Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;


Όταν υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ άλλοτε, όλα μου φαίνονται φυσιολογικά. Και οι υπερβολές, και οι υστερίες, και αρκετές παραδοξότητες. Τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ημερών μπορεί να μας μαυρίζουν την ψυχή αλλά είναι για καλό. Ναι, τώρα θα τα πάρεις με μόλις έναν νεκρό. Αν περιμένεις να έχεις 100 θανάτους, καληνύχτα και χαρήκαμε.

Πήγα σήμερα στο σουπερμάρκετ. Έβλεπα ξεχειλωμένα καρότσια και μου έλεγαν οι υπάλληλοι πως ο κόσμος έπεσε στα ράφια λες και έχουμε τον β παγκόσμιο και πάνω από τα κεφάλια μας είναι έτοιμα τα Β 52 να ρίξουν βόμβες. Σε ένα βαθμό το καταλαβαίνω. Που να ξέρεις πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και κυρίως για πόσο;

Τι να κάνει ο κοσμάκης, να μη φοβηθεί; Αφού όλη τη μέρα για τον κορωνοϊό και τον θάνατο λένε στα μαζικά μέσα επιρροής. Λένε και το κλισέ "μην πανικοβληθείτε" και κάνουν ότι μπορούν για να σε πανικοβάλλουν ! 

Ένας φίλος μου, βλακωδώς κορόιδευε μια κυρία που είδε στο σουπερ μάρκετ να αγοράζει 5 κιλά αλεύρι η οποία παραδέχθηκε στην ταμία που τη ρώτησε απορημένη, ότι δεν ξέρει να φτιάχνει πίτες. Και που ξέρεις εσύ αν λόγω ανάγκης δεν μπει στο youtube να δει ένα σχετικό βίντεο ( δεν έχουμε πόλεμο διάολε, δεν θα μας κόψουν και το ρεύμα ούτε θα πέσει το ιντερνετ ) ή αν την πίτα θα τη φτιάξει η μάνα της, η πεθερά της ή μια θεία της !

Όταν πάρα πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι θα ρίξουν έστω προσωρινά λουκέτο, θα επέλθει μείωση στο εισόδημα οπότε σου λέει ο άλλος, ας πάρω να έχω τώρα που μπορώ. Η κυβέρνηση λέει πως η αγορά τροφίμων αντέχει για 3 μήνες. Αν όμως τα σούπερ μάρκετ αδειάσουν σε 2 εβδομάδες, οι 3 μήνες, που έχουν μετρηθεί υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας που λέγαμε παλιά στη Φυσική, σε τυχαίας προσπέλασης και κατανάλωσης περίοδο, μήπως τελικά θα γίνουν ένας;;;

Προσωπικά, λίγα παραπάνω τρόφιμα θα φροντίσω να έχω. Δεν θα κάνω προμήθειες για δύο χρόνια αλλά αν η μισή Ελλάδα μείνει άνεργη αύριο, μπορείς να προβλέψεις την αλυσίδα του χάους;

Γίνεται λέει χαμός με τα αντισηπτικά. Κακώς. Αν τρίψεις τα χέρια σου με οινόπνευμα, τη δουλειά σου την κάνεις. Αν εξαφανιστεί και αυτό, ο Θεός έδωσε το ξύδι.

Σου λένε να πλένεις τα χέρια σου. Πρέπει όμως και να σου κόβει. Όταν γυρνάς στο σπίτι σου, μέχρι να πλύνεις τα χέρια σου, τι κάνεις; Δεν ανοίγεις την εξώπορτα και τις εσωτερικές πόρτες; Μπαλκονόπορτες; Διακόπτες; Εγώ πάντως ένα πέρασμα με πανί και οινόπνευμα το έκανα. Υπό το φόβο του κορωνοϊού; Όχι αλλά το βρήκα ως μία πολύ καλή ευκαιρία να καθαρίσω μερικά σημεία που η καθημερινότητα σε κάνει να μη δίνεις και μεγάλη σημασία. Μην ξεχάσεις το πληκτρολόγιο σου. Τεράστιος φορέας μικροβίων.

Μένουμε λοιπόν μέσα…

Ένας γνωστός μου, μου είπε πως μέσα στο σπίτι σκυλοβαριέται. Τι θλιβερός.  Απορώ πως μπορεί κάποιος να προφέρει τη λέξη βαριέμαι, μου κάνει μεγάλη εντύπωση. 

Τι μπορείς να κάνεις :

ü  Όλο και κάποιος φίλος σου θα έχει νετφλιξ ή κοσμοτε. Μην είσαι όμως γύφτος, δώσε και κάτι. Όχι στο τζάμπα. Πάρε τους κωδικούς και έχεις να δεις μπόλικα καλούδια.

ü  Να πάρεις τηλέφωνα ανθρώπους που χάθηκες να ρωτήσεις αν είναι καλά. Θα το εκτιμήσουν πολύ.

ü  Σεξ. Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, μην ξεχνιέσαι!

ü  Να κάνεις μαθήματα για μια ξένη γλώσσα. Υπάρχουν πλατφόρμες με δωρεάν εκπαίδευση.

ü  Εκείνο το όργανο γυμναστικής που παράτησες ως ακουμπιστήρι, είναι μια καλή ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις

ü  Διάβασε ένα βιβλίο! Όχι μυθιστορηματάκια της πλάκας, κάτι χρήσιμο.

ü  Δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει που να σε ενδιαφέρει. Μπες στο youtube και δες σχετικά επιμορφωτικά - ενημερωτικά βίντεο!

ü  Αποθήκη, πατάρι, ντουλάπες, συρταριέρες. Έπιπλα και χώροι που στοιβάζεις πράγματα και χωρίς να το καταλαβαίνεις μαζεύεις πάρα πολύ σαβούρα. Ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα!

ü  Γενική καθαριότητα! Ναι ρε, βγάλε έξω ρούχα, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, καθάρισε ράφια, ντουλάπια, βιβλιοθήκη. Θα θυμηθείς τι έχεις, θα γλιτώσεις τα μεροκάματα της καθαρίστριας, θα κάνεις κάτι χρήσιμο και σίγουρα θα κερδίσεις χώρο αφού προφανώς θα τα οργανώσεις καλύτερα

ü   Παίξε ! Μπάσκετ, online σκάκι, darts ( αν έχεις ) και μακριά από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

ü  Φώναξε ΈΝΑΝ φίλο σου στο σπίτι σου. Μόλις μπει του δίνεις παντόφλες  και οινόπνευμα. Διαδοχικά μπορείς να το κάνεις και με άλλους αλλά μη μαζευτείτε 10 άτομα ταυτόχρονα. Ένας ένας είναι καλύτερα.

ü  Περπάτα. Προσωπικά θέλω να τη δω αυτή την πλευρά της πόλης. Θα πάρω τη φωτογραφική μηχανή και θα κάνω βόλτες.

ü  Πλύνε το αυτοκίνητο. Στο χέρι βέβαια ! Ευκαιρία για γυμναστική.

ü  Στον υπολογιστή σου σίγουρα έχεις χύμα αρχεία, φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο και ώρα για ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και οργάνωση!

ü  Γράψε σε στικάκι ή σε cd – ανάλογα με το τι έχεις στο αυτοκίνητο σου – μουσικές συλλογές. Και κάνε ένα δωράκι μη γίνεσαι καρμίρης!

ü  Πήγαινε σε ένα media markt, ένα jumbo, ένα Leroy merlin, ένα ΙΚΕΑ και κάνε βόλτα. Μην αγοράσεις κάτι αν δεν θέλεις αλλά απόλαυσε τη βόλτα και πάρε ιδέες. Δεν σε τρέχει η καθημερινότητα οπότε δες το ως μια διασκέδαση.

ü  Μπορείς να πας σε ανοιχτά αξιοθέατα στην Αθήνα. Έχουμε πάρα πολλά, σου τα έχω παραθέσει όλα εδώ: https://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html

ü  Πιάνουν τα χέρια σου; Βάψε ! Επιδιόρθωσε αυτό που πάντα το άφηνες για άλλη ώρα.

ü  Καθάρισε ! Τα  φίλτρα από το A/C,  την ηλεκτρική σκούπα και το ηλεκτρικό σκουπάκι. Τη μηχανή του καφέ.

ü  Καθάρισε την ξυριστική μηχανή, τα παπούτσια σου, τη φωτογραφική μηχανή, φόρτισε την powebank, το ακουστικό Bluetooth και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή έχεις.

ü  Ενημέρωσε το βιογραφικό σου. Εναλλακτικά οργάνωσε καλύτερα τη δουλειά σου. έχεις όλο το χρόνο και την άνεση να το κάνεις αυτό! 

ü  Σβήσε παλιά mail, sms, κάνε μια εκκαθάριση στις επαφές σου, σε τηλεφωνικούς αριθμούς, σβήσε άχρηστα ή …επικίνδυνα μηνύματα στα social

Ορίστε ! 22 πράγματα σου βρήκα, μην ξανακούσω τη λέξη βαριέμαι ! Αν έχεις οικογένεια, όλα τα παραπάνω γίνονται και ως παιχνίδι. Να μοιραστείτε στιγμές που δεν σας το επέτρεπε η καθημερινότητα. Αν είσαι μόνος σου, όπως ο γράφων, με την ησυχία σου και στον ρυθμό σου. Δεν σε πιέζει κανείς για τίποτα.

Βλέπω την καμπάνια με τους διάσημους και γελάω. Μένω λέει στο σπίτι μου.

Φυσικά και μένω και περνάω υπέροχα !

Για να μη σου πω ότι δεν προλαβαίνω κιόλας !

ΥΓ. Ξέρω πως κάποια από τα παραπάνω είναι για έξω από το σπίτι. Θεωρώ όμως ότι αφενός έχουν το λιγότερο κίνδυνο αφετέρου είναι εποικοδομητικά. 





0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια