Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΜΟΔΕΣ

 

Πολλές φορές στον υπόνομο των κοινωνικών δικτύων, στο τουιτερ, γράφουν «Αγάπη μόνο» που η αξία του βρίσκεται μόνο στο πληκτρολόγιο.

 

Δεν πέρασε δα και κάποιο φοβερό διάστημα που όλοι είχαν γίνει me too και ένοιωθες ότι κάτι σημαντικό γίνεται στην κοινωνία μας. Οι απανταχού δικαιωματιστές βρήκαν προορισμό ζωής, οι διαμαρτυρίες, τα ιντερνετικά δικαστήρια, οι τηλεξομολογήσεις μετά δακρύων και χειροκροτημάτων για το θάρρος του come out, ήταν στην ημερήσια διάταξη.

 

Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δίκη χωρίς ένοχο δεν γίνεται. Βρέθηκαν δύο-τρεις στους τριακόσιους - που πιθανώς δικαίως – την πλήρωσαν και το μελόδραμα έσβησε.

 

Για ένα διάστημα θα τηρηθούν τα προσχήματα και ξανά προς τη δόξα θα τραβήξουμε, εν αναμονή της επόμενης μόδας των δικαιωματιστών και ξανά μανά.

 

Όμορφα παραμύθια όμορφα ξεφουσκώνουν και παρατηρώ το τελευταίο διάστημα, καγχάζοντας από την αιώρα μου στα Νησιά Γκαλαπάγκος, την ανταλλαγή πυραύλων μεταξύ της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου και διάφορων άλλων τηλετέλειων μέχρι να μαθευτούν και τα δικά τους έπη.

 

Πέρασαν πολλά χρόνια από την αυτοκρατορική παρουσία της στον Αλφα, ο Κοντομηνάς απεβίωσε και θα έλεγε κανείς πως ξεπλύθηκε από τη συμπαθή συμμετοχή της στο survivor και στην επαρκή παρουσίαση του κάτι ξαναψήνεται.

Όταν όμως υπάρχουν τόσες πολλές εκπομπές σε μια χώρα που η show biz της είναι λίγο παραπάνω από των Τιράνων και οι εγχώριοι φαύλοι νομίζουν ότι βρίσκονται στο Μονακό, δι ασήμαντον αφορμήν ξέσπασε μήνις μεγάλη.

 

Το me too πήγε για τάβλι στο Κένταυρο 8, η γυναικεία αλληλεγγύη έκανε κατάδυση στο μάγμα και ο δικαιωματισμός αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ένα σκέτο hashtag.

 

Εμείς οι φίλοι της Βόρειας Κορέας αυτά τα θέματα τα έχουμε λύσει εδώ και πολλά χρόνια. Στον Δυτικό Κόσμο ο δικαιωματισμός σε βαθμό θρησκευτικής λατρείας είναι μια αναγκαιότητα.

 

Από τη μια, η κανονική θρησκεία απογοήτευσε οικτρά τους  ανθρώπους. Δεν αναφέρομαι στην καύση των μαγισσών αλλά στα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που κακοποιήθηκαν. Και πόσα άλλα δεν μαθεύτηκαν. Από την άλλη όταν μαζεύονται σε ένα μέρος άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, καταβολές, παραστάσεις, για να μην αλλοσφαχτούν πρέπει να βρουν ένα κοινό κώδικα που θα χτιστεί, θα επιβιώσει και θα προοδεύσει το κοινωνικό σύνολο. Όπως έγινε με την Αμερική.

 

Στη χώρα μας όμως που η ελληνική γλώσσα ομιλείται για 3.000 συνεχόμενα χρόνια, έχουμε παραδόσεις, αξίες και ιδανικά σε βάθος αιώνων. Κουβαλάμε βαριά κληρονομιά, πατάμε γη που ποτίστηκε από αίμα μαρτύρων και γράψαμε ολόχρυσες σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου πολιτισμού.

 

Στο όνομα μιας ψευτοπροόδου ξεχάσαμε τα πάντα και πιθηκίζουμε τον δικαιωματισμό που ήταν μια ανάγκη για τους άλλους. Ανάγκη που εμείς ανέκαθεν δεν είχαμε.

Όταν οι άλλοι ανακαλύπτουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη διαφορετικότητα, το me too, την ισότητα των δύο φύλων, τις φυλετικές διακρίσεις, εμείς είχαμε και έχουμε την Ορθοδοξία μας που όλα αυτά τα έχει λύσει.

 

Για αυτό και όλα αυτά τα ψευτοκινήματα που η αλήθεια τους τελειώνει όταν σβήσει το hashtag από τα social, ξεχνιούνται και αποτυγχάνουν. Γιατί είναι επιφάνεια και μόδα. Γιατί είναι ψεύτικα και παροδικά.

 

Την Αλήθεια και το Φως, ο Ελληνισμός τα διαθέτει εκ γενετής.

Η παρακμή και η σήψη δημιουργούν ένα σκοτάδι με εκτυφλωτικά led. Με το σκοτάδι χάνεις το όριο και το μέτρο  και τα εκτυφλωτικά φωτάκια λειτουργούν γοητευτικά για να επικρατήσει προσωρινά η μόδα και αποπροσανατολίζουν. Και τα δύο είναι εμπόδια για να αναζητήσουμε την αλήθεια και τις απαντήσεις στην Πηγή. Να ψάξουμε πως θα αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και όχι οι περιστάσεις.

 

Οι Έλληνες είχαν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα τους. Είχαν μια ισχυρή οικογένεια, φίλους, το πνεύμα τους και την Πίστη τους. Όλα αυτά τα κλειδαμπαρώσαμε στο μπαούλο της λήθης, βίδωσαμε και την ταμπέλα «ξεπερασμένος συντηρητισμός» και αναζητήσαμε την ευτυχία σε διάφορες δοξασίες. Γεμίσαμε αστρολόγους, ψυχοθεραπευτές, γκουρού, personal coaches και trainers, μεταφέρουμε στην καθημερινότητα μας άκριτα – με το κόμπλεξ του αρχοντοχωριάτη - ανατολικές θρησκείες με τη μορφή γυμναστικής, φιλοσοφίας, πολεμικών τεχνών, με την φανατική φιλοζωία μισήσαμε αλλήλους, παρακολουθούμε ως πρόβατα το lifestyle, τρέχουμε σε μέντορες και life coaches, υπακούμε σε παρανοϊκές δοξασίες όπως τα βεγκανοβετζετέριαν κάνουμε τόσα πολλά και τελικά όλα μας φταίνε.  

 

Κατά τα άλλα, πρόσω ολοταχώς για τα Χριστούγεννα που ο Ιησούς μας έκανε τη χάρη και ήρθε ανάμεσά μας αλλά εμείς θα αναζητήσουμε το νόημα στην  κατανάλωση και στα ρεβεγιόν.

 

Lifestyle, κλαρίνο και φρέντο καπουτσίνο.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια