Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΠΟΡΟΣ


Συνηθίζουμε να σνομπάρουμε τους κοντινούς προορισμούς γιατί δεν είναι αυτό ακριβώς όταν λέμε «ταξίδι». Δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο πολύ ο Πόρος. Προορισμός που ενδείκνυται και για ζευγάρια και για οικογένειες και για αυτούς που θέλουν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν.

Μπορείς να πας από τον Πειραιά και το πλοίο κάνει 2,5 ώρες. Αλλιώς οδικώς μέχρι το Γαλατά και απέναντι με το καραβάκι σε πέντε λεπτά. Ο οδικός τρόπος έχει το καλό πως μπορείς να επισκευθείς και άλλα μέρη. Θα  πρέπει όμως να πας ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά γιατί αν βγεις από την Εθνική Οδό και βρεις φορτηγό ή λεωφορείο ή κάποιον βλάκα που πάει με 30 και δεν κάνει στην άκρη, τον ήπιες. Έχει πολλές στροφές και είναι ρίσκο η προσπέραση.

Είναι εξοργιστικό αυτό στις επαρχιακές οδούς. Όλοι λέμε ότι αιτία ατυχημάτων είναι η ζώνη ασφαλείας, η ταχύτητα, το κινητό, αλλά το χειρότερο από όλα είναι η νοοτροπία μας. θες ρε αδερφέ αν πας με 30; Με γεια σου. Αν ο άλλος ξέρει το δρόμο, βιάζεται γιατί έχει μια ανάγκη ή έχει καλύτερο αυτοκίνητο από το δικό σου, κάνε στην άκρη και άστον να περάσει τον χριστιανό! Σου αρέσει να τον έχεις κολλημένο στο προφυλακτήρα σου;;; έτσι δημιουργείται εκνευρισμός στους οδηγούς, κάνει μια προσπέραση σε αμφίβολο σημείο και μπαμ !

Ο Πόρος που λες είναι οι Παξοί του Αργοσαρωνικού με ολίγη από Βόρεια Εύβοια.

Έχει μικρούς δρόμους με στροφές και πανύψηλα πεύκα. Επειδή οι αποστάσεις είναι μικρές, δεν σε εκνευρίζει αλλά απολαμβάνεις τη βόλτα.

 Μου άρεσε ότι έχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Δηλαδή το λιμάνι με τη χώρα ας πούμε, είναι γεμάτο κατοικίες και όλο το υπόλοιπο νησί είναι αραιοκατοικημένο και κυριαρχεί το φυσικό τοπίο.  

Τι μπορείς να κάνεις :

Πολύ συμπαθητικό λιμάνι, βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό που είναι ( όπως το βλέπεις από τη θάλασσα ) τέρμα δεξιά. Δεν έχει τα κλασικά παραδοσιακά καλντερίμια, τσιμέντα είναι, αλλά αν το αντέχεις, ανέβα στο ρολόι που δεσπόζει για να έχεις υπέροχη θέα. Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς θα διαβάσεις και για το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και να μην πας, δεν χάνεις και τίποτα. Λίγα εκθέματα, μέτριας αισθητικής το μουσείο και έχουν κάνει και μια μαγκιά μαζί με τα Αρχαία, εκθέτουν και σύγχρονα έργα που και χάλια είναι και σε μπερδεύουν. Αν ντε και καλά θες να πας, τη Δευτέρα είναι κλειστό.

Σε πέντε λεπτά από το λιμάνι και στα δεξιά, βρίσκεσαι στο Ασκέλι που είναι η πιο τουριστική παραλία του νησιού. Σε άλλα 5 λεπτά έχει ένα πολύ συμπαθητικό μοναστήρι, της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι μέσα στα πλατάνια και έχει και ένα καφενεδακι. Απίθανη δροσιά, λες και είσαι στο βουνό !

Σε 10 λεπτά από εκεί, ανηφορίζεις και βρίσκεις έναν αρχαιολογικό χώρο με ανασκαφές από το 500 π.Χ. ! Δεν λέει τίποτα ως χώρος, πέτρες έχει, δωρεάν είναι, αλλά δες το ως βόλτα και κατέβα από την περιφερειακή οδό από την άλλη πλευρά του νησιού.

Αν πας από το Λιμάνι στα αριστερά, η παραλιακή οδός είναι η χαρά του φωτογράφου ως αυτοσχέδια μαρίνα. Το κακό είναι ότι εκεί πρέπει να αποβάλλονται τα λύματα γιατί σκυλοβρωμάει.
Περνάς το πρώην Ξενία που τώρα λέγεται Roros Image και από το λιμάνι, σε 5 λεπτά βρίσκεις μια πολύ συμπαθητική παραλία σε ορμίσκο, που έχει το μπιτς μπαρ του ανωτέρω ξενοδοχείου.

Λίγο πιο κάτω είναι το Νεώριο, μια περιοχή για οικογενειακές διακοπές. Ένας μικρός δρόμος, ενοικιαζόμενα, μερικές ταβέρνες και η παραλία.

Σε τρία λεπτά από εκεί είναι το λιμάνι της αγάπης. Άλλος ένας ορμίσκος με τα πεύκα να πέφτουν μέσα στη θάλασσα και το αντίστοιχο μπιτς μπαρ.

Συνεχίζεις και συναντάς μια πάλαι πότε Ρωσικη βάση με ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Δεν λέει να κολυμπήσεις εκεί γιατί έχει πέτρες. Για φωτογραφία καλό είναι. Ο δρόμος συνεχίζεται και μπορείς να πας σε ένα απομονωμένο μικρό χωριό στην άλλη πλευρά του νησιού και να κατέβεις στο λιμάνι από τον αρχαιολογικό χώρο. Όλο αυτό που σου είπα, άντε να είναι 20 χιλιόμετρα.

Οι παραλίες είναι μικρές, με αμμουδιά, με πράσινα νερά και με τα δέντρα, κάνουν ένα πολύ όμορφο τοπίο.

Ο Πόρος είναι και οικονομικός προορισμός καθότι έχει καλό και φτηνό φαγητό ενώ και στον καφέ και στο ποτό, δεν σε γδέρνουν. Το αυτοκίνητο χρειάζεται οπωσδήποτε.  Επιδίωξε να μείνεις απέναντι από τη χώρα για να έχεις απίστευτη θέα το βράδυ. Αλλιώς, πήγαινε για ποτό στο μπαλκόνι του Poros Image.

Εν κατακλείδι, τη μια μέρα πήγαινε από δεξιά, την άλλη από αριστερά και την τρίτη άραξε όπου σου άρεσε περισσότερο.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια