Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ




Ξεκινάμε με δυο παγκόσμιες σταθερές. 

Παγκόσμια Σταθερά 1
Τη φοροδιαφυγή δεν μπορείς να την πιάσεις. 

Παγκόσμια Σταθερά 2
Τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα την πιάσεις μόνο αν αποφασίσει ο Ήλιος να δύσει στην ανατολή και να ανατείλει στη Δύση.  Ποτέ των ποτών. 

Στην απίθανη περίπτωση που καταρριφθεί η Παγκόσμια Σταθερά 1, η Παγκόσμια Σταθερά 2 παραμένει ακμαιότατη. 

Το πιο σημαντικό από τα ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Θα πρότεινα λοιπόν μια και ακούγεται έντονα η σχετική συζήτηση, μετά από μια προσαρμογή και παράλληλη χρήση 3 μηνών, να καταργηθεί τελείως το χρήμα. 

Καρτούλα. Μόνο. 

Θα πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν παράλληλα και κάποια άλλα ζητήματα για να γίνει λειτουργικό το σύστημα όπως το να υπάρχει ίντερνετ παντού, ταχεία αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας της κάρτας, χαμηλό κόστος αγοράς δύο μηχανακίων από τους επαγγελματίες. Δύο γιατί αν χαλάσει το ένα, να μπορεί μέχρι να επισκευαστεί να χρησιμοποιεί το άλλο για να μη χάσει τον πελάτη. Ή αν το ιντερνετ πέσει ή διαλυθεί να κρατάει τα δεδομένα σε ένα μικρό σκληρό και να τα στέλνει κατόπιν της συναλλαγής. Δύο επίσης θα μπορούν να έχουν και οι πολίτες. Μια να την αφήνουν στο σπίτι και σε περίπτωση απώλειας της πρότασης να μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Στην κάρτα αυτή θα μπορούν να υπάρχουν και τα στοιχεία του πολίτη όπως η ομάδα αίματος του, στοιχεία ταυτότητας, επαγγελματικά στοιχεία, ασφαλιστικό ταμείο, ένσημα, ΑΜΚΑ και να χρησιμεύει ακόμα και ως δίπλωμα οδήγησης. 

Ποια θα ήταν τα καλά της κάρτας: 


  •           Μείωση εγκληματικότητας. Αν δεν έχεις να κλέψεις χρήμα, τι θα πάρεις; Κάρτα;Πως θα κάνεις απαγωγή; Πως αν είσαι κάποιος δραπέτης ή καταζητούμενος δολοφόνος θα επιβιώσεις;
  •           Κλάδοι που φοροδιαφεύγουν συστηματικά όπως οι καφετέριες, τα μπαρ, τα κλαμπ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να αναγκάζονται να έχουν όλες τις δοσοληψίες τους διαφανείς.
  •           Κλάδοι επαγγελματιών που κλέβουν ασύστολα εκδίδοντας αποδείξεις πληρωμής και όχι παροχής υπηρεσιών, ( πρόσφατα μου έτυχε και επειδή δεν το πήρα χαμπάρι αμέσως γιατί μου την έδωσε διπλωμένη και ο βλάκας καλόπιστα δεν την κοίταξα, θα του την επιστρέψω ) να σταματήσουν αυτό το τσίρκο.
  •           Να σταματήσει το μαύρο χρήμα πληρωμής εργαζομένων. Πριν από λίγες μέρες έπιασα την κουβέντα με μια όμορφη σερβιτόρα σε ένα μπαρ. Μπορεί να μην την γοήτευσα τελικά αλλά μου είπε η κοπέλα πως για 10 ώρες δουλειάς, παίρνει 25 ευρώ μαύρα και πληρώνει από την τσέπη της ….2 ένσημα το μήνα! Πρωτοφανής ληστεία! Το αφεντικό κυκλοφορεί με τζιπάρα όμως αλλά τα παιδάκια τα κλέβει.
  •           Θα σταματήσει η μαύρη εργασία των οικιακών βοηθών που είναι πάρα πολλές ειδικά στα αστικά κέντρα και μιλάμε για μια απύθμενου βάθους παραοικονομία.

Όσο για την ανησυχία τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους, μετά την αρχική γκρίνια, θα προσαρμοστούν αμέσως. Αντί για χρήματα θα δίνουν μια καρτούλα και θα παίρνουν μια απόδειξη και θα τσεκάρουν αν ο μαγαζάτορας τους χτύπησε το σωστό ποσό. 

Ναι, θα πρέπει όλοι να έχουμε ένα μηχανάκι. Όσοι πληρώνουμε και όσοι πληρωνόμαστε. 

Κοινωνικά,  θα μπορεί το κράτος να βγάλει πολύ χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τις αγορές των πολιτών και θα μπορεί επίσης να επιβραβεύει τους πολίτες κάτι σαν miles and bonus. Αφού δεν θα υπάρχει χρήμα, για έναν πολίτη που η κάρτα επιβεβαιώνει τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας 5ετίας, να πάρει ένα μπόνους της τάξεως των πχ 500 ευρώ στον λογαριασμό του. 

Παράλληλα θα διατηρηθούν οι διατραπεζικές συναλλαγές μέσω υπολογιστή για να πληρώνει ο καθένας μας τις ΔΕΚΟ, τα κινητά κλπ και ο συνταξιούχος, όπως σηκώνει τα χρήματα του από το ΑΤΜ να μπορεί με την κάρτα και να πληρώνει τις ΔΕΚΟ από εκεί. 

Τέλος αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος να βγουν τα χρήματα από τα σεντούκια και να ξαναμπούν στην τράπεζα. Ούτε να ψάξεις, να παρακαλέσεις, να αμνηστεύσεις, να δώσεις κίνητρα, τίποτα από αυτά. Καταργώντας το χρήμα, αναγκαστικά να επιστρέψουν τα ποσά στην τράπεζα. 

Εν κατακλείδι τελειώνεις και με τους παραχαράκτες. Τι να πλαστογραφήσουν; Τσιπάκια; 

Τότε λοιπόν θα φανεί και αυτός που έχει και ποιος είναι αυτός που ξοδεύει, τι δήλωνε στο παρελθόν και τότε μάλιστα τότε θα μπορούμε να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. 
Άντε γιατί βαρέθηκα να τα παίρνετε μια ζωή από εμένα τον μισθωτό και τη φουκαριάρα τη μάνα μου, τη συνταξιούχο.

ΥΓ. Κάποιοι φίλοι μου σχολίασαν στη σελίδα μου στο facebook πως αυτό παραβιάζει την ελευθερία του ανθρώπου και κάτι τέτοια χαζοχαρούμενα. 

Ούτε μια κάρτα σου λέει τι θα ψηφίσεις, ούτε σε ποιο Θεό θα πιστέψεις, ούτε σου επιβάλλει ιδέες. 
Φαντάσου δε οτι είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δεδομένων που αν θέλαμε να παρακολουθήσουμε τις αγορές των πολιτών, θα έπρεπε ο μισός πληθυσμός να παρακολουθεί τον άλλο μισό.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια