Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2005

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ....

Μια απο τις μονιμες φρασεις που συνοδευουν επεισοδια στα γηπεδα ειναι «μια μικρη μειοψηφια που δρα εις βαρος της πλειοψηφιας....» Κατοπιν ωριμου σκεψεως, λιγης πειρας και πολλης μπυρας πιστευω πως αυτο δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα.

Στα ελληνικα γηπεδα αυτοι που «διοικουν» στην εξεδρα δεν ειναι οι πολλοι. Αλλα οι λιγοι που κανουν οτι θελουν.

Οι λιγοι που εχουν την ανοχη/αδυναμια των πολλων, την υποστηριξη των διοικουντων και εκμεταλλευονται την σιωπηρη υποστηριξη του κρατους.

Ο ανθρωπος που ψυχαγωγειται, που βγαζει την κουραση της ημερας, που η παρουσια του στο γηπεδο ειναι απο τις λιγες κοινωνικες εκδηλωσεις που μπορει να κανει, που φερει το βαρος των ευθυνων της οικογενειας, ο ανθρωπος των αστικων κεντρων ( και μιλαω για αυτον και μονο γιατι στα μεγαλα αστικα κεντρα βρισκονται τα γηπεδα και οι μεγαλες ομαδες ) δεν εχει το κουραγιο και τη δυναμη να τα βαλει με πορωμενους και καμικαζι πιτσιρικαδες.

Δεν μπορει ο 30+ να διαπληκτιζεται ( στην καλυτερη ) με τον κομμαντο που πεταει κερματα, φωτοβολιδες, μπουκαλια και λοιπα πολεμοφοδια και το δελεαρ της ανετης, ξεκουραστης και φθηνοτερης εκ της πολυθρονας τηλεθεασης ειναι πολυ μεγαλο. Η χαρα της μειοψηφιας να κανει οτι θελει. Το πολυ πολυ να παιξει ξυλο με τους ματαδες.

Για να γινεται και λιγος τζερτελες.... Ατυπη αλλα ισομερως σημαντικη ειναι η 11η εντολη: ου μπλεξεις. Και τι να πεις στο γηπεδο.... το πολυ πολυ να γινει κανας τσαμπουκας και πηγαινοντας για μαλλι να βγεις γουλι.

Η μειοψηφια πλειοψηφει και η πλειοψηφια σιωπα ή απεχει. Ακουω πολλες φορες για τις ομαδες περιφρουρησης που εχουν οι ιδιοι οι οπαδοι που ποτε δεν λειτουργησαν.

Αφενος γιατι η ησυχη πλειοψηφια δεν τους εχει αναγκη, αφετερου γιατι δεν μπορουν οι ιδιοι να επεμβουν στον κολλητο, στο αδερφο, στον φιλο να τον εμποδισουν δυναμικα ωστε να μην το πεταξει το κερμα ή οτι άλλο εμπνέεται εκείνη τη στιγμή…

Στις μεγαλυτερες ομαδες του ποδοσφαιρου μας ( με ελαφρα διαφοροποιηση του ΠΑΟ ) βλεπουμε οτι η βια που παραγεται απο τις μειοψηφιες των οπαδων τους ειναι τοσο ισχυρη που δεν συναντα αντιδρασεις απο τη πλειοψηφια και τη μαζα των οπαδων. «ελα μωρε, που να μπλεκω τωρα......»

Το θεμα δεν ειναι γιατι απεχουν οι περισσοτεροι. Οι λογοι ειναι λιγοι και καλοι Γηπεδα – θεαμα – αξιοπιστια – κοστος ( χρονου μετακινησης και ταλαιπωριας στο παρκαρισμα, ακριβο εισιτηριο ) και βια.

Ειδικά για το κόστος χρόνου, αν είναι για ενα ποδοσφαιρικό παιχνίδι να διαθέσεις 6 ωρες απο τον ελαχιστο ελευθερο χρόνο σου, κάπου δεν αξίζει και τον κόπο.

Ομαδες που παιζουν αντιποδοσφαιρο, παικτες που κανουν κοντρολ στα 3 μετρα και δεν μπορουν να κανουν τριπλα ουτε στο σημαιακι του κορνερ, διαιτητες που εχουν οφθαλμολογικες δυσλειτουργιες, εισιτηρια πολύ ακριβα για το προσφερομενο θεαμα, παραγοντες και προπονητες που φανατιζουν τον κοσμο και κλαιγονται για τις αδικιες χωρις να κοιτανε τα χαλια τους και ανακαλυπτουν σατανικα σεναρια συνομωσιας κατά των ομαδων τους.

Το θεμα ειναι πως η βια επικαλυπτει πια ολα τα αλλα καθως και παλαιοτερα δεν ειχαμε τα τρομερα και φοβερα γηπεδα αλλα υπηρχαν και αγωνες που δημιουργειτο το αδιαχωρητο.

Το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει η πλειοψηφια και αυτη τη στιγμη πλειοψηφουν στα ελληνικα γηπεδα αυτοι που εχουν σκοπο ή προδιαθεση να κανουν πολεμο.

Συμπεράσματα όμως βγαίνουν απο τους κανονες. Τωρα πια τα γηπεδα ειναι γκετο των λιγων σε ποσοτητα αλλα αρκουντως επιθετικων που κανει οτι θελει, που θετει σε κινδυνο ζωες εαυτων και αλληλων και οι υπολοιποι βουβοι, στην καλυτερη κανουν οτι δεν βλεπουν και στη χειροτερη προτιμανε την τηλεοραση. Δεν είναι τυχαιο πως τα εισιτηρια εχουν σταθερα φθινουσα πορεια και όταν σε 10.000 εχεις 100 πολεμιστες, δεν φαινονται.

Στους 1000 όμως οι 100 ειναι μαλλον ισχυροτεροι. Το πως θα μπορουσε να εξαλειφθει το φαινομενο ειναι κατα τη γνωμη μου θεμα 5 λεπτων. Αλλα ο στρατος ειναι παντα χρησιμος για αυτο και δεν λυνεται το θεμα.

Η κατασκευη των νεων γηπεδων μοιαζει να ειναι μια λυση προς το καλυτερο αλλα ακομα δεν εχω καταλαβει που το πανε οι εχοντες τη δυναμη αφου τους συμφερει οι μαζες να εχουν θεαματα να πηγαινουν να ψυχαγωγουνται.

Ισως ομως κρινουν πως τους συμφερει περισσοτερο οι μαζες να ψυχαγωγουνται τηλεοπτικα και αποξενωμενα για να τους βομβαρδισουν με τις διαφημισεις, τα δελτια ειδησεων, τα fame story κλπ για να χειραγωγησουν και να δημιουργουν τασεις, μοδες, προτυπα.

Να κινειται το χρημα και να περνα ο χρονος.... Δεν ξερω αν μοιαζει το παραπανω με σεναριο συνομωσιας.

Πιστευω ομως πως η μαζα μπορει να αποκτησει μεγαλυτερο βαθμο ναρκωσης αν της παρεχεται καλυτερο θεαμα προσιτο, ευπεπτο και ασφαλες σε οσο το δυνατον περισσοτερους...Το να γινονται τετοια πραγματα φετος στα ελληνικα γηπεδα και να μην κινειται φυλλο, εμενα παντως με οδηγει σε πονηρες σκεψεις.... Το ρηθεν « κάθε λαος εχει τον τυπο και την εξουσια που του αρμοζει» εχει επιβεβαιωθει.

Παρα το επος της Πορτογαλιας τελικα επιβεβαιωνεται και το ρηθεν «το ελληνικο πρωταθλημα εχει τους οπαδους που του αρμοζει»



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια