Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

NEXT TOP MODEL


Με τα ριαλιτι έχω μια ειδική σχέση. Συνήθως τα βλέπω – και όχι όλα – την πρώτη σεζόν για να ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου και μετά δεν τους δίνω σημασία.

Στο Survivor, την πρώτη χρονιά το είδα. Τη δεύτερη, κάτι ελάχιστα. Το My style rocks το χάζευα. Φέτος είδα κάτι λίγα, φτωχότερο του περσινού και δεν ξαναδοκίμασα. Είναι πολύ δύσκολο η δεύτερη χρονιά να είναι εξίσου επιτυχημένη. Οι κριτικές επιτροπές, οι παίκτες, οι προσωπικότητες, είναι δύσκολο να είναι το ίδιο. Νομίζω πως αυτός είναι ο λόγος που το The Voice σπάει τα κοντέρ.  Τα παλιά παλιά next top model δεν τα είχα δει. Αφού μετά από τόσα χρόνια επανήλθε το project, είδα δύο επεισόδια αλλά μια και αυξήθηκαν οι εξωσχολικές μου δραστηριότητες, δεν θα ξαναδώ κάτι άλλο. Αυτά που ήθελα τα είδα και μου άρεσαν.

Τα σόσιαλ μίντια, δεν είναι απλά κοινωνικά δίκτυα. Σημασία έχει η επίδραση που έχουν στους ανθρώπους. Η χάλαση των γυναικών ξεκίνησε από το facebook αλλά με το Instagram θεωρώ πως επιδεινώθηκε δραματικά.

Κάθε εμφανίσιμο κορίτσι έχει ένα προφίλ που είναι πιστό αντίγραφο ενός άλλου και αν τα βάλεις όλα σε μια σειρά, είναι ακριβώς τα ίδια.

Πανομοιότυπα όμορφα προβατάκια.

Καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να μοιάσουν στην τάδε ή στη δείνα σταρ και το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους ακολουθούν μια στρατιά λιγουριών και να διατυπώνουν μόνο παράπονα. Γιατί οι άνδρες με βλέπουν μόνο ως σέξι γκόμενα και τίποτα παραπάνω,  γιατί μου στέλνουν μόνο σεξιστικά μηνύματα και πότε θα γίνω σταρ. Μερικές θέλοντας να διασκεδάσουν μια ατέρμονη μανιοκατάθλιψη, αυτόαποκαλούνται Instagram models και το μόνο που καταφέρνουν είναι να πάρουν ένα ρούχο και ένα καλλυντικό δωρεάν για να το προβάλλουν στο προφίλ τους.

Βλέπω προφίλ που στις 10 φωτογραφίες, οι 11 είναι σέλφιζ. Μα καλά παιδάκι μου, το μόνο ωραίο σημείο του πλανήτη είσαι εσύ; Ίδιες πόζες, ίδια φίλτρα, ίδιες γωνίες, ίδιο φόντο, ίδια μαγιό και η έπαρση από τα λιγουροσχόλια να φουσκώνει. Μερικές είναι πιο τολμηρές. Μπικίνι με τις ρόγες να ξεχωρίζουν. Πόζες που θα ζήλευαν και τα κορίτσια του Σειρηνάκη. Πιτσιρίκες με όνειρα για μια θέση στον ήλιο. Παντρεμένες κυρίες που νοιώθουν τεράστια μοναξιά και θέλουν ελεγχόμενη εξ’αποστάσεως επιβεβαίωση. 20άρες που θέλουν να τις ανακαλύψει κάποιος μάνατζερ. 30άρες που θέλουν να αποδείξουν – στον εαυτό τους – ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις νεότερες. 40άρες που θέλουν να αποδείξουν ότι δεν ξόφλησαν ακόμα και 50άρες που δεν τις νοιάζει. Πιστεύουν ότι επειδή οι σελφιζ τους μαζεύουν 1000 λαηξ,   ξαφνικά έγιναν Καρντάσιανς. Σαν να ποστάρω εγώ ένα βιντεάκι που να βάζω ένα τρίποντο και από τα λαηξ να πιστέψω ότι έγινα ο Τζόρνταν !

Είναι απολύτως λογικό όλες αυτές με το που άκουσαν για το συγκεκριμένο σόου να σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή.

Επειδή τη λέξη μοντέλο με την επίδραση των social media τη μπερδέψαμε με την πραγματική έννοια του όρου, τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι ! Δεν θέλω να είμαι αυστηρός με την κριτική επιτροπή. Καταλαβαίνω πως μιλάμε για τηλεοπτικό προϊόν. Οπότε ως συνήθως συμβαίνει, κάποιος θα κάνει τον κακό. Κάποιος θα μιλήσει υπεροπτικά. Αν ήταν μια επιτροπή Βρετανών και Γάλλων διπλωματών, δεν θα την έβλεπε κανένας.

Μου κάνει εντύπωση η αλαζονεία της Ηλιάνας Παπαγεωργίου όταν   είναι παγκοσμίως άγνωστη και όπως λένε στο τουίτερ όλοι την ξέρουν ως γκόμενα του Αργυρού. Ο Μπρατής είναι μονίμως ξενερωμένος και προσπαθεί να μη βαριέται. Ο Σκουλός είναι ο bad ass της επιτροπής. Μερικά σχόλια τύπου Λέγκολας είναι ιδιαίτερα προσβλητικά και μάλιστα όταν τα λέει κάποιος με το μαύρισμα λαθρομετανάστη. Αλλά είπαμε. This is TV ! Άγνωστοι και οι δύο ανωτέρω στο ευρύ κοινό, κραυγάζουν με τον τρόπο τους υποτιμώντας τις κοπέλες για να φανούν. Τουλάχιστον ο Χριστόπουλος πέρυσι στο my style rocks, έκανε πλάκα και ομολογουμένως ήταν απολαυστικός. Καλύτερη όλων η Καγιά. Ίσως επειδή είναι η πιο έμπειρη τηλεοπτικά, έχει απόλυτη αίσθηση του μέτρου. Που κάνει πλάκα, που μιλάει σοβαρά, πότε είναι αυστηρή, πότε είναι στοργική και τονίζει με μαεστρία ποια είναι για να κρατάει έμμεσα αλλά ξεκάθαρα τα σκήπτρα της επιτροπής. Μπράβο της, την παραδέχομαι. Το μόνο μοντέλο της γενιάς της που που παραμένει στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και μάλιστα με δύο πολύ επιτυχημένες εκπομπές. Όλες οι άλλες που θαυμάζαμε στα περιοδικά του Κωστόπουλου, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και μόνο η Καγιά κάνει δεύτερη καριέρα.

Είτε λοιπόν αρέσει, είτε δεν αρέσει, η επιτροπή αυτή αποτελείται από γνώστες του χώρου. Από ειδικούς. Χαίρομαι γιατί ξεσκαρτάρουν τις πλαστικούρες και τις κοπέλες που νομίζουν, τις wanna be, αλλά δεν είναι. Άλλο ωραία κοπέλα για να την κυκλοφορήσεις και άλλο μοντέλο που θα κάνει πασαρέλα. Χάρηκα επίσης γιατί δίνουν μια ευκαιρία και σε κορίτσια που έχουν περιττά κιλά ή δεν είναι 1.75.

Τολμώ να πω ότι στο next top model γίνεται μια μικρή επανάσταση. Να σπάσει αυτό που νομίζουμε πως είναι, αυτό που προβάλλουν αναφανδόν τα κορίτσια στο Instagram με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Μετά οι κριτές θα πρέπει να απολογούνται σε άλλες εκπομπές γιατί έκοψαν την τάδε και την δείνα επειδή η πλέμπα δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ή μια επίδοξη στάρλετ έχει γνωστό έναν δημοσιογράφο και θέλει να πιέσει με τον τρόπο της.  

Όπως έγραψα ανωτέρω μετά από  τα πρώτα δύο επεισόδια δεν είδα κάτι άλλο και δεν θα δω κάτι άλλο. Τηλεοπτικό προιόν είναι. Δεν ξέρω αν υπό το βάρος της τηλεθέασης και του ριάλιτι, βάλουν νερό στο κρασί τους και χαλαρώσουν τα κριτήρια τους.

Θέλω να πιστεύω πως το φετινό next top model είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εκπαίδευση του κοινού.

 Μπερδευτήκαμε και τα μπερδέψαμε…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια