Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΧΟΣΕ ΧΟΛΕΜΠΑΣ



Πριν από λίγες μέρες στο φιλικό αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με τη Ρωσία, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το εθνόσημο ο Χοσέ Χολέμπας.
Ο φιλότιμος Γερμανός, μας ήρθε πέρυσι στην Ελλάδα από τον Λίνεν και σταδιακά άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Βαλβέρδε και έγινε αναντικατάστατος στην 11αδα του Ολυμπιακού.

Εγινε μια συζήτηση σχεετικά με το αν δικαιούται και αν πρέπει να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής μας. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα και ο Μπατίστα που έπαιξε με τη γαλανόλευκη, είχε 7 χρόνια στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι ο πατέρας του είναι Ελληνας.
Και να μην ήταν, δεν εχω κανένα πρόβλημα όταν ενας ξένος αγαπάει την Ελλάδα και θέλει να σηκώσει τη σημαία και να προσφέρει στη χώρα μας, να την πάρει μετά χαράς. Δεν χρειάζονται υποκρισίες και φασιστικές κορώνες. Ούτε ο Ρεχάγκελ μας κακόπεσε, ούτε ο Σαντος μας βλάπτει, ούτε ο Καζλάουσκας μας κατέστρεψε, ούτε κάποτε ο Χερέρα στο βόλεϊ μας διέλυσε. Αφου είναι καλύτεροι από τους εγχώριους και θέλουν, πολύ ευχαρίστως. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα της συμμετοχής του Βιεϊρίνια με την Εθνική μας. Εφόσον είναι καλύτερος από τους δικούς μας και θέλει, δεν βλέπω το λόγο να μην του το επιτρέψουμε.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, υπάρχει και η σκοπιμότητα. Ο Χολέμπας γνωρίζει ότι τη συμμετοχή του στην 11αδα στην Εθνική Γερμανίας δεν τη βλέπει σε καμια διαστρική συνάντηση, οπότε μια χαρα του έρχεται η συμμετοχή του με την Ελλάδα που μπορεί να του προσφέρει δόξα, χρήμα και την αναβάθμιση της καριέρας του λόγω της συμμετοχής του σε μεγάλες διοργανώσεις.

Το μόνο που θα ήθελα, είναι μια προσπάθεια από τον «ξένο» να δείξει ότι θέλει να γίνει κομμάτι της πατρίδας μας. Να μείνει στην Ελλάδα και να μάθει τη γλώσσα μας. Εστω μερικά βασικά στοιχεία της ιστορίας μας. Οση συμπάθεια και αν εχει κανείς, το να βλέπει αθλητή της Εθνικής Ελλάδος να μιλάει με τη βοήθεια διερμηνέα, είναι αποκρουστικό.

Όταν εχουμε σε μια εθνική Ρωσίας να κερδίζει το ευρωμπάσκετ με προπονητή έναν αμερικανοεβραίο και βασικό συντελεστή έναν Αμερικανό ( Μπλατ και Χόλντεν ), μια εθνική Γερμανίας με ένα κράμα αθλητών με ρίζες από την Τουρκία, τη Νιγηρία, την Πολωνία και τη Σερβία, την εθνική Γαλλίας να είναι πλημμυρισμένη σε αφρικανούς, δεν χρειάζεται στείρα αντιμετώπιση από εμας.

Αυτό που με ενοχλούσε στο παρελθόν ήταν οι «ελληνοποιήσεις» που τις ξεκίνησε ο μέγας θιασώτης του Ελληνισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, με τους Μισούνοβ, Μωραϊτοβ, Σούμποτιτς, Πετσάρσκι στον Αρη και φυσικά τους Τάρλατς, Τόμιτς και Νάκιτς στον Ολυμπιακό για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες και να γελάει ο πλανήτης μαζί μας. Ευτύχως που δεν έπαιξαν στην Εθνική ολοι αυτοί.

Καλύτερα ενας ξένος που γουστάρει την Ελλάδα και θέλει να προσφέρει, παρά οι ξένοι που βαφτίζονται Ελληνες και το είδαμε στην αρση βαρών και στο τζούντο.  

Αρκει βέβαια να μην είναι μια κίνηση για να βρούμε ένα συμβόλαιο και σε πρώτη ευκαιρία να φύγουμε από την Ελλάδα και να ρίξουμε πίσω μας μαύρη πέτρα.

Οσο και αν εμεις καταστρέφουμε την πατρίδα μας, γκρινιάζουμε διαρκώς, και βάλουμε εναντίον δικαίων και αδίκων, υπάρχουν ξένοι που έρχονται στη χώρα μας, μας αγαπάνε, μας συγχωρούν ολες τις παιδικές ασθένειες μας και όχι μόνο δεν τους παρασύρουμε στον ελληνικό τρόπο εργασίας, αλλα βελτιώνονται, γίνονται καλύτεροι και εχουν ολη την καλή διάθεση να δουλέψουν και να μας βοηθήσουν.

Ο Χολέμπας έδειξε ότι ως μεθοδικός Γερμανός, όχι μόνο δεν «χάλασε» αλλά από ενας μέτριος παίκτης που προσπαθεί πολύ, 1 χρόνο μετά την άφιξή του, έγινε ενας καλός παίκτης που προσπαθεί πιο πολύ. Σημειωτέον δε, ο Χολέμπας άφησε πίσω του τα εγχώρια ταλέντα που δεν ξετρελάθηκαν να δουλέψουν αλλά έκατσαν πάνω στα καλά συμβόλαια που κέρδισαν στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Για αυτό και για 2 χρόνια αναγκαζόμασταν να βάζουμε τον Τοροσίδη ως αριστερό μπακ για να καλυφθεί η θέση…



1 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια