Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

THE BIG SHORT



Στη χώρα μας προβάλλεται με τον τίτλο «το μεγάλο σορτάρισμα» αλλά θα προτιμήσω τον αγγλικό. The big short. 

 

Αυτή η ταινία πρέπει να προβάλλεται σε κάθε σχολείο για μαθητές Α και Β λυκείου. Αν δεν ήξερα τον σκηνοθέτη θα νόμιζα πως ήταν του Μαϊκλ Μουρ. Γρήγορη, κοφτερή και διαπεραστική. Για να μην υποκρίνομαι τον παντογνώστη, αρκετά από αυτά που έλεγαν δεν τα έπιασα γιατί δεν έχω τις χρηματιστηριακές γνώσεις ώστε να γνωρίζω όλα αυτά τα πακέτα προϊόντων που ξάφρισαν τον κόσμο με το δέλεαρ του εύκολου πλουτισμού. 

 

Το στόρι για να καταλάβεις, αφορά το κράχ στην Αμερική, ένα ντόμινο που ξεκίνησε με τη Λίμαν Μπράδερς, τότε που ο Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μας ήταν θωρακισμένη και στις 6 Μαΐου του 2010 χρεοκοπήσαμε αλλά τι πάω και θυμάμαι τώρα… 

 

Σε κάποιες στιγμές γίνονταν «διάλειμμα» εντός της ταινίας για να σου πουν με απλά λόγια τι συνέβη. Όπως πχ αυτό που εξέφρασαν τα ερωτικά χείλη της Σελένα Γκόμεζ και το θυμάμαι για να σου το μεταφέρω με δικά μου λόγια. 

 

Έστω λοιπόν ότι προκαλώ τον Iron Mike Ζαμπίδη σε μονομαχία. 

 

Ο μπούκης βγάζει την απόδοση 1/1000 υπέρ του Ζαμπίδη. Λέει ένας τζογαδόρος «εγώ βάζω 3000 γιουρια στον ύποπτο γιατί ο Ζαμπίδης θα τον υποτιμήσει και ο ύποπτος μέσω των σκοτεινών κύκλων που διαθέτει, έχει μαγκώσει τη διαιτησία» Πετάγεται ένας άλλος και λέει «ωραία στοιχηματίζω 10.000 ευρώ στο στοίχημα του προηγούμενου ότι θα το χάσει γιατί ο Iron Mike μισή μπουνιά θα του ρίξει και θα τον ξαπλώσει» Πετάγεται μετά ένας άλλος και λέει ότι βάζει στοίχημα 1000 ευρώ για το προηγούμενο στοίχημα γιατί ξέρει από πηγή Λουτρακίου πως ο ίδιος ο Ζαμπίδης θα το στήσει γιατί θα έχει στοιχηματίσει και αυτός για να χάσει και να γίνει πάμπλουτος. Έτσι λοιπόν τι δημιουργείται; Ενώ έχουμε μια αγορά 3000 ευρώ, ουσιαστικά δημιουργείται μια παράλληλη εκατομμυρίων! 

 

Η ταινίας δείχνει το κλίμα μιας γενικής ευφορίας που στηρίζοταν σε μια φούσκα. Ελάχιστοι που το πήραν χαμπάρι, στοιχημάτισαν σε ασφάλιστρα κινδύνου ( ότι έρχεται η καταστροφή δηλαδή )  και τους έλεγαν τρελούς και μάλιστα κινδύνευσαν να χάσουν τη δουλειά τους. Δικαιώθηκαν και το πανηγύρισαν γιατί έβγαλαν πολλά λεφτά αλλά πάνω στη δυστυχία των άλλων. Αν την πλήρωσε κανείς; Ένας και φαντάζομαι με ένα καλό πακέτο για να μην πει περισσότερα. 

 

Τρομερό καστ με τον Ραϊαν Γκοσλινγκ, τον  Κριστιαν Μπεϊλ και τον Στιβ Καρελ σε σπουδαίες ερμηνείες. Έξυπνη και η ερμηνεία του Μπραντ Πιτ αλλά αυτός ανακατεύεται περισσότερο στην παραγωγή της ταινίας. Έχει ένταση, έχει κωμωδία, έχει πλοκή, διασκεδάζεις μεν, αλλά και σου δίνει τροφή για σκέψη. Ο σκηνοθέτης, Ανταμ Μακεϊ κατάφερε κάτι πολύ σπουδαίο. Να σου πει ένα αληθινό γεγονός με τέτοιο τρόπο που να μη βαρεθείς και να φτιάξει μια σπουδαία ταινία. 

 

Τα διδάγματα : 

 

Δεν υπάρχει εύκολος πλουτισμός για τους κοινούς θνητούς. Στην αρχή θα παραμυθιαστείς με μια προγραμματισμένη επιτυχία ώστε να βάλεις ότι έχεις και δεν έχεις, ώστε να τα χάσεις όλα. 

 

Στη στραβή, τα μεγάλα ψάρια πάντα γλιτώνουν.

 

Μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις σου. Τα δάνεια δεν είναι πλάκα, τα χρυσοπληρώνεις μέχρι που γίνονται θηλιά στο λαιμό σου. Ωραίος ο καταναλωτισμός αλλά αν δεν φτάνουν τα εισοδήματα σου, μη χαίρεσαι πως θα ζήσεις ζωή Χόλιγουντ γρήγορα και εύκολα. 

 

Σου θυμίζουν κάτι από χρηματιστήριο; 

 

Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Άσε τους να κλαίγονται και να μιζεριάζουν. Έχε το νου σου να δεις την ευκαιρία. 

 

Όταν όλοι είναι σε ένα κλίμα ευφορίας, επίσης έχε το νου σου, στην παγίδα, στον κίνδυνο και μην κοιμάσαι. Όπως μας έσκασαν και εμάς τα capital controls…

 

Εξαιρετική ταινία, εύγε! 

 

Με άριστα το δέκα : 8



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια