Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ


Φίλος μου, Ολυμπιακός, μου παραπονέθηκε τις προάλλες. Ρε συ Ύποπτε, έχω βαρεθεί να διαβάζω τις απόψεις σου για τους ξένους της ομάδας μου, ότι είναι από τα λιντλ και πιστεύω πως είσαι πάρα πολύ άδικος. Το Χάινς, τον Λο, τον Ντάνστον τους ξέχασες;;; Τον κοίταξα, χαμογέλασα και του είπα.

«Πες στον ποτοαναμείκτη να σου φέρει και άλλο ποτάκι γιατί ακολουθεί διάλεξη μικρέ και ανόητε. Για να δεις δε, πόσο καλός είμαι, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τους ξένους που πήρες φέτος.»
Το θέμα φίλε μου, ξεκίνησα την αγόρευση, δεν είναι ότι θα μου βρεις 3,4,5 ονόματα καλών παικτών. Το θέμα είναι να εξετάσεις το ποσοστό αυτών που ήρθαν, με αυτούς που προσέφεραν και έμειναν.

Τη χρονιά που έφερες τον Χάινς, είχες φέρει και τον Άντιτς που ομολογουμένως βοήθησε. Κάποιον Ματ Χάουαρντ τον θυμάσαι; Πέρασε και δεν ακούμπησε! Είχες και κάποιον Κεϊλιν Λούκας. Αστα να πάνε. Πήρες και τον Γκετσεβίτσιους που είχε ένα συμπαθητικό σουτάκι και τίποτα παραπάνω και τον Κέσελ ως ταλέντο και ταλέντο παρέμεινε. Την κίνηση ματ την έκανες τα Χριστούγεννα του 2011 που έφερες τον τρομερό Εϊσι Λο και τον Ντόρσεϊ που πριν τον πιάσουν τα ψυχολογικά του κάτι έκανε. Μη φανταστείς, 5 πόντους και 5 ριμπάουντ είχε σε 11 αγώνες αλλά από τον Χάουαρντ ήταν καλύτερος. Ο απολογισμός του Ιβκοβιτς λοιπόν ήταν 50%. Οι μισοί ξένοι ήταν για πέταμα.

Την επόμενη χρονιά είχες τον Γιώργη τον Μπαρτζώκα. Κράτησες τον Άντιτς που δεν έπαιξε καλά και τσακωνόταν με τον Μπαρτζώκα, τον Ντόρσει που έκανε άνω κάτω την ομάδα και σωστά εκδιώχθηκε, τον Γκετσεβίτσιους που χάθηκε στη μετάφραση, και ευτυχώς για σενα που έμεινε ο Χάινς και ο Λο. Έφερες κάποιον Πέρκινς για να αντικαταστήσει τον Μάντζαρη που έκοψε χιαστό, τον Πάουελ που δεν ήταν τίποτα το φοβερό και τον Σερμαντίνι για το ξύλο.

Απολογισμός πρώτης χρονιάς του Μπαρτζώκα; 2/8  ! 

Τη δεύτερη χρονιά του Γιώργη, ο Μπέγκιτς δεν βοήθησε. Ο Λο, διέλυσε το γόνατο του και χαιρέτησε. Αργότερα έφερες τον Κόλινς που στην αρχή γέλαγε ο κόσμος.  Εύγε για τον Λοτζέσκι που ήταν λίρα εκατό και διακόσια μη σου πω. Εύγε επίσης γιατί τότε πήρες τον Ντάνστον που ήταν τρομερός. Τότε είχες πάρει και τον Πέτγουεη που βοήθησε ενώ οι Τζαμάριο Μουν και Κέντρικ Σίμονς ήταν για τα μαύρα δράγκαλα. Για αυτό ξαναέφερες πίσω τον Σερμαντίνι που από τους ανωτέρω ήταν πιο σοβαρός. 

Απολογισμός δεύτερης χρονιάς : 4/8 ( δεν μέτρησα τον Λο )

Το 2014 είχαμε την αντικατάσταση του Μπαρτζώκα από τον Σφαιρόπουλο αλλά οι ξένοι ήταν επιλογές του Γιώργη :

Ο Ντάρντεν λίγα πράγματα, ο Ντάνστον σπουδαίος και έφερες και τον Οθέλο που σε βοήθησε ουσιαστικά. Ο Λαφαγιέτ τίποτα, ο Λοτζέσκι σουπερ και τότε άρχισε η κάθετη πτώση του Πέτγουεη. 

Απολογισμός; 3/6

Πάμε στις επιλογές του Σφαιρόπουλου. Τον Ντάνστον δεν μπορούσε να τον κρατήσει. Έφερε τον Χάκετ. Αν και κακώς έφυγε με τη δικαιολογία ότι είναι εύθραυστος καθώς και ευρωμπάσκετ έπαιξε και με τη Μπάμπεργκ ήταν καλός, για αυτό και τον πήρε ο Ιτούδης. Κράτησες τον Οθέλο και έφερες τον Γιάνγκ που βαρέθηκες να τον περιμένεις. Δυστυχώς απεδείχθη λεχρίτης καθώς στο Instagram κάτω από ένα ποστ του Γκιστ αν θυμάμαι καλά, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟ ! Ο Λοτζέσκι συνέχισε και έφερες και τον Στρόμπερι που πιστεύω ότι αδικήθηκε στο λιμάνι. Τότε ήταν που ήρθε και ο Μιλουντίνοβ. Ο Σφαιρόπουλος τότε έφερε και τρεις άλλους ξένους που τους ξέχασαν όλοι γρήγορα. Γουόρικ, Ντάριους Οντομ και Σον Τζέιμς. Σου λένε τίποτα;

Απολογισμός Σφαιρό: 4/9 ( μέτρησα ως θετική παρουσία τον Μιλουντίνοβ για να δεις τι καλός που είμαι ) 

Αισίως φτάσαμε στο 2016. Ο Γιάννης έφερε τον Μπίρτς που ξεκίνησε καλά και μετά χάθηκε, τον Γκριν που κουτσά στραβά 10 πόντους τους έβαζε μέσο όρο αλλά ήταν ασταθής, τον Λοτζέσκι, τον Χάκετ που εγκατέλειψε νωρίς λόγω τραυματισμού, τον Μιλουντίνοβ που έδωσε θετικά δείγματα, τον Γιανγκ που επανήλθε και δεν έκανε τίποτα και τον Γουότερς που δεν ήταν κακός αλλά δεν έκανε και τίποτα το αξιοσημείωτο. 

Απολογισμός : 3/6 ( δεν μετράω τον Χάκετ )

Πέρυσι δεν νομίζω οτι χρειάζεται να σου πω τίποτα, φρέσκα τα έχεις. το ότι εκδιώχθηκαν  όλοι αυτό το καλοκαίρι, είναι μια καλή απάντηση. Μακλιν, Ρομπερτς, Τομσον, Μπραουν, Ουίλντζερ και χαρήκαμε. Τον Τιλι δεν τον κρίνω. Θετική η παρουσία των Μιλουντίνοβ ( με μερικές ενστάσεις ) και του Στρέλνικς που στα κρίσιμα μονίμως εξαφανιζόταν. 

Απολογισμός; Με μεγάλη επιείκεια, 2/7  

Ο φίλος μου παρακολουθούσε αμήχανος.

Για να καταλήξουμε και κάπου αδερφέ, του λέω οι ξένοι χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Τους παικταράδες, τους καλούς ρολίστες και τους άστα να πάνε.

Όλοι όσοι σου είπα ανωτέρω είναι 38.

Πόσους μπορείς να αποκαλέσεις παικταράδες;

Τον Χάινς, τον Λο, τον Λοτζέτσκι και τέλος. Άντε και ο Ντάνστον της πρώτης χρονιάς. Είναι πολύ λίγοι φίλε μου για 7 χρόνια.  

Στους ρολίστες τα πήγες λίγο καλύτερα. Ο Ολυμπιακός φίλε μου πρωταγωνιστεί γιατί έχει αναπτύξει τεχνογνωσία, ελληνικό κορμό με τεράστια εμπειρία, εκπληκτική τακτική προσέγγιση των αγώνων αλλά οι επιλογές του στους ξένους ήταν τύπου όσο όσο και για αυτό και στην Ελλάδα έρχεται δεύτερος και στην Ευρώπη όταν ζορίζουν τα πλέι οφ, παραδίδει πνεύμα.

Ο φίλος μου χάζεψε. Με κοίταξε όπως ο κροκόδειλος το F16.

Που σαι παιδί! Φέρε δύο σφηνάκια γιατί ο τύπος εδώ με διέλυσε, είπε και σκάσαμε στα γέλια…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Λιμάνι είναι η νοοτροπία των οπαδών του Ολυμπιακού που παραμένουν ποδοσφαιρικοί και στο γήπεδο πάνε γιατί παίζει η ομάδα τους. Αντί να κάνουν ένα άγαλμα στον Σπανούλη έξω από το ΣΕΦ, κάθε χρόνο τον αμφισβητούν. Τους ενόχλησε ακόμα και ο Πρίντεζης γιατί αποποιήθηκε ενός άκρως προσβλητικού μοντάζ. Ο Γιαννακόπουλος του ποδοσφαίρου δεν τους πείραξε που ήταν Παναθηναϊκός. 

Τον Μάντζαρη δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν λόγω της φωτογραφίας στις εξέδρες με τους οπαδούς του ΠΑΟ. Τόσα χρόνια που προσφέρει στην ομάδα τα διέγραψαν. Βέβαια φταίει και ο μάνατζερ του που πήγε να κάνει τον πονηρίδη στον Γιαννακόπουλο ( του μπάσκετ ) και τον ρεζίλεψε. Πρέπει να έχεις και επίγνωση με ποιον παίζεις. Τον κράζουν για μια κακή χρονιά, την ίδια στιγμή που ο Παπανικολάου είναι στο απυρόβλητο. Ο Μάντζαρης δεν είπε ποτέ πως είναι ο Χάρντεν. Ένας χρήσιμος ρολίστας είναι, άριστος τακτικά, καλός αμυντικός και αξιόπιστος στατικός σουτέρ. Αφού οι ξένοι του Ολυμπιακού ήταν για πέταμα, φορτώθηκε  με απαιτήσεις που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. 

Θυμάμαι τον Θοδωρή Παπαλουκά όταν γύρισε που προσπάθησε να σταματήσουν τα καφριλίκια και πήγε να βρει τον μπελά του. Ακόμα και ο Κώστας Σλούκας που τόλμησε να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο από το μπες βγες ανά πέντε λεπτά και πάρε πάνω σου την ομάδα, είναι στην πυρά. Ακόμα και οι προπονητές του Ολυμπιακού δεν καλοπέρασαν. 

Ο Ιβκοβιτς μέχρι να πάρει το τριπλ κράουν τον αποκαλούσαν «ίπνοβιτς». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καθυβρίστηκε αδίκως. Που να μην έπαιρνε Ευρωλίγκα, Διηπειρωτικό, να μην έβγαζε παίκτες ( Ντάνστον – Λοτζέσκι – Χάντερ )  και να μην έπαιζε ωραίο μπάσκετ με κατοστάρα στον τελικό της Ευρωλίγκα απέναντι στη Ρεάλ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μάζεψε το συνονθύλευμα του Γκέρσον και πήγε στον τελικό αλλά σχεδόν μισήθηκε. 

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αδικήθηκε πάρα πολύ. Υπηρέτησε ένα πλάνο που του δόθηκε χωρίς γκρίνιες και κατάφερε πολλά. Να παίξει σε δύο τελικούς της Ευρωλίγκα, σε δύο χρονιές να τερματίσει στην κανονική περίοδο στην πρώτη τετράδα υποσκελίζοντας ομάδες με τριπλάσιο προϋπολογισμό και πήρε πρωτάθλημα. 

Τι να πει και ο Ομπράντοβιτς. Σκέψου πόσα χρόνια είναι στη Φενέρ με πακτωλό χρημάτων στη διάθεση του και την Turkish Airlines μόνιμο χορηγό της διοργάνωσης και πόσες Ευρωλίγκες πήρε. Μόλις μια. 

Μόνο τον Γιάννη Ιωαννίδη λατρεύουν στο λιμάνι γιατί την προπονητική της χριστοπαναγίας την καταλαβαίνουν καλύτερα…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια