Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ

Έρχεται λοιπόν η ημέρα που ψάχνεις για δουλειά. Έχεις φτιάξει ένα βιογραφικό σημείωμα, αποφασίζεις τη Δευτέρα ( όλα τα δύσκολα μπαίνουν τη Δευτέρα: Τσιγάρο, διατροφή, Αναζήτηση Εργασίας ) να ξεκινήσεις την εκστρατεία σου προς αναζήτηση του επόμενου εργοδότη. Παίρνεις σβάρνα sites, αγγελίες, στέλνεις και σε εταιρείες που δεν ζητάνε αλλά in case of, στέλνεις, στέλνεις και μετά περιμένεις. 


 Χτυπάνε τα πρώτα τηλέφωνα, κανονίζεις μια δυο συνεντεύξεις, παίρνεις μια χαρά και μετά από 2-3 μέρες πνίγεσαι. Τις απαντήσεις που παίρνεις μετά από μια εβδομάδα, τις κοιτάς όπως τα κουνούπια το Rafale. Ωχ! Έστειλα σε αυτούς; Και εκεί; Μα πότε το έστειλα; Πας στις συνεντεύξεις, γίνεται το κεφάλι σου κουδούνι, νομίζεις πως τα πήγες καλά, το τηλέφωνο δεν χτυπάει και όταν χτυπήσει, ούτε που θυμάσαι που πήγες και ποιον είδες.


 Όταν λοιπόν καλέ μου άνθρωπε κάνεις μια προσπάθεια να βρεις εργασία, για να μη χάσεις τη μπάλα, πρέπει να οργανωθείς. Θα δημιουργήσεις ένα xls αρχείο. Στη μια σελίδα θα βάλεις ως τίτλο το CV – βιογραφικά δηλαδή και στην άλλη το συνεντεύξεις. Με το που στέλνεις το βιογραφικό θα πηγαίνεις σε αυτό το xls και στη σελίδα CV θα ενημερώνεις τις ακόλουθες κατηγορίες Ημερομηνία, Εταιρεία, θέση ( εκεί γράφεις για ποια θέση εργασίας το έστειλες) Τρόπος ( εκεί σημειώνεις αν έστειλες mail ή συμπλήρωσες φόρμα επικοινωνίας ή απλώς κανόνισες να πας δια τηλεφώνου), Αποστολή ( από κάτω ένα ναι ή όχι ) και Απάντηση που πάλι από κάτω θα γράφεις Συντομογραφικά. Πχ Ναι, με mail, αρνητικη. Ακριβώς δίπλα θα έχεις άλλη μια στήλη που θα ενημερώνεις με τίτλο Πηγή. Αν έστειλες βιογραφικό από αγγελία, από γνωστό, αν απλώς μπήκες στο site της εταιρείας και έριξες μια ντουφεκιά ή από τα εξειδικευμένα sites αναζήτησης εργασίας. Αν στείλεις 2-3 βιογραφικά δεν το χρειάζεσαι. Πάνω από 5 όμως σίγουρα καθώς δεν θα θυμάσαι τίποτα μετά από λίγες ημέρες. 

 Ξέρω τι σκέφτεσαι αυτή τι στιγμή. Ότι είναι πολύπλοκο και θα μπερδευτείς. Προφανώς όχι. Όταν φτιάξεις το αρχείο που θα σου πάρει 10-15’ μετά από κάθε αποστολή mail, θα χρειαστείς γύρω στα 3’ να το ενημερώνεις. Αν σκεφτείς από τι κόπο θα σε γλιτώσει και κυρίως να μη γίνεις ρεζίλι όταν σε καλέσουν, δεν είναι τίποτα. 

 Πριν πάω στην άλλη σελίδα, των συνεντεύξεων, θα πρέπει να ανατρέξω στις τελευταίες στιγμές της δια ζώσης συνέντευξης. Αν ο αξιολογητής δεν σου το πει από μόνος του, να ρωτήσεις εσύ στο τέλος. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Συνήθως η απάντηση που σου δίνουν είναι «αν σας επιλέξουμε για το επόμενο στάδιο, θα σας καλέσουμε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» για παράδειγμα. Άλλος βέβαια μπορεί να σου πει «πάρε με σε μια εβδομάδα». Πολλοί το κάνουν, για να σε τεστάρουν αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη θέση και δεν πήγες στη συνέντευξη απλώς για να πας. Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ για να δείξεις επαγγελματίας, είναι να ζητήσεις μια κάρτα του αξιολογητή. 

 Επιστρέφεις λοιπόν στο σπίτι σου και πας στη σελίδα των συνεντεύξεων. Οι τίτλοι στις στήλες, είναι οι ακόλουθοι: Ημερομηνία, εταιρεία, θέση, το όνομα του αξιολογητή, δίπλα το mail του, μετά το τηλέφωνο του, καταληκτική ημερομηνία επικοινωνίας και σχόλια. Έστω λοιπόν ότι ήρθε η 15η Φεβρουαρίου και το τηλέφωνο σου δεν χτύπησε. 

Στις 16 θα του στείλεις ένα mail και θα του γράψεις τα εξής : 

 Αγαπητέ κύριε Φούφουτε, 
 Ονομάζομαι τάδε, είχαμε κάνει μια συνέντευξη για την δείνα θέση και μου είχατε πει πως θα με καλούσατε ως τις 15/02. Με το παρόν θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που είχαμε και τη φιλοξενία στα γραφεία σας. Κρατήστε το βιογραφικό μου σημείωμα και αν στο μέλλον προκύψει κάποιο κενό, θα χαρώ πολύ να ξανασυναντηθούμε. Με εκτίμηση Λάκης Αν η κάρτα δεν γράφει mail, τότε στείλε το ίδιο σε sms. 

 Πολλές φορές, οι εταιρείες δεν αποφασίζουν την ημερομηνία που έχουν προγραμματίσει. Είτε γιατί προσήλθαν παραπάνω υποψήφιοι και δεν πρόλαβαν να τους δουν όλους. Είτε γιατί στην καθημερινότητα προέκυψε επιπλέον δουλειά και η επιλογή καινούριου υπαλλήλου έμεινε λίγο πίσω, είτε απλά γιατί πάντα θα υπάρχει μια καθυστέρηση. Ο μέσος υποψήφιος αράζει στον καναπέ του και απλώς περιμένει. Εσύ όμως με αυτή την κίνηση θα δείξεις ενδιαφέρον, επαγγελματισμό και ευφυή σοβαρότητα. 

Αν λοιπόν είσαι κοντά με κάποιον άλλον υποψήφιο στα προσόντα, προφανώς και θα προτιμηθείς εσύ λόγω αυτής της έξυπνης κίνησης. 

 Πολλές εταιρείες δημοσιεύουν αγγελίες για διαφορετικές θέσεις. Καταλαβαίνεις πόσο υποτιμητικό είναι για εσένα όταν θα σε πάρουν τηλέφωνο και θα σου πουν «γεια σας, σας καλώ από την τάδε εταιρεία που στείλατε το βιογραφικό σας». Εσύ για να δείξεις έτοιμος να καρφώσεις μετά από ασίστ του Λεμπρόν Τζέιμς απαντάς αμέσως «ναι, βεβαίως σας θυμάμαι, για τις πωλήσεις έ;» Αν η απάντηση τους είναι «όχι, για την αποθήκη είχαμε βάλει την αγγελία….» έχεις πάει άκλαφτος. 

Με το αρχείο αυτό θα μπορείς : 

Α) Να δημιουργήσεις μια βάση δεδομένων ώστε ακόμα και αν επιλέξεις να πας κάπου και στις πρώτες 2-3 εβδομάδες δεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για εσένα, να μπορείς να απευθυνθείς αμέσως αλλού 

Β) Να αποφύγεις να στείλεις το βιογραφικό σου 5 φορές στην ίδια εταιρεία γιατί έτσι θα δείξεις καραγκιόζης φούρναρης 

Γ) Να αποφύγεις να βάλεις συνεντεύξεις την ίδια μέρα και ώρα. 

Δ) Να μη χάσεις τη μπάλα. Που έστειλες τι, τι είπατε με ποιον και πότε. 

Ε) Μπορείς να φανείς χρήσιμος και σε κάποιον φίλο σου που πιθανώς να ψάχνει ταυτόχρονα με εσένα ή λίγο μετά. 

 Σημεία : 

 1. Αν κανονίσεις δια τηλεφώνου, θα έχεις μαζί σου το βιογραφικό σου τυπωμένο σε μια διαφάνεια που ΔΕΝ θα τη βάλεις στην κωλότσεπη αλλά θα την έχεις σε ένα ωραίο καθαρό φάκελο με σκληρό χαρτί. Θα έχεις μαζί σου και ένα στικάκι με μοναδικό αρχείο το βιογραφικό σου. Δεν θα έχεις μέσα ούτε φωτογραφίες, ούτε βίντεο, ούτε τραγούδια. 

2. Όταν κανονίσεις τη συνέντευξη θα καταχωρήσεις στο «Συνεντεύξεις» μόνο την ημερομηνία που είναι να πας, την εταιρεία και τη θέση. 
 
3. Πριν πας, πάρε πληροφορίες για την εταιρεία. Μπες στο site τους και διάβασε. Ρώτα και κάποιον που μπορεί να γνωρίζει. Μη σταθείς μόνο στο τι ξέρεις γενικά γιατί μπορεί να έχουν κάνει μια πρόσφατη σημαντική ανακοίνωση και θα μετρήσει υπέρ σου να τη γνωρίζεις. Να δείξεις ότι είσαι προετοιμασμένος και δεν πήγες για βόλτα. 
 
4. Μη ντραπείς να κάνεις ένα γερό spam. Από sites αναζήτησης εργασίας, από εταιρείες συμβούλων, από τον κύκλο σου ( συγγενείς, φίλοι και γνωστοί ) και στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, μπες στα sites των μεγάλων εταιρειών και στείλε. Ας μην έχουν εξαγγείλει θέση εργασίας. Τι είχες τι έχασες. Μπορεί να τους προκύψει ένα κενό σε λίγες ημέρες ή να τους έχει προκύψει ήδη και να μην έχουν προλάβει να ανεβάσουν την αγγελία. Οπότε αν «σκάσει το βιογραφικό σου» εκείνη την ώρα, κάποιος μπορεί να σκεφτεί «ας τον δούμε αυτόν». Ας κυκλοφορήσει στην αγορά το ονοματάκι σου. Να πας σε όλες τις συνεντεύξεις για να εξοικειωθείς. Πίστεψε με θα έχεις άλλο αέρα στη δέκατη συνέντευξη από ότι είχες στην πρώτη. Ας σου φαίνεται και μούφα. Πήγαινε να γνωρίσεις εταιρείες, κόσμο, να δεις καινούρια πράγματα, να μάθεις να κρίνεις και να αξιολογείς και εσύ. Δεν σου προσφέρει μόνο ο άλλος εργασία. Προσφέρεις και εσύ. 

 5. Για να μην απογοητευθείς, η συνήθης αναλογία είναι η εξής: Στα 10 βιογραφικά που θα στείλεις, 4 δεν θα σου απαντήσουν καν. 3 θα σου απαντήσουν με mail πως δεν σε χρειάζονται. Θα κάνεις 3 συνεντεύξεις και θα σε απορρίψουν οι 2. 

 Ξέρω τι σκέφτεσαι. 
 Έλα μωρέ Suspect τώρα, άμα δεν έχεις βίσμα δεν πας πουθενά. Τι κάθεσαι και γράφεις τώρα. Κι όμως φίλε μου κλάψα, μίρλα και μίζερε: 

 Α) Δεν είναι όλοι και παντού βίσματα. Προφανώς και υπάρχουν. Υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν είναι όλοι. Δεν μπορούν να είναι όλοι. 

 Β) Καλά τα βίσματα αλλά και η κάθε εταιρεία θέλει να κάνει τη δουλειά της. Δεν θα προσλάβει μόνο βίσματα. Θέλει και την επιτυχία γιατί καλό το βίσμα αλλά καλύτερο το κέρδος. 

 Γ) Το βίσμα πάντα κερδίζει προσωρινά. Ο άξιος πάντα κερδίζει σε βάθος χρόνου. Από εσένα εξαρτάται τι είσαι και τι θα γίνεις. 

 Δ) Το παρόν κείμενο δεν απευθύνεται σε αυτόν που τα επαγγελματικά του, του τα έχει λύσει εκ γενετής ο μπαμπάς του.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια