Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Να σου πω την black truth που λένε και στο χωριό μου, δεν με ενοχλεί τόσο πολύ που τα Σκόπια θέλουν να λέγονται Μακεδονία. Φυσιολογικό το βρίσκω. Όταν δεν έχεις δική σου ιστορία, πρέπει να κατασκευάσεις. Αν δεν σου βρίσκεται κάτι πρόχειρο, μπορείς να κλέψεις. Η κλοπή από τους Σκοπιανούς έναντι των ένδοξων γειτόνων τους, είναι αναμενόμενη.

Αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι πως μιλάμε για ένα κρατιδιάκι της πλάκας που μας ρίχνει τη μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη και εμείς κοιτάμε σαν χάνοι. Μη μου πεις για την κρίση, τα ίδια κάναμε και πριν που νοιώθαμε η υπερδύναμη των Βαλκανίων.

Μπουνιές η Τουρκία, μόκο εμείς. Νταηλίκια η Αλβανία, άχνα εμείς. Μαγκιές τα Σκόπια, αβαβά εμείς.

Πιστεύω πως οι πραγματικά καλές στιγμές μας από το 1980 και μετά ήταν

Α) Η επιστράτευση του 1987 που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι Τούρκοι γύρισαν πίσω τρέχοντας

Β) Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλεται στον Γιάννο Κρανιδιώτη και στον Θεόδωρο Πάγκαλο

Γ) Η στρατηγική προσέγγιση που τόλμησε σωστά ο Γιώργος Παπανδρέου με το Ισραήλ.

Αν κάποιος το ψάξει κομματικά θα βρει κάποια βηματάκια μπρος πίσω, και λίγο μισά, και λίγο παραλίγο, αλλά για μένα πρώτα είναι η Ελλάδα και μετά τα κόμματα. Κομματική προπαγάνδα με φόντο τη σημαία δεν θα κάνω ποτέ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ακούγαμε για τα Σκόπια το εξής : Έλα μωρέ τώρα, σιγά το κράτος. 3 σουπερμάρκετ είναι ώστε να τους ελέγχουμε. Απεδείχθη πως μετακόμισαν εκεί πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο δεν τους ελέγχουμε αλλά αποθρασύνθηκαν και από πάνω.

Υποτίθεται πως αυτοί καίγονται για να λύσουν το θέμα μαζί μας αλλά δεν κάνουν πίσω ούτε σπιθαμή. Εμείς τρωγόμαστε σαν χάπατα ενώ αυτοί είναι καβάλα στο άλογο.

Ακούω και ένα αφελές επιχείρημα πως μας χρειάζονται τα Σκόπια για να μην επεκταθούν η Αλβανία και η Βουλγαρία. Γιατί μας χρειάζονται; Μήπως τα ελέγχουμε; Καλύτερα θα συνεννοηθείς με τρεις παρά με τέσσερεις.

Προσωπικά, και αναγνωρίζω πως από την πολυθρόνα εύκολα πληκτρολογείς ότι σου κατέβει στον εγκέφαλο,   θα προσπαθούσα να κάνω ένα αντιπερισπασμό.

Σύγκληση των 4 κρατών, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία και εμείς, ώστε να συζητήσουμε τον διαμελισμό των Σκοπίων και την επαναχάραξη των συνόρων.

Αυτή η κίνηση θα είχε τα εξής πλεονεκτήματα :

Α) Αν τα Σκόπια έμεναν αδιάλλακτα, ντου από παντού και σε μια μέρα θα είχε τελειώσει η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Β) Αν τα Σκόπια φοβόντουσαν, τότε θα πετυχαίναμε πολλά περισσότερα στη διαπραγμάτευση

Γ)  θα πετάγαμε την Τουρκία εκτός βαλκανικού παιχνιδιού και θα είμασταν η ηγέτιδα δύναμη

Δ) θα ήταν μια καλή ευκαιρία να διαπραγματευτούμε συνολικά με την Αλβανία. Προσφέροντας τους την επέκταση προς ανατολάς, να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ, τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να θάψουμε οριστικά το θέμα φάντασμα, των Τσάμηδων.

Ε) θα είχαμε κοινά σύνορα με τους Σέρβους οπότε θα χρησίμευε και για την Ευρώπη στις μεταφορές των εμπορευμάτων καθώς ο δίαυλος Ελλάδας Σερβίας θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα από την σφήνα και των Σκοπίων.

Με ένα τρύγο 5 σμπαρόνια.

4 χώρες θα αύξαναν τα εδάφη τους, το κρατίδιο που πάει να κλέψει τη Μακεδονία μας θα έσβηνε από το χάρτη και στο κάτω κάτω της γραφής είναι και το πιο δίκαιο.

Στα Σκόπια οι περισσότεροι είναι Αλβανοί και Βούλγαροι και λιγότεροι Σέρβοι και Βλαχόφωνοι Έλληνες. Με τη Βουλγαρία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως μετά τους χειρισμούς του Ανδρέα με τον Ζίβκοβ, καλά τα πάμε. Με τις τουριστικές, αθλητικές, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές συναλλαγές και συνεργασίες,  αναπτύξαμε πολλές συμπάθειες.

Οι Σέρβοι αν και μας φέρθηκαν αχάριστα αλλά έχουμε μεγάλη καρδιά και λέμε ότι είμαστε αδέρφια. Η Αλβανία θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεγαλώσει, να μπει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε λόγω συμφέροντος θα συνεργαστεί μαζί μας.

Πιθανώς να σκέφτεσαι αυτή την ώρα που με διαβάζεις πως δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Συγγνώμη αλλά βλέπεις να θέλουν να υποχωρήσουν έστω σε κάτι τα Σκόπια; Ή τρως το κουτόχορτο πως αν αλλάξουν το όνομα στο αεροδρόμιο και σε δύο δρόμους, κάτι θα γίνει; Σιγά. Και σε 5 χρόνια όταν θα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ξαναλλάζουν και κάτσε να φωνάζεις σαν εξαπατημένη παρθενοπιπίτσα πως ο γαμπρός έστριψε δια του αρραβώνος.

Σκέψου μόνος σου : Όνομα, σημαία, σύνταγμα, σχολικά βιβλία, χάρτες, βιβλία ιστορίας. Δεν υποχωρούν ούτε μισό γραμμάριο !

Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ την αλλαγή των συνόρων;

Στη βαλτική χερσόνησο άλλαξαν. Η Γιουγκοσλαβία μας τελείωσε. Ας αλλάξουν άλλη μια φορά, τι πειράζει;

Δεν μπορεί να έχουμε φλωρέψει τόσο μα τόσο πολύ….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια