθει πια πως λειτουργούν. Πρέπει, όχι μόνο να προσελκύσουν κοινό αλλά να το κρατήσουν δεμένο. Οπότε και τη δραματουργία θα χρησιμοποιήσουν, και το συναίσθημα, και τις αληθινές δακρύβρεχτες ιστορίες. Παρατηρώ όμως πως ενώ τα «επίσημα» Μέσα σε γενικές γραμμές ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Αυτά που θα περίμενε κανείς, τα ιντερνετικοφεϊσμπουκικά, τα αδέσμευτα, τα αυτοκαθοριζόμενα, εκεί που «λάμπει η αλήθεια» είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνα.

Οικονομία

Κλείνοντας να πω ότι δεν με νοιάζει τόσο η πανδημία. Με μόλις 2,5% θνητότητα, η συντριπτική πλειοψηφία θα την περάσουν ελαφρώς. Το οικονομικό αντίκτυπο και πόσο θα μας πάρει να επανέλθουμε, αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Πόσο θα κάνουν οι τουρίστες για παράδειγμα να εμπιστευθούν ξανά και να κάνουν τα συνήθη ταξίδια τους; Να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις, ο κόσμος που πλήττεται.

Σκέψου ότι ευτυχώς που είμαστε στην Ευρώπη. Για φαντάσου να μην είμασταν και να είχε αποτρελαθεί ο κόσμος από τους διάφορους ψευτοεπαναστάτες αντιευρωπαϊστές που άνθισαν στο αντιμνημόνιο και να είχαμε βγει.

Δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι.0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια