Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
Μια από τις λέξεις που κάνει τζιζ όταν την προφέρεις.  Μια λέξη που δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ, αν πρέπει και αν θέλω να την ξεστομίσω. 

Δεν με συγκινούν τόσο οι ταμπέλες όσο ότι πίσω από αυτές συντάσσονται άνθρωποι. Άνθρωποι έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν, να δώσουν χρόνο, ενέργεια – ενίοτε και αίμα. 

Θυμάμαι κάποτε ο βραζιλιάνος προσωπικός μου ποτοαναμείκτης γύρισε και μου είπε:

«Suspect boy, να θυμάσαι. Η αναρχία και ο εθνικισμός είναι τα δύο μακριά χέρια του συστήματος που χρησιμεύουν στο να εγκλωβίζουν ανήσυχα πνεύματα».

Όταν μου το είπε, κάπως το προσπέρασα. Αργότερα, πολύ αργότερα θα το επιβεβαίωνα συνεχώς…
Στην πατρίδα μας έχουμε γνωρίσει δύο είδη εθνικισμών. Τον βάρβαρο εθνικισμό και τον ψεκασμένο εθνικισμό. 

Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Είναι τα Ορκ της Χρυσής Αυγής. Με μορφωτικό επίπεδο κραμπολάχανο, ξυρισμένο κεφάλι και iron μπράτσα. Τα Ορκ ακούν από hard rock μέχρι κάθε παρακλάδι της metal μουσικής σκηνής. Από doom μέχρι death. Δυσκολεύονται στον διάλογο γιατί πρότυπο τους είναι το στρατιωτικό καθεστώς όπως αποκαλούν κομψά τη χούντα. Οι σχέσεις τους με τους Ναζί ποικίλουν. Είτε κάποιους τους μαγεύει ως ιδεολογία, είτε έχουν χαράξει τατουάζ κάτι σχετικό, είτε έχουν κάνει τα σπίτια τους μουσεία με ναζιστικά εμβλήματα και αναμνηστικά, είτε εμπνέονται από ποιήματα και κείμενα και τα αναπαράγουν. 

Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή δεν είναι πια διαμαρτυρίας. Ας σταματήσουμε τα παραμύθια. Είναι ξεκάθαρη αποδοχή των φασιστικών ιδεών ως αντίδραση είτε στον διεθνισμό της Αριστεράς είτε στην αποσάθρωση των υπολοίπων. Σε ένα βαθμό το καταλαβαίνω. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έγινε το 1940 …..προ Χριστού και δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Άλλωστε εμείς τους Ιταλούς νικήσαμε, μετά κάναμε αντίσταση χωρίς να υπάρχει λόγος γιατί κατά βάθος ο Χίτλερ αγαπούσε την Ελλάδα. Έτσι τους λένε, έτσι πιστεύουν και το περαιτέρω ψάξιμο είναι χάσιμο χρόνου. Εξάλλου αν για κάποιους είναι σφαγέας γιατί δεν λένε τίποτα για τον Στάλιν;  

 Τα προβεβλημένα Ορκ έχουν γράψει χιλιόμετρα στον δρόμο, στα γυμναστήρια, στη νύχτα και στην αποστήθιση ναζιστικών κειμένων. Λογικό. Δικά τους δεν έχουν. Πολλοί μπράβοι βρήκαν νόημα ζωής υποστηρίζοντας θερμά τον Ελληνισμό και είναι ζήτημα αν έχουν διαβάσει μισή παράγραφο από ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο. Δεν έχει καμία σημασία. Έγιναν βουλευτές. Ο Βάρβαρος Εθνικισμός βγάζει μαχαίρι, στην οικονομία έχει τις ίδιες ιδέες με το ΚΚΕ και για τα άλλα ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να σπάμε το κεφάλι μας. Λαθρομετανάστες, μνημόνιο, πιασάρικα, τα είπαμε τελειώσαμε. 

Ο ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Εκφράζεται με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο ψεκασμένος Εθνικισμός λατρεύει να πιστεύει στους ΕΛ, στον σκοτεινό ρόλο της  λέσχης του Μπίλτεμπεργκ και έχει πρόσβαση στα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών. Είναι αντιμνημονιακός με δεξιές καταβολές που έχουν όμως τις πρέπουσες αριστερές πινελιές. Ξέρω. Θέλεις να ξαναδιαβάσεις τη φράση για να καταλάβεις τι εννοώ. Δεν χρειάζεται. Ο ψεκασμένος Εθνικισμός θεωρεί υποτιμητικό να κοιτάξει τον ουρανό. Αν στρέψει το βλέμμα του θα είναι μόνο για να σου δείξει την πορεία των ειδικών στελθ που μας ψεκάζουν. 

Στον ψεκασμένο Εθνικισμό είναι ένα κλικ πιο κάτω σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα από τον βάρβαρο εθνικισμό και στην οικονομική θεωρία πλησιάζουν τον Σύριζα με ολίγη από ΠΑΣΟΚ που στο βάθος υπάρχουν οι ρίζες της ΝΔ του Καραμανλή του πρεσβύτερου που μα τους χίλιους Νεφελίμ δεν ξεριζώνεται. 

Ο ψεκασμένος Εθνικισμός είναι σαν παιδί σε σχέση με τον βάρβαρο Εθνικισμό:  Έχει μεγαλύτερη αγκαλιά και μπορεί να κάνει παρέα με πολλούς και διάφορους. Τον Νικολόπουλο, τον Μαριά τον Δημαρά, τη Ραχήλ, τον Παύλο, τον Ζουράρι και τον Ψωμιάδη. Σαν παιδί όμως μπορεί να τσακωθεί με όλους αυτούς και να ξαναγίνουν φίλοι. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε. 

Ο ψεκασμένος Εθνικισμός κολακεύεται από την εξουσία αλλά μόλις κοπάσει η οικονομική ομίχλη και τεθούν κοινωνικά και εθνικά  θέματα μπορεί να κάνει πάλι σαν το παιδί: Να γκρινιάξει, να κλάψει, να σκούξει και τελικά μουτρωμένο να συνεχίσει. Εκτός και αν ενηλικιωθεί γρήγορα και αποκτήσει σταθερή ταυτότητα. 

Ο ΥΓΙΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Είναι αυτός που τον ψάχνουμε. Δεν τον έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. 

Είναι ο υγιής Εθνικισμός που έχει αγάπη για την πατρίδα, χωρίς να επιθυμεί τη σφαγή των υπολοίπων. Είναι αυτός που δεν ψάχνει συνωμοσίες αλλά προσπαθεί για την κατά κεφαλήν άνοδο του πληθυσμού. Μέσω της ελληνικής παιδείας και τη ορθόδοξης παράδοσης να εμφυσήσει αξίες και ιδανικά. Να αγαπάς τον άλλον, τον διαφορετικό, αλλά να μην επιτρέπεις να γίνεται δημογραφική αλλοίωση του δικού σου τόπου. Να βοηθάς τον ανήμπορο αλλά να ξέρεις και να ξέρει ότι είναι προσωρινά φιλοξενούμενος. 

Υγιής εθνικισμός είναι να μην ψάχνεις ούτε για φταίχτες ούτε για σωτήρες από την αλλοδαπή. Να κάνεις το καθήκον σου, το καλύτερο που μπορείς, έντιμα για εσένα και όσους επιρεάζεις, στηριζόμενος στον σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. 

Υγιής Εθνικισμός είναι να μελετάς. Την ιστορία και τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας και να διατηρείς τις αξίες, που μια κουτσουλιά σαν την Ελλαδίτσα, έδωσαν στιγμές ανυπέρβλητου μεγαλείου… 

Υγιής Εθνικισμός είναι να μην επαναλαμβάνεις τα ιστορικά λάθη που μας έστειλαν στον πάτο με διχόνοιες και έριδες. Υγιής Εθνικισμός είναι να μη ντρέπεσαι να κάνεις τον σταυρό σου, να αγαπάς την πατρίδα σου και να είσαι υπερ του θεσμού της οικογένειας που είναι το πιο ιερό και σπουδαίο που δημιουργεί ο άνθρωπος. Ούτε να νοιώθεις ενοχές επειδή η χούντα και ο βάρβαρος εθνικισμός τα αναπαράγει και τα έκαψε. 

Κάτι μου διαφεύγει. 

Υγιής Εθνικισμός δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει. 

Γιατί υγιής εθνικισμός είναι ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ…0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια